fasolka szparagowa - 3839 przepisów (strona:138/256)

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, JAJKIEM I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ 120

ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 14 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki sałatki: 2 mini sałaty rzymskie, 2 jajka ugotowane na twardo, garść ugotowanej zielonej fasolki szparagowej, 10 pomidorków koktajlowych, puszka tuńczyka Princes w oleju słonecznikowym, 8 czarnych oliwek, 1/2 niedużej cebuli czerwonej, świeżo mielony czarny pieprz. Składniki sosu: 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno(...)łyżeczka ostrej musztardy, łyżeczka syropu klonowego lub płynnego miodu. Przygotowanie: Sałatę myję i osuszam, kroję. Pomidorki kroję na połówki, jajka na ćwiartki, cebulę w półplasterki, oliwki w krążki, a fasolkę na mniejsze kawałki. Składniki sosu dokładnie łączę. Na talerzu układam sałatę, a na niej pozostałe składniki. Całość polewam sosem i posypuję świeżo mielonym pieprzem

JejKuchnia
Zupa serowa 160

przy tym smaczna. Można ją zrobić w zasadzie z wszystkich warzyw. Składniki: skrzydło z indyka 1 - 2 marchewki 1 pietruszka 2 - 3 ziemniaki szklanka zielonego groszku 1 - 2 garście fasolki szparagowej 100 g serka topionego 1 liść laurowy 1 ziele angielskie ½ łyżeczki kozieradki ½ łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki imbiru 1 łyżeczka lubczyku sól pieprz Wykonanie: Skrzydło z indyka zalać wodą, dodać sól(...)liść laurowy. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 30 minut. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Groszek i fasolkę umyć i oczyścić. Warzywa dodać do mięsa, następnie dodać resztę przypraw i gotować do miękkości. Serek topiony rozpuścić w szklance gorącej zupy. Można do tego użyć miksera lub trzepaczki

Mama Gotuje
Wielkie lenistwo i szparagówka 190

okropne lenistwo mnie dopadło. Ale już powoli z tego wychodzę. Trzymajcie za mnie kciuki   SZPARAGÓWKA PO CHIŃSKU Łatwe dla 2-3 osób ok 1h Składniki 0,5 kg fasolki szparagowej (może być mrożona, zielona, żółta, maślana - KAŻDA) 2 świeże czerwone papryczki chili (że nie chciałam aby wyszło bardzo ostre dodałam pół chili i 1 całą żółtą paprykę) 2 łyżki(...)smaków 1 ząbek czosnku 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżeczki miodu (ja dałam 1) 1/2 łyżeczki oleju sezamowego (nie dałam bo nie miałam - dałam słonecznikowy) Do dzieła!!! Fasolkę umyć obciąć końcówki i ugotować al dente. Odcedzić. Pokroić paprykę w paseczki, czosnek w drobną kosteczkę. Sos sojowy, miód i olej wymieszać. Na patelni (woku) rozgrzać olej i wrzucić fasolkę - smażyć

sierotka maRysia w kuchni
Lunchbox #1 - sałatka z tuńczykiem i fasolką szparagową 131

naprawdę chwilę, więc nie przyjmuję do wiadomości wymówek typu "nie mam czasu zdrowo jeść" :) Składniki (2 porcje): Puszka tuńczyka w sosie własnym (170 g) 5 małych ziemniaków 200 g fasolki szparagowej 1/2 cebuli 5 pomidorków koktajlowych garść rukoli, szpinaku lub mieszanki sałat 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka oleju NIERAFINOWANEGO (z solą i pieprzem) lub sosu winegret 1.Fasolkę umyj(...)przekrój na pół i ugotuj we wrzątku al'dente. 2. W tym samym czasie ugotuj pokrojone w ćwiartki ziemniaki. 3. Na dno pojemnika wsyp sałatę. Na to połóż ziemniaki, fasolkę i odsączonego tuńczyka. Dodaj połówki pomidorków i pokrojoną cebulę.   Posyp pestkami dyni i zieleniną, np. pietruszką. 4. W osobnym pojemniku (najlepiej sprawdzi się mały słoiczek po przecierze pomidorowym

