feta - 6903 przepisów (strona:317/461)

Rolki leśniczego - roladki z kurczaka z leśnymi grzybami, pleśniowym serem w panierce z orzechów laskowych 231

leśnych grzybów (borowiki, koźlarze) 100 g sera ple śniowego Blue (ser z niebieską pleśnią) 100 g orzechów laskowych 1 łyżka masła 150 g mrożonego szpinaku 50 g sera feta 1 ząbek czosnku 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Leśne grzyby dokładnie oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy ok. 10 minut w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Cebule kroimy w drobną kosteczkę(...)złoty kolor na rozgrzanej patelni. W osobnym garnku rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy pod przykryciem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy pieprzem. Na końcu dokładamy pokrojony w kosteczkę ser feta. Roladki kroimy na połówki. Układamy je na szpinaku. Dekorujemy resztą leśnych grzybów oraz orzechami laskowymi. Dodatkowo na wierzch możemy zetrzeć pleśniowy

VioletoweKucharzenie
Nadziany kaszą jęczmienną patison 126

Składniki: Patison Ser feta Makrela wędzona Kasza jęczmienna Pieprz biały mielony Szczypiorek Przygotowanie: Kaszę ugotować al dente. Od patisona odciąć górę, by łatwo można było wydrążyć środek, albowiem należy pozbyć się miąższu z pestkami. Następnie solimy i czekamy,aż puści soki. Po ok.10 minutach wypłukujemy sól pod bieżącą wodą, nakłuwamy widelcem i skrapiamy olejem lub oliwą. Tak przygotowany patison ląduje(...)piekarniku i piecze się z 5-10 min (w zależności od wielkości) w temp. ok 200 stopni. Następnie ugotowaną kaszę łączymy z wędzoną makrelą, szczypiorkiem i serem feta. Całość doprawiamy pieprzem do smaku. Nadziewamy ciepłego patisona i wkładamy go z powrotem do piekarnika. Dajemy mu jeszcze jakieś 10 minut na zapieczenie. Dzięki temu, że kasza była wcześniej podgotowana i patisonik

Karczma Honorietty
Fit minipizze z płatkami owsianymi 152

łyżki oleju aromatyzowanego (bazylia,czosnek,chili) Sos: Puszka pomidorów świeże oregano, bazylia i czosnek łyżeczka cukru łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz Dodatki do pizzy: Mozzarella z zalewy Ser feta Bób świeży Rucola Kalarepa Pomidor Czerwona cebula Przygotowanie: Suche składniki na ciasto mieszamy razem. Do ciepłej wody z mlekiem wkruszamy drożdże i czekamy aż ruszą. Wlewamy je do mąki i płatków(...)kulki, obtaczamy je w mące i formujemy placuszki. które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy sosem i układamy wg uznania składniki, które Hońka zaproponowała i wieńczymy pokruszoną fetą.. Pieczemy 8-10 minutek i gotowe. Smakowitości w tej odmienności

Karczma Honorietty
Sałatka ze świeżą kukurydzą 109

Składniki: 2 kolby kukurydzy 200 g roszponki 100 g rukoli pół opakowania sera feta ogórek gruntowy łyżka aromatyzowanego oleju(chilli,bazylia,czosnek) odrobina szczypiorku Zbyt wielkiej filozofii tutaj nie ma. Pamiętać należy jedynie by warzywa umyć przed przystąpieniem do ciachania. Ogórka obrać i pokroić w plasterki. Zieleninę wrzucić do michy, a z kolb kukurydzy skroić ziarna. Polać olejem i dodać(...)feta (pokruszony lub pokrojony - jak kto woli). Wymieszać razem i wcinać

Karczma Honorietty
Spring rolls - szybki obiad na letnie dni 186

jednej osoby - 6 rollsów) (to tylko propozycja, można włożyć zupełnie inne warzywa) - makaron ryżowy - 2 marchewki - ćwierć papryki - połowa awokado - kilka liści sałaty - natka pietruszki - natka selera - ser feta - papier ryżowy - jeśli go nie masz lub nie lubisz, zawijaj rollsy w sałatę, też będzie super! - sos sojowy Przygotowanie: 1. Wszystkie warzywa umyć i pokroić w paski/słupki. Sałatę porwać(...)mniejsze kawałki. Natki umyć i porozdzielać. 2. Makaron ryżowy włożyć do miski i zalać wrzątkiem. Odczekać kilka minut aż zmięknie, a następnie odcedzić. 3. Fetę pokroić w słupki. 4. Namoczyć arkusz papieru ryżowego w wodzie, wyjąć i nakładać na niego kolejno: kawałek sałaty, kilka nitek makaronu i resztę warzyw. Z góry można posypać sezamem. Następnie zwijać małe wrapy - nie przejmujcie

