filet z piekarnika - 2577 przepisów (strona:91/172)

Pieczone kotlety mielone z indyka 133

indyka 1 łyżka posiekanego koperku 1 czerstwa bułka * 3-4 ząbki czosnku 1 średnia cebula 1 jajko pieprz biały sól Dodatkowo 1 szklanka mleka ½ szklanki bułki tartej masło Instructions Filet z indyka mielimy w maszynce do mięsa. Bułkę moczymy w mleku przez około 20 minut. Odciskamy dokładnie i przekładamy do miski z mięsem. Dodajemy jajko, koperek, czosnek przeciśnięty przez(...)dodajemy do mięsa. Mięso dokładnie wyrabiamy na luźną masę. Mokrymi dłońmi formujemy zgrabne kotleciki i układamy je na blaszce. Na każdym kotlecie układamy cienki plasterek masła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190’C i pieczemy przez 12 minut z funkcją termoobiegu. Po tym czasie kotleciki przewracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 13 minut. Nie używamy papieru do pieczenia. Spływające

Wędrówki po kuchni
Kurczak w sosie musztardowym z ogórkami kwaszonymi 181

masła! Oto składniki, których potrzebujemy: 500 g piersi z kurczaka, jogurt naturalny (180 g), 1 cebula, 3 duże ogórki kwaszone, 2 łyżki musztardy, maggi, sól, pieprz, czosnek, majeranek Filety kroję w mniejsze kotleciki. Rozbijam je i oprószam solą oraz pieprzem. Ogórki kroję w kostkę a cebule w piórka. W oddzielnej misce mieszam jogurt z musztardą. Doprawiam czosnkiem oraz majerankiem(...)wszystko mieszam. Do tak powstałej marynaty dodaję mięso. Odstawiam do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie całość przekładam do naczynia żaroodpornego i przykrywam folią aluminiową. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza ok. 30 minut. Po tym czasie zdejmuję folię i piekę jeszcze ok. 15 minut. Mięsko jest już gotowe. Smaki świetnie się przenikają! Jest lekko, smacznie

Przepis na Dzień Dobry
Fit sałatka z kurczakiem w sezamie 422

koktajli. Jeśli zachęceni jego właściwościami zdecydujecie się na zakup oleju poszukajcie takiego dobrej jakości, świeżego, naturalnego,  nierafinowanego i niekonserwowanego, ja polecam oleje od Oleania. Kurczak: 1 średniej wielkości filet z kurczaka 1 jajo 4 łyżki jogurtu greckiego 5-6 łyżek sezamu sól, pieprz,słodka i ostra papryka Kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w cienkie paseczki, a następnie mieszamy(...)czasu, ale lepiej jest przygotować mięso wcześniej) Jajko mieszamy z jogurtem i sezamem i w tej mieszaninie obtaczamy kurczaka. Paski układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 25 minut. Sałata: 2 garście rukoli kilka oliwiek (u mnie czarne i zielone) mała czerwona cebula opakowanie pomidorków koktajlowych  Na talerzach układamy rukolę

Cynamonowe szczęście
Roladki z kurczaka w sosie czereśniowym, podawane z grillowaną polentą 127

przełóż do małej keksówki, posmarowanej uprzednio odrobiną masła. Odstaw na minimum 30 minut.  Przed podaniem, polentę krój na plastry i grilluj z obu stron na suchej patelni. Roladki Filety umyj i oczyść, następnie przekrój wzdłuż na dwie lub trzy części.  Rozbij je tłuczkiem na grubość kilku milimetrów. Posól i popieprz z jednej strony, a następnie posyp rozmarynem(...)roladę, pamiętając, by zawinąć boki do środka. Na koniec zepnij ją wykałaczką.  Orzechy utłucz tłuczkiem lub wałkiem, a następnie każdą roladę w nich obtocz. Roladki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 20 minut. Sos czereśniowy Do rondla lub dużej patelni wsyp czereśnie. Wlej ocet oraz kirsch, wrzuć anyż, cynamon i płatki chili.  Gotuj

