Składniki: 500 g brokułów, 150 g fety lub mozzarelli, 150 g pomidorów, 50 g sezamu i pestek z dyni (mogą być orzechy), 100 ml oleju lub oliwy z oliwek , 70 – 80 ml octu (6%), łyżka miodu, łyżka musztardy, ząbek czosnku, pieprz, sól. Przygotowanie: Brokuły podzielić na najmniejsze kawałki jakie się da. Ser pokroić i dodać do brokułów. Przełożyć
kulinarnajamka.blogspot.comdodatek, jeżeli zrobimy nierozsądnie gorący obiad w upalny dzień :) Składniki na 3 duże lub kilka mniejszych porcji: 500-600 g świeżych ogórków 250 ml kefiru 100 g sera typu feta 50 g uprażonych orzechów ziemnych (mogą być solone) kilkanaście listków mięty 1 ząbek czosnku szczypta soli* szczypta pieprzu Ogórki obrać, pokroić na kawałki, wrzucić do blendera / malaksera. Dodać
Pełny talerzoleju 8 łyżek lodowatej wody 60 g łyżki zimnego masła Farsz: 500 g do wyboru lub pomieszanych: młodych liści mniszka lekarskiego, rukoli, szpinaku, jarmużu, botwiny 100g białego sera 100g fety 50 g bryndzy 1-2 ząbki czosnku 1 surowe jajo Farmio + osobno surowe białko i żółtko 6 jaj Farmio ugotowanych na twardo 4 łyżki startego grana padano 3 łyżki
Pełny talerzramach w kolejnego "Wypiekania na śniadanie" na warsztat został wzięty chlebek nadziewany szpinakiem i fetą pochodzący z książki Women's Weekly "The Baking Collection" . Przyłączyłam się bo i słusznie, bo wypiek jest wart uwagi. Zrobiłam go z małymi zmianami dodaj więcej sera różnych gatunków. Idealny na kolacje czy przekąskę, bardzo smakował mojej córce i okazał
Bernika - moj kulinarny pamietnikramach wydarzenia "Wypiekanie na śniadanie" [ klik ] tym razem Małgosia wybrała chlebek nadziewany szpinakiem i fetą. Chlebek jest rewelacyjny, przynajmniej nam tak smakował. Dla wielbicieli szpinaku to jest rewelacyjne danie na śniadanie czy na obiad, polecam gorąco. Chlebek nadziewany szpinakiem i fetą na podstawie książki Women's Weekly "The Baking Collection". ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanielodówki. Nadaje się do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego! Poniżej znajdziecie inne pyszne propozycje na smarowidła do pieczywa: Pasta z kurczaka, sera i jajek Pasta z awokado i sera feta Pasta z wędzonego kurczaka, jajek i zieleniny Pasta z kurczaka i jajek Pasta z tuńczyka, pieczonej papryki i awokado Pasta z jajek i awokado z dodatkiem goi Domowy pasztet
Gosia gotujeświadomie. Wiem, że troszkę się rozpisałam, ale bardzo chciałam się z Wami podzielić moimi przemyśleniami. Z kolei przepis będzie krótki. Jest to kolejna po sałatce z buraków i fety zimowa sałatka, którą przygotowałam w weekend. Zwykła marchewka zmienia się nie do poznania dzięki orientalnemu dressingowi z pomarańczy i kuminu. Z marchewki wycięłam długie wstążki przy pomocy obieraczki
Chilli Czosnek i Oliwadzieciństwa. Dziś, wiele lat później powracam do tego smaku zawsze gdy tylko mam okazję. Wypełnienie to oczywiście szpinak. Naleśniki ze szpinakiem w wersji wegetariańskiej będą kombinacją szpinaku, z serem feta lub parmezanem. Dodać można cukinie lub bakłażan. Można też kwestię wypełnienia pozostawić gościom, podając świeżo usmażone naleśniki i oddzielnie dodatki. Jednak, moim ulubionym połączeniem jest wspomniany szpinak z dodatkiem
NaleśnikiSkładniki: 150 g mąki pszennej 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej szklanka ciepłej wody 25 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru szczypta soli 2 łyżko oleju 150 g fety 125 g mozzarelli 50 g białego sera półtłustego 3 jajka 3 łyżeczki masła Przygotowanie: Drożdże rozkruszyłam i zalałam wodą. Dodałam cukier i łyżkę mąki. Wymieszałam i odstawiłam na 5 minut
Kulinarny PamiętnikCzasem dobrze zastąpić ziemniaki na coś mniej tradycyjnego, a jakże pysznego i zdrowego jak sałatka :) Składniki: 1 główka sałaty 2 pomidory 1 ogórek Ser feta 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oleju Sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki sałatki kroimy do miski i delikatnie solimy i pieprzymy. Na koniec polewamy wyciśniętym sokiem z cytryny i olejem
Smakowy Rajopcja dla cierpliwych, ja niestety z żarłoczności pastę pożeram natychmiast po przygotowaniu... Najlepiej smakuje z własnoręcznie wypiekanym, domowym chlebem - na zdjęciach paście towarzyszy mój pełnoziarnisty chleb z serem feta [wkrótce na blogu
Grunt to przepis!Dietetyczna, pyszna sałatka z bogactwem witamin! SKŁADNIKI: - mix sałat ulubionych - pomidorki koktajlowe - fit feta - oliwki czarne kilak sztuk - świeża bazylia - papryka czerwona - ogórek zielony - różowym marynowany imbir - kromka chleba na zakwasie pełnoziarnistego SOS RÓŻOWY DO SAŁATKI: - 3 łyżki jogurtu naturalnego (ja używam marki Zott) - 1 łyżka ketchupu (ja używam Pudliszki) - 1 łyżeczka miodu - 1 łyżeczka octu winnego - sól
SMYKWKUCHNIpiekarni Mielnik) ale według mnie lepsze byłyby troszkę mniejsze Pasta z awokado: 1 awokado 2 łyżki soku z cytryny 1-2 ząbki czosnku 10 dag sera sałatkowego/ewentualnie fety 1 łyżka majonezu kawałeczek papryki czerwonej kawałeczek czerwonej cebuli 3 kawałki pomidorów suszonych z zalewy 1 gotowane jajko garść oliwek przyprawy: u mnie sól, pieprz, ostra papryka 1. Awokado
Kto ugości moich gości?szklankę mąki pszennej) łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody pieprz, bazylia lub oregano SKŁADNIKI MOKRE 2 jajka 200 g jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju POZOSTAŁE SKŁADNIKI ser feta pół papryki mała pierś z kurczaka pół czerwonej cebuli natka pietruszki ser żółty 50 g Sposób przyrządzenia: W jednej misce umieszczamy suche składniki. Następnie dodajemy "resztki" czyli paprykę, kurczaka
upichcic