mąki pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 12,5 g kakao 1,25 g sody (1/4 łyżeczki) poncz do nasączenia: 1/2 szkl wody 1 łyżka cukru 1 fasolka tonka 1/3 szkl wódki żołądkowej figowej lub śliwowicy mus czekoladowy: 250 g czekolady gorzkiej 100 g masła 5 jaj 50 g cukru pudru szczypta soli polewa: 150 g śmietany(...)Ostudzony biszkopt (najlepiej upiec dzień wcześniej) kroimy na 3 blaty. poncz: Wodę podgrzewamy, rozpuszczamy w niej cukier, jeśli mamy ścieramy (tak jak np. gałkę muszkatołową) na tarce 1 fasolkę tonka (jeśli nie mamy można dodać ekstrakt waniliowy, odrobinę ekstraktu migdałowego i gałki) i dodajemy alkohol. Studzimy. mus czekoladowy: Czekoladę rozpuszczamy z masłem, studzimy. Do czekolady dodajemy rozbełtane żółtka. Śmietanę
Bon appetit mon amiezupy aby lekko nasiąknął. Każdy ma swoje sposoby jedzenia zupy. Zupa fasolowa Składniki: na 4 porcje 1,5 l rosołu z kurczaka 80 g fasoli mung 250 g zielonej fasolki, u mnie mrożona 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki 10 cm pora 250 g kurek 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki 250 g mięsa z gotowanego kurczaka 150 ml śmietanki(...)farbują. Ugotowaną fasolę odcedź. Obierz cebulę, czosnek i ziemniaki. Pokrój ziemniaki w kostkę i wrzuć do rosołu. Cebulę i czosnek zeszklij na maśle, po czym dodaj kurki, zieloną fasolkę i pokrojonego w krążki pora. Smaż przez 3 minuty, następnie dodaj do zupy. Gotuj zupę przez 15 minut. Następnie dodaj ugotowaną fasolę mung i kawałki mięsa z kurczaka. Wlej śmietanę, dopraw
codojedzeniafeta 1 szalotka 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 6-8 plastrów wędzonego boczku masło klarowane do smażenia 250 g kurek ¼ łyżeczki suszonego tymianku zielona fasolka, opcjonalnie Pokrój cebulę i czosnek w kostkę. Zeszklij na maśle i dodaj szpinak. Smaż aż szpinak odparuje z wody. Dopraw solą i pieprzem. Przestudź i wymieszaj z pokruszoną fetą. Filety z kurczaka(...)zwiń w rulon zaczynając od dłuższego boku. Owiń roladki boczkiem i smaż po obu stronach na rozgrzanym maśle przez około 15-20 minut w zależności od grubości mięsa. Ugotuj fasolkę w lekko osolonej wodzie. Rozgrzej masło i dodaj oczyszczone i pokrojone kurki. Smaż w wysokiej temperaturze. Kurki mają być smażone sauté, a nie ugotowane. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Danie
codojedzeniaistne „czyszczenie lodówki”…wyszło lepiej niż mogliśmy sobie to wyobrazić, więc dzielimy się przepisem ;) Składniki 1 cebula 2 pętka kiełbasy śląskiej 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 200 g fasolki szparagowej 1/2 krojonych pomidorów z puszki wraz z zalewą 100 ml mleka kokosowego 1 łyżka przyprawy 5 smaków 1/2 łyżeczki cynamonu 200 g białej fasoli z puszki 1/2 papryki czerwonej(...)pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Pokrojoną w piórka cebulę, szklimy na rozgrzanej oliwie, dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę, pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę szparagową, posiekany czosnek i smażymy na niewielkim ogniu przez kilka minut. Dodajemy pomidory, wraz z zalewą, mleko kokosowe, przyprawę, cynamon i pieprz. Dusimy pod przykryciem przez jakiś kwadrans. Papryki kroimy
