Kurczak tandoori wywodzi się z kuchni indyjskiej. Mięso marynuje się w gęstym jogurcie z przyprawami, a następnie piecze. Składniki: 1 kg kawałków kurczaka, u mnie udka
czarrna od kuchniłatwo dostępne w sklepach czy na targu. Ja postanowiłam połączyć porzeczki z jabłkiem. Porzeczki mają lekko kwaskowy smak, który łagodzi słodkie jabłko. Mięso wyszło soczyste i aromatyczne. Składniki: 2 filety z kurczaka (ok. 500 g) 5 gałązek świeżego lubczyku jabłka porzeczki czerwone porzeczki czarne sól, pieprz, majeranek Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze fileciki. Na spodzie naczynia żaroodpornego(...)równomiernie poukładać kawałeczki kurczaka. Przyprawić, i ułożyć na wierzchu oczyszczone owoce (jabłka pokroić w ćwiartki, a jeśli są małe to wystarczy je wydrążyć). Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut w 250 stopniach
Dobra karmapiersi z kurczaka 1 duże jajko 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego papryka mielona słodka i ostra - do smaku sól i pieprz panierka: płatki kukurydziane ziarna sezamu PRZYGOTOWANIE : Filet myjemy, osuszamy i koimy w kąski wielkość wg uznania. Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy jogurtu, doprawiamy solą, pieprzem i paprykami - mieszamy. Do powstałego dość gęstego "ciasta" wkładamy(...)panierkę: do jednej miseczki wsypujemy ziarno sezamu, do drugiej pokruszone płatki kukurydziane. Kąski kurczaka wyciągamy do przygotowanych panierek i obtaczamy w nich. Układamy na kratce. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30 minut (Ja po 20-25 minutach kąski przykrywając papierem do pieczenia
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki: 1 filet z flądry kilka ziemniaków bazylia, pieprz, sól oliwa sok z cytryny Ziemniaki kroimy w talarki (ok. 0,5 cm grubości) gotujemy aby trochę zmiękły - ok. 10 minut. Flądrę kroimy w kawałki posypujemy pieprzem i solą. Po odcedzeniu ziemniaków wykładamy je do naoliwionego naczynia żaroodpornego, posypujemy bazylią - potem kładziemy rybę i również posypujemy bazylią i wyciskamy(...)nią sok z cytryny. Zapiekamy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego
Moje-pitraszeniejajka bułka tarta masło klarowane do smażenia przyprawy: sól, pieprz, vegeta, przyprawa maggi lub sos sojowy WYKONANIE: przygotowujemy marynatę z przypraw, ziół i oliwy z oliwek, filet kroimy na skos, delikatnie rozbijamy,smarujemy marynatą i nakłuwamy, odstawiamy do lodówki na minimum 2 godz. nadmiar oliwy wycieramy w ręcznik papierowy, jajko rozkłócamy widelcem, przygotowujemy na talerzach : jajko, mąkę(...)bułce i smażymy na złoty kolor na maśle klarowanym(na małym ogniu), na usmażony kotlet kładziemy plaster pomidora, krążki cebuli, starty ser, wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy do momentu ,gdy ser się roztopi-gotowe
Kuchnia Beatysosu śmietankowo-koperkowego używam słodką śmietanę, tym razem jednak skorzystałam z kwaśnej, gęstej śmietany, co nadało potrawie ciekawy smak. Ryba na cieście francuskim – składniki: Sola – 2 filety Sól – do smaku Pieprz – do smaku Papryka słodka – do smaku Pieczarki – 500g Ser żółty – 200g Ciasto francuskie – 275g Kwaśna smietana 18% – 330g Śmietana(...)pszenna – 1 czubata łyżeczka Woda – 100ml Ryba na cieście francuskim – wykonanie: Płat ciasta francuskiego przekroić na dwie części. Każdą część złożyć na pół. Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez ok. 10-15 minut aż ciasto urośnie i się zarumieni. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebule obrać, pokroić
