pamiętając o bokach, Ciasto wyłożyć do wysmarowanej formy masłem i obsypanej bułką tartą. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i obciążyć specjalnymi kulkami ceramicznymi lub fasolką albo ryżem. Piec 20 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Po tym czasie usunąć papier wraz z kamyczkami i dopiec ciasto jeszcze około 5 - 10 minut. Wystudzić. Najlepiej ciasto przygotować dzień wcześniej
Ciastka - domowe słodkościprzyprawą do mięsa mielonego lub do gulaszu. Kotlety podajemy polane sosem z dodatkiem ulubionej surówki np. z surówką z młodej kapusty lub z modrą kapustą , albo z fasolką szparagową inaczej . Pychota
Rozpustne gotowanieSezon na warzywa w pełni. Nasz ogród wypełniony jest po brzegi świeżą sałatą, rzodkiewkami, szpinakiem, marchewką, ziołami. Do pełni szczęście brakuje tylko pomidorów, które jeszcze nie dojrzały i fasolki szparagowej, która dopiero kwitnie. Uwielbiam takie świeże, chrupiące, swojskie warzywa, zebrane na kilkanaście minut przed podaniem. W tym roku najbardziej obrodziła sałata, toteż jemy ją na potęgę :-) Składniki na sałatę
Rozpustne gotowanieDzisiaj zapraszam Was na leczo. Istnieje wiele przepisów, bardziej lub mniej urozmaiconych (ja sama dodaję czasem do niego fasolkę szparagową, kawałek kapusty, bakłażana, czy też brokuły), lecz dziś zapraszam na jego klasyczną wersję. Jest pyszne, sycące i jak dla mnie to kwintesencja lata. Polecam! Składniki na leczo 600 g cebuli 600 g kiełbasy cienkiej (dobrej) 2 papryki
Rozpustne gotowanieszybko. Robienie ciasta francuskiego według tego przepisu jest przyjemne i proste, jedyny minus to 30 minutowe (ewentualnie godzinne) chłodzenie, ale w tym czasie przygotowywałam farsz do mojej tarty z fasolką szparagową :) Wszystko szło mi pięknie i gładko, do czasu gdy nie włożyłam ciasta do piekarnika, wtedy to zaczęłam się obawiać, że pewnie nic z tego nie wyjdzie. Nawet odkroiłam kawałek
Rozpustne gotowaniestole ląduje zupa botwinkowa, pierogi z botwinką , botwinka w śmietanie , tarta z botwinką lub inne podobne dania, które znajdziecie tu . Podobnie jest z marchewką, groszkiem, fasolką itp. Nie ukrywam, że w sezonie jest to duże wyzwanie, bo niby ogródek mały, ale plenny :) I tak tym razem zerwałam tylko kilka łodyg botwinki, kilka listków młodego jarmużu, dwie
Rozpustne gotowanieDanie szybkie do przygotowania, z łatwo dostępnych składników.. Obiad szybki dzięki czemu nie marnujemy letniej pogody na stanie w kuchni Składniki: 6 pieczarek garść fasolki szparagowej 1 czerwona mała cebula pół białej cebuli pół szklanki kukurydzy pól brokuła olej do przesmażenia 1 szkl ryżu do risotto 1 szkl bulionu warzywnego sól,pieprz Wykonanie: Na oleju szklimy posiekane cebule
Z Majeczką w kuchniKolejny obiad z cyklu: smacznie, sezonowo i niedrogo. Na zdjęciu: duszony szpinak z cieciorką, cukinia i seler w pomidorach, fasolka z sezamem, kasza gryczana i jajko od „szczęśliwej kury”. A może by na spacer wzdłuż Wisłoka? Kolorowy most Most Zamkowy, a wcześniej park linowy, ale o tym w oddzielnym poście Dziwne murale W tle skatepark dirtpark scena muzyczna pomnik rzeszowskiego
Qlinarnie i Qlinarnieponad 110 lat. Wspieranie rodzimego przemysłu to już jest istotny argument, by kupować produkty tej firmy W swojej ofercie mają dania gotowe w słoikach (m.in. gołąbki, klopsiki, czy fasolkę po bretońsku), sosy, przetwory z pomidorów, ogórki oraz dżemy, ja osobiście jako, że korzystam z przetworów od mamusi nie próbowałam jeszcze niczego więcej z ich oferty, ale chętnie sięgnę po dania
Cynamonowe szczęścieIdealny dodatek do każdego obiadu. Okres gromadzenia zimowych zapasów czas zacząć ! Składniki: 1 kg fasolki szparagowej, 1 kg cebuli, 1 kg cukinii młodej, 1 kg kiszonych ogórków, 1 kg pomidorów, 1 kg papryki. Składniki na zalewę: 1 litr wody, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka kwasku cytrynowego, ziele angielski, pieprz ziarnisty, czosnek. Wykonanie: Fasolę, paprykę i cukinię wypłukać z papryki wyjąć
Tradycyjna Kuchniaobłędne piersi kacze z pysznym sosem ze słodkimi czereśniami i odrobiną brandy. Danie jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, gotowe dosłownie w 30 minut! Podałam je z fasolką gotowaną na parze, która przygotowywała się w trakcie pieczenia kaczki w piekarniku. Polecam wszystkim miłośnikom kaczego mięsa. Scroll down for recipe in English Pierś kaczki z czereśniami (4 porcje) Składniki
karmelowybulionu warzywnego 200 ml słodkiej śmietany łyżka mąki sól ,pieprz Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo ,studzimy i kroimy w kostkę. Groszek płuczemy ,usuwamy łykowate fragmenty fasolki. W garnku rozpuszczamy masło ,dodajemy mąkę ,lekko zasmażamy dolewamy bulion i zagotowujemy całość ciągle mieszając. Dodajemy groszek ,marchewkę pokrojoną w półtalarki ,pokrojone w kostkę ziemniaki ,gotujemy do miękkości warzyw. Zupę zdejmujemy z ognia
R'n'G Kitchenczosnek kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Zalewamy bulionem ,dodajemy pomidory wraz z zalewą. Doprawiamy solą ,pieprzem ,cukrem i posiekane pepperoni. Zagotowujemy ,dodajemy przepłukaną i osączoną na sicie fasolkę i osączoną kukurydzę. Gotujemy całość jeszcze 5 min. Chipsy rozkładamy na blaszce ,na wierzch każdego kładziemy ser ,zapiekamy
R'n'G KitchenSmażymy z obu stron na oleju. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego lub do blachy i pieczemy pod przykryciem 30-40 minut w 180 stopniach. Swoje roladki podałam z ziemniakami, fasolką z dodatkiem masła i bułki tartej oraz z sosem chrzanowo-musztardowym. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkafioletowa) + klika liści kalarepy 1-2 liście kapusty 3 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego nieco natki pietruszki i seleru 1 mieszanka warzywna z selerem, porem, brukselką, pasternakiem, fasolką szparagową (lub świeże warzywa) 3 kopiaste łyżeczki vegety pieprz do smaku, nieco lubczyku WYKONANIE Kalafior umyć i obrać w małe różyczki, marchewkę obrać i pokroić w krążki lub kostkę, kalarepę obrać
Passions hobbies life