R'n'G Kitchensposoby, dziś zrobiłem z kurczakiem, czyli szybko i smacznie. SKŁADNIKI: • ok.5-6 szt. tortilli • podwójna pierś z kurczaka • przyprawa do gyrosa lub inna • 1/2 kapusty pekińskiej • 2 pomidory • ogórek • puszka fasolki • 1/2 cebuli SOS: • 1 mały jogurt naturalny • 1-2 ząbki czosnku • łyżka majonezu • szczypta soli i cukru Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do lodówki. PRZYGOTOWANIE: Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy(...)przyprawą do gyrosa i podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy, kroimy kapustę, ogórka, pomidory i cebulkę, przekładamy do miski, dodajemy fasolkę, dokładnie wymieszać. Placki tortilli podgrzewamy chwilę w piekarniku, na środek placka nakładamy kurczaka, na to przygotowane warzywa i polewamy sosem, zwijamy i można jeść, smacznego
KUCHNIA POLSKALubię rozgrzewające zupy z sezonowych warzyw. Ostatnio w warzywniaku kupiłam brukselkę i fasolkę szparagową. Nie każdy lubi te warzywa, ale zupa skradnie serce dla wszystkich! Składniki: 2 garści fasolki szparagowej 4-5 brukselek 1 średnia marchew 1/2 pietruszki kawałek selera 2 łyżki ryżu białego 1 łyżeczka koncentratu pomidorwego 2 skrzydełka kurczaka przyprawy: jarzynka bez soli, susz warzywny, suszone pomidory
Truskawkowa FiestaSKŁADNIKI: 500g fasolki szparagowej 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła WYKONANIE: 1.Fasolkę szparagową umyć, odciąć końce i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i posypać ją bułką tartą. 2.Na Patelni rozpuścić masło i polać po fasolce szparagowej, wymieszać
Dziś Ja gotujeciągu tygodnia, kiedy niewiele mamy czasu na gotowanie. Składniki (na 2 porcje): 100 gram makaronu lubella Tagliatelle 300 gram piersi kurczaka 100 gram brokuł garść zielonej fasolki szparagowej 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia sól, pieprz, majeranek i wędzona papryka 2 pomidory malinowe 2-3 suszone pomidory ząbek czosnku(...)Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Na oliwie podsmaż posiekany ząbek czosnku z suszonymi pomidorami. Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka oraz podzielony na różyczki brokuł oraz fasolkę szparagową. Smaż całość kilka minut. Dodaj pokrojone pomidory oraz bulion. Duś składniki jeszcze 5-7 minut. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i wędzoną papryką. Dodaj śmietanę, ugotowany makaron oraz natkę pietruszki
Mango Papajałyżek fasoli czerwonej z puszki 2 łyżki kukurydzy 2 łyżki przecieru pomidorowego Przygotowanie: Mięso podsmażyć na oleju i przyprawić. Do mięsa dodać odcedzoną kukurydzę i fasolkę oraz przecier. Całość wymieszać. Na tortillę włożyć farsz, zawinąć w rulon i gotowe. Tortilla z z łososiem i sosem pistacjowym Czas wykonania: 10 min Składniki(...)łyżki przecieru pomidorowego 2 pomidory lub 4 łyżki pomidorów w puszce Przygotowanie: Ryż ugotować. Mięso podsmażyć na oleju i przyprawić. Do mięsa dodać odcedzoną kukurydzę, fasolkę oraz przecier. Pomidory sparzyć, pokroić w kostkę i dodać mięsa. Całość wymieszać. Ryż przełożyć do pudełka, a na górę wyłożyć farsz. Obiad
KuchniaWeDwoje.pltartej olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia Wykonanie: Do suchego blendera lub młynka wkładamy połamane arkusze nori i miksujemy na proszek. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Z puszki fasolki odlewamy wodę, czyli aquafabę i zachowujemy do późniejszego użycia np. do tofucznicy . Przepłukujemy wodą i odcedzamy. Do blendera wrzucamy odcedzoną fasolkę, cebulę i rozdrobnionego ziemniaka, dodajemy sól, pieprz i miksujemy