Kulinarne PrzebojeDziś mam dla Was kolejny , niesamowicie smaczny przepis na rybę.U mnie dorsz – Wy możecie w ten sposób przyrządzić swoją ulubioną rybę – zarówno łososia
Ostra na SłodkoDziś będzie bardziej lekko , bardziej dietetycznie , ale to nie znaczy , że mniej smacznie.Wręcz przeciwnie – z przyjemnością skuszą się na to danie osoby , które o diecie
Ostra na Słodkosojowego 1 łyżka oliwy z oliwek Dodatkowo: 150g mrożonego zielonego groszku 150g ryżu jaśminowego sok z połowy limonki sól pieprz 2 łyżki masła oliwa z oliwek Wykonanie: 1. Fileta z łososia pokroić na 4 części, oprószyć solą, pieprzem i skropić oliwą z oliwek, a następnie odstawić na około 30 minut. 2. Marynata: Do malaksera wrzucić pokrojoną(...)limonki, sos sojowy i oliwę z oliwek. Całość zmiksować do postaci gładkiego sosu. 3. Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą przełożyć kawałki łososia i zalać przygotowaną marynatą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. 4. Ryż i zielony groszek ugotować al dente w osobnych naczyniach w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozpuścić masło
Szalona Kuchnia Ewelinydokładnie razem mieszamy – najlepiej ręką – żeby kapustki równomiernie otoczyły się w przyprawach i tłuszczu. Wyrzucamy brukselkę jedną warstwą na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wkładamy na środkowy poziom piekarnika. Pieczemy aż będzie jak makaron – ale dente, prawie miękka – przez 20-25 minut (czas będzie różny w zależności od wielkości brukselki, sprawdźcie widelcem w jej najgrubszym miejscu). Brukselka lekko się(...)miód z octem balsamicznym i jedną łyżką oleju. Upieczone brukselki wrzucamy do miski, mieszamy ze słodko-kwaśnym sosem i podajemy od razu. Nam tak naszykowana najbardziej smakuje z panierowanymi filetami rybnymi i jasnym mięsem kurczaka. SKŁADNIKI 2-3 porcje jako dodatek 500-600g brukselki 2 łyżki jasnego, kwiatowego miodu (wypróbujcie lipowy albo lawendowy) 2 łyżki dobrego octu balsamicznego
Karo in the Kitchenponiedziałku polecam rybę, wiadomo, że zdrowa ... A ja jadam ich zdecydowanie za mało... Składniki; 3 filety z dorsza sól, pieprz, 2 kromki chleba (bez skórki) 3 łyżki siekanego koperku 10 dag sera feta 2 łyżki masła Przygotowanie; Dorsza myjemy, osuszamy i nacieramy solą oraz pieprzem. Obsmażamy na maśle z każdej strony. Do misy blendera wkładamy chleb, ser feta(...)koperek. Wszystko blendujemy na kruszonkę. Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym a na wierzchu wykładamy całą kruszonkę, dociskając aby się dobrze trzymała. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C około 15- 20 minut. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.rybka pływać lubi 😋 Łosoś jest delikatną rybką, w tej postaci mogą go śmiało zjeść nawet dzieci bez obaw, że gdzieś tam trafią na ość. Składniki: 700g łososia (filet) sól, pieprz oliwa z oliwek sok z ½ cytryny Galaretka: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek korzenia selera ½ pora 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego pęczek lubczyku 1 łyżka posiekanej drobno(...)łyżeczki żelatyny sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Łososia myjemy, osuszamy i nacieramy sola oraz pieprzem. Układamy na folii aluminiowej, skrapiamy sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160st C ok 20 minut. Studzimy i delikatnie nacinamy od spodu oddzielając mięso od skóry. Przekładamy na wysoki półmisek. Posypujemy groszkiem i natką pietruszki. 2. Obrane warzywa kroimy
