fasolka - 6917 przepisów (strona:359/462)

Kotlety z kaszy jaglanej i pieczonych burakow 254

znalazły się w bułce z mnóstwem pysznych dodatków. U nas pojawiły się jako alternatywa dla tradycyjnego mielonego w niedzielne popołudnie. Towarzyszyły im na talerzu młode ziemniaczki z koperkiem oraz fasolka szparagowa i pomidor. U nas w wersji lekko zmodyfikowanej. Kotlety z kaszy jaglanej i pieczonych burakow 2 duże buraki 1,5 szkl. kaszy jaglanej ugotowanej na sypko 2 duże jajka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pieczone klopsiki z kaszą jaglaną 183

wielkości mandarynek i umieszczamy w silikonowych formach do muffinek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pieczemy ok. 25 minut. Pieczone klopsiki można podawać z gotowanymi warzywami, np. z fasolką szparagową. Warto wiedzieć, że mięso pieczone w piekarniku ma mniej kalorii niż to samo przygotowane na patelni z dodatkowym tłuszczem. Jest soczyste i aromatyczne. W czasie pieczenia nie ma potrzeby

My Chcemy Jeść
Dieta Oczyszczająca warzywno-owocowa, na czym polega? Dieta Ewy Dąbrowskiej jadłospis na 7 dni. 48107

liściaste: wszystkie gatunki sałaty, seler naciowy, zielona pietruszka, rzeżucha, koperek, cykoria, szpinak, zioła,   - dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórek, melon, kawon,   - psiankowate: pomidor, papryka, bakłażan,   - inne: fasolka szparagowa, groszek zielony, koper włoski, szparagi,   - owoce świeże: jabłka, cytryny, grejpfruty, kiwi i pomarańcze w ograniczonych ilościach,   - owoce suszone: śliwki, morele, jabłka.       Gorąco zachęcam do sporządzania

IzaGotuje
Makaron ze szparagami 154

sezonie po raz pierwszy jadłam szparagi. Smakują trochę jak fasolka, tylko są dużo trudniejsze w obróbce, bo 1/3 trzeba odciąć i wyrzucić, znaleźć wysoki i wąski garnek, wyciągnąć w odpowiednim momencie żeby nie przegotować... Przyznam szczerze, że nie wpisuję się w ten szparagowy szał. Dziś prezentuję przepis na sos z kurczakiem i zielonymi szparagami. :-) 300g makaronu, u mnie pełnoziarnisty

Szefowa kuchni
Fasolka po bretońsku 193

wiem dlaczego fasolka jest po bretońsku . Podobno w Bretanii jest w ogóle nieznana. Jednak najważniejsze, że jest bardzo smaczną jednogarnkową potrawą. Składniki: 300g drobnej fasoli 500g cienkiej kiełbasy 1 cebula 2 marchwie bulion warzywny koncentrat pomidorowy sól pieprz Fasolę gotujemy do miękkości, dodając do niej starte na tarce o dużych oczkach marchwie i bulion warzywny. Na patelni, na oleju

Salonik smaków
Duszone udka kurczaka 278

został po zredukowaniu okazał się rewelacyjnie pasować do kaszy. Do zrobienia czegoś takiego można wykorzystać w zasadzie wszystkie dostępne warzywa. Składniki: udka kurczaka cebula marchew pietruszka ziemniaki brokuły fasolka szparagowa papryka słodka papryka ostra tymianek sól pieprz olej Wykonanie: Udka umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami i odstawić na co najmniej godzinę. Cebulę pokroić w pióra,marchew i pietruszkę obrać i pokroić

Mama Gotuje
Przetwory- zapasy zimowe z owoców i warzyw 157

Cukinia Leczo z cukinii Młoda cukinia marynowana Surówka z cukinii i buraków W przecierze pomidorowym Dynia Marynowana Na słodko z anyżem Słodzik dyniowy z alkoholem Z żurawiną na słodko Fasolka szparagowa Marynowana Gruszka W occie Grzyby Grzyby z papryką Kurki z papryką Puree grzybowe W przecierze pomidorowym Jabłka Na szarlotkę Nutella z jabłkiem Tarte Jajka W marynacie Kalarepa Marynowana Kalafior