Lamarida.plSkładniki (na 1 porcję) - 2 łyżki komosy ryżowej (ok. 28 g), - 2 garście zielonej fasolki szparagowej (ok. 100 g), - 8 pomidorków koktajlowych (ok. 160 g), - 1/3 kostki sera typu feta (ok. 89 g), - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g), - ząbek czosnku, - łyżka soku z cytryny (ok. 10 ml), - przyprawy: sól, pieprz, - łyżka nasion słonecznika (ok. 10 g). Sposób przygotowania(...)Komosę ryżową dokładnie płuczemy i gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2. Fasolkę przycinamy na końcach, wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 10 min. (aż będzie miękka). 3. Pomidorki przekrawamy na pół. 4. Warzywa łączymy z ugotowaną komosą ryżową i pokruszoną fetą. 5. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny, szczyptą soli i pieprzu. 6. Sałatkę
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachzimowe dni. Gęsta, rozgrzewająca, sycąca. Toskańska zupa pomidorowa z kiełbasą i tortellini wystarczy za cały obiad. Pełna smaku pomidorów (zwłaszcza jeśli skorzystacie z tych własnoręcznie „zasłoikowanych”), słodkawej fasolki, konkretnych tortellini i kiełbasy, z dodatkiem szpinaku i parmezanu, przepysznie doprawiona ziołami i – jeśli lubicie – lekko pikantna. Toskańska zupa pomidorowa z kiełbasą i tortellini to genialne danie gotowe(...)podsmażyć na złoto. Dodać pomidory, bulion i paprykę, doprawić solą i pieprzem oraz ziołami. Delikatnie zagotować i dodać tortellini. Gotować (na małym ogniu) aż tortellini będzie gotowe. Dodać odsączoną fasolkę i szpinak. Gotować jeszcze 2 minuty. Toskańską zupę pomidorową z kiełbasą i tortellini podawać od razu posypaną parmezanem. Post Toskańska zupa pomidorowa z kiełbasą i tortellini pojawił się poraz pierwszy
Pociąg Do KuchniSałatka makaronowa z jajkiem, cebulką, groszkiem, fasolką i domowym majonezem. Bardzo fajna sałatka, która powstała przy okazji. Potrzebujemy około 300-500 g ugotowanego makaronu i dodatki: 2 jajka, 2 szklanki groszku z fasolką, 1 cebulę, coś zielonego.sól i pieprz do smaku, jak również 2-3 łyżki majonezu majonez domowy w 10s Wszystko razem łączymy, doprawiamy i dekorujemy
chleba naszegotakie, które warto spróbować. Zbliżają się zimne dni, a na rozgrzewkę najlepszy talerz gorącej zupy. Składniki 500 g wołowiny z kością 2 duże marchewki 4 ziemniaki 1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej (lub świeżej) 1/2 główki małej kapusty 1 kg buraków 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego koperek 2 liście laurowe 3 ziela angielskie sól pieprz(...)rumienić. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i seler. Smażyć chwilę i dodać do wywaru z mięsa. Dodać pokrojone w kostkę buraki, poszatkowaną kapustę, liście laurowe, ziele angielskie i fasolkę szparagową. Doprawić solą i pieprzem. Gotować do miękkości warzyw. Mąkę wymieszać z odrobiną wody i wlać do garnka z zupą. Zagotować. Na koniec wsypać posiekany koperek i wymieszać. Na talerzu
O kuchni z uczuciemwyglądające (goście nie narzekali😄) Składniki na 4 porcje: -400 g mięsa +papryka słodka, chili -2 kulki mozzarelli -200 g brązowego ryżu -2 łyżki oleju -400 g fasolki zielonej ciętej Przygotowanie: 1. Ryż gotujemy. 2. Mięso dzielimy i tłuczemy na kotlety. Przyprawiamy intensywnie papryką słodką i chili. Smażymy z obu stron na koniec kładąc po plastrze mozzarelli(...)kotlet aby się rozpuściła. 3. Fasolka jeśli mrożona to gotujemy do miękkości, świeżą blanszujemy i podajemy wszystko na talerz posypując koperkiem. google_ad_client = "ca-pub-9330148888060747"; google_ad_slot = "6542007950"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 15; Wartość odżywcza 1 porcji: 460 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzu