feta - 6903 przepisów (strona:308/461)

(Nie) zwyczajne ziemniaczki i sałatka 202

miałam ziemniaki czerwone, dlaczego dzień wcześniej możesz sprawdzić TU ) 3-4 łyżki oliwy łyżeczka przyprawy do ziemniaków (naturalna mieszanka) pół łyżeczki tymianku suszonego łyżeczka rozmarynu suszonego 200 g owczej fety (w wersji wegańskiej tofu wędzone) Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 st. Ziemniaki przekrój na pół W misce zmieszaj oliwę z przyprawami, dodaj ziemniaki i dokładnie wymieszaj

pyszne zdrowości
sałatka szopska 346

Składniki: - duży, zielony ogórek - 4 dojrzałe pomidory - 4 cebule dymki - duża papryka - natka pietruszki - 200 gram sera szkopskiego lub feta - 8 łyżek oliwy z oliwek - łyżeczka octu winnego - sól i pieprz do smaku Wykonanie

w mojej kuchni
40 pomysłów na letnie obiady 183

papryką Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Leczo Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron z serem twarogowym Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Mini penne rigate z ciecierzycą w pomidorach Mini

Moja smaczna kuchnia
Burek z mięsem, szpinakiem i botwinką. 209

tego przepisu 250 g ugotowanego mięsa 300 g szpinaku lub liści botwinki (ja pomieszałam w proporcji 50:50) 2 ząbki czosnku sól pieprz ewentualnie garść twarogu lub sera feta olej      Szpinak lub botwinkę gotujemy. Szpinak około 1-2 minut, botwinkę około 7-8 minut (ja jako że przygotowałam farsz i z jednego, i z drugiego

Rozpustne gotowanie
Roladki drobiowe z jarmużem, botwinką i twarożkiem. 182

listki jarmużu, gotujemy razem jeszcze 2 minuty, odcedzamy i wkładamy do zimnej wody, po 30 sekundach odsączamy) 2-3 łyżeczki twarożku (u mnie z szynką) lub innego sera np. feta (wtedy skąpimy soli) sól pieprz papryka słodka oliwa       Mięso oprószamy przyprawami z każdej strony. Na brzegu kotleta rozkładamy listki majeranku, na nim listki jarmużu (botwinki

Rozpustne gotowanie
Zielone kanapki ze szpinakiem 160

dużo składników, a smak jest doskonały :) Wystarczy nam  chleb  - najlepiej zdrowy graham. I do tego : 4 garstki świeżego szpinaku - ok. 6 suszonych pomidorów z oleju - ser feta - 1 średnia czerwona cebulka - kilka kropel soku z cytryny - 2  ząbki czosnku Przepis na farsz :  http://dlasmaq.blogspot.com/2013/01/sakiewki-ze-szpinakiem-i-feta.html K anapki kroimy na trójkąty i następnie smarujemy naszą

dlaSmaQ
"Diabel na koniu" Szaszlyki w szynce szwardzwaldzkiej z sosem z suszonych sliwek 176

pomysł tego sosu zaczerpnęłam od Rodziców z jakiegoś świątecznego obiadu z królikiem - sos mnie wówczas zachwycił więc postanowiłam go wykorzystać :)  Szaszłyki układamy na talerzu, ja podałam je na fecie - bardzo fajnie się komponowały :)   Smacznego

dlaSmaQ
Ekspresowa tortilla z jagodami Goji z zatopionym w wedzonej papryce kurczakiem. 182

zmięknie kokos oraz jagody (do odparowania wody.) Następnie, wkładamy tortille do mikrofali :) - aby ją podgrzać wykładamy mięso przygotowane przez nas i pozostałe dodatki. Ja dodałam sałatę lodową, ser feta, pomidora. Dodatkowo polałam "farsz" sosem jogurtowym z carry i pieprzem bałkańskim. Na tym koniec :) SMACZNEGO

dlaSmaQ
Gorąca feta z rukolą 209

Bardzo smaczna przekąska, pochodząca z kuchni greckiej, orzeźwiająca i lekka. Składniki 4 grube plastry fety 1 jajko 2 garści rukoli po 2 czerwone i żółte papryki kawałek parmezanu oliwa z oliwek 2 łyżki czarnych oliwek Sos : 1 posiekana dymka 2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka musztardy sól pieprz 6 łyżek oliwy z oliwek Przygotowanie   Sos : wszystkie składniki umieściłem

