wykorzystać różne sery, wtedy sos będzie bardziej wyrazisty i zaskakujący w smaku. * makaron- 250 g * botwinka- cały pęczek * cebula- 1 duża * śmietana 18%- 250 ml * ser- 250 g (feta, mozzarella, gouda i parmezan, czyli to co miałam w lodówce;) ) * oliwa do smażenia * czarny pieprz, odrobina gałki muszkatołowej Zagotować wodę w garnku, włożyć do wrzątku umytą botwinkę i gotować
Kraina Miodem PłynącaSpulchnij kuskus widelcem i posyp nim warzywa, wszystko wymieszaj i dopraw do smaku. Przełóż usmażonego kurczaka na deskę, pokrój go w plasterki i ułóż na kuskusie. Posyp dane pokruszoną fetą i podawaj z tzatzikami. SMACZNEGO
Kredowe Menumoże Was zainteresować. "Vegetarian Mediterranean Cooking" Beverley Jollands to zbiór przepisów wege w słonecznym południowym klimacie krajów śródziemnomorskich. Połączenie dwóch nurtów żywieniowych, które bardzo cenię. Zupa z cukinii z fetą, koperkiem i papryką, dip z zielonego groszku, czy marokańskie naleśniki szpinakowe to potrawy, od których z pewnością pocieknie Wam ślinka. Jest tylko jeden szkopuł, o którym informuję od razu - książka(...)stron 2010 *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Przepisy z książki: Filo z fetą i ziołami Zupa z pieczonej dyni Zupa z kapusty i fasoli
Chilli Czosnek i Oliwaudka z kurczaka ( duże ) 1 duża marchewka 1 duża czerwona cebula 200 g sera feta 2 jajka 2 łyżki bułki tartej sól do smaku pieprz czarny do smaku czosnek granulowany do smaku chili do smaku słodka papryka ( do posypania ) Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnimąki pszennej typ 450 50 ml oleju 1 łyżeczka kurkumy Farsz 400 g pieczarek 1 cebula 1/2 cukinii 2 garście świeżego szpinaku 1/3 blanszowanego brokuła 100 g sera feta sól do smaku pieprz kolorowy do smaku 1/3 kostki masła Dodatkowo olej do smażenia bułka tarta do panierowania 3 duże jajka 50 ml mleka sól Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnimasełkiem smakuje wybornie… Więc nie ma się co zastanawiać, tylko zabrać się do pieczenia! Chleb serowy – składniki: 400 g mąki pszennej 200 g sera (żółtego, fety, lub pleśniowego) pokrojonego w kawałki lub startego 1 łyżeczka soli 3/4 łyżeczki suchych drożdży (ja aktywowałam je w małej ilości wody) ok. 300 ml wody 1. Wszystkie składniki wymieszać, przykryć
UgotujmyTo.plmusztardy francuskiej 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny Wszystko wymieszać. Polać sałatkę. Sałatka z kurczakiem i bakłażanem – składniki: pierś z kurczaka bakłażan kawałek sera feta 1-2 pomidory suszone sałata i/lub rukola sól, pieprz, papryka oliwa z oliwek firmy Biolevita ocet balsamiczny Kurczaka myję, osuszam, doprawiam solą, pieprzem i papryką. Obsmażam na patelni. Bakłażan
UgotujmyTo.plprzede wszystkim są świetnym śniadanie czy kolacją. Szybkie przygotowanie jest alternatywą na drugie śniadanie w pracy. Składniki: 50 g świeżej roszponki 2 pomidory 200 g sera feta 1 cebula 1 pomarańcza 1 łyżeczka oregano , bazylii ok 2 łyżek oleju z pestek dyni Sól i pieprz do smaku ( ja nie używam soli) Przygotowanie: Roszponkę umyć, osuszyć
Niezły Młyneksosem - ile chce i jakim chce. A oto przykładowe składniki sałatki: -sałata lodowa, sałata zwykła, kapusta pekińska - do wyboru, co kto lubi -ogórek - świeży, marynowany, małosolny, -pomidory , -oliwki , -ser feta , -kukurydza , -groszek, -papryka kolorowa , -świeże pieczarki , …i......to wszystko, co przyjdzie nam do głowy… Sałatę rwiemy na kawałeczki, układamy na dnie miski. Na nią resztę składników
Codzienna kuchnia niecodziennapizzeri! :) Swoje chlebki naan przygotowałem z dodatkami, które można spotkać na bałkańskich pizzach - są to: grillowana cukinia, czerwona cebula i biały słony ser podobny do greckiej fety. Zawsze bardzo mi smakowało to połączenie smaków. Zamiast cukinii często spotykałem również wersję z zielonym ogórkiem ale tego połączenia do dzisiaj nie rozumiem. Sos pomidorowy wzbogaciłem zaś czarnuszką (ją to już chyba
Food Squareponownie i smażyć po 1 minucie na każdej ze stron. Po usmażeniu posolić. Sałatka z buraków: 3 buraki ugotowane, obrane i pokrojone w plastry sałata rukola i botwinka ser feta, pokruszony orzechy włoskie, posiekane sos (krem balsamiczny, oliwa z oliwek, ząbek czosnku, sól, pieprz
Smakowity Blog Kulinarnymożna przygotować też inne dania niż zupę czy chłodnik. Młode liście botwinki można dodać do sałatki lub przygotować farsz do pierogów. Świetnie komponuje się z kaszą, jajkami, serem typu feta, a także z innymi nowalijkami jak rzodkiewka, ogórek i koperek. Można z jej dodatkiem przygotować nawet omlet, tartę, pizzę lub risotto. Mój pęczek botwinki "skończył" tym razem
Smakowity Blog KulinarnyBardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu dodatek do grillowanego mięsa. Farsz przypomina nadzienie pierogów ruskich, dlatego z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom tego przysmaku. Twaróg można też zastąpić serem feta lub tartym parmezanem. Ziemniaki pieczone są w folii, więc można je przygotować zarówno na grillu, jak i w piekarniku. Miłego grillowania! Składniki: 5 średniej wielkości ziemniaków
Smakowity Blog Kulinarnypraskę czosnek i posiekane zioła. Doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby chłodnik się schłodził, a smaki przegryzły. Przed podaniem możemy dodać pokruszony ser feta
Smakowity Blog Kulinarnyuniwersalnej i/lub czosnku można zrezygnować. Śmietanę i/lub majonez można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Smak sałatki można urozmaicić pokrojonym w drobną kostkę i usmażonym kurczakiem oraz serem feta. Wierzch sałatki można posypać uprażonymi ziarnami słonecznika lub drobno posiekanym koperkiem. Z podanych składników wychodzi duża ilość sosu czosnkowego, więc jeśli ktoś woli mniej sosu na sałatce, można zmiejszyć
Gospodyni Miejska