Food Square
Pizza z kurczakiem i ananasem 185

starta mozzarella Wcześniej przygotowuję ciasto na pizzę, następnie na patelni rozgrzewam  masło klarowne, kroję cebulę, wrzucam na rozgrzane masełko, dodaję trochę syropu z ananasów i smażę, w międzyczasie filety kroje w drobną kostkę, dorzucam do cebuli, dolewa syropu z ananasa, dodaje troszkę soli i smażę, na koniec  dorzucam pokrojone w kostkę plastry ananasa, mieszam i odstawiam(...)smaruję nim uformowany już podkład pod farsz. Następnie daję przygotowanego wcześniej kurczaka  z cebulą i ananasem (mogą być ciepłe), całość posypuję startą mozzarellą i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Ja pizzę piekłam na kamieniu, ale można zwyczajnie na blaszce. Pieczemy w 180-200 stopni jakieś 15-20 minut

kruche babeczki
Klopsiki z karpia z miętą i żurawiną 122

ości garść suszonej żurawiny 2-3 suszone morele 1/3 pęczka mięty 1/2 szklanki ugotowanej kaszy bulgur 1 jajko szczypta soli i pieprzu 2 łyżki bułki tartej olej do smażenia Filet z karpia mielimy np. w malakserze. Suszone owoce i miętę drobno siekamy. W misce mieszamy posiekane owoce, miętę, mielonego karpia, ugotowaną kaszę bulgur, jajko, bułkę tartą, szczyptę soli oraz(...)rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim klopsiki po 2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 5-6 minut. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Zapiekanka brokułowo- kalafiorowa z indykiem 145

greckiego – 1 cebula – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca zielona, czubryca żółta, oregano, bazylia, papryka słodka wędzona, sól i pieprz) Cebulę zmielić razem z filetem. Mięso doprawić do smaku i wymieszać dokładnie. Brokuły i kalafior podzielić na małe różyczki, umyć dokładnie i osuszyć. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Jajka rozbełtać z jogurtem, doprawić(...)brokułami, posypać połową sera, następnie wyłożyć farsz, zwilżyć dłonie i wyrównać, aby farsz równomiernie pokrył wszystkie różyczki. Na farsz wylać mieszankę jajeczną, wyrównać i znowu posypać serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut. Gotową zapiekankę zostawić w gorącym piekarniku na około 7-10 minut, dopiero potem wyjmować z formy, aby cały

Smaki Armine
Roladki z gorgonzolą w szynce szwarcwaldzkiej 167

sera gorgonzola z niebieską pleśnią 2-3 spore garści drobno posiekanych orzechów włoskich Przyprawy: sól lub vegetta, pieprz 400ml śmietanki kremówki 30%-36% Olej rzepakowy Przygotowanie: Przygotowane filety rozkroić i rozbić tłuczkiem najlepiej przez folię aby nie poprzecinać włókien mięsa. Oprószyć przyprawami. Każdy kotlet ułożyć na plasterku szynki, posypać orzechami. Na każdym z nich ułożyć po kawałku sera oraz(...)którą najlepiej spiąć wykałaczką aby utrzymała formę. Każdą z roladek delikatnie posmarować olejem i ułożyć w żaroodpornym naczyniu.   Całość zalać śmietanką do połowy wysokości mięsa, zapiekać w nagrzanym piekarniku w 190 stopniach przez 30 minut. Roladki można podawać z ziemniakami lub ryżem w towarzystwie ulubionych surówek

W garach u Gosi
Placek z kurczakiem, pieczarkami i serami 131

Przyprawa do mięsa Słodka czerwona papryka Czosnek granulowany Sól Pieprz 2 jajka 150 g żółtego sera 100 g sera feta 1 cebula 5 pieczarek 3 łyżki świeżej natki pietruszki Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do mięsa, solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, słodką czerwoną papryką. Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w pół plasterki. Żółty ser ścieramy(...)sobą. Dodajemy natkę pietruszki oraz wbijamy jajka. Ponownie mieszamy, aż całość połączy się z jajkami. Masę wylewamy na wysmarowane masłem naczynie żaroodporne. Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 30-35 minut (z termo obiegiem