Kuchnia w czekoladzieprzesmażyć na maśle. • Dodać czosnek drobno posiekany, przyprawić i dodać resztę sera żółtego startego na grubej tarce. Masę dokładnie wymieszać. • Z filetu łososia zdjąć skórę. Filet pokroić na cienkie plastry. • Łososia wymieszać z solą, pieprzem cytrynowym i sokiem z cytryny. • Formę na 12 muffinek wysmarować olejem.U mnie foremki(...)powstały kubeczki. • Do środka nakładać masę szpinakowo-serową, wyrównać. • Masę ziemniaczaną włożyć do rękawa foliowego i wyciskać na każdej babeczce różyczkę. • Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st.C przez 20 minut
To co kochamtheme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Przygotowanie: Filet z łososia delikatnie myjemy i kroimy na porcje. Z obu stron delikatnie solimy rybę i posypujemy pieprzem cytrynowym. Wykładamy na folię aluminiową ( ok. 30x30cm) i przykrywamy plasterkiem cytryny oraz(...)rybę. Na blaszkę do pieczenia (wyłożona papierem do pieczenia) wkładamy folię z rybą oraz kuleczki ziemniaczane. Kuleczki również delikatnie posypujemy pieprzem cytrynowym. Całość wkładamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika na 15-20 minut, aż do zarumienienia się kuleczek. W czasie kiedy główne składniki dania się pieką przygotowujemy pesto. Rukolę, słonecznik, oliwę, obrany czosnek, bazylię oraz parmezan zmiksować
ChilliJemyzostałam. Raz na jakiś czas można zjeść ;)) Pozdrawiam. Składniki: 2 filety z kaczki 2 łyżki miodu 3 jabłka 2 garście żurawiny 1 mała pomarańcza masełko klarowane do smażenia Filety umyć, osuszyć i pociąć skórę najlepiej w kratkę, mój mąż pociął po prostu w paski. Na patelni rozgrzewamy odrobinkę masła klarowanego. Kaczkę podsmażamy, najpierw dajemy skórą do dołu(...)Pomarańcze obieramy ze skóry. Jak kaczka nam się już obsmaży, przekładamy ją do naczynia żaroodpornego i skraplamy sokiem z całej pomarańczy ( u mnie też trochę miąższu). Kaczkę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Jabłka myjemy, dzielimy na ćwiartki, potem na jeszcze mniejsze kawałki, usuwamy gniazda. Na rozgrzaną patelnię dajemy miód i wrzucamy jabłka. Chwilę smażymy
kruche babeczkiokoło 15 minut, odlać i opiec na patelni. Liście kapusty obgotować w osolonej wodzie około 10 minut, odcedzić, wyciąć gruby nerw. Rozłożyć na desce po dwa liście. Filety z łososia grillować krótko z obu stron na patelni. Pieczarki, pokroić w plastry, przesmażyć, posolić, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Na rozłożonych liściach kapusty rozłożyć łososia i na każdym położyć podsmażone(...)wszystko wymieszać . Łososia zwiniętego w liście kapusty, ułożyć w naczyniu do zapiekania i polać śmietaną z serem. W tym samym naczyniu ułożyć podsmażone ziemniaki. Wstawić do piekarnika na 15 minut temp. 190 o C. Po wyjęciu i rozłożeniu na talerze, ziemniaki posypać szczypiorkiem
Kulinarny karnet Christopheradanego sklepu w domu zawsze możecie sprawdzić ją online np. w serwisie qpony.pl , gdzie oprócz biedronki znajdziecie także wszystkie inne popularne dyskonty. Świetna sprawa! Składniki 400 g tołpygi (filet) (0,5 WW, 5 WBT) 1 pomidor (0,3 WW, 0,2 WBT) 1/2 cebuli 0,3 WW, (0,1 WBT) 1/2 małej papryczki chilli(...)oliwą z oliwek. Rybę dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na tołpydze ułóż plastry pomidora oraz opcjonalnie plasterki papryczki chilli. Tak przygotowaną rybę przykryj folią aluminiową i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 20 minut. Po tym czasie ściągnij folię i piecz jeszcze przez około 10-15 minut. Aby przepis był bardziej przyjazny dla cukrzyków dodałem
