indyka 1 łyżka posiekanego koperku 1 czerstwa bułka * 3-4 ząbki czosnku 1 średnia cebula 1 jajko pieprz biały sól Dodatkowo 1 szklanka mleka ½ szklanki bułki tartej masło Instructions Filet z indyka mielimy w maszynce do mięsa. Bułkę moczymy w mleku przez około 20 minut. Odciskamy dokładnie i przekładamy do miski z mięsem. Dodajemy jajko, koperek, czosnek przeciśnięty przez(...)dodajemy do mięsa. Mięso dokładnie wyrabiamy na luźną masę. Mokrymi dłońmi formujemy zgrabne kotleciki i układamy je na blaszce. Na każdym kotlecie układamy cienki plasterek masła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190’C i pieczemy przez 12 minut z funkcją termoobiegu. Po tym czasie kotleciki przewracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 13 minut. Nie używamy papieru do pieczenia. Spływające
Wędrówki po kuchnimasła! Oto składniki, których potrzebujemy: 500 g piersi z kurczaka, jogurt naturalny (180 g), 1 cebula, 3 duże ogórki kwaszone, 2 łyżki musztardy, maggi, sól, pieprz, czosnek, majeranek Filety kroję w mniejsze kotleciki. Rozbijam je i oprószam solą oraz pieprzem. Ogórki kroję w kostkę a cebule w piórka. W oddzielnej misce mieszam jogurt z musztardą. Doprawiam czosnkiem oraz majerankiem(...)wszystko mieszam. Do tak powstałej marynaty dodaję mięso. Odstawiam do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie całość przekładam do naczynia żaroodpornego i przykrywam folią aluminiową. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza ok. 30 minut. Po tym czasie zdejmuję folię i piekę jeszcze ok. 15 minut. Mięsko jest już gotowe. Smaki świetnie się przenikają! Jest lekko, smacznie
Przepis na Dzień Dobrykoktajli. Jeśli zachęceni jego właściwościami zdecydujecie się na zakup oleju poszukajcie takiego dobrej jakości, świeżego, naturalnego, nierafinowanego i niekonserwowanego, ja polecam oleje od Oleania. Kurczak: 1 średniej wielkości filet z kurczaka 1 jajo 4 łyżki jogurtu greckiego 5-6 łyżek sezamu sól, pieprz,słodka i ostra papryka Kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w cienkie paseczki, a następnie mieszamy(...)czasu, ale lepiej jest przygotować mięso wcześniej) Jajko mieszamy z jogurtem i sezamem i w tej mieszaninie obtaczamy kurczaka. Paski układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 25 minut. Sałata: 2 garście rukoli kilka oliwiek (u mnie czarne i zielone) mała czerwona cebula opakowanie pomidorków koktajlowych Na talerzach układamy rukolę
Cynamonowe szczęścieprzełóż do małej keksówki, posmarowanej uprzednio odrobiną masła. Odstaw na minimum 30 minut. Przed podaniem, polentę krój na plastry i grilluj z obu stron na suchej patelni. Roladki Filety umyj i oczyść, następnie przekrój wzdłuż na dwie lub trzy części. Rozbij je tłuczkiem na grubość kilku milimetrów. Posól i popieprz z jednej strony, a następnie posyp rozmarynem(...)roladę, pamiętając, by zawinąć boki do środka. Na koniec zepnij ją wykałaczką. Orzechy utłucz tłuczkiem lub wałkiem, a następnie każdą roladę w nich obtocz. Roladki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 20 minut. Sos czereśniowy Do rondla lub dużej patelni wsyp czereśnie. Wlej ocet oraz kirsch, wrzuć anyż, cynamon i płatki chili. Gotuj