Tradycyjna Kuchnia
Bób po bretońsku 137

Mój tegoroczny hit z użyciem bobu :) Pyszna alternatywa fasolki po bretońsku Składniki: 35 dag młodego bobu 70 dag pomidorów 3 łyżki oleju 3 parówki ½ szklanki śmietany 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku sól pieprz cukier do smaku Wykonanie: Bób opłukać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórkę, następnie pokroić i udusić na oleju

Tradycyjna Kuchnia
Fasola wigilijna na mleku 118

Ekspresowy przepis na smaczną i miękką fasolkę, która tradycyjnie znajduje się u mnie na wigilijnym stole. Składniki: 1 szklanka fasoli „Jaś” 2 szklanki wody 2 szklanki mleka 1 łyżeczka soli 2 łyżki masła Wykonanie: Fasolę namoczyć w letniej wodzie, następnie ugotować w mleku z solą . Gotować na bardzo wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Do ugotowanej ciepłej fasoli dodać masło

Tradycyjna Kuchnia
Zapiekana fasolka 140

Kolejne plony z ogródka mojej babci ;) Składniki: około 500g fasolki szparagowej 1 słoik koncentratu pomidorowego ser żółty chudy do posypania góry  0,5-1 łyżeczka tymianku 0,5-1 łyżeczka oregano sól, pieprz oraz ostra papryka wg. smaku Sposób przygotowania: Fasole "obieramy", myjemy i gotujemy w osolonej wodzie ugotowaną fasole kroimy na mniejsze kawałki wrzucamy na rozgrzaną teflonową patelnie

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Szybka zupa jarzynowa 169

przyprawy wg. smaku (sól, pieprz, słodka i ostra papryka, szczypta kminku) pół paczki mrożonych warzyw, na zupę jarzynową (ja swoją kupiłam w Biedronce, były w niej: kalafior, brukselka, marchewka, fasolka, por) słoiczek koncentratu pomidorowego (najlepszy z netto) woda jogurt naturalny do zabielenia Sposób przygotowania: Kurczaka gotujemy w litrze wody, aż będzie miękki (przynajmniej dwa razy wymieniamy wodę, żeby

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Soja po bretońsku 213

Bardzo lubię fasolkę po bretońsku, jednak nigdy nie przepadałam za jej tłustą wersją z boczkiem i kiełbasą. W tym przypadku wybrałam soję, która mimo dość dużej kaloryczność w porównaniu do fasoli charakteryzuje się sporym udziałem białka (34,4g/100g).  Składniki (na około 3 porcje): 3 szklanki ugotowanych ziaren soi 200g koncentratu pomidorowego (najlepszy w słoiczku z marketu NETTO) 4 kabanosy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Makaron z warzywami i tuńczykiem 157

światło średnie, niestety teraz tak już u mnie będzie rano ciemno jak wracam ciemno;/ a sprzętu odpowiedniego nie mam;// Składniki (2-3 porcje)/całość około 850kcal/: 450g mrożonej fasolki szparagowej zielonej 450g mrożonych brokuł 100g makaronu niskowęlowodanowego 180g tuńczyka w sosie własnym 200g koncentratu pomidorowego 3 łyżki Pesto KOTÁNYI z bazylią i pomidorami Sposób przygotowania: Makaron gotujemy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Zapiekanka z kurczakiem i warzywami 338

kurczaka, smażymy, aż mięso nie będzie surowe dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i koncentrat, dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając, aż papryka zmięknie na sam koniec dodajemy fasolkę i makaron, przyprawiamy wg. smaku przekładamy wszystko do żaroodpornego naczynia, a na wierzch wylewamy zblenowany na jednolitą masę serek wiejski, jajko i przyprawy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pasztet z fasoli z pieczarkami 199

Fasola rzadko wykorzystywana w mojej kuchni. Jeżeli już to fasolka po bretońsku lub zupa fasolowa. Dlatego postanowiłam wypróbować inne danie z fasoli. Przepis odgrzebany ze starej książki, Dania z grochu i fasoli. Pasztet wyszedł typowo "wege.....", bardzo smaczny z dodatkiem sosów. SKŁADNIKI: 1/2 kg. fasoli Jaś lub ewentualnie innej białej 2 cebule 2 marchewki 3 jajka 1/2 pietruszki 1/2 pora

W kuchennym oknie Ewy