Powiedz dietom nie
Sałatka z fasolką szparagową i fetą 100

Taką sałatkę można zjeść na drugie śniadanie, kolację lub podać do mięsa do obiadu. Jest naprawdę smaczna. Pomysł zaczerpnęłam z youtube. Składniki: 2 garści fasolki szparagowej zielonej 120 g sera sałatkowego typu feta kilka pomidorków koktajlowych 2 garści mieszanki sałat (u mnie masłowa i rukola) 1/2 czerwonej cebuli Dressing: 3-4 łyżki oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka miodu(...)łyżeczka ostrej musztardy sól, pieprz 1-2 łyżki soku z cytryny Sposób wykonania: 1. Sałatę płuczemy i rwiemy na drobniejsze części. Pomidorki myjemy, kroimy na połówki. 2. Odcinamy końcówki fasolki, przekrawamy na pół i gotujemy w lekko osolonym wrzątku do miękkości. Po ugotowaniu i odcedzeniu wkładamy na chwilę do naczynia z zimną wodą. 3. Cebulę kroimy w piórka, fetę

Kuchnia domowa Ani
Letnia zupa jarzynowa. Przepis krok po kroku. 121

byś w nim zmieniła, to zapraszamy napisz swoją opinię w komentarzu   Składniki:   1 cebula 1 łyżka masła 150 g marchewki 200 g fasoli szparagowej (ładnie wygląda żółta i zielona) 150 g kalafiora 1,5 l lekkiego wywaru np. drobiowego 3 ziemniaki 180 g kapusty młodej 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego(...)podania sól, pieprz   Przygotowanie:   Cebulę pokrój w pióra, zeszklij na maśle. Dodaj marchewkę pokrojoną w plasterki, smaż 2 minuty. Po tym czasie wsyp fasolkę szparagową pokrojoną w 2 cm kawałki, chwilę podsmaż. Następnie dodaj różyczki kalafiora, smaż 2 minuty.   Do podsmażonych warzyw wlej wywar.   Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę

kuron.com.pl
naleśniki z warzywami 130

mlekiem plus jajo, soda i mąka. Udusiłam warzywa z kiełbaską: * 1/2 laski kiełbasy * 1 marchew * 1 mała pietruszka * 15 dkg brokuła * 15 dkg kalafiora * mały por opcjonalnie cebula * fasolka szparagowa - 1 garść * 1/2 papryki * odrobina oleju * przyprawy: sól albo ziarenka i pieprz * magiczny dodatek - sos ciemny pieczeniowy  Wszystko w niewielkich ilościach, ponieważ później na patelni robi się tego taaaaak(...)Zrobiłam tak, by nie zostało. Pokroiłam kiełbaskę w drobną kostkę i podsmażyłam z porem i marchewką pokrojoną w talarki na patelni. Jak już się troszkę zeszkliło dodałam kalafior, brokuł, fasolkę i paprykę. Poddusiłam pod przykryciem i przyprawiłam do smaku. Gotowy farsz nakładałam na naleśniki i zwijałam w rulonik. Na koniec polałam sosem pieczeniowym ciemnym :D Ten sos świetnie komponuje się

Pieprzyć z Fantazją
Pieczone udko z kaczki 149

ząbki czosnku sól, majeranek, tymianek, rozmaryn ,słodka papryka ,kolendra. gałka muszkatołowa(wszystko roztarte razem w moździerzu) olej Polecam do tego dania pieczone ziemniaczki. I dodania pod koniec pieczenia fasolki szparagowej i pieczarek Ale to wasza decyzja. Sposób: Kaczkę  pozbawiamy  kręgosłupa ,oczyszczamy z błonek , myjemy pod bieżącą wodą i ćwiartujemy, Marynujemy na minimum 2 godziny pozostawiając(...)200C Nasze roztarte zioła mieszamy z oliwą i nacieramy mięso. Kaczkę układamy na blaszce dodając olej. Zmniejszamy temperaturę na 180C i pieczemy 45 minut. Zmniejszamy temperaturę do 150C zasypujemy fasolką i pieczarkami pieczemy kolejne 20 min. Jak widzicie pieczenie kaczki nie musi trwać wieczność wystarczy ją tylko poporcjować. Nie nadziewając jej w środku wcale nie oznacza że będzie sucha Ważnym