Food Squarestarta mozzarella Wcześniej przygotowuję ciasto na pizzę, następnie na patelni rozgrzewam masło klarowne, kroję cebulę, wrzucam na rozgrzane masełko, dodaję trochę syropu z ananasów i smażę, w międzyczasie filety kroje w drobną kostkę, dorzucam do cebuli, dolewa syropu z ananasa, dodaje troszkę soli i smażę, na koniec dorzucam pokrojone w kostkę plastry ananasa, mieszam i odstawiam(...)smaruję nim uformowany już podkład pod farsz. Następnie daję przygotowanego wcześniej kurczaka z cebulą i ananasem (mogą być ciepłe), całość posypuję startą mozzarellą i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Ja pizzę piekłam na kamieniu, ale można zwyczajnie na blaszce. Pieczemy w 180-200 stopni jakieś 15-20 minut
kruche babeczkiości garść suszonej żurawiny 2-3 suszone morele 1/3 pęczka mięty 1/2 szklanki ugotowanej kaszy bulgur 1 jajko szczypta soli i pieprzu 2 łyżki bułki tartej olej do smażenia Filet z karpia mielimy np. w malakserze. Suszone owoce i miętę drobno siekamy. W misce mieszamy posiekane owoce, miętę, mielonego karpia, ugotowaną kaszę bulgur, jajko, bułkę tartą, szczyptę soli oraz(...)rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim klopsiki po 2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 5-6 minut. Smacznego, Klaudia
Mango Papajagreckiego – 1 cebula – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca zielona, czubryca żółta, oregano, bazylia, papryka słodka wędzona, sól i pieprz) Cebulę zmielić razem z filetem. Mięso doprawić do smaku i wymieszać dokładnie. Brokuły i kalafior podzielić na małe różyczki, umyć dokładnie i osuszyć. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Jajka rozbełtać z jogurtem, doprawić(...)brokułami, posypać połową sera, następnie wyłożyć farsz, zwilżyć dłonie i wyrównać, aby farsz równomiernie pokrył wszystkie różyczki. Na farsz wylać mieszankę jajeczną, wyrównać i znowu posypać serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut. Gotową zapiekankę zostawić w gorącym piekarniku na około 7-10 minut, dopiero potem wyjmować z formy, aby cały
Smaki Arminesera gorgonzola z niebieską pleśnią 2-3 spore garści drobno posiekanych orzechów włoskich Przyprawy: sól lub vegetta, pieprz 400ml śmietanki kremówki 30%-36% Olej rzepakowy Przygotowanie: Przygotowane filety rozkroić i rozbić tłuczkiem najlepiej przez folię aby nie poprzecinać włókien mięsa. Oprószyć przyprawami. Każdy kotlet ułożyć na plasterku szynki, posypać orzechami. Na każdym z nich ułożyć po kawałku sera oraz(...)którą najlepiej spiąć wykałaczką aby utrzymała formę. Każdą z roladek delikatnie posmarować olejem i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Całość zalać śmietanką do połowy wysokości mięsa, zapiekać w nagrzanym piekarniku w 190 stopniach przez 30 minut. Roladki można podawać z ziemniakami lub ryżem w towarzystwie ulubionych surówek
W garach u GosiPrzyprawa do mięsa Słodka czerwona papryka Czosnek granulowany Sól Pieprz 2 jajka 150 g żółtego sera 100 g sera feta 1 cebula 5 pieczarek 3 łyżki świeżej natki pietruszki Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do mięsa, solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, słodką czerwoną papryką. Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w pół plasterki. Żółty ser ścieramy(...)sobą. Dodajemy natkę pietruszki oraz wbijamy jajka. Ponownie mieszamy, aż całość połączy się z jajkami. Masę wylewamy na wysmarowane masłem naczynie żaroodporne. Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 30-35 minut (z termo obiegiem