VioletoweKucharzenie
Pierś z kaczki na różowo pieczona. Z okazji Dnia Matki - wszystkim mamusiom - moc życzeń. 176

gębie. Składniki: 2 piersi z kaczki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz tymianek rozmaryn Przygotowanie Skórę nacinamy - tak by mięsa nie poprzecinać. Fileta nacieramy przyprawami i zalewamy oliwą z sosem sojowym. Marynujemy całą noc. Następnie obsmażamy na rozgrzanej patelni. Najpierw od strony skóry - na tyle długo by skóra się wypiekła i zrumieniła. Następnie(...)zamknęło. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i bez przykrycia, skórą do góry pieczemy ok. 15 - 20 minut w temp. 150 stopni. Zanim pokroimy kaczkę dajemy jej odsapnąć po wyjęciu z piekarnika. No pychota po prostu. Mięso mięciutkie, delikatne, a dzięki tej kompozycji przypraw   użytej do zamarynowania kaczki - aromatyczne i smakowite. Już rozumiem czym się zachwycają wszyscy kuchenni maniacy. Naprawdę gorąco

Kuchnia po mojemu
Łosoś na parze z dyniowym puree 220

wspominał o właściwościach zdrowotnych łososia, bo już niejednokrotnie o tym pisałem, najważniejszą jego cechą jest bardzo duża zawartość kwasów omega-3. Łosoś na parze z dyniowym puree – składniki filet z łososia sól szczypta słodkiej papryki 800g dyni 2 cm imbiru szczypta ostrej papryki szczypta pieprzu cayenne 4 łyżki oliwy z oliwek Łosoś na parze z dyniowym puree(...)przeszedł smakiem przypraw. Następnie gotujemy go na parze… najlepiej jest wykorzystać do tego celu urządzenie do gotowania na parze (ja używam multicookera ), ale możecie również upiec go w piekarniku. Dynię obieramy, kroimy w dużą kostkę, układamy na blaszce do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na 20 minut . Następnie przekładamy dynię do blendera, dodajemy obrany

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ryba po genueńsku 135

sera mozzarella 2 ząbki czosnku 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki startego  na drobnych oczkach sera żółtego 2 łyżki oliwy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Filety rybne osuszyć , skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać starty żółty ser, pestki słonecznika, natkę pietruszki, olej i  dokładnie rozetrzeć. Połową masy wyłożyć(...)grubsze plastry i poprzekładać rybę. Mozzarellę pokroić na cieniutkie plastry i poukładać między rybą tak jak na zdjęciu nr 2. Na wierzchu ułożyć masę serową i piec w piekarniku w 200 stopniach C około 20-30 minut. Podawać gorące. ryba po genueńsku

O kuchni z uczuciem
Tarta z brokułami i kurczakiem 349

doprawić solą i pieprzem do smaku. Brokuł podzielić na różyczki i obgotować w lekko osolonej wodzie. Po obgotowaniu różyczki brokułu powinny być prawie ugotowane, ale jeszcze delikatnie twardawe. Filet z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Kwałeczki kurczaka posypać przyprawą do kurczaka, polać sosem sojowym i olejem i wstawić do lodówki na około 30 minut(...)patelni oleju (około 1 łyżki). Na wyłożone w formie do tarty ciasto położyć kawałeczki podsmażonego kurczaka, obgotowane różyczki brokułu i zalać sosem śmietanowo-serowym. Tak przygotowaną tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez 30 minut. Podawać na ciepło lub na zimno. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest to przepis na formę

Gospodyni Miejska
Filet z piersi indyka faszerowany brązowymi pieczarkami 141

się stanie, zestawiamy z ognia i studzimy. Do wystudzonych pieczarek dodajemy natkę pietruszki, jaja, posiekany ząbek czosnku, musztardę, bułkę tartą, sok z drugiej połowy cytryny i mieszamy.  Wyjmujemy filet z lodówki i nacinamy w nim zgrabną kieszeń, uważając, by nie przebić jej na wylot. Napełniamy ją farszem, a brzegi spinamy wykałaczkami. Tak przygotowane mięso wykładamy na blaszkę polaną(...)Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza - pod przykryciem z folii aluminiowej, by mięso nie było suche. Po tym czasie mięso smarujemy przygotowaną polewą i wstawiamy ponownie do piekarnika (już bez przykrycia) na 10-15 minut. Brązowe pieczarki są bardziej aromatyczne od białych Składniki farszu Robiąc kieszeń na farsz, uważaj, by nie przebić mięsa na wylot Mięso gotowe

