fasolka szparagowa - 3839 przepisów (strona:141/256)

Zupa z bobem 83

bogactwem letnich, młodych warzyw, ale równocześnie bardzo sycąca. Obiecałam sobie, że bobu już wystarczy tego lata, ale zobaczymy, co się jeszcze wydarzy. Składniki: – 300 g bobu – garść fasolki szparagowej – 3 młode marchewki – 1 pietruszka – kawałek korzenia selera – 1 cebula – kilka liści selera – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki – sól, pieprz do smaku(...)seler w kostkę i smażyć przez chwilkę. – Podlać wodą ok. 1,5 litra, dodać przyprawy, sól, pieprz. – Bób gotować 15 minut, odcedzić i obrać ze skórki. Fasolkę pokroić na kawałki ok. 3 cm. – Do zupy dodać obrany bób i fasolkę, gotować 10 minut. – Na koniec wlać śmietankę zahartowaną gorącą zupą i już nie gotować. – Podawać

To co kocham
duszone piersi kurczaka w sosie własnym... 503

suszony 1 łyżka, woda 4 szklanki, pieprz mielony czarny 1 łyżeczka, do zagęszczenia sosu: reszta mąki i 1 szklanka wody i 1,5 łyżeczki soli, ziemniaki ugotowane 1 kg, fasolka szparagowa ugotowana 70 dag Piersi kurczaka opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, piersi duże przeciąć na połowę i jeszcze raz na połowę, powinno być 16 kawałków, piersi wymieszać z kucharkiem, obtaczać(...)mąki wymieszać z solą w wodzie i wlać do piersi mieszając do zagęszczenia sosu, posypać pieprzem mielonym i zdjąć z ognia. Ziemniaki w osolonej wodzie ugotować i tłuczkiem pognieść, fasolkę ugotować do miękkości w osolonej wodzie - szybkie, łatwe, proste danie na obiad z piersi kurczaka, duszone w sosie są idealne do ziemniaków, makaronów, ryżu czy kaszy..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa z fasolki i kurek 142

s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -300 g fasolki szparagowej żółtej -175 g kurek -1 nieduża marchew -1pietruszka -kawałek bulwy selera -por zielona część -1 cebula -4 średnie ziemniaki (ok.500 g ) -5 pomidorów (ok. 350 g ) -majeranek - 3-4 ząbki(...)liście laurowe i  2 ziela angielskie, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do gotujących się warzyw.  Z fasolki odciąć końcówki z dwóch stron, zalać w garnku wodą z łyżeczką cukru i soli, obgotować krótko i odcedzić. Kurki dobrze oczyścić z piasku. Można do tego celu użyć pędzelka

Kulinarne przemyslenia
Zupa z bobem 208

warzyw, ale równocześnie bardzo sycąca. Obiecałam sobie, że bobu już wystarczy tego lata, ale zobaczymy, co się jeszcze wydarzy. Składniki: – 300 g bobu – garść fasolki szparagowej – 3 młode marchewki – 1 pietruszka – kawałek korzenia selera – 1 cebula – kilka liści selera – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki – sól, pieprz(...)kostkę i smażyć przez chwilkę. – Podlać wodą ok. 1,5 litra, dodać przyprawy, sól, pieprz. – Bób gotować 15 minut, odcedzić i obrać ze skórki. Fasolkę pokroić na kawałki ok. 3 cm. – Do zupy dodać obrany bób i fasolkę, gotować 10 minut. – Na koniec wlać śmietankę zahartowaną gorącą zupą

To co kocham
Warzywa z kaszą jaglaną i jajkiem 190

burczy . Warzywa z kaszą jaglaną i jajkiem Składniki: 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej 1 /3 łyżeczki kurkumy 1 kolba kukurydzy lub 3/4 puszki kukurydzy 1 duża cebula 20 dag fasolki szparagowej 20 dag brukselki 20 dag pieczarek 2 jajka 2 łyżki oliwy 1/4 szklanki wody 1 papryczka chili Sól, pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Kaszę wcześniej podprażoną(...)kurkumę, zagotuj i gotuj na małym ogniu około 8 minut. Po tym czasie zamieszaj łyżką i zostaw do wystudzenia. Przygotuj warzywa: cebulę pokrój w kostkę, pieczarki w grube plasterki, fasolkę na kawałki, brukselkę obierz z wierzchnich listków i pokrój na ćwiartki lub połówki (w zależności od wielkości). Na łyżce rozgrzanej oliwy zeszklij cebulę a po chwili dodaj pokrojoną, pozbawiona pestek

