Lazania po meksykańsku 160pyszna, polecam i miłego poniedziałku życzę :-) Składniki: 16 płatów makaronu do lazanii 250 g startej mozzarelli Farsz: 400 g mięsa z szynki mielonego 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasolki 1 czerwona papryka 1 cebula 2 - 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 1/2 pęczka natki pietruszki 500 g passaty pomidorowej sól pieprz 1. Cebulę siekamy, wrzucamy na patelnię na której(...)oleju. Jak się nam zeszkli dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, papryczki chilli, posiekany czosnek, oregano, natkę pietruszki oraz mięso. Smażymy. Jak mięso będzie już usmażone dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolkę. 2. Na samym końcu dodajemy passatę, chwilę jeszcze dusimy, doprawiamy. 3. Spód naczynia żaroodpornego smarujemy olejem i układamy 4 płaty, tak aby ciut na siebie zachodziły. Teraz dajemy połowę naszego
kruche babeczki
Wegański jednogar z ryżu i warzyw... 178tarce o małych oczkach 2 duże papryki, pokrojone na spore kawałki (najlepiej czerwone, żółte, lub pomarańczowe) 1 czerwona papryczka chilli, drobniutko posiekana 1 szklanka świeżej, lub mrożonej zielonej fasolki, pokrojonej na małe kawałki 1 szklanka cukinii, pokrojonej na spore kawałki 2 łyżeczki kurkumy 1 1/2 łyżeczki soli (mniej, lub więcej do smaku) 1 łyżeczka mielonej papryki 250g ulubionego ryżu(...)olej. Smaż cebulę, aż będzie przeźroczysta. Jeśli nie chcesz używać tłuszczu zamień go na wodę. Dodaj marchewkę, czosnek, chilli i paprykę i smaż kilka minut. Wsyp ryż, przyprawy, fasolkę i cukinię. Zagotuj, dobrze wymieszaj, zmniejsz ogień i przykryj pokrywka. Gotuj do czasu, aż ryż będzie miękki, a cała woda wchłonięta. Jeśli wydaje ci się, że jest już
Lejdi of the house
Fasolka po Bretońsku 196odzywałam ale niestety kręgosłup się odzywa.... Ale już wracam do Was w pełni zwarta i gotowa na nowe wyzwania kulinarne ;) Tak jak obiecałam jakiś czas temu ,podaję przepis na fasolkę po bretońsku;) Fasolka z własnego ogrodu. U mnie duża Jaś gigant. ;) Ulubione danie mojego Męża, które zniknęło w mgnieniu oka. Przyznam się robiłam pierwszy raz w życiu;) Lubicie
Gotowanie Patki
Warzywne stir fry z makaronem soba - pyszny lunchbox 157minut Składniki: 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru 2 ząbki posiekanego czosnku 1 dymka pokrojona w talarki 1 marchewka pokrojona w słupki garść ugotowanej zielonej fasolki szparagowej 1 mała pak choi pokrojona w paski 1 łyżka sezamu olej do smażenia 1 łyżeczka oleju sezamowego pieprz sos sojowy 1 porcja makaronu soba Wykonanie: Makaron(...)przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na rozgrzanym tłuszczu na woku przesmażamy czosnek, imbir i dymkę. Gdy zaczną ładnie pachnieć dodajemy marchewkę i zieloną fasolkę. Gdy marchewka lekko zmięknie dodajemy pak choi, sezam i przyprawiamy sosem i pieprzem. Smażymy 2-3 minuty, a następnie dokładnie mieszamy z makaronem i smażymy jeszcze przez chwilę, a na koniec skrapiamy olejem sezamowym
Kulinarne przygody Gatity
