feta - 6903 przepisów (strona:310/461)

Sałatka z truskawkami 219

Świetna sałatka na drugie śniadanie do pracy lub większa jej ilość jako dodatek do obiadu. Potrzebujemy: 1 szklanka świeżych truskawek 2 duże garście rukoli 1/4 kostki fety lub sera typu bałkańskiego 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka oleju lnianego sól i pieprz do smaku Opcjonalnie: 1 łyżka pestek słonecznika lub dyni Do rukoli dodajemy przekrojone

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Sałatka grecka 421

pieczonej kiełbaski, na przyjęciu do wędlin, z grzanką na lekką kolację . Zawiera sporo cennych witamin i jest bardzo prosta w przygotowaniu. Jej podstawowe składniki to słony ser typu „feta”, czarne oliwki, pomidory, papryka, świeży ogórek i czerwona cebula. Wszystko połączone sosem winegret z oregano. Ja przygotowałam ją dziś na kolację w wersji bez cebuli z uwagi na dzieci. Dodałam

Wiem co jem
Sałatka z rukoli i sera 481

rodzaju sałatki. Ich skład staram się zazwyczaj dopasować do tego na co akurat jest sezon. Taką sałatkę prezentowała w swoim programie Pani Ewa Wachowicz. Z trzech gatunków sera: pleśniowego, fety i mozzarelli oraz sałaty lodowej, rukoli i roszponki. Zajęta robieniem sernika nie widziałam za bardzo jak to robiła, ale słyszałam. Nie zapisałam jednak składników, poza

Wiem co jem
Czosnkowe tarteletki z marynowaną fetą i suszonymi pomidorami 134

Wytrawne tarteletki z dodatkiem marynowanej fety, czarnych oliwek, suszonych pomidorów i marynowanego czosnku. Doskonałe jako przystawka lub przekąska. Smaczne i aromatyczne. Wymagają wcześniejszego zamarynowania sera. Ja zrobiłam od razu cały słoik, bo ser jest pyszny. Świetnie się komponuje z suszonymi pomidorami i będzie również doskonałym dodatkiem do świeżo upieczonego chleba. Czytaj więcej

Wiem co jem
Sałatka z makaronu orzo 206

ryżu 2 pojedyncze laski klasycznych kabanosów wieprzowych czerwona papryka 1 duża dymka ze szczypiorem 1 puszka 420 g konserwowej fasoli Red Kidney 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 135g sera typu feta kiełki rzodkiewki do posypania łyżka jogurtu bałkańskiego 2 łyżki majonezu łyżka ketchupu – u mnie łagodny duża szczypta mielonego kminku pieprz Wykonanie: Makaron ugotowałam według przepisu na opakowaniu, odlałam

Kuchenne zapiski Edyty
Drobiowe kieszonki z fetą i pesto bazyliowym 194

Soczysta pierś kurczaka nadziana pesto i serem typu feta - szybkie i smaczne danie dla mięsożerców :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Szynka wieprzowa zapiekana z warzywami w sakiewce z ciasta (a'la kleftiko) 181

już zbyt upierdliwe, by szybko zrobić to danie w owej formie ponownie. ;) Co mi się podoba, to fakt, że nie użyłam w nim charakterystycznego dla kuchni greckiej "przysmaku" (czyli fety której właściwie w żadnej postaci nie znoszę), bez straty na efekcie. Dzięki temu kleftiko, jako pierwsze z kuchni greckiej, zjedzone zostało u nas ze smakiem. :) Popełniłam w wykonaniu jeden

Kuchenna Kontrrewolucya
Poniedziałkowy "fit" - Zielona sałatka z mozzarellą, szynką i migdałami 210

weekendowych szaleństwach przyszła pora na coś stonowanego, lekkiego i smacznego. Co powiecie na kompozycję smaków sałata, szynka, ser feta i migdały ? Dla mnie to świetne zestawienie i idealnie nadaje się na śniadanie jak i na przekąskę w ciągu dnia czy też kolację. Ład na talerzu utworzył piękną kompozycję smaku.  Zielona sałatka z mozzarellą, szynką i migdałami SKŁADNIKI

