fasolka - 6917 przepisów (strona:182/462)

BARSZCZ UKRAIŃSKI: tradycyjny, pyszny przepis 172

ukraiński podawany jest z kaszą sypką lub jajkiem oraz posiekanym koperkiem. Przed podaniem dodajemy do każdej porcji drobno pokrojony szczypiorek.W sezonie letnim zamiast fasoli do barszczu można dodać 300g fasolki szparagowej. Barszcz ukraiński najlepiej smakuje ugotowany na wywarze z mięsa. Mój barszcz jest z czerwoną fasolą (tak mi się zamarzyło), natomiast zazwyczaj gotujemy go z drobną fasolą białą. Zobacz prosty(...)barszcz ukraiński: 2,5 l wywaru z mięsa, warzyw lub wody 300g warzyw (marchew, pietruszka, kawałek selera) 2 średnie buraki 150g - 200g drobnej fasoli białej lub czerwonej lub 300g fasolki szparagowej (w sezonie letnim) 350g ziemniaków 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki (ok. 400g) lub 500g pomidorów świeżych 1 mały kubek śmietanki 30% (ok. 200g) kilka ziarenek ziela

Moja Książka Kucharska
Szakszuka z fasolą 254

razem moją ukochaną szakszukę zrobiłam w wersji która najbardziej kojarzy i się z angielskim śniadaniem w postaci fasolki w pomidorach. Tym razem danie posypałam drobno posiekaną czerwoną cebulą i świeżą kolendrą, choć jeśli jej nie lubisz zastąp ją natką pietruszki. Polecam Wam także przepisy na: – klasyczna szakszuka – szakszuka z boczkiem – szakszuka z dynią – szakszuka z kurkami – zielona szakszuka – szakszuka(...)pokrój w kostkę lub użyj puszki krojonych pomidorów. Jeśli dodajesz pomidory świeże duś je dodatkowe 3-4 minuty na patelni i dodaj około 80 ml wody. Do pomidorów dodaj fasolkę, duś przez 2 minuty. Następnie stwórz na patelni po jednym wgłębieniu, przesuwając nieco warzywa, a następie wbijaj w nie po 1 jajku. Całość dopraw solą i pieprzem. Przykryj patelnię pokrywką

nietylkopasta.pl
Tarta cytrynowa z bezą 227

lodówki. Po tym czasie wyłożyć do natłuszczonej formy na tarte o średnicy 23-25 cm i ponakłuwać. Na cisto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać fasolki obciążające ciasto. Podpiec w temp. 180 stopni ok. 15 minut. Po tym czasie usunąć fasolki i papier i piec jeszcze 20-25 min. Wystudzić. . Składniki na budyń cytrynowy: • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

KUCHNIA POLSKA
ZUPA GULASZOWA Z BIAŁĄ FASOLKĄ 140

Spokojnie można zastąpić dwudaniowy obiad. Wersji zup gulaszowych jest naprawdę dużo, a ja dzisiaj zapraszam na moją wariację tej zupy... wołowo-wieprzową z dodatkiem papryki, pomidorów oraz drobnej, białej fasolki. To trochę takie połączenie zupy gulaszowej z fasolką po bretońsku, ale zapewniam Was, że smakuje rewelacyjnie! Garnek takiej zupy starcza nam na 3 dni 😀 Składniki: ok. 250 g wieprzowiny

Kuchnia MagdaLeny
"Nasiona roślin strączkowych na talerzu 3." - podsumowanie akcji 163

SOCZEWICY I ORZECHÓW WŁOSKICH autorka:  angelinab520  | blog: Smaki Francji współczesna kuchnia francuska Makaron z fasolą – włoska kuchnia tradycyjna autorka:  Hajduczek  | blog: Hajduczek naturalnie Fasolka po Bretońsku autorka:  Na To Mam Ochote  | blog: Na To Mam Ochotę SAŁATKI I PRZEKĄSKI Sałatka z białej fasolki z tuńczykiem autorka:  lucynako  | blog