Cud meksykański 181kolorowe papryki · 1 papryczka Chili · Kukurydza · Puszka fasolki czerwonej · 1 łyżka octu balsamicznego · ½ łyżeczka cukru · 200 ml koncentratu pomidorowego Sposób przygotowania: 1. Mięso(...)rozgrzanym oleju. 3. Do cebuli wlewamy pomidory. 4. Wszystkie papryki oraz papryczkę chili kroimy w paseczki, przekładamy do warzyw. 5. Dodajemy kukurydzę (bez zalewy) oraz fasolkę z zalewą. 6. Doprawiamy solą, wlewamy ocet balsamiczny oraz koncentrat pomidorowy, wsypujemy cukier. Dokładnie mieszamy, chwilkę gotując. 7. Sosem warzywnym polewamy mięso. 8. Danie Gotowe. 9. Smacznego
Kulinarna Chwila
Lekkostrawne leczo (krem) z cukinii i pieczonej papryki 152ząbki czosnku pół butelki dobrego sugo pomidorowego 3 cukinie-u mnie dwie żółte i jedna duża zielona obrane ze skóry 2 łyżki słodkiej papryki w proszku garść żółtej fasolki szparagowej 2 marchewki kilka różyczek kalafiora kawałeczek selera 3 cebule ok.6 łyżek oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku chuda, wędzona swojska kiełbasa (ile chcecie) natka pietruszki groszek ptysiowy(...)plasterki, a te podduś w dużym garnku o grubym dnie, na oliwie z oliwek z pokrojoną, pozbawioną skóry kiełbasą. Dodaj czosnek pokrojony w plasterki. Do całości dodaj paprykę, fasolkę szparagową, marchewkę pokrojoną w kawałki, kawałeczki selera, cukinię,kalafior. Zalej szklanka wody , dosmacz solą i papryką. Duś pod przykryciem do miękkości (przede wszystkim marchewki). Dodaj pół butelki sugo pomidorowego. Sugo
Z Kuchni Do Kuchni
Potrawka z sercami drobiowymi, ryżem i fasolką szparagową 171danie jest idealne dla miłośników podrobów drobiowych! Osobiście serca bardzo lubię, a w takiej wersji są znakomite! Składniki: 100g serc drobiowych 50g ryżu białego suchego 200g fasolki szparagowej 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego przyprawy: jarzynka bez soli, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie 1,5l wody Sposób przygotowania: Serca zalewamy zimną wodą. Do wrzącej wody dodajemy ryż(...)Gotujemy ok. 15 minut. Następnie dodajemy oczyszczoną i pokrojoną fasolkę, koncentrat pomidorowy. Gotujemy ok. 10 minut. Dodajmy przyprawy i gotujemy 5 minut. Smacznego
Truskawkowa Fiesta
Sałatka z kaszy jaglanej z fasolką i wędzonym pstrągiem 137dodatkiem kaszy jaglanej. Jest mega prosta. Zwykle robię ją jako drugie śniadanie do pracy. Jest sycąca, więc w tej wersji sprawdza się doskonale. 1 szkl. kaszy jaglanej puszka czerwonej fasolki około 125 g wędzonego pstrąga 2 łyżki majonezu 3 łyżki ketchupu sól, pieprz Kaszę wsypujemy na sito, przelewamy zimną wodą, dokładnie odcedzamy. Następnie przesypujemy na suchą patelnię i prażymy przez(...)gotujemy pod przykryciem na dość małym ogniu, do czasu aż kasza zmięknie i wchłonie cały płyn (około 10-15 minut). W trakcie nie mieszamy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Fasolkę przelewamy na sicie zimną wodą. Pstrąga kroimy na mniejsze części. Dodajemy do wystudzonej kaszy. Na koniec dodajemy majonez zmieszany z ketchupem . Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Uwagi: Niestety po zmieszaniu
Smaki Na Talerzu