Programista w kuchnidanego sklepu w domu zawsze możecie sprawdzić ją online np. w serwisie qpony.pl , gdzie oprócz biedronki znajdziecie także wszystkie inne popularne dyskonty. Świetna sprawa! Składniki 400 g tołpygi (filet) (0,5 WW, 5 WBT) 1 pomidor (0,3 WW, 0,2 WBT) 1/2 cebuli 0,3 WW, (0,1 WBT) 1/2 małej papryczki chilli(...)oliwą z oliwek. Rybę dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na tołpydze ułóż plastry pomidora oraz opcjonalnie plasterki papryczki chilli. Tak przygotowaną rybę przykryj folią aluminiową i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 20 minut. Po tym czasie ściągnij folię i piecz jeszcze przez około 10-15 minut. Aby przepis był bardziej przyjazny dla cukrzyków dodałem
Programista w kuchnijednym popołudniem w tygodniu przygotowujemy bazę, z której korzystamy cały tydzień lub kilka kolejnych dni. Taką bazą są pieczone warzywa, ich przygotowanie zajmuje jakieś 10 minut resztę roboty robi piekarnik. Teraz wiosną to już w ogóle jest to dziecinnie proste, bo tych warzyw jest dużo, pojawiają się też nowalijki, które z łatwością możemy dodać do lunch boxów. Jeśli jednego(...)łatwo i szybko możesz zjeść smacznie, zdrowo i ciekawie! Najważniejsze to - przygotowanie pieczonych warzyw, możesz też od razu upiec na jednej blaszce rybę np. łososia lub krewetki lub filet z indyka. Wybierz ten rodzaj białka, który lubisz. Warzywa, które proponuje Ci upiec to dynia piżmowa, kilka szalotek, lub czerwonej cebuli, młode marchewki ( te w domyśle na kolejne
SMYKWKUCHNIumyć i pokroić w plastry. 3. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a por pokroić w piórka. 4. Cebulę drobno posiekać podsmażyć na oleju, dodać filet z kurczaka i smażyć kilka minut. Następnie dodać startą marchew, por i wlać wino. Całość chwilkę dusić, aż płyn znacznie odparuje i doprawić do smaku solą i pieprzem(...)jedną warstwę ziemniaków, wyłożyć wcześniej podsmażone warzywa z kurczakiem, przykryć koleją warstwą ziemniaków i na wierzchu ułożyć kawałki mozzarelli. Całość oprószyć solą, pieprzem i oregano. 6. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60-65 minut
Szalona Kuchnia EwelinyMasło podgrzewamy na patelni, wrzucamy pora i cebulkę, lekko solimy i smażymy całość około 10 minut na niezbyt dużym ogniu, często mieszając. Gdy por nam się podsmaża, przygotowujemy rybę. Filety z ryby myjemy w zimnej wodzie, następnie kładziemy je na ręczniku papierowym i dokładnie osuszamy. Tak przygotowaną rybę skrapiamy sokiem z cytryny oraz oprószamy solą i pieprzem. Przyprawioną rybkę(...)pora z cebulką, lekko dociskamy dłonią do ryby. Folię składamy tak, aby ryba wraz z porem była całkowicie przykryta (robimy coś w rodzaju koperty). Pieczemy na blasze piekarnikowej w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni przez około 30 minut (mniej więcej 10 minut przed końcem pieczenia rozwijamy folię po to, aby por lekko nam się zrumienił). Przepis na Rybę