Weekendy w domu i ogrodzie
Florian Ogień czy Woda - pyszne polskie smaki w Warszawie 152

bardzo duża ilością mięsnego farszu. Sam farsz bardzo smaczny, delikatny i nieprzesuszony. Idealny! Drugim daniem były policzki wołowe podane z puree z pieczonego czosnku i ziemniaka, w akompaniamencie grillowanej fasolki szparagowej i kwaskowego owocowego musu (44 zł). Same policzki rozpływały się w ustach, a podany do nich sos był gęsty i bardzo esencjonalny. Pyszna fasolka szparagowa wspaniale smakowała dymem

Kulinarne przygody Gatity
Zupa z fasolki szparagowej po szwajcarsku z zacierkami 164

wykonania tej zupy idealna będzie fasolka zielona świeża jak i mrożona, ta z puszki też się nada. Przepis na zupę pochodzi z książki Danuty i Henryka Dębskich "Zupy świata". Zupa jest pyszna, pożywna, aromatyczna, naprawdę polecam. Zupa z fasolką szparagową i zacierkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Makaron po azjatycku z wieprzowiną 221

różnych kuchni świata. Składniki na 4 porcje: 150g makaronu z fasoli mung lub ryżowego 400g polędwiczki wieprzowej (można zastąpić innym mięsem np. indykiem, kurczakiem) 2 marchewki 250g mrożonej fasolki szparagowej zielonej 150g pieczarek 1/2 łyżki oleju sezamowego Sos: 6 łyżek sosu sojowego* 1 łyżka sambal oelek lub sosu siracha 2 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki(...)plasterki, które przekroiłam jeszcze na pół. Pieczarki pokroić w plasterki, a marchewkę w słupki. Na patelni, na oleju sezamowym podsmażyć na złoty kolor polędwiczkę, pod koniec smażenia dodać marchewkę, fasolkę szparagową i pieczarki. Smażyć kilka minut do miękkości. Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać. Wlać do mięsa i warzyw, chwilę dusić. Wymieszać z ugotowanym makaronem. Opcjonalnie danie można posypać świeżą

Fabryka pomysłów
Makaron ryżowy z warzywami i tofu 202

niż wersja naturalna) oraz mleczku kokosowym, które nadaje smakowitości i kremowości. Koniecznie spróbuj!  Składniki (3 porcje): 150 g makaronu ryżowego (Terrasana) 200 g tofu wędzonego  300 g fasolki szparagowej 1 duża marchewka 1 łyżka oliwy z oliwek 200 ml mleczka kokosowego (Terrasana) marynata do tofu: 1 łyżeczka wędzonej papryki, 1 łyżeczka curry, 3 łyżki sosu sojowego (Terrasana) szczypta(...)patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż posiekaną cebulę z czosnkiem, po chwili dodaj tofu i smaż przez ok. 10 minut, co chwilę mieszając.  Następnie dodaj pokrojoną marchewkę i fasolkę szparagową. Duś przez 15 minut.  W międzyczasie ugotuj makaron wg instrukcji podanej na opakowaniu.  Do patelni dodaj mleczko kokosowe, szczyptę soli (gdyby potrawa była za mało słona) i chilli. Smaż

Zdrowie na języku :P
NICEJSKA ZUPA WIOSENNA 134

Składniki: 1 łyżka oliwy 1/2 ząbka czosnku 1/2 cebuli 1/2 łodygi selera naciowego 1/2 marchewki 80 g ziemniaków 1 litr bulionu warzywnego 1 duży dojrzały pomidor 100 g zielonej fasolki 1/2 pęczka bazylii 100 g cukinii 25 g makaronu świderki Arc Pol oliwa extra vergine PESTO 1/2 pęczka bazylii 1/2 ząbka czosnku 1 łyżeczka orzeszków pinii 25 ml oliwy extra(...)Pokroić marchewkę, selera i dodać do cebuli. Ziemniaki obrać i pokroić. Pomidora obrać i pokroić. Dodać po 5 minutach do marchewki i selera. Dolać bulion. Przyprawić solą i pieprzem. Fasolkę zieloną pokroić i dodać do warzyw. Gotować na małym ogniu. przez ok 15 minut. Po tym czasie dodać połowę listków bazylii. Pozostałe listki bazylii zblendować razem czosnkiem, orzeszkami pinii