Moja Mama Gotuje
Fasolowe trio 196

raczej samo się robi. Wymaga jedynie odrobiny uwagi ;) 3 porcje: 3 łyżki soczewicy czerwonej i/lub żółtej 2 łyżki komosy ryżowej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 puszka czerwonej fasoli mrożone: fasolka szparagowa zielona i żółta w ilości i proporcjach dowolnych 1 łyżka oleju kokosowego przyprawy: sól, garam masala Olej rozgrzewamy w woku lub większym garnku. Dodajemy soczewicę i komosę, chwilę smażymy(...)jakiś czas (ok. 5-10 minut) mieszamy i podlewamy wodę. Gdy soczewica i komosa będą miękkie dodajemy przyprawy, koncentrat pomidorowy oraz kolejne 50-70 ml wody i mrożone fasolki. Mieszamy i przykrywamy aby fasolki się zagrzały. Im dłużej będziemy dusić warzywa, tym gęściejsze danie wyjdzie. Smacznego

Kucharzyca
Chińskie z kurczakiem, papryką, marchewką i fasolką szparagową z limonkowym ryżem 301

Szybkie i proste w przygotowaniu danie w zaledwie kilka chwil z kilku dostępnych przez cały rok składników. Składniki: 300 gram piersi kurczaka 1 marchewka 1 papryka garść zielonej fasolki szparagowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru 1 mała papryczka chili 2 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka czarnego sezamu 1/2 szklanki bulionu sos: 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)cebula dymka limonkowy ryż: 1/2 szklanki ryżu, 1 szklanka wody, skórka otarta z 1 limonki, pół łyżeczki soli Pierś kurczaka i paprykę kroję w kostkę, marchewkę w słupki a fasolkę na mniejsze kawałki. Cebulę siekam w piórka, czosnek, chili i imbir kroję w drobną kostkę. W woku rozgrzewam olej sezamowy i smażę na nim pokrojoną cebulę, imbir, czosnek

Mango Papaja
ZUPA KALAFIOROWO-FASOLKOWA 143

padają często Zapraszam na zupę z kategorii: pyszne jak u mamy :) SKŁADNIKI: . 2 piersi z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 małego selera 1/2 pora 3-4 ziemniaki kalafior fasolka szparagowa sól, pieprz ziarenka smaku suszony lubczyk A jak to zrobić: Marchewki i pietruszkę obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Seler obrać i pokroić w drobną(...)warzyw, gotować wywar, używając do smaku przypraw. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w dość grubą kostkę i dodać do wywaru. Kiedy ziemniaki będą półtwarde, dodać różyczki kalafiora i fasolkę. Gotować, aż warzywa zmiękną. Całej zupy nie zabielać, podawać z łyżką naturalnego jogurtu

Kuchnia w opałach
LETNIA ZUPA JARZYNOWA 177

Polecam przepis, ulepszajcie go :) Buziaki! K.K. SKŁADNIKI: ok. 2 litry lekkiego bulionu drobiowo-warzywnego 2 skrzydełka z kurczaka 4-5 płaskich łyżek ryżu 2 młode, średnie ziemniaki garść żółtej fasolki szparagowej 1/2 małej główki kalafiora (podzielonej na niewielkie różyczki) 3 młode marchewki 1 niewielka, młoda pietruszka + kilka listków natki 1 młoda cebulka 1 duży, mięsisty pomidor , obrany, pozbawiony nasion(...)Krok 1. W garnku zagotowujemy bulion, dodajemy umyte skrzydełka z kurczaka ( jeżeli potrzeba to po chwili zbieramy z powierzchni 'szumowiny'), wsypujemy ryż - powoli gotujemy. Krok 2. Przygotowujemy warzywa: fasolkę kroimy na kawałeczki, ziemniaki obieramy i kroimy w niewielką kostkę, obraną marchew i pietruszkę ścieramy na tarce do jarzyn (na dużych oczkach) - tak przygotowane jarzyny wraz z różyczkami kalafiora