VioletoweKucharzeniegębie. Składniki: 2 piersi z kaczki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz tymianek rozmaryn Przygotowanie Skórę nacinamy - tak by mięsa nie poprzecinać. Fileta nacieramy przyprawami i zalewamy oliwą z sosem sojowym. Marynujemy całą noc. Następnie obsmażamy na rozgrzanej patelni. Najpierw od strony skóry - na tyle długo by skóra się wypiekła i zrumieniła. Następnie(...)zamknęło. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i bez przykrycia, skórą do góry pieczemy ok. 15 - 20 minut w temp. 150 stopni. Zanim pokroimy kaczkę dajemy jej odsapnąć po wyjęciu z piekarnika. No pychota po prostu. Mięso mięciutkie, delikatne, a dzięki tej kompozycji przypraw użytej do zamarynowania kaczki - aromatyczne i smakowite. Już rozumiem czym się zachwycają wszyscy kuchenni maniacy. Naprawdę gorąco
Kuchnia po mojemuwspominał o właściwościach zdrowotnych łososia, bo już niejednokrotnie o tym pisałem, najważniejszą jego cechą jest bardzo duża zawartość kwasów omega-3. Łosoś na parze z dyniowym puree – składniki filet z łososia sól szczypta słodkiej papryki 800g dyni 2 cm imbiru szczypta ostrej papryki szczypta pieprzu cayenne 4 łyżki oliwy z oliwek Łosoś na parze z dyniowym puree(...)przeszedł smakiem przypraw. Następnie gotujemy go na parze… najlepiej jest wykorzystać do tego celu urządzenie do gotowania na parze (ja używam multicookera ), ale możecie również upiec go w piekarniku. Dynię obieramy, kroimy w dużą kostkę, układamy na blaszce do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na 20 minut . Następnie przekładamy dynię do blendera, dodajemy obrany
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sera mozzarella 2 ząbki czosnku 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki startego na drobnych oczkach sera żółtego 2 łyżki oliwy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Filety rybne osuszyć , skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać starty żółty ser, pestki słonecznika, natkę pietruszki, olej i dokładnie rozetrzeć. Połową masy wyłożyć(...)grubsze plastry i poprzekładać rybę. Mozzarellę pokroić na cieniutkie plastry i poukładać między rybą tak jak na zdjęciu nr 2. Na wierzchu ułożyć masę serową i piec w piekarniku w 200 stopniach C około 20-30 minut. Podawać gorące. ryba po genueńsku
O kuchni z uczuciemdoprawić solą i pieprzem do smaku. Brokuł podzielić na różyczki i obgotować w lekko osolonej wodzie. Po obgotowaniu różyczki brokułu powinny być prawie ugotowane, ale jeszcze delikatnie twardawe. Filet z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Kwałeczki kurczaka posypać przyprawą do kurczaka, polać sosem sojowym i olejem i wstawić do lodówki na około 30 minut(...)patelni oleju (około 1 łyżki). Na wyłożone w formie do tarty ciasto położyć kawałeczki podsmażonego kurczaka, obgotowane różyczki brokułu i zalać sosem śmietanowo-serowym. Tak przygotowaną tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez 30 minut. Podawać na ciepło lub na zimno. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest to przepis na formę
Gospodyni Miejskasię stanie, zestawiamy z ognia i studzimy. Do wystudzonych pieczarek dodajemy natkę pietruszki, jaja, posiekany ząbek czosnku, musztardę, bułkę tartą, sok z drugiej połowy cytryny i mieszamy. Wyjmujemy filet z lodówki i nacinamy w nim zgrabną kieszeń, uważając, by nie przebić jej na wylot. Napełniamy ją farszem, a brzegi spinamy wykałaczkami. Tak przygotowane mięso wykładamy na blaszkę polaną(...)Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza - pod przykryciem z folii aluminiowej, by mięso nie było suche. Po tym czasie mięso smarujemy przygotowaną polewą i wstawiamy ponownie do piekarnika (już bez przykrycia) na 10-15 minut. Brązowe pieczarki są bardziej aromatyczne od białych Składniki farszu Robiąc kieszeń na farsz, uważaj, by nie przebić mięsa na wylot Mięso gotowe
