fasolka - 6917 przepisów (strona:364/462)

Wiejska zapiekanka z mięsa mielonego – cottage pie 335

warzywa, wino oraz przyprawy jest niezwykle aromatyczna i jest to danie, do którego chce się wracać. Można łatwo eksperymentować z jego smakiem – np. przemycając inne dodatki (mrożony groszek, fasolka szparagowa, kalafior, seler naciowy) lub zmieniając zioła na ulubioną mieszankę. Ziemniaki w wykwintniejszej wersji polecam zamienić na bataty doprawione na ostro. Możliwości jest mnóstwo. Ja podaję wersję podstawową, wzbogaconą

Poezja smaku
Stripsy w wędzonej papryce 186

polskiej. Nadaje niepowtarzalnego charakteru przygotowywanym daniom. Najlepsza do dań kuchni basenu Morza Śródziemnego. Świetna do marynowania ryb, mięs drobiowych oraz owoców morza. Doskonale komponuje się również z fasolką po bretońsku, bigosem i gulaszem. WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE Słodka wędzona papryka należy  do przypraw, pobudzających wydzielanie soku żołądkowego i poprawę apetytu. Wykazuje także właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze. Wpływa silnie na błony śluzowe

ClauditteMissCooking
Fasolka z marchewką i pulpetami 227

Fasola Jaś - mam wrażenie, że jest nieco zapomniana. Żyjemy szybko, często gotujemy w pośpiechu i wybieramy szybsze opcje, w tym przypadku fasolkę z puszki. To zrozumiałe, bo i ja często ratuję się w ten sposób. Ale kiedy mamy więcej czasu warto poświęcić go na ugotowanie Jasia, choćby po to by przypomnieć sobie jak smakuje prawdziwa fasola... :-) Fasola jest bardzo zdrowa

Szefowa kuchni
Zupa jarzynowa z białą kapustą i groszkiem 204

Łatwe w przygotowaniu, zdrowe i pożywne. Lubię gotować zupy o każdej porze roku. Z brukselką, groszkiem, kalafiorem czy fasolką szparagową. Świetny pomysł na obiad na dwa dni. Dzisiaj zapraszam na zupę w wiosennej odsłonie! Zupa jarzynowa z białą kapustą i groszkiem Składniki: 3 duże marchewki 2 pietruszki szklanka groszku konserwowego 3 podudzia z kurczaka 1/2 główki małej, białej kapusty

Moja smaczna kuchnia
Gyros - sałatka warstwowa 202

mięso, na mięso daję pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, na cebulę daję osączoną kukurydzę. Na kukurydzy układam pokrojone w kostkę  ogórki konserwowe, a na ogórki daję osączoną  fasolkę czerwoną. Kapustę szatkuję i układam na wierchu sałatki.   Składniki sosu mieszam, doprawiam solą i pieprzem i polewam sałatkę. Można ją zostawić w takiej postaci, jak również można wymieszać

Bea(u)ty kitchen
Sałatka z makaronem i kurczakiem 554

odcedzić i wystudzić. Łodygi selera drobno pokroić. Piersi z kurczaka ugotować lub podpiec i pokroić w kostkę. Pieczarki, szczypiorek i kukurydzę drobno pokroić. Wszystkie składniki wymieszać, dodać odcedzony groszek, fasolkę i majonez połączony z keczupem. Doprawić do smaku. Ułożyć dekoracyjnie na półmisku. Uwaga: U mnie zamiast kukurydzy w kolbach pojawiła się kukurydza z puszki

In my kitchen
Schab w sosie ogórkowym 177

martwię, na pewno pokochają jego smak. ;-) Skorzystałam z gotowego przecieru ogórkowego firmy Orzech. Polecam każdemu, kto nie chce tracić czasu na tarkowanie ogórków. :-) Schab podałam z pęczotto i fasolką szparagową. 400g schabu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki papryki chilli 4 krople Tabasco szczypta soli i pieprzu 2 cebule 500ml bulionu warzywnego 350g

Szefowa kuchni
Makaron z kurczakiem, pieczarkami i fasolką 180

niej posiekaną cebulkę i czosnek, dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki, również wrzucamy na patelnię i smażymy aż znacznie stracą na objętości. Dodajemy fasolkę, doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. Dokładnie mieszamy. Dusimy kilka minut. Ugotowany i odcedzony makaron mieszamy z zawartością patelni, podajemy ze świeżymi ziołami i odrobiną oliwy z oliwek

Mango Papaja
PESTO Z LIŚCI RZODKIEWKI 205

żeby lepiej się blendowało, - turbo :) Kiedy pesto już zrobione, wystarczy: - zgasić ogień pod patelnią, - przełożyć warzywa na talerz, - wyłożyć całe pesto na warzywa, - posypać wszystko pudełkiem kiełków (soczewica, ciecierzyca, fasolka mung), - ozdobić pomidorkami, - zjeść więcej, niż potrzeba i przyzwoitość nakazuje, ale nie da się zjeść mniej :)) Dla dziecięcia ugotowane dodatkowo orkiszowe muszelki, można podkraść kilka, nie obrazi się. Najlepszy obiad

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Pieczeń "mielonka" z fasoli i grzybów 170

fasolę ze sklepu, lepiej dla pewności moczyć ją dłużej. 2. Odlać wodę z fasoli i ponownie zalać wrzątkiem. Dodać listki laurowe i gotować aż skórka zacznie pękać po podmuchaniu fasolki. Nie trzeba gotować fasoli do miękkości, bo będzie miksowana i pieczona jeszcze. Odcedzić i zostawić do ostygnięcia. 3. Zagotować mrożone grzyby z dwoma suszonymi. Odcedzić i zostawić do ostygnięcia

Weekendy w domu i ogrodzie
Burrito w pełnoziarnistej tortilli 146

nabierze złotego koloru.  Pomidory miksujemy z przyprawami (2 łyżeczki oregano, 1 łyżeczka bazylii, 2 ząbki czosnku i papryka -wg smaku). Pomidorowym sosem zalewamy usmażone mięso. Dodajemy pokrojoną paprykę, fasolkę z puszki i szczyptę kminku mielonego. Smażymy do miękkości. Tortille delikatnie podgrzać na patelni (żeby była elastyczna). Na środku tortilli położyć trochę sera i 2-3 łyżki farszu. Zawijać

CookYourself
Kotlety mielone z grzybów 245

grzybów suszonych lub samych nóżek. Kotlety są bardzo aromatyczne, ale grzybami tak już jest :) Doskonale komponują się z kaszą i zasmażaną kapustą lub po prostu z ziemniakami, buraczkami lub fasolką. Polecam także wersję, gdzie ⅓ grzybów zostawiamy posiekaną. Składniki dla 4-6 osób: 500-600 g grzybów mieszanych (np. koźlarzy, maślaków, podgrzybków) poza sezonem mogą być mrożone lub suszone

Pełny talerz
Łosoś na zielonych szparagach z sosem szodonowym (Sabayon) 247

coś specjalnego. Gdy nie ma czasu już czasu na długie gotowanie, przydają się łatwe przepisy kuchni ekspresowej. Dzisiaj zapraszam na łososia w doborowym towarzystwie - ze szparagami (ewentualnie można zastąpić fasolką szparagową nieciętą) i sosem na bazie szampana. Sos Sabayon (zabaglione lub szodonowy) kojarzy się przede wszystkim z deserami. Jednak jego wytrawna wersja również jest warta wypróbowania i świetnie komponuje się

Pełny talerz
Dorsz smażony 166

Danie idealne na piątkowy obiad - smażony dorsz z ziemniakami i fasolką szparagową. Taka rybka jest szybka do przygotowania i bardzo smaczna.  Składniki dla 4 osób: 1 duży płat filetowanego dorsza (co najmniej 0,5 kg) sól, pieprz koperek suszony sok z cytryny olej do smażenia mąka do obtaczania Płat wyfiletowanego dorsza umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Posolić

Ugotować