Moja Książka Kucharska
Gulasz drobiowo-warzywny 232

ryżem na sypko, jego przygotowanie nie sprawi żadnych problemów nawet osobom rozpoczynającym swoją kulinarną przygodę. Polecam! Składniki: 1 kg mięsa z ud kurczaka bez skóry 20 dag żółtej fasoli szparagowej 20 dag świeżego bobu 1 cebula Kawałek pora ½ kalafiora ½ szklanki kukurydzy z zalewy ½ szklanki groszku konserwowego ½ cukinii 2 ząbki czosnku 2 szklanki wody 1 łyżka mąki pszennej 100 ml śmietany(...)kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka oraz odrobiną soli, przełożyć do garnka, dodać 2-3 łyżki oleju, podsmażyć, w trakcie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz posiekaną cebulę, por,  fasolkę szparagową, i cukinię pokrojoną na mniejsze kawałki,  podlać wodą i dusić około 10  minut. Kalafiora podzielić na mniejsze różyczki, wrzucić na osolony wrzątek, podgotować chwilę aby zmiękł, wyjąć

Wanilia i Kardamon
Błyskawiczne curry z dorsza 216

porcje: po ½ czerwonej i zielonej papryczki chili 2 ząbki czosnku 1½ łyżeczki posiekanego imbiru 1 łyżka oleju 1 łyżeczka kurkumy duża szczypta cynamonu 250 ml bulionu warzywnego 150 g fasolki szparagowej , pokrojonej na kawałki 200 ml mleka kokosowego ½ opakowania serka Apetina India papaja i curry 2 łyżki soku z limonki 200 g filetów z dorsza 10 pomidorków koktajlowych, pokrojonych(...)drobno posiekać. Czosnek obrać, posiekać. Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Wrzucić posiekane chili, czosnek i imbir. Smażyć około minuty. Dodać kurkumę i cynamon, wlać bulion. Do gorącego bulionu dorzucić fasolkę. Gotować ok. 2 minuty. Mleczko kokosowe rozmieszać z serkiem Apetina India i sokiem z limonki. Dodać do bulionu wymieszać. Dorsza pokroić na mniejsze kawałki, następnie dołożyć razem z pomidorkami

Pełny talerz
Kolorowa sałatka z filetem na fasolce szparagowej 152

jeść na ciepło, jak i na zimno. Osobiście wolę tę drugą wersję. W domu wszystkim bardzo smakowała, wiec może warto polecić ? :) Składniki : - filet z piersi kurczaka, - 1/2 cebuli, - fasolka szparagowa ( miałem około 300 g ), - biała część pora, - 1 czerwona papryka, - papryczka chilli, - łyżka sosu sojowego, - kawałek świeżego imbiru ( lub zamiennie mielony ) - szczypior, - sól, pieprz, - 2 łyżki oleju Sos : - 2 łyżki(...)oczyścić i pokroić w kostkę. Pora pociąć na plasterki i rozdzielić na krążki. Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć pora, paprykę i chilli. Dodać imbir, pieprz, sos sojowy i szczypior. Fasolkę ugotować we wrzątku i odcedzić. W naczyniu ułożyć fasolkę, na niej rozłożyć plastry mięsa i przykryć je mieszanką warzyw z patelni. Z podanych składników zmieszać sos i polać nim całość

Przepisy Mikołaja
Sałatka z quinoa Komosą ryżową czarną 179

zjadłam po treningu, na kolację, w 30 minut. - 100 g komosy( zawiera magnez , mangan, miedź i żelazo,nie zawiera glutenu) - 2 liście laurowe i goździki - szczypta soli - szklanka ugotowanej fasolki szparagowej (ja kupiłam w słoiku) - 1 mała czerwona cebula - szczypta kurkumy i pieprzu ( przy tym połączeniu kurkuma działa najlepiej) - 1 pomidor - łyżeczka oleju z ostropestu i octu jabłkowego - puszka tuńczyka(...)ogniu 15-20 minut, wyłącz i zostaw do całkowitego wchłonięcia wody. Podsmaż posiekaną cebulę na łyżce tłuszczu np oleju kokosowego dodaj pieprz z kurkumą, a po 2-3 minutach fasolkę. Podgrzej wszystko. Pokrój pomidora w kostkę, wymieszaj z octem i olejem, tuńczyka odcedź. Poukładaj wszystko na talerzu i SMACZNEGO. CMOK