KulinarneImpresje.plłyżka oleju lub masła -1 szklanka śmietany -1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku -sok z połowy cytryny -sól, pieprz -natka pietruszki Z filetów usuwamy skórę i kroimy w kostkę jak na gulasz. Skropić sokiem z cytryny. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, usunąć skórkę. Pokroić w plastry. Żaroodporne naczynie posmarować tłuszczem. Układać warstwami: pomidory(...)oraz rybę wcześniej oprószoną mąką i papryką. Na rybę wyłożyć znowu ryż, paprykę oraz pomidory. Zalać wszystko śmietaną posoloną i popieprzoną do smaku. Zapiekać 40 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Gotową zapiekankę posypać zieloną pietruszką. Podawać z mieszanką sałat polaną sosem winegret
Kulinarne przemysleniawędzoną. Odstawiam do lodówki. W tym czasie cebulę kroję drobno i przesmażam na oleju. Do cebuli dodaję kaszankę obraną z osłonki i pokrojoną. Przesmażam razem i studzę. Na filecie układam cienkie plastry boczku wędzonego, na nie rozsmarowuję kaszankę. Zostawiam po około 1 cm z każdego brzegu. Roladę zwijam. Żeby sobie to ułatwić dobrze jest mięso rozbić na foli spożywczej(...)Smaruję papryką z wierzchu. Boczek i kaszanka już są słone dlatego nie przesadzajmy z solą. Roladę wkładam do woreczka do pieczenia i związuję go. Wkładam do brytfanny i nagrzanego piekarnika temp 230 stopni na 20 minut i zmniejszam na 180 stopni na 40 minut. Po wyjęciu rolady zdejmuję sznurek i kroję
wesoła kuchniabrokuł 1 mała cukinia 20 dkg startej mozzarelli kurkuma sól pieprz 250 ml śmietanki 18% 1 jajko 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy, studzimy, kroimy w plastry. Brokuła gotujemy, studzimy. Filet z indyka kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju kokosowym, dodajmy kurkumę, sól, pieprz. Cukinie kroimy w plasterki. W kubku mieszamy starty ser ze śmietanką i jajkiem. 2. Naczynie żaroodporne smarujemy(...)ziemniaki, indyka, brokuła, cukinię i kukurydzę. Kolejna warstwa tak samo - ziemniaki, indyk, brokuł, cukinia i kukurydza i kończymy na ziemniakach. Całą zapiekanką polewamy sosem (jajko, ser, śmietanka). 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i zapiekamy całość 30 minut. Smacznego
kruche babeczkiciasta francuskiego filet z kurczaka pół szklanki śmietany garść żółtego sera pół kostki sera feta 2 jajka pół puszki kukurydzy oliwki sól i pieprz ulubione przyprawy/zioła Przygotowanie: Filet z kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Przyprawić ulubionymi przyprawami i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Formę posmarować masłem i obsypać lekko bułką tartą. Następnie ułożyć na niej ciasto(...)kukurydzę, pokrojony w kostkę ser feta oraz oliwki. W misce połączyć jajka z serem żółtym i śmietaną, doprawić solą i pieprzem - dokładnie wymieszać. Masą jajeczną zalać tartę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200*C przez ok 30 minut
The Sweet Damselprzygotowaniu nadziewane filety z kurczaka – doskonały sposób na proste wykwintne danie. Filety z kurczaka Gruszki Ser halloumi Świeży tymianek Młody jęczmień Oliwa lub masło Sól Pieprz Filety z kurczaka myjemy i suszymy. W każdej piersi nacinamy kieszonkę, którą nacieramy posikanym tymiankiem, świeżo zmielonym pieprzem i solą, a następnie umieszczamy kawałek gruszki i plaster sera halloumi. Możecie(...)dostępne. Tak przygotowane piersi wkładamy do naczynia żaroodpornego, obsypujemy młodym jęczmieniem i skrapiamy lekko oliwą, lub kładziemy kawałeczki masła. Można podlać nieco wodą. Pieczemy przez 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 185 stopni. Smaczna alternatywa dla codziennego kurczaka – gotowe. Smacznego Tak przygotowany drób podałem z pieczonymi ziemniakami – tu jednak pełna dowolność
