Fileta opłukać, osuszyć, posypać solą i pieprzem do smaku i lekko rozbić tłuczkiem. Następnie maczać w rozmąconym jajku wymieszanym z kardamonem do smaku, obtoczyć w bułce tartej i obsmażyć z obu stron. Pieczarki, cebulę, paprykę oczyścić, drobno pokroić i zeszklić na patelni z dodatkiem oleju. Przygotowane warzywa wyłożyć na kotleta, posypać startym żółtym serem, zapiec w piekarniku
Tradycyjna Kuchniaukładamy filet z kurczaka. Oba końce ciasta składamy do środka, a boki ciasta tniemy w paski (liczba pasków po obu stronach powinna być taka sama). Nakładamy paski na przemian, raz z jednej, a raz z drugiej strony aż utworzą warkocz. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy pokruszonym piernikiem. To samo robimy z drugim płatem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego
Kuchnia MagdaLenysmakuje. Filet pstrąga umyć i osuszyć. Doprawić rybę solą i czarnym pieprzem. Rozłożyć rybę na dnie naczynia żaroodpornego. Pieczarki umyć osuszyć. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć pieczarki. Smażyć tak długo aż woda z grzybów wyparuje. Na patelnię wlać śmietanę, wymieszać. Śmietanę razem z pieczarkami wylać na ryby. Obsypać posiekanym koperkiem. Przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika
Kuchnia PokoleńWYKONANIE: filet kroimy w paski około 1-1,5 cm, delikatnie rozbijamy, wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy, do marynaty wkładamy mięso i na 2-3 godz. do lodówki, następnie przygotowujemy szaszłyki na patyczkach:pieczarka lub jej połowa(można je chwile przesmażyć)-mięso-papryka(kawałek)-cebula(krążek)-mięso-pieczarka..., smażymy na maśle na patelni lub w piekarniku około10
Kuchnia Beatyfilet z piersi kurczaka tymianek ostra papryka mielona szczypta soli plasterek sera żółtego oliwa Pierś z kurczaka nacinamy, robiąc kieszonki. Posypujemy tymiankiem i papryką. Do każdej kieszonki wkładamy plasterek pomidora oraz kawałek plastra sera - solimy. Kropimy oliwą. Tak przygotowaną pierś układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej folią aluminiową i posmarowanej oliwą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika
Moje-pitraszeniePodwójny filet z kurczaka podzielić na dwie części, umyć i osuszyć. Musztardę wymieszać z oliwą, solą, pieprzem i suszoną natką pietruszki. Mięso nasmarować przygotowaną marynatą z obu stron i włożyć do rękawa do pieczenia. Zamknąć rękaw i włożyć na kilka godzin do lodówki. Następnie zrobić kilka małych dziurek w rękawie i piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidiecie.Pieczony w folii dorsz z dodatkiem podsmażanych pieczarek i niesamowicie aromatycznego sosu porowego.Obiad idealny nie tylko na piątek!Polecam!SKŁADNIKI:( 2 porcje )* dorsz lub inna biała ryba – 2 filety* pieczarki – ok. 100 g* cebula – 1 sztSOS:* por – 1 szt* masło – 2 łyżki* mąka – 1 łyżka* chrzan – 1 łyżeczka* śmietana(...)oliwa* sól , pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Oczyszczoną rybę skrapiamy odrobiną soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.Zawijamy w folię i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 25 minut.W tym czasie drobno siekamy cebulę i kroimy pieczarki, podsmażamy do miękkości na odrobinie oliwy, doprawiamy solą.SOS:Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojonego pora, przesmażamy ok.7-8 minut.Opr
Ostra na SłodkoFilety dorsza oprószyć solą i pieprzem. Na desce rozłożyć plasterki szynki parmeńskiej, na środku każdego plasterka rozsmarować pesto, ułożyć dorsza i obwinąć go szynką. W razie konieczności dodać jeszcze jeden plasterek szynki. Fasolkę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Usmażyć na patelni np. na klarowanym maśle lub oliwie po około 2 minuty z każdej strony lub upiec w piekarniku nagrzanym
KUCHNIA POLSKAfilety. Na patelni smażymy nasz szpinak. Jeżeli mamy mrożony smażymy go tak długo aż odparuje cała woda. Dodajemy czosnek, wlewamy śmietankę i lekko zagotowujemy, doprawiamy i wylewamy na kurki. Na sam koniec trzemy ser i nakładamy go na samą górę. Ja dodałam jeszcze kilka pomidorków koktajlowych jakie miałam w ogrodzie aby nadać żywszych kolorów. Mięso zapiekamy w piekarniku nagrzanego