Kapryśny gulasz 151malutkich pietruszek · 8 małych marchewek · Ćwiartka selera · 1 puszka fasolki czerwonej · 1 papryka czerwona · 2 łyżki mąki pszennej · Olej do prużenia(...)Cebulę obieramy, kroimy drobno, dodajemy do mięsa. 3. Warzywa marchew, pietruszkę, selera obieramy i kroimy drobno. 4. Dodajemy do mięsa. 5. Wlewamy fasolkę łącznie z zalewą. 6. Paprykę obieramy z nasienia, drobno kroimy łączymy z mięsem. 7. Doprawiamy papryką. 8. Mąkę mieszamy z odrobiną wody i wlewamy
Kulinarna Chwila
Bretońskie kopertki 207Bułka do panierki · Mąka do obtoczenia · jajko · 1/3 opakowania fasolki Jaś · Przecier pomidorowy mały · ½ laski kiełbasy podwawelskiej · Sól(...)fasola jest już miękka, dodajemy kiełbasę. 4. Wlewamy przecier pomidorowy. 5. Doprawiamy chili. 6. Mąkę rozrabiamy w małej ilości wody, hartując wlewamy do fasolki, 2 minuty gotujemy, sos musi być gęsty. 7. Mięso kroimy w plastry, rozbijamy. 8. Doprawiamy pieprzem oraz solą. 9. Farsz nakładamy na każdy kawałek
Kulinarna Chwila
Klopsiki Oleksego 169łyżki śmietany 18 % · 2 papryki czerwone · 6 ogórków konserwowych · 1 puszka fasolki czerwonej · 200 ml koncentratu pomidorowego · 2 łyżki mąki pszennej Sposób przygotowania: 1. Najpierw robimy kotleciki(...)przekładamy do grzybów. 9. Ogórki również kroimy i łączymy z grzybami. 10. Na koniec wlewamy wraz zalewą fasolkę oraz koncentrat, można dolać odrobinę wody żeby sos nie był bardzo gęsty. 11. Mąkę rozrabiamy w małej ilości zimnej wody
Kulinarna Chwila
Kotleciki siekane z kurczaka i sera żółtego 137moją prostą propozycję podania. Dowolność dodatków oczywiście tutaj jest dość spora. Ja do kotlecików lubię dodatek ryżu w każdej postaci, a do tego zielone warzywa. Tym razem trafiło na fasolkę. Zdradzę Wam sekret-takie smakołyki jem na diecie :) Także pamiętajcie, że przy odchudzaniu PRAWIE wszystko jest dla ludzi, ale z umiarem. Wartości odżywcze 1 porcji: 352 kcal(...)dodatkiem 80 g ryżu i 100 g fasolki) 567 kcal B 45 g W 50 g T 20 g Składniki na 4 porcje: ▪ 400 g kurczaka/indyka ▪ 200 g sera żółtego ▪ 2 jajka ▪ 4 łyżki mąki ▪ 2 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: 1. Mięso kroimy w malutkie kawałeczki i wrzucamy do miski
zdrowo i aktywnie
Wołowina po azjatycku – przepis na obiad do pracy 158azjatycku wystarczyła spokojnie na dwa dni! Jeśli lubicie takie smaczki, bardzo polecam zrobić! Wołowina po azjatycku Składniki: 2 torebki ryżu basmati 1 większa marchew 200g zielonej lub żółtej fasolki (świeżej lub mrożonej) 250g polędwicy lub steka wołowego 1 kawałek imbiru 1 ząbek czosnku 50 ml sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka sezamu 1 łyżeczka oleju sezamowego (inny też ujdzie(...)skrobi ziemniaczanej (jeśli nie macie to też da radę) Przygotowanie: Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w słupki. Myjemy i obieramy fasolkę – jeśli używamy mrożonej, to odpowiednio wcześniej należy ją rozmrozić. Warzywa rozkładamy w pojemniku do gotowania na parze i gotujemy przez 10 minut. Obrać imbir i czosnek, rozdrobnić i połączyć w całość. Dodać sos sojowy, miód, sezam i olej
Czynniki pierwsze