MarcinChefpieprz do smaku czosnek 4 ząbki dodatkowo: ser żółty ok. 100 g. szczypior 1 pęk METODA: Brokuła przepłukać zimną wodą. Podzielić na różyczki. Umieścić w naczyniu żaroodpornym. Filety umyć i pokroić w dość grubą kostkę. Doprawić kucharkiem i pieprzem. Umieścić między brokułami. Makaron ugotować al dente wg. wskazówek na opakowaniu w osolonej wodzie. Rozsypać na zapiekance(...)Stopniowo wlewać podgrzane mleko, dalej mieszając, aż masa będzie gładka. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Wymieszać i wylać na zapiekankę. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 min. Po tym czasie wyciągamy posypujemy posiekanym szczypiorkiem i startym serem lub plastry sera. Wsadzamy ponownie do piekarnika na 10 min. przy czym zmniejszamy stopnie
Kuchnia Paulettesmasła 1 łyżka mąki puszka czerwonej porzeczki w syropie 500 ml czerwonego wytrawnego wina listki tymianku 1 listek laurowy 1 łyżeczka cukru 1 goździk Przygotowanie Filety z karpia przyprawiłem solą i pieprzem. Cebulę posiekałem, marchewki pokroiłem na plasterki. Na patelni roztopiłem masło, dodałem cebulę, marchewki, podsmażyłem. Posypałem mąką, wlałem wino, wymieszałem. Dodałem listki tymianku, listek laurowy(...)Dusiłem ok.10 minut, często mieszając. Połowę sosu wlałem do naczynia do zapiekania, ułożyłem karpia pokrojonego na mniejsze kawałki, zalałem resztą sosu, odstawiłem na pół godziny przykryte folią. Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 30 minut
R'n'G Kitchentylko słowa, abyście się o tym przekonali, musicie przygotować risotto z dynią i sami spróbować jego smaku. Risotto z dynią – składniki: 1 szklana ryżu 2 pojedyncze filety z kurczaka 500g dyni 1 czerwona cebula ok. 1,2 l bulionu łyżka masła 50g parmezanu sól pieprz oliwa olej garść liści szałwii (przeczytajcie dlaczego warto dodać i korzystać z szałwii(...)bulion, może być zarówno drobiowy, warzywny, albo wołowy. Dynię obieramy ze skóry, kroimy w kostkę, następnie skraplamy oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Pieczemy ją przez 25 minut w piekarniku w temperaturze 180 st. C. Kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Jak będzie już podsmażony przekładamy go do miseczki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dorsz w pomidorach Składniki: 3 filety z dorsza 2 cebule 2 ząbki czosnku natka pietruszki kapary (1 łyżeczka) 2 puszki pomidorów w puszce oliwa sól pieprz majeranek tymianek Filety z dorsza posypałam solą, pieprzem oraz tymiankiem, a następnie odstawiłam do lodówki. Sos: Cebulkę i czosnek pokroiłam na drobno i podsmażyłam na rozgrzanej oliwie. Do rondelka przełożyłam pomidory(...)drobno i dodałam do sosu. Sos dusiłam na wolnym ogniu ok. 10 minut. Do naczynia żaroodpornego przełożyłam przygotowanego wcześniej dorsza i zalałam sosem pomidorowym. Naczynie wstawiłam do piekarnika na 30 min, temp 170 ºC. Dorsza w pomidorach polecam do ryżu, ziemniaków lub do pieczywa
