feta - 6903 przepisów (strona:314/461)

Szybki makaron z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi 226

porcje): 500 g świeżego makaronu wstążki (tagliatelle lub fettuccine) lub 400 g makaronu suchego 300 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół 150 g twardego koziego sera (można zastąpić serem feta) 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane garść listków bazylii, drobno pokrojonych + kilka do dekoracji 8 łyżek oliwy sól i pieprz do smaku Przygotowanie: W dużym garnku zagotuj wodę

Chilli Czosnek i Oliwa
Tarta z jarmużem 139

krojonych liści) 4 pieczarki 2 średnie pomidory mięso z 1 gotowanego udka (można pominąć) 3 ząbki czosnku kilka oliwek 4 łyżki masła 100 g sera mozarella lub feta lub innego sól, pieprz   Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażając na 2 łyżkach masła odparować. Ściągnąć z patelni. Jarmuż pokroić w krótkie paski i podsmażyć na 2 łyżkach masła. Jarmuż

Trzeci talerz
Tarta z tuńczykiem 180

puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym ½ puszki krojonych pomidorów 5 pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki 1 cebula pokrojona w cienkie plasterki kilka oliwek 100 g sera mozarella, feta lub grana podano sól, czosnek granulowany, oregano, słodka papryka w proszku Pomidory z puszki odparować na patelni do zgęstnienia. Doprawić do smaku solą i przyprawami. Dodać odsączonego tuńczyka i chwilę

Trzeci talerz
Smaczna sałatka 305

Składniki: 500 g brokułów, 150 g fety lub mozzarelli, 150 g pomidorów, 50 g sezamu i pestek z dyni (mogą być orzechy), 100 ml oleju lub oliwy z oliwek , 70 – 80 ml octu (6%), łyżka miodu, łyżka musztardy, ząbek czosnku, pieprz, sól. Przygotowanie: Brokuły podzielić na najmniejsze kawałki jakie się da. Ser pokroić i dodać do brokułów. Przełożyć

kulinarnajamka.blogspot.com
Chłodnik ogórkowy z miętą 160

dodatek, jeżeli zrobimy nierozsądnie gorący obiad w upalny dzień :) Składniki na 3 duże lub kilka mniejszych porcji: 500-600 g świeżych ogórków 250 ml kefiru 100 g sera typu feta 50 g uprażonych orzechów ziemnych  (mogą być solone) kilkanaście listków mięty 1 ząbek czosnku szczypta soli* szczypta pieprzu Ogórki obrać, pokroić na kawałki, wrzucić do blendera / malaksera. Dodać

Pełny talerz
Wielkanocna Baba z jajami ;) 180

oleju 8 łyżek lodowatej wody 60 g łyżki zimnego masła Farsz: 500 g do wyboru lub pomieszanych: młodych liści mniszka lekarskiego, rukoli, szpinaku, jarmużu, botwiny 100g białego sera 100g fety 50 g bryndzy 1-2 ząbki czosnku 1 surowe jajo Farmio + osobno surowe białko i żółtko 6 jaj Farmio ugotowanych na twardo 4 łyżki startego grana padano 3 łyżki

Pełny talerz
Chlebek nadziewany szpinakiem i fetą 223

ramach w kolejnego "Wypiekania na śniadanie" na warsztat został wzięty chlebek nadziewany szpinakiem i fetą pochodzący z książki Women's Weekly "The Baking Collection" . Przyłączyłam się bo i słusznie, bo wypiek jest wart uwagi. Zrobiłam go z małymi zmianami dodaj więcej sera różnych gatunków. Idealny na kolacje czy przekąskę, bardzo smakował mojej córce i okazał

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Chlebek szpinakowy z fetą 232

ramach wydarzenia "Wypiekanie na śniadanie" [ klik ] tym razem Małgosia wybrała chlebek nadziewany szpinakiem i fetą. Chlebek jest rewelacyjny, przynajmniej nam tak smakował. Dla wielbicieli szpinaku to jest rewelacyjne danie na śniadanie czy na obiad, polecam gorąco. Chlebek nadziewany szpinakiem i fetą na podstawie książki Women's Weekly "The Baking Collection". ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pasta do chleba z watróbki i jajek 261

lodówki. Nadaje się do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego! Poniżej znajdziecie inne pyszne propozycje na smarowidła do pieczywa: Pasta z kurczaka, sera i jajek Pasta z awokado i sera feta Pasta z wędzonego kurczaka, jajek i zieleniny Pasta z kurczaka i jajek Pasta z tuńczyka, pieczonej papryki i awokado Pasta z jajek i awokado z dodatkiem goi Domowy pasztet

Gosia gotuje
Mała bezmięsna rewolucja i marokańska sałatka z marchewki 214

świadomie.  Wiem, że troszkę się rozpisałam, ale bardzo chciałam się z Wami podzielić moimi przemyśleniami. Z kolei przepis będzie krótki. Jest to kolejna po sałatce z buraków i fety zimowa sałatka, którą przygotowałam w weekend. Zwykła marchewka zmienia się nie do poznania dzięki orientalnemu dressingowi z pomarańczy i kuminu. Z marchewki wycięłam długie wstążki przy pomocy obieraczki

Chilli Czosnek i Oliwa
Naleśniki ze szpinakiem 235

dzieciństwa. Dziś, wiele lat później powracam do tego smaku zawsze gdy tylko mam okazję. Wypełnienie to oczywiście szpinak. Naleśniki ze szpinakiem w wersji wegetariańskiej będą kombinacją szpinaku, z serem feta lub parmezanem. Dodać można cukinie lub bakłażan. Można też kwestię wypełnienia pozostawić gościom, podając świeżo usmażone naleśniki i oddzielnie dodatki. Jednak, moim ulubionym połączeniem jest wspomniany szpinak z dodatkiem

Naleśniki
Chaczapuri adżarskie 259

Składniki: 150 g mąki pszennej 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej szklanka ciepłej wody 25 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru szczypta soli 2 łyżko oleju 150 g fety 125 g mozzarelli 50 g białego sera półtłustego 3 jajka 3 łyżeczki masła Przygotowanie: Drożdże rozkruszyłam i zalałam wodą. Dodałam cukier i łyżkę mąki. Wymieszałam i odstawiłam na 5 minut

Kulinarny Pamiętnik
Sałatka z jarzynkami i fetą na szybko 175

Czasem dobrze zastąpić ziemniaki na coś mniej tradycyjnego, a jakże pysznego i zdrowego jak sałatka :) Składniki: 1 główka sałaty 2 pomidory 1 ogórek Ser feta 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oleju Sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki sałatki kroimy do miski i delikatnie solimy i pieprzymy. Na koniec polewamy wyciśniętym sokiem z cytryny i olejem

Smakowy Raj
Dietetyczna pasta z tuńczyka z oliwkami 225

opcja dla cierpliwych, ja niestety z żarłoczności pastę pożeram natychmiast po przygotowaniu...   Najlepiej smakuje z własnoręcznie wypiekanym, domowym chlebem - na zdjęciach paście towarzyszy mój pełnoziarnisty chleb z serem feta [wkrótce na blogu

Grunt to przepis!