W SMAK
PULPETY RYBNE ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM 188

nich pulpeciki rybne. I tym sposobem użyliśmy rybki, chociaż w trochę innej postaci.Użyłam do nich:1kg filetów z dorszamała cebulaprzyprawa do rybmajeraneksolpieprzodciśnięta kajzerkaprzecier pomidorowy z bazylią i oreganoWykonanie:Filety kroimy na kawałki, mielimy w maszynce do mięsa wraz z cebulą o wcześniej namoczoną w mleku kajzerką. Masę rybną przyprawiamy przyprawą do ryb, majerankiem, odrobiną soli i pieprzu. Dobrze(...)masy klopsiki i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Całość zalewamy przecierem pomidorowym - ja miałam z kartonika Pudliszki z dodatkiem bazylii i oregano. Sosik delikatnie solimy i pieprzymy. Wkładamy do piekarnika i w 165st. zapiekamy ok pół godziny. Przed wyjęciem można pulpety posypać startym żółtym serem i jeszcze chwilę zapiec, albo doprawić kwaśną śmietaną... wg smaku i upodobań.Serwować z ziemniakami

Walijskie Pichcenie
Pizza gyros z papryką 240

ciasto stanie się sprężyste. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość. W tym czasie możemy przygotować dodatki do pizzy. Fileta z kurczaka pokroić na kawałki. Przyprawę do gyrosa rozetrzeć z oliwą i wlać do mięsa. Dokładnie wymieszać, a następnie obsmażyć na rozgrzanej patelni. Smażyć krótko, aby się mięso lekko ścięło(...)papierem do pieczenia. Rozsmarować na cieście sos pomidorowy i wyłożyć kawałki aromatycznego kurczaka. Paprykę pokroić w kostkę, a cebulę i mozzarellę w plasterki. Ułożyć na pizzy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 *C. Piec przez ok 15 min. Podawać ze świeżą rukolą. Smacznego :) Przepis bierze udział w akcji zorganizowanym na Durszlaku.pl #durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura

https:KKuchniaMniam
Ryba z groszkiem i kalafiorem 181

mojej kuchni. Zapraszam na wspaniały obiad! Ryba z groszkiem i kalafiorem…Lubicie ryby na obiad ? My bardzo! Staram się kupować różne rodzaje ryb. Prawie zawsze kupuję rybne filety, ale lubię też całe ryby jak pstrągi z grilla . Często przyrządzam gładzicę. Jest to bardzo smaczna lekko słodka ryba. To rodzaj płaskiej ryby. Idealna do panierowania. Moja rodzina przepada(...)talerzu same radosne kolory! Uwielbiam obiad, który przyciąga oko i pysznie smakuje. Ryba z groszkiem to jest to! Ryba z groszkiem Składniki: na 4-5 porcji 900 g filetów z gładzicy 150 g tarte bułki 2 jajka sól i pieprz do smaku olej do smażenia Groszkowe puree 400 g mrożonego groszku 100 g masła 10 listków mięty pieprzowej sól

codojedzenia
Kurczak w wiórkach kokosowych i ryż z ananasem 143

przeszkadzało to, że nie był tak miękki jak ryż biały. Kurczaka piekłam w niższej temperaturze, ale jeśli ktoś chce ładnie zarumienione mięsko, podaję temperaturę jak w oryginale. Kurczak: 2 filety z kurczaka 100-150g wiórków kokosowych ok. 4 łyżki mąki 2-3 jajka sól, pieprz Ryż: ryż 5-6 krążków ananasa z puszki sól czerwona cebula 1/4 szkl(...)mniejsze porcje. Każdy kawałek doprawiamy solą i pieprzem. Tak przyprawione mięso panierujemy w mące, roztrzepanych jajkach oraz wiórkach kokosowych. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (u mnie 180) na 20-25 minut. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. W międzyczasie cebulę i ananasa kroimy w kostkę. Na patelnię wylewamy olej