Pasje Jolki
MARYNOWANA FASOLKA SZPARAGOWA 155

jest już gotowej do zbioru i możemy albo ją zamrozić ,albo właśnie zamarynować i mieć świetny i szybki- w zasiegu ręki dodatek do obiadu   Składniki: 1 kg fasolki szparagowej na każdy słoik: 1 kawałek marchewki 1 ząbek czosnku 2 zielone pióra kopru 1 liśc laurowy 3 pieprze 2 ziela ang zalewa: 3 szkl wody 1 szkl octu 1 niepełna(...)czasie odcedzamy, układamy w słoikach( ja kroję ja mniejsze kawałki, ale można wkładać całe strąki). Do każdego słoika wkładamy też koper, marchew, czosnek oraz przyprawy. Składniki zaleway zagotowujemy, zalewamy fasolkę. Pasteryzujemy 10 minut

Z Majeczką w kuchni
Jajka sadzone z ryżem w imbirowym sosie 151

czosnku. Jeśli nie masz imbiru, to trudno, sos też będzie dobry, aczkolwiek imbir dodaje mu świeżości i ostrości. Składniki: 2 jajka 1/2 ryżu 1 szklanka mrożonego groszku 2 garści fasolki szparagowej (może być mrożona) Pęczek rzodkiewek Siekany szczypiorek 2 łyżki oleju Sos 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu winnego, jabłkowego lub ryżowego 1 łyżka miodu 1 starty ząbek czosnku(...)temperaturę i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 18 minut. Odkryj, przemieszaj widelcem. Krok 2 Zagotuj w garnku 2 szklanki wody. Wsyp do gotującej się wody groszek i fasolkę. Gotuj 10 minut, odcedź. Krok 3 Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, wbij na niego jajka, przykryj i usmaż. Krok 4 Wlej do miseczki lub słoiczka sos sojowy, olej, ocet

Niedzielny kucharz
Schab po Madziarsku 321

naszych sąsiadów Węgrów u których papryka pod różnymi odmianami jest królową w każdej szanujące się kuchni. Składniki: - 70 dag schabu bez kości - 3 czerwone papryki - 40 dag  zielonej fasolki szparagowej Poltino - 4 pomidory - 30 dag pieczarek - 2 duże cebule - 2 łyżki ajvaru - 3 łyżeczki słodkiej wędzone papryki - 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki - 1 łyżeczka soli wędzonej - pieprz czarny mielony(...)rodzaje papryki mielonej oraz sól, dokładamy cebulę oraz pieczarki i razem smażymy. Następnie dodajemy paprykę i podlewamy wszystko wodą tak aby płyn przykrył warzywa, chwilę razem dusimy i dodajemy fasolkę oraz pomidory. 3. Uzupełniamy wodę, która odparowuje, dodajemy ajvar i pieprz. Gdy mięso jest miękkie nakładamy danie  z ziemniakami ugotowanymi w całości (można w łupinach) lub z pajdą domowego

Apetyczna babeczka
Pieczony kurczak z sosem pieczarkowym i fasolką szparagową 181

kurczaka 2 czerwone cebule sól, pieprz zioła prowansalskie, papryka słodka, bazylia, oregano 2 ząbki czosnku oliwa 50dag pieczarek 2 łyżki śmietany cebula natka pietruszki 2 łyżki mąki woda fasolka szparagowa Przygotowanie: Piersi z kurczaka myjemy, dzielimy na 4 części. Obtaczamy w oliwie z dodatkiem przypraw i przeciśniętego przez praskę czosnku (może być drobno pokrojony). Cebule kroimy i lekko podsmażamy. Wykładamy(...)szklankami wody. Dusimy na małym ogniu, dodając podsmażaną cebulkę i przyprawy wraz z posiekaną natka pietruszki. Zaprawiamy mąką rozrobioną z zimną wodą i śmietaną. Gotujemy jeszcze ok 5 minut. Fasolkę oczyszczamy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Możemy podawać z podsmażoną na maśle bułką tartą. Pycha