W SMAKnich pulpeciki rybne. I tym sposobem użyliśmy rybki, chociaż w trochę innej postaci.Użyłam do nich:1kg filetów z dorszamała cebulaprzyprawa do rybmajeraneksolpieprzodciśnięta kajzerkaprzecier pomidorowy z bazylią i oreganoWykonanie:Filety kroimy na kawałki, mielimy w maszynce do mięsa wraz z cebulą o wcześniej namoczoną w mleku kajzerką. Masę rybną przyprawiamy przyprawą do ryb, majerankiem, odrobiną soli i pieprzu. Dobrze(...)masy klopsiki i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Całość zalewamy przecierem pomidorowym - ja miałam z kartonika Pudliszki z dodatkiem bazylii i oregano. Sosik delikatnie solimy i pieprzymy. Wkładamy do piekarnika i w 165st. zapiekamy ok pół godziny. Przed wyjęciem można pulpety posypać startym żółtym serem i jeszcze chwilę zapiec, albo doprawić kwaśną śmietaną... wg smaku i upodobań.Serwować z ziemniakami
Walijskie Pichcenieciasto stanie się sprężyste. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość. W tym czasie możemy przygotować dodatki do pizzy. Fileta z kurczaka pokroić na kawałki. Przyprawę do gyrosa rozetrzeć z oliwą i wlać do mięsa. Dokładnie wymieszać, a następnie obsmażyć na rozgrzanej patelni. Smażyć krótko, aby się mięso lekko ścięło(...)papierem do pieczenia. Rozsmarować na cieście sos pomidorowy i wyłożyć kawałki aromatycznego kurczaka. Paprykę pokroić w kostkę, a cebulę i mozzarellę w plasterki. Ułożyć na pizzy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 *C. Piec przez ok 15 min. Podawać ze świeżą rukolą. Smacznego :) Przepis bierze udział w akcji zorganizowanym na Durszlaku.pl #durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
https:KKuchniaMniammojej kuchni. Zapraszam na wspaniały obiad! Ryba z groszkiem i kalafiorem…Lubicie ryby na obiad ? My bardzo! Staram się kupować różne rodzaje ryb. Prawie zawsze kupuję rybne filety, ale lubię też całe ryby jak pstrągi z grilla . Często przyrządzam gładzicę. Jest to bardzo smaczna lekko słodka ryba. To rodzaj płaskiej ryby. Idealna do panierowania. Moja rodzina przepada(...)talerzu same radosne kolory! Uwielbiam obiad, który przyciąga oko i pysznie smakuje. Ryba z groszkiem to jest to! Ryba z groszkiem Składniki: na 4-5 porcji 900 g filetów z gładzicy 150 g tarte bułki 2 jajka sól i pieprz do smaku olej do smażenia Groszkowe puree 400 g mrożonego groszku 100 g masła 10 listków mięty pieprzowej sól
codojedzeniaprzeszkadzało to, że nie był tak miękki jak ryż biały. Kurczaka piekłam w niższej temperaturze, ale jeśli ktoś chce ładnie zarumienione mięsko, podaję temperaturę jak w oryginale. Kurczak: 2 filety z kurczaka 100-150g wiórków kokosowych ok. 4 łyżki mąki 2-3 jajka sól, pieprz Ryż: ryż 5-6 krążków ananasa z puszki sól czerwona cebula 1/4 szkl(...)mniejsze porcje. Każdy kawałek doprawiamy solą i pieprzem. Tak przyprawione mięso panierujemy w mące, roztrzepanych jajkach oraz wiórkach kokosowych. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (u mnie 180) na 20-25 minut. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. W międzyczasie cebulę i ananasa kroimy w kostkę. Na patelnię wylewamy olej