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Szpinakowy chłodnik z fetą 138

jagodzianka" Chłodnik to posiłek w sam raz na ciepły dzień. Nie dość że orzeźwia, to przygotowanie jego jest szybkie i proste. … Przeczytaj cały artykuł Post Szpinakowy chłodnik z fetą pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Pieczone pierogowe lizaki z soczewicowo kremowym nadzieniem 172

żytniej  - 1/4 szklanka mąki pszennej  - 1 żółtko  - 1/2 szklanki wody  - 2 łyżki oleju rzepakowego  - pieprz, sól, przyprawy  Na farsz  - serek arla apetina feta kremowy pesto i rukola - 1 szklanka ciecierzycy (z puszki lub ugotowana)   Przygotowanie :  Wymieszać składniki, wyrobić ciasto, rozwałkować, wykroić kółeczka nakładać farsz, skleić wbić patyk i piec około

zdrowa vege kuchnia
16 dań z zielonymi warzywami 212

bazyliowego pesto Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami, papryką, rzodkiewkami i jajkiem w dressingu miodowo-musztardowym Kasza blugur z brokułami i czosnkiem Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Ogórki małosolne w plasterkach Ratatuja z bobem Sałatka z soczewicy i cukinii Spaghetti ze szpinakiem i grana padano Tarta z ciasta francuskiego z cukinią z czosnkową oliwą z oliwek

Moja smaczna kuchnia
SAŁATKA Z ŁOSOSIEM 176

musi być. Sałatkę podałam na talerzu z kolekcji MARTHA GOLD- PORCELANA BOGUCICE Składniki: puszka łososia w wodzie miks sałat z roszponką opakowanie 1 czerwona cebula 15 dag sera typu feta 3 łyżki pestek słonecznika firmy Kresto olej lniany pieprz, sól Wykonanie: Sałatę wykładamy na talerz, pokrojoną cebulę w piórka, wykładamy kawałki łososia. kruszymy  ser, oprószamy sola i pieprzem

Z Majeczką w kuchni
Chrupiąca sałatka z warzywami, wędliną i serem 213

częściej gości u mnie sałata masłowa, zwłaszcza na kanapkach, ale do sałatek najchętniej wybieram sałatę lodową. Jest chrupiąca i świetnie smakuje skropiona oliwą z oliwek lub z dodatkiem pokruszonej fety.  Zobaczcie także inne sałatki i surówki Chrupiąca sałatka z warzywna z szynką i serem Składniki: główka sałaty lodowej 2 pomidory malinowe 1 mały ogórek zielony 1 czerwona cebula

Moja smaczna kuchnia
Grecke kanapki na kolację 232

mnie były czasochłonne, gdyż wykorzystałam schab wędzony ,który zrobiła pewna pani, i kiełbaskę swojską. I oba przypadki nie były pokrojone w plastry. Składniki -schab wędzony -swojska kiełbasa -ser typu feta -rzodkiewka -pomidor -czerwona świeża papryka -czerwona marynowana papryka -cukinia marynowana -oliwki -świeży ogórek -brokuł na parze -młoda gotowana na parze marchewka -czerwona cebula- nie wiem czemu nazywa się czerwona

Z Kuchni Do Kuchni
Pomidorowe tulipany z serkiem na przystawkę 210

przepis. Na pewno przydadzą się małe pomidorki (u mnie daktylowe), szczypiorek, sałata (np. rzymska) i przyprawiony serek twarogowy. Serek musi być gęsty, żeby nie wypływał z pomidorków. Ja użyłam fety i ricotty, które zmieszałam, doprawiając pieprzem i świeżą bazylią. Można jednak doprawić go wg własnych upodobań. Pomidorki wystarczy głęboko naciąć na krzyż i usunąć wodnisty środek. Napełnione serkiem pomidorki

Trzeci talerz