ChilliJemy
Ryż z warzywami po chińsku 152

mnie może być na obiad i kolację. Uwielbiam przenosić się w azjatyckie klimaty. 2 woreczki ryżu białego z dzikim 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 25 dkg fasolki szparagowej 1 cebula 2 ząbek czosnku 1 polędwica wieprzowa sól, pieprz 3 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżki octu winnego 2 łyżki sosu tajskiego z chili 1 por biała część papryka słodka(...)Około 2 minuty. Przekładam na talerz. Na tej samej patelni smażę drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodaje por pokrojony, papryki w paski i dalej przesmażam. W osobnym garnku gotuję fasolkę którą kroję na pół. Do warzyw dodaję, sos sojowy, ocet winny, paprykę słodką, sos tajski, sól, pieprz. Na końcu dodaję przesmażone polędwice, pokrojoną natkę, fasolkę i mieszam. Ryż gotuję według

wesoła kuchnia
Ryż z indykiem i warzywami. 195

ryżu  jaśminowego Skworcu 1/3 łyżeczki zmielonej kurkumy  Skworcu 30 dag filetu z indyka ok szkl. mrożonego groszku z marchewką kilka różyczek kalafiora dwie garstki fasoli szparagowej sól do smaku, najlepiej himalajska  Skworcu pieprz cytrynowy   Skworcu 3- 4 liście limonki Skworcu 1-2 łyżki soku z cytryny odrobina mielonego kuminu   Skworcu 2-3 łyżki oleju(...)ilości wody, następnie nadmiar odcedziłam.  Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i pozostałe liście limonki. smażymy parę chwil. Następnie wrzucamy kalafior i fasolkę szparagową, podlewamy ok 3/4 szkl. wody lub rosołu. Przykrywamy patelnię i dusimy kilkanaście minut. Pod koniec dodajemy groszek z marchewką oraz starty czosnek. dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami

Radość kipiąca uśmiechem.
Włoska zupa minestrone 267

selera, cukinii, zielonej fasolki i papryki oraz kilka plasterków boczku. Składniki:  2 marchewki 1 pietruszka 1 czerwona papryka 1/2 korzenia selera 1 nieduża cukinia 2 ziemniaki garść zielonej fasolki szparagowej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki passaty pomidorowej 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 listek laurowy 1,5-2 litry wywaru warzywnego 4 plasterki boczku 2 łyżki oliwy(...)pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć wszystko razem przez 2-3 minuty.  Dodać marchew, ziemniaki, pietruszkę, cukinię i fasolkę. Smażyć przez kolejne 2 minuty.  Dodać listek laurowy i bazylię. Zalać wywarem warzywnym, dodać kawałek (ok. 5 cm) skórki parmezanu i gotować na wolnym ogniu przez 25 minut

Kulinarne Inspiracje
Egipt -Tajine z jagnięciną i okrą 223

cebula czerwona i jedna biała pokrojona drobno w kostkę 1 szklanka selera naciowego pokrojony drobno 1 pęczek natki piertruszki posiekana 1/2 korzenia kopru włoskiego drobno posiekanego 1 garść fasolki szparagowej 4 łyżki nasion granatu 1 papryczka chilli 6-8 fig 6-8 moreli 6-8 śliwek tzw.kalifornijskich okrojone drobno 4 łyżki masła 3 łyżki oleju migdałowego 6 łyżek wody różanej(...)Sposób: W garnku na maśle smażymy cebulę ,seler naciowy i koper, Często  mieszamy.(10 min) Naszą mieszankę warzywną skrapiamy wodą różaną. Następnie do garnka dodajemy ciecierzycę,fasolki ( wszystkie rodzaje) mieszankę warzywną i nasiona FENUGREEK  dusimy dodając olej migdałowy i 1 szklankę wody. Gotujemy około 15 minut. Dodajemy pomidory,jagnięcinę ,imbir,kumin,turmerik, papryczkę chilli pieprz i sól

Viola cooks with passion
Letnia zupa z fasolki szparagowej 92

Moja ulubiona zupa pachnąca latem! Kolorowa, aromatyczna i bardzo smaczna. Ma jedną wadę… nie zostaje na następny dzień. Składniki: ? 500 g fasolki szparagowej ? 5 ziemniaków ? 3 młode marchewki ? 1 pietruszka ? kawałek korzenia selera ? 1 cebula ? kilka liści selera ? 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ? sól, pieprz do smaku ? 3 liście laurowe ? 5 ziaren ziela angielskiego ? opcjonalnie 2 kostki bulionu warzywneg(...)kostkę. i smażyć przez chwilkę. ? Podlać wodą ok. 1,5 litra, dodać przyprawy, sól, pieprz, ewentualnie bulion. ? Po zagotowaniu dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. ? Po 10 minutach wrzucić fasolkę pokrojoną na 2 cm kawałki, posiekane liście selera i gotować do miękkości warzyw. ? Do ugotowanej zupy wlać śmietankę zahartowaną gorącą zupą i już nie gotować. ? Posypać posiekaną natką pietruszki