W Moim Magicznym Domuprzygotowałam. Kotleciki są nie tylko pyszne ale małokaloryczne, wręcz dietetyczne. Podałam je z gotowanymi batatami i surówką. Danie zaliczam do bardzo smacznych. SKŁADNIKI : 500 -600 g filetów z dorsza sól, pieprz do smaku 1/2 czerwonej papryki natka pietruszki koperek 1 mała cukinia 2 jajka 4 kromki chleba tostowego por, biała część odrobina oleju(...)PRZYGOTOWANIE : Dorsza myjemy, doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy na papier do pieczenia. Pieczemy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 % C. Rybę po upieczeniu studzimy i rozdrabniamy widelcem. Do dużej miski przekładamy rozdrobnione mięso dorsza, dodajemy jajka, pokrojone w kostkę- chleb tostowy, paprykę, por, cukinię, posiekany koperek i natkę pietruszki. Wszystko dobrze mieszamy i lekko ugniatamy
Kulinarne Fantazje Mariolirazem jest to wersja wzbogacona o sok jabłkowy. Podana z marchewką przyprawioną na ostro i ryżem. Pysznie się to wszystko skomponowało, dlatego gorąco zachęcam do wypróbowania :) filet z łososia (ok. 250-300 g) 0/5 łyżeczki kolendry w ziarnach 0/5 łyżeczki kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki pikantnej mielonej papryki odrobina soku z cytryny 3 plasterki cytryny pół dojrzałego mango(...)soku tłoczonego 100% z jabłek z mango Hortex szklanka marchewki kostki Hortex łyżka masła klarowanego spora szczyptya soli 1/4 łyżeczki cayenne 150 g ryżu Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W moździerzu rozdrabniamy kmin z kolendrą. Umytego łososia nacieramy odrobiną soku z cytryny, utartymi przyprawami oraz pikantną papryką. Układamy go w naczyniu żaroodpornym na plasterkach cytryny. Połowę mango rozgniatamy
Mienta blogfiletów skórę i ości. Mięso rozgniotłem widelcem. Dodałem wędzonego łososia, masło, skórkę z cytryny, zielony pieprz , odsączony z zalewy, odsączyłem i grubo posiekałem. Dokładnie wymieszałem. Masę rybna przełożyłem do 4 kokilek o pojemności 125 ml i ostudziłem w temperaturze pokojowej. Podałem z wcześniej przygotowanymi grzankami , tzn. pokrojoną bagietką na kromki o grubości 1 cm i opieczoną w piekarniku oraz ogórkami
R'n'G KitchenRyba: Filet z suma kroimy na mniejsze kawałki skrapiamy sokiem z cytryny,solą pieprzem oraz przyprawą do ryby, każdą porcję układamy na kawałku folii aluminiowej na wierzch dajemy pokrojoną w paski paprykę oraz pora,skrapiamy delikatnie oliwą-choć możemy z tej czynności zrezygnować. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki aby ryba naszła przyprawami. Po czym wkładamy do piekarnika
Wanilia i Kardamonfilet zmielić na grubych oczkach razem z cebulą, dodać przyprawy, odciśniętą bułkę, wszystko dokładnie wymieszać, przygotowujemy panierkę: bułkę i migdały(tej wielkości porcje mieszamy) formujemy kotlety maczamy w rozkłóconym jajku, obtaczamy w panierce, następnie smażymy na maśle krótko z jednej i drugiej strony, naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wkładamy kotlety, posypujemy wiórkami masła, przykrywamy folią aluminiową, wkładamy do piekarnika
Kuchnia Beatyfiletów błonki i kroimy w kostkę. Następnie marynujemy je w łyżce oleju, soli, pieprzu, czosnku, chili i rozmarynie. Cebulę obieramy, kroimy w krążki, a paprykę w dużą kostkę. Na patyczki nabijamy naprzemiennie kawałki papryki, cebuli i kurczaka. Układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Skrapiamy lub smarujemy szaszłyki olejem i posypujemy papryką, oregano oraz tymiankiem. Pieczemy w piekarniku
Symfonia smakowaSkładniki: filet z łososia suszona natka pietruszki 3 ząbki czosnku drobno posiekane 3 łyżki bazylii 2 łyżki estragonu 2 łyżki tymianku 1 łyżka cząbru 2 łyżki majeranku sól i pieprz do smaku 3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Łososia nacieramy wyżej wymienionymi przyprawami z oliwą. Odkładamy do lodówki na 2-3 godziny(...)czasie umieszczamy łososia z piekarniku 200 stopni góra dół łącznie 40 minut ( pierwsze 20 minut pod przykryciem z folii aluminiowej, kolejne 20 bez). Podajemy z 1. Sałatką z kalmarami 2. Warzywami po nicejsku Smacznego
ClauditteMissCookingkoncentratu pomidorowego 3 filety bez ości (mrożona lub nie, ale raczej łosoś się do tego nie nadaje, zostawcie go na tatar!) 1 łyżka oleju rzepakowego1 łyżka masła1/2 cytryny2 łyżki mąkikawałek folii aluminiowejsól, pieprz, przyprawa Maggi, pietruszka, bazyliaPrzygotowanie:Jeśli ryby są mrożone, wyciągamy je. Następnie przekładamy na talerz, papierem odsączamy zbędną wodę.Paprykę wkładamy do piekarnika nagrzanego