R'n'G Kitchen
Z wizytą u Kurta Schellera w Kurt Scheller Academy 224

uśmiech Kurt taki podstępny :) A teraz pochwalę się Menu, które przygotowywałam zgodnie z duchem Kuchni Śródziemnomorskiej.  Trójkąty z ciasta filo z farszem ze szpinaku i fety podane z krewetkami tygrysimi i hummusem.  Trójkąty z ciasta filo bardzo dobre. Nie korzystałam wcześniej z niego. Hummus jak dla mnie za mało wyrazisty. Osobiście bardziej bym go przyprawiła. Wyścigi

Mój Smak na Życie
Gözleme z halloumi, botwinką i chilli 268

Gözleme wyszły przepyszne! Najlepsze są prosto z patelni - gorące, z ciągnącym się serem i wspaniałym roztopionym masłem. Ich smak przypomina mi gruzińskie chaczapuri. Zamiast halloumi możecie dać mozzarellę lub fetę lub zrobić gözleme z innymi tradycyjnymi farszami - mieloną jagnięciną, ziemniakami, kiełbasą sucuk, warzywami takimi jak bakłażan, cukinia czy szpinak lub zieleniną. Wszystko zależy od Waszej inwencji :) Gözleme z halloumi, botwinką(...)chilli inspiracja "Istanbul" Rebecca Seal Składniki: na ciasto: 300 g mąki typ 650, 1 łyżeczka soli, 200 ml wody 200 g sera halloumi (można zastąpić fetą lub mozzarellą) garść liści botwinki, drobno pokrojonych (można zastąpić szpinakiem) 1 papryczka chilli 30 g roztopionego masła Przygotowanie: W misce umieść mąkę i sól. Dodaj 200 ml wody, wymieszaj łyżką, a następnie zacznij zagniatać

Chilli Czosnek i Oliwa
Wegetariańska tortilla z pszenno - gryczanych naleśników, ze świeżym szpinakiem, pomidorami, serem i sosem vinaigrette 151

Jakkolwiek go przygotujecie i zawiniecie w naleśnik, też będzie pysznie :) Gdybyście jednak woleli w naleśnikach szpinak w innej formie, to zerknijcie na naleśniki ze szpinakiem i serem feta . Życzę smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierogi ze szpinakiem i serem feta 150

Uwielbiamy pierogi ,a Wy? Jeśli tak ,to serdecznie polecamy Wam tą smaczną wersję serowo-szpinakową. Składniki Ciasto: 500 g mąki jajko 250 ml gorącej wody Farsz: 200 g sera feta 300 g świeżego szpinaku łyżeczka masła 3 ząbki czosnku około 1/2 szklanki bułki tartej pieprz biały mielony sól ziołowa Dodatkowo: oliwa z oliwek kilka szalotek Przygotowanie   Normal

R'n'G Kitchen
Dlaczego warto jeść kozi ser? Przepis na tosty z kozim serem, miodem i orzechami. 199

miodu i posypujemy orzechami SMACZNEGO! Zobacz też przepis na Śniadaniowy kop energetyczny  <klik> Zobacz też przepis na  Bakłażana zapiekanego ze smażoną cebulką, pomidorami i serem feta  <klik

Pora na pora i pomidora
Cukiniowe placuszki z dodatkiem serem feta 209

warto je wykorzystywać w kuchni do przygotowywania rozmaitych potraw, a jedną polecaną są właśnie są takie oto placuszki: Składniki: 1 kg cukinii 2 cebule czerwone 20 dag sera typu feta 10 łyżek mąki pszennej 3 jajka 1 łyżka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta kurkumy oregano i bazylii sól i pieprz do smaku olej do smażenia Wykonanie: Cukinie

kgwjanczewo