two broke sisters
Pesto z naci selera, pietruszki i liści pomidora 222

lodówce dosyć długo. Aby nadal było świeże, należy polać je z wierzchu oliwą z oliwek, która je zakonserwuje i uchroni przed pleśnieniem.  Propozycja podania: makaron pełnoziarnisty, tuńczyk, pomidory, feta Przepis jest naprawdę bardzo prosty i smaczny. Wykonanie nie zajmuje więcej niż 10 minut, więc jest to idealny przepis na lato, kiedy nie chce się za dużo czasu spędzać(...)kuchni. Pesto dobrze komponuje się z pomidorami, tuńczykiem lub serem feta. Smacznego

two broke sisters
Sałatka a'la grecka 172

tego jeszcze grzanki z masełkiem... PYCHA! SAŁATKA A'LA GRECKA Składniki: - sałata lodowa (niewielka) - 1 czerwona papryka - 1 czerwona cebula - garść oliwek czarnych - garść oliwek zielonych - 1/2 kostki fety - 250 gram pomidorków koktajlowych - 1 zielony ogórek (niewielki) - przyprawy: oregano, tymianek, bazylia, rozmaryn - oliwa z oliwek - woda - sok z cytryny - 1 łyżeczka cukru - 3 ząbki czosnku Przygotowanie: Najpierw mieszamy sos, żeby(...)sałatek.) Rwiemy sałatę i kroimy warzywa: paprykę w kostkę, cebulę w piórka, oliwki na pół, pomidorki na pół, ogórka w kosteczkę. Do warzywnej mieszanki dodajemy pokrojoną w kostkę fetę. Całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Voila! ;) Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Musaka 158

pomocą trzepaczki. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dodajemy żółtka. Mieszamy i odstawiamy. Składniki na warstwy:  - grillowane cukinie - grillowane bakłażany - mięso mielone w sosie - beszamel - 1 opakowanie fety (lub innego sera typu greckiego) Przygotowanie warstw: Na samym dnie naczynia układamy bakłażany, następnie cukinie. Potem mięso mielone w sosie. Całość pokrywamy beszamelem, górę posypujemy fetą i wkładamy do piekarnika nagrzanego

Życie zamknięte w smaku
Tort naleśnikowy ze szpinakiem i pomidorami 172

szklanki mąki ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Farsz szpinakowy 2 opakowania mrożonego szpinaku rozdrobnionego 1 cebula 5-6 ząbków czosnku 100 gram twarogu 100 gram sera typu feta 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany Sól Pieprz Farsz pomidorowy Krojone pomidory z puszki ½ puszki groszku konserwowego 1 ząbek czosnku Sól Pieprz Ok 200 gram sera żółtego typu gouda Olej do smażenia(...)Szpinak rozmrażamy. Na patelni z odrobiną oleju szklimy pokrojoną cebulę i czosnek przepuszczony przez praskę. Dodajemy do tego odsączony szpinak, przyprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec dodajemy pokruszony twaróg, fetę i śmietanę. Mieszamy. Na drugiej patelni wlewamy odrobinę oleju, dodajemy pomidory z puszki, przesmażamy aby zmniejszyć ilość wody. Doprawiamy solą i pieprzem i ząbkiem czosnku. Na koniec dodajemy odsączony groszek

Smaki Ewy
Rolada schabowa ze szpinakiem 125

wiele pysznych potraw. Dzisiaj przedstawiam roladę schabową ze szpinakiem. Można zabłysnąć przed rodziną a jakie dobre… Polecam. Składniki: 1 ½  kilograma schabu 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1/2 kostki fety 1 cebula 5 ząbków czosnku 2 jajka sól pieprz Wykonanie: Szpinak rozmrażamy i odparowujemy. Cebulę drobno siekamy, łączymy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i doprowadzamy na patelni do zeszklenia - dodajemy(...)szpinaku. Schab rozcinamy odpowiednio ( jakbyśmy rozkładali książkę ), przygotowując go na roladę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Do przestudzonego szpinaku dodajemy dwa jajka i starą fetę - mieszamy. Farsz wykładamy na schab. Zwijamy w roladę i obwiązujemy sznurkami. Pieczemy przez około 1 ½  godziny w temperaturze 190 stopni. Początkowo podpiekamy z jednej strony ( zarumieniamy ) później z drugiej a na pozostały czas przykrywamy