nietadietadrobiowego lub warzywnego sól pieprz czarny pieprz ziołowy Sposób przyrządzania: Piersi z kurczaka umyć i osuszyć. W każdym filecie wyciąć nożem kieszonkę. Oprószyć solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Jabłko umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w małą kosteczkę. Wymieszać z żurawiną i sokiem z cytryny(...)spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć roladki około 5 minut z każdej strony. Następnie przełożyć na blachę i piec około 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. W tym czasie w tej samej patelni, co piekły się roladki przygotować sos. Wlać wino, bulion, sok jabłkowy, pozostałe nadzienie i chwilę gotować. Delikatnie zagęścić mąką
Zakątek rozkoszy kulinarnychumyć i przekroić na pół. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy o smaku ziołowym i obsmażyć bakłażana, lekko musi się przypiec. Następnie wyłożyć plasterkami bakłażana formę, obrzucić wszystko połówkami pomidorów. Filety dorsza umyć, osuszyć. Doprawić solą i pieprzem. Na tej samej patelni na której były obsmażane bakłażany obsmażyć również kawałki dorsza. Tylko chwilkę muszą się lekko przysmażyć i nabrać koloru(...)górze i posypać wszystko delikatnie mieszanką z suszonych ziół oraz skropić rybkę sokiem z cytryny ( nie jest to konieczne ) Podobno cytryna wzbogaca smak ryby Wstawić naczynie do nagrzanego piekarnika do 200 C i zapiekać 12-15 minut. Podawać z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami. Smacznego
Kuchnia PokoleńŁosoś to jedna z ryb, która bardzo często gości w moim domu. Zawsze przygotowywałam go w piekarniku, ale nawet najsmaczniejsza potrawa szybko się nudzi. Także postanowiłam poszukać nowej inspiracji i nowego przepisu. Przepis ten dostałam od kuzynki i powiem szczerze, że się w nim zakochałam. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Łosoś z tego przepisu wychodzi bardzo aromatyczny(...)jest w przepysznym maślanym sosie z dodatkiem warzyw. Pycha!!! Pasuje idealnie do ziemniaków pieczonych lub do puree ziemniaczanego. Zresztą przekonajcie się sami. Składniki: 4 filety z łososia, 3 łyżeczki masła ( czubate), 0,5 kg warzyw na patelnię, sól, pieprz Wykonanie: Łososia myjemy, osuszamy. Każdy filet przekrajamy na pół. Posypujemy solą i pieprzem. Smażymy z każdej strony
Passion of CookingDelikatna i syta Zapiekanka z rybą i brokułami SKŁADNIKI: 4 filety z ryby ( np mintaja) brokuł pomidorki koktajlowe oliwki 2 ząbki czosnku serek topiony 400 ml śmietany tarty ser zółty sól, pieprz, oregano Różyczki brokuła i rybę najlepiej podgotować na parze. W dwóch naczyniach żaroodpornych umieścić po połowie wszystkich składników. Śmietanę wymieszać z serkiem topionym, tartym serem żółtym(...)oraz przyprawić czosnkiem, solą, pieprzem i oregano. Takim sosem oblać składniki zapiekanki, na koniec dodatkowo posypać tartym serem. Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez o 25 minut. Smacznego
MarciochaKucharzyktóry można kupić w sklepie jest dla mnie zazwyczaj zbyt ostry. Domowy paprykarz można sobie przyprawić wedle własnych upodobać i do tego nie ma w nim żadnej chemii. Składniki: filet z ulubionej ryby (dorsz, miruna, morszczuk) woreczek ryż cebula średnia marchew 4 ząbki czosnku łyżeczka słodkiego sosu chili sól, pieprz, cukier, papryka ostra pieprz cytrynowy, sok z cytryny(...)olej do smażenia Przygotowanie Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Rybę solimy, oprószamy pieprzem cytrynowym i skrapiamy sokiem z cytryny, zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku przez ok 20 min. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Podsmażamy. Następnie dodajemy startą na tarce o dość grubych oczkach marchew i podlewamy delikatnie
e-PrzepisyKulinarne