Viola cooks with passion
Maccheroni z warzywami 93

Bardzo lekkie danie, w sam raz na wiosenną pogodę.  Składniki 300 g makaronu maccheroni 3 marchewki kalarepa 250 g zielonej fasolki szparagowej ( może być mrożona ) 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 3 cebule 3 łyżki oliwy 100 ml wytrawnego białego wina puszka pomidorów (400 g) 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka estragonu 1 świeży czerwony strąk chili(...)sól, pieprz   Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odsączamy. Marchewki i kalarepę obieramy, kroimy w słupki. Strąki fasolki po umyciu i oczyszczeniu kroimy na pół. Papryki myjemy, kroimy wzdłuż, usuwamy nasiona i kroimy w mała kostkę. Cebule kroimy w kostkę. Warzywa obsmażamy na oliwie, zalewamy winem i dusimy pod przykryciem

R'n'G Kitchen
Schab ze śliwką i warzywami 140

łodyga selera naciowego (opcjonalnie) 1 cm korzenia imbiru sól, pieprz, zioła prowansalskie, rozmaryn, lubczyk 2-3 łyżki sosu sojowego,  kilka kropel cytryny ok 10 suszonych śliwek pół paczki fasolki szparagowej łyżka oleju pęczek natki pietruszki 2 marchewki żółta papryka Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Polać łyżką oleju, przyprawić solą, pieprzem, ziołami,sosem sojowym, listkami laurowymi, rozgniecionym(...)Marchewkę obrać, pokroić - dodać do mięsa. Wszystko wymieszać. Na rozgrzanej patelni podsmażyć mięso. Dodać pokrojoną cebulę i paprykę. Skropić cytryną, podlać wodą. Trzymać na ogniu, aż mięso będzie miękkie. Fasolkę ugotować w osolonej wodzie. Wyłączyć ogień wmieszać w mięso posiekaną natkę i ugotowaną fasolkę....... Smacznego

Gaździnka warzy
Naleśniki z warzywami 82

łyżeczki sody oczyszczonej * 1 jajko Składniki na farsz do naleśników: * 1 laska kiełbasy * 1 marchew * 1 mała pietruszka * kilka różyczek brokuła * kilka różyczek kalafiora * mały por opcjonalnie cebula * fasolka szparagowa – 1 garść * papryka * odrobina oleju * przyprawy: sól, pieprz * dowolny sos np. pieczeniowy albo pieczarkowy Usmażyłam naleśniki. Do wody i mleka wbiłam jajko i roztrzepałam. Dosypałam przesianą mąkę(...)ciągnące i nie za rzadkie. Pokroiłam kiełbaskę w drobną kostkę i podsmażyłam z porem i marchewką pokrojoną w talarki na patelni. Jak już się troszkę zeszkliło dodałam kalafior, brokuł, fasolkę i paprykę. Poddusiłam pod przykryciem i przyprawiłam do smaku. Gotowy farsz nakładałam na naleśniki i zwijałam w rulonik. Na koniec polałam sosem. Danie bardzo sycące i smaczne. Notatki: * polewać ulubionym