Smaki Ewy
Zapiekana cukinia z fetą pod pierzynką 140

się na mojej grządce ( a do tego jeszcze daleko ). Składniki: 1 młoda cukinia 1 ząbek czosnku 1 jajko 50 ml śmietany 18% słodkiej 6 pomidorków koktajlowych 50 gram sera fety Sól Pieprz Gałka muszkatołowa – szczypta Tarty ser ( ja wykorzystałam mozzarellę, można inny ) olej Wykonanie: Cukinię kroimy na plastry ½ cm. Podsmażamy na patelni z obu stron. Nadmiar oleju po smażeniu odsączamy(...)ręczniku kuchennym. Jajko, śmietanę, czosnek przeciśnięty przez praskę, ser feta, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Cukinię układamy w naczyniu do zapiekania, dodajemy pokrojone pomidorki. Zalewamy masą, posypujemy tarty serem i zapiekamy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 o C. Pycha. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Smaki Ewy
Bób z fetą i koperkiem 119

jest miłośnikiem kolendry ( natki, bo nasiona uwielbiam ), ja zdecydowania do miłośników nie należę. Tak więc bób zrobiłam inaczej. Wyszło smacznie. Składniki: 500 gram bobu surowego 50 gram sera typu feta 2 łyżki posiekanego koperku 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła Sól Wykonanie: Bób gotujemy w osolonej wodzie ( kilka minut ). Odcedzamy i po przestygnięciu obieramy ze skórek. Do bobu dodajemy posiekany(...)koperek oraz pokruszoną fetę. Czosnek przeciskamy przez praskę i szklimy go na maśle ( na patelni ). Dodajemy do bobu razem z masłem. Mieszamy i gotowe. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName

Smaki Ewy
Lekka surówka z pomidorami i cebulą czosnkową 182

chce, z jedzeniem bywa różnie.  I tak na dzisiaj proponuje lekką surówkę z pomidorami. Składniki: Sałata masłowa 2 pomidory 2 ogórki małosolne Cebula czosnkowa 1/3 opakowania sera fety 5 rzodkiewek Sos sałatkowy ogrodowy knorr Wykonanie: Przygotowujemy sos do surówki. Sałatę dokładnie myjemy, odsączamy ( bardzo dobre jest urządzenie do mycia sałaty, dzięki któremu idealnie odwirujemy sałatę ). Cebulę kroimy w cienkie(...)plasterki i rozdzielamy na pojedyncze krążki. Ogórki również kroimy w plasterki i na połowę. Rzodkiewki i pomidory w kostkę. Wszystko razem łączymy. Na górze umieszczamy pokruszoną/ pokrojoną fetę. Całość polewamy przygotowanym sosem. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments

Smaki Ewy
Placuszki z cukinii z serem feta 117

Składniki: 2 średnie cukinie pół kostki sera feta 4 łyżki mąki 1 jajko sól, pieprz Warzywo dokładnie myjemy, wycieramy do sucha. Cukinie i ser ścieramy na tartce na grubych oczkach. Ręcznie mieszamy starte składniki, tak aby feta dokładnie połączyła się z cukinią. Dodajemy jajko, mąkę i przyprawy. Mieszamy.  Za pomocą łyżki wykładamy masę na rozgrzany olej i smażymy

kulinarnyswiatdomi
Spaghetti z młodymi warzywami. 145

pęczki młodej, małej marchewki 2 garści młodego, niełuskanego groszku 1 garść jarmużu lub szpinaku (lub kilka różyczek brokuła) 1 garść młodego bobu (opcjonalnie) 100 g twarogu lub sera feta 1 łyżka masła sól pieprz      Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Dokładnie wyszorowaną marchewkę wrzucamy do garnka lub patelni, dolewamy 50 ml wody

Rozpustne gotowanie