Smaki Na Talerzu
Kurczak z marchewką i ryżem dzikim 149

wierzę, że da radę i będzie dobrze :)). Teraz trochę o jedzonku. Tak lekko, bo kurczak i marchewka, do tego ryż dziki, który uwielbiam :)) Miłego dzionka Wam życzę :)) Składniki: 2 filety z kurczaka 4 większe marchewki 1 cebula natka pietruszki sól różowa pieprz masło klarowne 1 łyżka miodu olej kokosowy do smażenia troszkę wody ryż dziki Cebulkę pokroiłam, wrzuciłam(...)cebuli, dodałam troszkę wody, przykryłam pokrywką i dusiłam, co jakiś czas mieszając. Marchewka nie do końca ma być miękka, bo później ja ją zapiekałam jeszcze z kurczakiem w piekarniku. Kurczaka  pokroiłam, do miseczki dałam łyżkę miodu, pokrojoną natkę pietruszki, pieprz i sól, dodałam kurczaka, wymieszałam. Podsmażyłam na patelni. Do naczynia żaroodpornego przełożyłam marchewkę i kurczaka. Zapiekłam w piekarniku

kruche babeczki
Gyros z sałatą i frytkami + sosy majonezowe 510

keczupu 1/4 łyżeczki papryki ostrej Dodatkowo: sól, pieprz frytki + olej do smażenia Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski. oprószyć przyprawą gyros i odstawić na godzinę w chłodnym miejscu. Filety usmażyć na oleju, następnie pokroić wzdłuż włókien i jeszcze raz przesmażyć na mocnym ogniu. Sałatka: sałatę porwać lub pokroić, ogórka i pomidora pokroić w półplasterki a cebulkę w piórka(...)Ewentualnie doprawić do smaku sola i pieprzem. odstawić do przegryzienia. Sos paprykowy: Po 2 łyżki majonezu, jogurtu, keczupu, paprykę wymieszać i doprawić do smaku. Frytki usmażyć lub upiec w piekarniku. Na talerzach ułożyć sałatę, kurczaka i frytki. Danie polać sosem czosnkowym i paprykowym

Smakołyki Asi
GRILLOWANY ŁOSOŚ ZE SZPINAKIEM NA CHIPSACH Z TOPINAMBURU 131

obiad i wiem, że nie będzie kręcenia nosem. Dodatkowo fajne jest to, że przygotowanie dania z ryb nie wymaga zbyt dużo czasu. Wystarczy pół godziny i gotowe. SKŁADNIKI: 1 filet z łososia sól morska ziołowa pieprz cytrynowy oliwa sok z cytryny 3 garści świeżego szpinaku 1 łyżeczka masła sól morska pieprz 1 ząbek czosnku kilka bulw topinamburu olej(...)Pokroić w cienkie plasterki i przełożyć do miseczki. Skropić olejem i oprószyć solą ziołową, dobrze wymieszać. Plasterki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (po upływie połowy czasu, plasterki topinamburu odwrócić na drugą stronę). Łososia pokroić na mniejsze porcje, oprószyć solą morską ziołową i pieprzem cytrynowym, skropić sokiem z cytryny

Kuchnia w opałach
delikatna kacza pierś z jabłkami na szybko 199

pośredniego). Dziś chciałbym zająć się pierwszą z tych metod i zaprezentować  rarytas, z kaczej piersi, przygotowany w kilkanaście minut. składniki dla dwóch osób 500 g piersi kaczki ( dwa filety ze skórą) 2 duże kwaśne jabłka 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka masła szczypta rozmarynu szczypta majeranku sól, pieprz ewentualnie 100 g świeżej żurawiny sposób przygotowania Pierś kaczki myjemy(...)uważając aby nie przeciąć mięsa, będącego pod skórą. Następnie nacieramy mięso solą, pieprzem, oraz szczypną rozmarynu, skrapiamy jabłkowym octem i odstawiamy w chłodne miejsce na trzy, cztery godziny. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i rozgrzewamy patelnię o grubym dnie. Na rozgrzaną patelnię, układamy skórą do dołu pierś kaczki ( nie dodajemy żadnego tłuszczu), przesmażamy ją przez trzy minuty i przewracamy

Miód i pieprz
Rolada szpinakowa z kurczakiem i boczkiem 223

rewelacyjne. 1 podwójna pierś z kurczaka 300 g mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku Sól Pieprz Liść lubczyku Słodka czerwona papryka 150 g wędzonego boczku w plastrach Filet z kurczaka kroimy na płaty (jak na schabowe). Delikatnie rozbijamy i układamy na blacie, tak żeby jeden zachodził na drugi. Przyprawiamy słodką czerwoną papryką oraz liściem lubczyku. W garnku(...)pieprzem. Przestudzony farsz układamy na mięsie.  Zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Roladę układamy na folii aluminiowej, obkładamy plastrami boczku. Szczelnie zawijamy folią i pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 45 minut

VioletoweKucharzenie