odcedzić i wystudzić. Łodygi selera drobno pokroić. Piersi z kurczaka ugotować lub podpiec i pokroić w kostkę. Pieczarki, szczypiorek i kukurydzę drobno pokroić. Wszystkie składniki wymieszać, dodać odcedzony groszek, fasolkę i majonez połączony z keczupem. Doprawić do smaku. Ułożyć dekoracyjnie na półmisku. Uwaga: U mnie zamiast kukurydzy w kolbach pojawiła się kukurydza z puszki
In my kitchenmartwię, na pewno pokochają jego smak. ;-) Skorzystałam z gotowego przecieru ogórkowego firmy Orzech. Polecam każdemu, kto nie chce tracić czasu na tarkowanie ogórków. :-) Schab podałam z pęczotto i fasolką szparagową. 400g schabu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki papryki chilli 4 krople Tabasco szczypta soli i pieprzu 2 cebule 500ml bulionu warzywnego 350g
Szefowa kuchniniej posiekaną cebulkę i czosnek, dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki, również wrzucamy na patelnię i smażymy aż znacznie stracą na objętości. Dodajemy fasolkę, doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. Dokładnie mieszamy. Dusimy kilka minut. Ugotowany i odcedzony makaron mieszamy z zawartością patelni, podajemy ze świeżymi ziołami i odrobiną oliwy z oliwek
Mango Papajażeby lepiej się blendowało, - turbo :) Kiedy pesto już zrobione, wystarczy: - zgasić ogień pod patelnią, - przełożyć warzywa na talerz, - wyłożyć całe pesto na warzywa, - posypać wszystko pudełkiem kiełków (soczewica, ciecierzyca, fasolka mung), - ozdobić pomidorkami, - zjeść więcej, niż potrzeba i przyzwoitość nakazuje, ale nie da się zjeść mniej :)) Dla dziecięcia ugotowane dodatkowo orkiszowe muszelki, można podkraść kilka, nie obrazi się. Najlepszy obiad
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEfasolę ze sklepu, lepiej dla pewności moczyć ją dłużej. 2. Odlać wodę z fasoli i ponownie zalać wrzątkiem. Dodać listki laurowe i gotować aż skórka zacznie pękać po podmuchaniu fasolki. Nie trzeba gotować fasoli do miękkości, bo będzie miksowana i pieczona jeszcze. Odcedzić i zostawić do ostygnięcia. 3. Zagotować mrożone grzyby z dwoma suszonymi. Odcedzić i zostawić do ostygnięcia
Weekendy w domu i ogrodzienabierze złotego koloru. Pomidory miksujemy z przyprawami (2 łyżeczki oregano, 1 łyżeczka bazylii, 2 ząbki czosnku i papryka -wg smaku). Pomidorowym sosem zalewamy usmażone mięso. Dodajemy pokrojoną paprykę, fasolkę z puszki i szczyptę kminku mielonego. Smażymy do miękkości. Tortille delikatnie podgrzać na patelni (żeby była elastyczna). Na środku tortilli położyć trochę sera i 2-3 łyżki farszu. Zawijać
CookYourselfgrzybów suszonych lub samych nóżek. Kotlety są bardzo aromatyczne, ale grzybami tak już jest :) Doskonale komponują się z kaszą i zasmażaną kapustą lub po prostu z ziemniakami, buraczkami lub fasolką. Polecam także wersję, gdzie ⅓ grzybów zostawiamy posiekaną. Składniki dla 4-6 osób: 500-600 g grzybów mieszanych (np. koźlarzy, maślaków, podgrzybków) poza sezonem mogą być mrożone lub suszone
Pełny talerzcoś specjalnego. Gdy nie ma czasu już czasu na długie gotowanie, przydają się łatwe przepisy kuchni ekspresowej. Dzisiaj zapraszam na łososia w doborowym towarzystwie - ze szparagami (ewentualnie można zastąpić fasolką szparagową nieciętą) i sosem na bazie szampana. Sos Sabayon (zabaglione lub szodonowy) kojarzy się przede wszystkim z deserami. Jednak jego wytrawna wersja również jest warta wypróbowania i świetnie komponuje się
Pełny talerzDanie idealne na piątkowy obiad - smażony dorsz z ziemniakami i fasolką szparagową. Taka rybka jest szybka do przygotowania i bardzo smaczna. Składniki dla 4 osób: 1 duży płat filetowanego dorsza (co najmniej 0,5 kg) sól, pieprz koperek suszony sok z cytryny olej do smażenia mąka do obtaczania Płat wyfiletowanego dorsza umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Posolić
UgotowaćDzisiaj pożywna i sycąca zupa na wędzonce z drobną fasolką i ziemniakami. Przepis prosty i sprawdzony a zupa smakowała wszystkim domownikom . składniki na 2 litry zupy 1 i 1/2 szklanki drobnej fasoli kość wędzona włoszczyzna ( 2 marchewki , pietruszka, pól selera , cebula ) 1 ząbek czosnku 5 średnich ziemniaków majeranek cząber w proszku 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sól
Smakowite Daniazdjęciu: pieczone ziemniaki z rozmarynem, kuskus z oliwkami i kurkumą, biała fasolka w pomidorach, kotlety sojowe inaczej (bardzo dietetyczne i smaczne), surówka z czerwonej kapusty z żurawiną , posypana płatkami migdałowymi. Przepis bierze udział w akcji: Kobiety na skraju załamania nerwowego (1988, Almodóvar) przedstawiają prawdziwą galerię ekscentrycznych postaci. Mamy tutaj zdradzoną przez kochanka Pepę, policjantów, dozorczynię, modelkę szaleńczo zakochaną
Qlinarnie i Qlinarniecebulkę z pieczarkami. Dodajemy cukinię i smażymy jeszcze 2 min. Wsypujemy ryż, chwilkę podgrzewamy ciągle mieszając i wlewamy wino. Jak ryż wchłonie wino, to wlewamy część gorącego bulionu. Dokładamy fasolkę i całość dusimy na małym ogniu, ciągle mieszając. Bulion dodajemy stopniowo po chochelce (nie wszystko na raz). Kiedy ryż będzie al dente doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy koperek
Moniki Smakołykibazie śmietany – prostym sosem winegret. Tymbardziej, że dodatek kilku kropel octu potrafi uczynić daną potrawę dużo lżej strawną. Niektóre dania słynące z tego, że są dość ciężko strawne jak fasolka można wręcz gotować z dodatkiem odrobiny octu. Przeciwskazaniem jest zgaga. Jak zrobić sos winegret z musztardą i octem? Jeżeli na szybko chcecie przygotować sobie prosty sos winegret potrzebne Wam będzie
MODA NA BIOpokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę i poszatkowaną kapustę. Po około 5 minutach dodajemy pokrojony w kosteczkę ziemniak, cebulę i koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze 10 minut. Na koniec dodajemy białą fasolkę i sok z cytryny. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, po czym odstawiamy w zimne miejsce na kilka godzin, a najlepiej dzień
Smakowy Raj