Kuchnia w oparach
Kasza jaglana z mięsem i sosem bolońskim 150

duże porcje: 40 dag mielonego mięsa z indyka 1 szklanka kaszy jaglanej 1,5 szklanki passaty pomidorowej 1 szklanka rosołu lub bulionu drobiowego 1 duża marchewka ½ cukinii ½ szklanki fasolki szparagowej ¼ szklanki mrożonego groszku 2 łodygi selera naciowego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól i pieprz do smaku 2-3 łyżki oliwy Sposób przygotowania: Suchą kaszę(...)rozgrzewam oliwę, dodaję posiekaną w kostkę cebulę i czosnek, smażę 2-3 minuty, dodaję mielone mięso, smażę, kilka minut aż nie będzie różowe, dodaję pokrojoną w kostkę marchewkę , pokrojoną fasolkę i mrożony groszek, wlewam pomidorową passatę i bulion,mieszam. Całość duszę pod przykryciem około 20 minut, po tym czasie dodaję pokrojoną w słupki cukinię i seler naciowy, podsmażam razem

Wanilia i Kardamon
Pikantna zupa fasolowa 124

pikantności możemy ustalić sami według upodobań dodając więcej lub mniej ostrych przypraw wymienionych w przepisie. Zapraszam!     Składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego (u mnie karkówka) 40 dkg fasolki Piękny Jaś Włoszczyzna: marchewka, pietruszka, seler, por 1 cebula 2-3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 200ml przecieru pomidorowego Przyprawy: majeranek, ziele angielskie, pieprz, sól, chili – około 0,5 łyżeczki(...)więcej, liść laurowy, 1 łyżka cukru, kminek 1,5 litra wody Opcjonalnie: 1-2 łyżki mąki       *** Fasolkę zalewamy zimną wodą i moczymy przez 12 godzin *** *** Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę *** *** Fasolę przecedzamy i zalewamy świeżą wodą. Do garnka dokładamy mięso, ziele angielskie i pieprz w kulkach (po 3 sztuki) oraz liść laurowy. Całość zagotowujemy

Blog z Apetytem
sałatka caloroczna do sloikow z ogorka i fasoli szparagowej 113

Składniki   foto z telefonu. 2 kg ogórków +2 łyżki soli 2 kg fasolki szparagowej + 1 łyżeczka soli 1 kg cebuli + 1/2 łyżki soli Zalewa 1/2 szklanki octu jabłkowego  tu ,lub szampana -jest delikatniejszy tu 1/2 szklanki cukru 1 szklanka oleju 600- 800 g koncentratu pomidorowego jak ktoś lubi gęściejsze to więcej koncentratu ,ale i przy 600g jest pyszna(...)pozostawić na 60 minut . Odcedzić na sicie z nadmiaru wody. Pokroić obraną cebule w plastry,lekko posolić i pozostawić na 60 minut,a następnie odcedzić na sicie z soku. Fasolkę umyć, gotować na parze lekko posolona al dente( około 20-25 minut od zagotowania wody) . Gotową pokroić na 2-3 cm kawałki , ostudzić . Zagotować składniki zalewy do rozpuszczenia cukru. Wszystkie

mojej kuchni
Soja po bretońsku 150

Soja ma charakterystyczny smak warzyw strączkowych który z powodzeniem może zastąpić fasolkę w daniu po bretońsku. Danie jest sycące i łatwe w przygotowaniu. Składniki: 250g suchej soi sól do gotowania 250 g boczku wędzonego 2-3 kiełbasy 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 300ml pomidorowego pelatti lub domowego przecieru 3 kulki ziela angielskie, 4 listki laurowe, 2 łyżki suszonego majeranku(...)odsączoną soją. Na wytopionym tłuszczu przesmażyć pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz cebulę posiekaną w kostkę. Pod koniec dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Wszystko przełożyć do garnka z fasolką, dodać pelatti pomidorowe lub domowy przecier pomidorowy. Doprawić majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować przez około 15 minut. Serwować na ciepło z kawałkiem świeżego

Pyry na Gaz