Smaki Na Talerzuwierzę, że da radę i będzie dobrze :)). Teraz trochę o jedzonku. Tak lekko, bo kurczak i marchewka, do tego ryż dziki, który uwielbiam :)) Miłego dzionka Wam życzę :)) Składniki: 2 filety z kurczaka 4 większe marchewki 1 cebula natka pietruszki sól różowa pieprz masło klarowne 1 łyżka miodu olej kokosowy do smażenia troszkę wody ryż dziki Cebulkę pokroiłam, wrzuciłam(...)cebuli, dodałam troszkę wody, przykryłam pokrywką i dusiłam, co jakiś czas mieszając. Marchewka nie do końca ma być miękka, bo później ja ją zapiekałam jeszcze z kurczakiem w piekarniku. Kurczaka pokroiłam, do miseczki dałam łyżkę miodu, pokrojoną natkę pietruszki, pieprz i sól, dodałam kurczaka, wymieszałam. Podsmażyłam na patelni. Do naczynia żaroodpornego przełożyłam marchewkę i kurczaka. Zapiekłam w piekarniku
kruche babeczkikeczupu 1/4 łyżeczki papryki ostrej Dodatkowo: sól, pieprz frytki + olej do smażenia Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski. oprószyć przyprawą gyros i odstawić na godzinę w chłodnym miejscu. Filety usmażyć na oleju, następnie pokroić wzdłuż włókien i jeszcze raz przesmażyć na mocnym ogniu. Sałatka: sałatę porwać lub pokroić, ogórka i pomidora pokroić w półplasterki a cebulkę w piórka(...)Ewentualnie doprawić do smaku sola i pieprzem. odstawić do przegryzienia. Sos paprykowy: Po 2 łyżki majonezu, jogurtu, keczupu, paprykę wymieszać i doprawić do smaku. Frytki usmażyć lub upiec w piekarniku. Na talerzach ułożyć sałatę, kurczaka i frytki. Danie polać sosem czosnkowym i paprykowym
Smakołyki Asiobiad i wiem, że nie będzie kręcenia nosem. Dodatkowo fajne jest to, że przygotowanie dania z ryb nie wymaga zbyt dużo czasu. Wystarczy pół godziny i gotowe. SKŁADNIKI: 1 filet z łososia sól morska ziołowa pieprz cytrynowy oliwa sok z cytryny 3 garści świeżego szpinaku 1 łyżeczka masła sól morska pieprz 1 ząbek czosnku kilka bulw topinamburu olej(...)Pokroić w cienkie plasterki i przełożyć do miseczki. Skropić olejem i oprószyć solą ziołową, dobrze wymieszać. Plasterki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (po upływie połowy czasu, plasterki topinamburu odwrócić na drugą stronę). Łososia pokroić na mniejsze porcje, oprószyć solą morską ziołową i pieprzem cytrynowym, skropić sokiem z cytryny
Kuchnia w opałachpośredniego). Dziś chciałbym zająć się pierwszą z tych metod i zaprezentować rarytas, z kaczej piersi, przygotowany w kilkanaście minut. składniki dla dwóch osób 500 g piersi kaczki ( dwa filety ze skórą) 2 duże kwaśne jabłka 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka masła szczypta rozmarynu szczypta majeranku sól, pieprz ewentualnie 100 g świeżej żurawiny sposób przygotowania Pierś kaczki myjemy(...)uważając aby nie przeciąć mięsa, będącego pod skórą. Następnie nacieramy mięso solą, pieprzem, oraz szczypną rozmarynu, skrapiamy jabłkowym octem i odstawiamy w chłodne miejsce na trzy, cztery godziny. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i rozgrzewamy patelnię o grubym dnie. Na rozgrzaną patelnię, układamy skórą do dołu pierś kaczki ( nie dodajemy żadnego tłuszczu), przesmażamy ją przez trzy minuty i przewracamy
Miód i pieprzrewelacyjne. 1 podwójna pierś z kurczaka 300 g mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku Sól Pieprz Liść lubczyku Słodka czerwona papryka 150 g wędzonego boczku w plastrach Filet z kurczaka kroimy na płaty (jak na schabowe). Delikatnie rozbijamy i układamy na blacie, tak żeby jeden zachodził na drugi. Przyprawiamy słodką czerwoną papryką oraz liściem lubczyku. W garnku(...)pieprzem. Przestudzony farsz układamy na mięsie. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Roladę układamy na folii aluminiowej, obkładamy plastrami boczku. Szczelnie zawijamy folią i pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 45 minut
VioletoweKucharzenie