Pieprzyć z Fantazją
Ryż z warzywami 105

świetny dodatek do wszelkiego rodzaju mięs, ale również sprawdzi się jako samodzielne danie. Bazę stanowi cebula, marchew i kukurydza. Tym razem gościnny udział w potrawie wzieła również resztka fasolki szparagowej z poprzedniego dnia i 2/3 strąka papryki, której świeżość już była mocno na wyczerpaniu. Świetnie będą tu pasować również brokuły, cukinia, kiełki czy pieczarki. Dorzucamy to, na co trafimy przeglądając(...)niezwykle smaczny ryż. Składniki 1 szkl białego ryżu 1 szt. dużej cebuli 2 łyżki masła 3 łyżki oleju 1 duża marchew 1 puszka kukurydzy 100 g zielonej fasoki szparagowej (użyłam mrożonej, ugotowanej poprzedniego dnia) 2/3 czerwonej papryki woda (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku Wykonanie Ryż gotujemy aby był lekko twardawy. W tym czasie cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy

Mieszam w Garnku
Pikantna ciecierzyca ze szpinakiem 107

propozycji. Dokładniej - pochodzi z gazetki 'Przyślij przepis' (jak się okazało - nadesłany przez Pannę Malwinę ), w której to coraz częściej znajduję coś dla siebie. Składniki -1/2 puszki ciecierzycy -garść fasolki szparagowej -mała cukinia (u mnie wypadło na kawałek dużej ;-)) -ząbek czosnku -ok. 4 cm białej części pora -ok. 30 dag szpinaku -po 1/4 łyżeczki kurkumy, kardamonu, chilli, kminu rzymskiego, słodkiej(...)warzywnego -2 pomidory -olej -sól Przygotowanie Ciecierzycę osączyć. Cukinię i pomidory umyć, obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Szpinak umyć, osuszyć i pokroić w wąskie paski. Fasolkę umyć, odciąć końce. Pora pokroić w małą kostkę. Pora i czosnek posypać przyprawami. Smażyć kilka minut na rozgrzanym oleju. Pomidory rozgnieść i wraz z ciecierzycą, fasolką i cukinią dodać

Zielona Kuchnia
Kurczak pieczony na ryżu z warzywami 356

szklanka surowego ryżu około szklanki pokrojonej w kostkę dyni 3-4 pokrojone pieczarki 1/2 szklanki posiekanej cebulki 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę papryki ( 1 szt papryki czerwonej ) 1 słoiczek fasolki szparagowej po włosku, w sosie pomidorowym ( przepis tutaj ) 2 szklanki soku pomidorowego sól, ostra papryka do smaku 1 łyżeczka cukru do kurczaka : 1 łyżka przyprawy curry 1 łyżeczka słodkiej , mielonej(...)osuszamy papierowym ręcznikiem , solimy , nacieramy curry , papryką i olejem . Odstawiamy do lodówki ( ja robię to dzień wcześniej , po nocowaniu w lodówce, kurczak, jest dużo lepszy ) . Do miski wsypujemy ryż , fasolkę razem z sosem , dynię, pieczarki , paprykę , cebulkę , cukier , solimy i doprawiamy papryką ostrą do smaku . Całość mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego o dość wysokich brzegach . Na wierzchu układamy kurczaka

Ogrodnik w podróży
Sałatka z makreli, fasolki szparagowej i jajek 143

więc dołożyłam go więcej, a sałatka zniknęła bardzo szybko. Głód został zaspokojony, zjedliśmy syto i zdrowo nabierając energii na cały dzień;) Składniki: 1 średnia wędzona makrela 200 g fasolki szparagowej zielonej ciętej (z puszki, już po odsączeniu ma mieć 200g) 2 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki kukurydzy sól, świeżo zmielony pieprz (lub świeżo zmielona czarnuszka - stanowi doskonały substytut(...)chrzanu + 2 łyżeczki majonezu Kielecki Jak przygotować sałatkę? 1. Obierz makrelę z ości i skóry. 2. Jajka ugotuj na twardo, wystudź, pokrój w kostkę. 3. W misce połącz makrelę, fasolkę, kukurydzę, jajka, połącz z sosem, dopraw do smaku. Smacznego

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania