Lidlu w takich kubkach zwykle mają je na lodówkach) 1 słoiczek z suszonymi pomidorami garść natki pietruszki pęczek posiekanej szalotki świeże oregano świeżo mielony pieprz 1 czerwona papryka ser feta Sos do sałatki: oliwa, ocet i musztarda Piersi marynujemy w gotowej marynacie Vitasia (marynata sojowa z imbirem i czosnkiem) i grillujemy
ClauditteMissCookingpozostawić w wywarze jedynie marchewki, pietruszkę, seler, cebulę, w/w przyprawy, czosnek i ziarenka ziela i pieprzu. Składniki na zupę do gotowego bulionu: 750 g świeżego szpinaku 1 kostka sera feta "chudego" (napisałam kostka bo zupełnie zapomniałam ile ona ma gram :)) 1 łyżka masła czosnkowego 1/2 chochelki bulionu różowa sól himalajska świeżo zmielony pieprz 1 łyżka przyprawy włoskiej condimento
ClauditteMissCookingkiść białego winogronu ok. 10 koktajlowych pomidorków garść prażonych pestek dyni oliwa ocet balsamiczny ugotowana pierś z kurczaka (opcjonalnie) ser sałatkowy typu feta Sposób przyrządzenia: Szpinak dokładnie wypłukać, usunąć ogonki, wysuszyć. Pomidorki przekroić na pół.Ser pokroić w kostkę. Wszystko razem połączyć, delikatnie mieszając. Doprawić pieprzem, solą, ziołami. Smacznego
pieprzny smaczekpromienie żeby mogły śmiechem zakwitnąć... Dzień dobry i zapraszam na śniadanie :) Składniki: 1/2 opakowania świeżego jarmużu (5 liści) 4 duże, wiejskie jaja 100 g twarogu solankowego np. bałkańskiego albo fety 1/4 czerwonej papryki 4 do 5 pomidorków koktajlowych 50 ml mleka 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 2 łyżki klarowanego masła Jajka roztrzepujemy z mlekiem, mąką ziemniaczaną. Doprawiamy pieprzem. Dorzucamy poszarpany
Bon Appetit Małgorzatywchłonąć wodę, a jak nie zdąży to ją wylać i smażyć jeszcze z pół minuty, aż się lekko zrumieni gdzieniegdzie. Na sam koniec można udekorować świeżym tymiankiem i serkiem feta bądź kozim i..... Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: 250 g sera Ricotta 80 g sera Feta 50 g sera parmezan 100 g wędzonego łososia 3 - 4 łyżki j ogurtu natu ralnego miks sałat 2 opakowania ciasta francuskie go Sos: łyżeczka musztardy Dijon pół łyżeczki miodu 5 łyżek oliwy 1 łyżka octu balsamicznego Przygotowanie: Wszystki e sery przeło żyć do mis eczki, dodać jogurt i rozdrobnionego
Gaździnka warzySkładniki: opakowanie selera naciowego bulion drobiowy łyżka masła serek topiony czosnkowy 50g sera Feta 2 zi emniaki ugotowane w mundurkach natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Seler umyć, obrać z nitek. Pokroić na mniejsze kawałki. W garnku roz topić masło. dodać pokrojony seler i chwilkę podsmażyć na małym ogniu. Wlać bulion (t yle , aby seler był
Gaździnka warzygotować jeszcze z 5-8 min. Zmiksować na gładki krem. Pozostałą cukinię zgrillować z odrobiną soli i tymianku. Podawać z grzankami, jajkiem, grillowaną cukinią, można też posypać odrobiną fety........ Smacznego
Gaździnka warzyobrać, pokroić na ćwiartki. Skropić lekko olejem, przyprawić ziołami, solą i pieprzem. Dodać czosnek zawinąć w folię, piec godzinę w 160 st C. Na talerzu oprószyć natką i serem feta
Gaździnka warzySkładniki: 1 sałata ( masłowa lub karbowana ) 200 g sera feta 2 pomidory 1 ogórek szklarniowy 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek szczypioru 1/2 pęczka kopru 5 łyżek majonezu 2 łyżki mleka 1,5 łyżki ketchupu pikantnego sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Sałatę porwać na mniejsze kawałki. 2. Warzywa dokładnie umyć i pokroić w dość spore kawałki. 3. Szczypior i koper
A Ty Smakuj Mniewieku, wypełniane były głównie nadzieniem makowym. Z czasem zaczęto je urozmaicać i zmieniać. Dziś piecze się je nawet w wersji wytrawnej z nadzieniem z ziemniaków i nasion sezamu lub fety i buraków. Monika wybrała przepis Marcy Goldman. Właściwie nie przepis, a chyba cały rozdział. Ustaliłyśmy, że nie zdradzimy sobie, jaką wersję kapeluszy pieczemy. Zatem pisząc te słowa nadal
KUCHARNIAfocaccią (ziołową oraz z mirabelkami, miętą i solą morską), sałata Zupa krem z pieczonych buraków i malin Galette (na dwóch spodach – oliwkowym i maślankowym) z pieczonymi warzywami, kremem z fety i sałatą Lawendowa panna cotta z pieczonymi morelami z tymiankiem SOBOTA Carpaccio z żółtej cukinii z kozim serem i orzechami oraz supełkami pietruszkowo-cytrynowymi Chłodnik tarator Pizza z miodowym
KUCHARNIAkolor zielony zielonym; ogrzanie szpinaku w towarzystwie soli i czosnku z łyżką tłuszczu jest wszystkim, co trzeba zrobić, żeby doprowadzić go do formy obiadowej. I nie jest potrzebny ser feta, nie :)) Kiedy przyjdzie już sezon na młode liście, będziemy wcinać go na surowo, w postaci sałatowej, np. takiej jak ta . A póki co możecie zacząć próbować obiadowo
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEłyżki soku z limonki oliwa z oliwek sól morska do smaku świeżo zmielony pieprz do smaku opcjonalnie: ½ szklanki świeżo posiekanych pomidorów lub ulubionej salsy (przepis poniżej) opcjonalnie: rozdrobniony ser feta lub plasterki sera mozzarella i drobno posiekana kolendra i bazylia do dekoracji Przygotowanie: Avocado przecinamy wzdłużnie na połowę i usuwamy nasiona. Przeciętą stronę skrapiamy sokiem z limonki/cytryny (avocado
naRuszciesalami oraz papryczek nadziewanych serkiem. Całość idealnie doprawiona i pyszna. Warto zjeść od czasu do czasu coś innego! Składniki : * garść rukoli * kilka plasterków salami * papryczki nadziewane * oliwki * feta * oliwa z oliwek Przygotowanie : Wszystkie składniki układamy na talerzu według własnej inwencji twórczej. Polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Razem ze mną udział w Wyzwaniu Blogerek wzięły udział
Magiczne Życie Marty