Kitchens Alphabetfilet z kurczaka. Podsmażać. Kiełbasę pokroić w kostkę i wsypać na patelnię. Dodać pokrojone w kostkę pomidory. Dokładnie wymieszać. Międzyczasie zagotować makaron w lekko osolonej wodzie. Gdy składniki na patelni będą ładnie podsmażone, dodać słoik gotowej pasty i przyprawy. Wymieszać dokładnie. Dodać zagotowany makaron. Wymieszać. Przełożyć ciepłe do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego margaryną. Posypać poszatkowaną natką pietruszki. Włożyć do piekarnika
Gotuję Testujękażdy z nich rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. 2. Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki, śliwki w ósemki oraz ser pleśniowy w kostkę. 3. Na każdy rozbity plaster fileta układać kolejno 3-4 kawałki śliwki, 3 kostki sera, 3-4 plasterki czosnku i oprószyć tymiankiem. Następnie zwinąć w roladkę. Każdą z przygotowanych roladek zawinąć dwoma plastrami boczku(...)przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Całość podlać bulionem wymieszanym z maggi, na wierzchu ułożyć pozostałe kostki sera, kawałki śliwek, plasterki czosnku i polać miodem. 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut
Szalona Kuchnia EwelinyKolejny pyszny przepis na pieczoną rybę! Składniki: 4 duże filety miruny ze skórą, 2 marchewki, duża pietruszka, 3-4 pomidory suszone z zalewy (oleju), pół papryki zielonej sól, pieprz Przygotowanie: Marchewkę i pietruszkę obieramy, ścieramy na grubych oczkach. Paprykę kroimy w małą kostkę, pomidory na mniejsze kawałki. Dusimy pod przykryciem w rondelku z dodatkiem 2-3 łyżek wody(...)mieszając co jakiś czas - przez około 5-7 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Rybę lekko soli i pieprzymy. Pieczemy 10 minut, a następnie wykładamy na rybę warzywa i pieczemy kolejne 15 - 17 minut
Lena Gotujefileta (razem z przyprawą i olejem). Całość smażymy na małym ogniu do chwili aż mięso zmięknie, a następnie dodajemy mango pokrojone w kostkę. Dodajemy rodzynki, pieprz, curry, chili, sól i dusimy pod przykryciem aż mango się rozsmaży. Zestawiamy patelnię z palnika, dodajemy przygotowany kuskus i całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym farszem napełniamy połówki bakłażana i wstawiamy je do piekarnika
Czary - gary w kuchnifilety z pstrąga tęczowego - oliwa z oliwek - sok z pomarańczy Rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp odrobiną soli, polej oliwą i około 2 łyżkami soku z pomarańczy. Całość wstawiamy na 10 minut (w zależności od wielkości ryby- robimy krótką obróbkę cieplną w wysokiej temp. pieczenia, tak aby ryba była soczysta a nie sucha!) do temp. 210 stopni C, piekarnik
SMYKWKUCHNIFilety rozciąć , oczyścić z kostek i błonek , opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie natrzeć sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Do miski wlać oliwę, dodać bazylię suszoną i tymianek, wymieszać. Mięso dobrze natrzeć marynatą, włożyć do woreczka , zawiązać i odstawić na 3 godziny, lub na całą noc do lodówki. Na godzinę przed pieczeniem, wyjąć mięso z lodówki. Piekarnik
Kuchnia Danusiwody. Dodać resztę składników i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. W tym czasie przygotować dodatki: pora pokroić na plasterki i podsmażyć na maśle. Fileta z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i papryką, usmażyć. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Mozzarellę pokroić w plasterki, cebulę także, pomidorki na połówki, pepperoni na plasterki usuwając(...)nasionka. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie rozwałkować ciasto. Posmarować ketchupem, rozłożyć połowę mozzarelli a następnie resztę dodatków. Na wierzchu ułożyć resztę mozzarelli. Posypać oregano. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około 30-40 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakromka chleba tostowego, pokruszona 3 łyżeczki miodu mały pęczek koperku (pominęłam, bo nie lubię koperku ;), posiekany CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN CZAS MARYNOWANIA: min. 3 GODZ. POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Filety z łososia myjemy, osuszamy, pozbywamy się ewentualnych łusek ze skóry. Nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. 2. Wszystkie składniki na marynatę łączymy ze sobą, dokładnie obtaczamy(...)niej łososia. przekładamy na duży talerz wraz z pozostałą marynatą, ściśle obwiązujemy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Łososia przekładamy do naczynia żaroodpornego skórą do dołu, na nim układamy resztę marynaty. Pieczemy 50 minut - 30 pod przykryciem i 20 bez, żeby łosoś się zapiekł
My Culinary Art