To co kocham
Zupa minestrone z młodych warzyw z mielonym indykiem 206

lekka i niskokaloryczna.     Składniki: 20g oliwy spod suszonych pomidorów 500g mięsa mielonego z indyka 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 marchewki korzeń pietruszki 300g fasolki szparagowej 1 por 1 korzeń selera 2 strąki czerwonej papryki średnia cukinia około 2l bulionu warzywnego pęczek rzodkiewki 100g groszku ½ szklanki czarnych oliwek 20g mąki 200g szpinaku pęczek dymki sól, czarny pieprz(...)Dodajemy posiekamy w plasterki czosnek i por oraz poszatkowaną cebulę. Przesmażamy aż się zeszkli. Marchew i pietruszkę myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Dodajemy do mięsa i razem przesmażamy. Fasolkę myjemy i odcinamy końcówki, kroimy w mniejsze kawałki, seler kroimy w kostkę a cukinię w ćwierć plasterki dokładamy do garnka. Podlewamy taką ilością bulionu aby przykryła warzywa i gotujemy

Pyry na Gaz
ZUPA Z ZIELONĄ FASOLKĄ SZPARAGOWĄ 199

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-7 Składniki: łyżka oleju, łyżka masła, nieduża cebula, 1/2 mniejszego pora, opakowanie mrożonej zielonej fasolki szparagowej (450 g), 4 większe ziemniaki, 2 małe marchewki, mała pietruszka, około 1,5 l bulionu jarzynowego, 1/2 łyżeczki kurkumy, sól i pieprz do smaku, małe opakowanie śmietany(...)kostkę, dodaję do cebuli i pora, chwilę smażę. Warzywa zalewam bulionem, przyprawiam kurkumą, solą i pieprzem. Zagotowuję, gotuję na małym ogniu 10 minut. Po tym czasie dodaję rozmrożoną fasolkę i gotuję kolejne 10 minut. Zupę odstawiam z ognia, wlewam do niej wcześniej zahartowaną śmietanę i dodaję posiekaną zieleninę

JejKuchnia
Letnia zupa z fasolki szparagowej 134

Moja ulubiona zupa pachnąca latem! Kolorowa, aromatyczna i bardzo smaczna. Ma jedną wadę… nie zostaje na następny dzień. Składniki: • 500 g fasolki szparagowej • 5 ziemniaków • 3 młode marchewki • 1 pietruszka • kawałek korzenia selera • 1 cebula • kilka liści selera • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • sól, pieprz do smaku • 3 liście laurowe • 5 ziaren ziela angielskiego • opcjonalnie(...)smażyć przez chwilkę. • Podlać wodą ok. 1,5 litra, dodać przyprawy, sól, pieprz, ewentualnie bulion. • Po zagotowaniu dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. • Po 10 minutach wrzucić fasolkę pokrojoną na 2 cm kawałki, posiekane liście selera i gotować do miękkości warzyw. • Do ugotowanej zupy wlać śmietankę zahartowaną gorącą zupą i już nie gotować

To co kocham
Makaron z czosnkowymi klopsikami oraz warzywami z masłem orzechowym 237

sprawdzone i wielokrotnie przeze mnie przygotowywane czosnkowe mini klopsiki. Całość - palce lizać! SKŁADNIKI: Sos warzywny: 2 małe cukinie 4 marchewki 1 cebula 1 mały por 20 dag pieczarek garść fasolki szparagowej 12 pomidorków koktajlowych Esencja Knorr do duszonych warzyw ( lub 1 szkl bulionu) 2 łyżki masła orzechowego kilka łyżek oleju do smażenia  Czosnkowe mini klopsiki: 50 dag mięsa mielonego(...)szkl bulionu Dodatkowo: 1 op. makaronu farfalle (kokardki) 1. Makaron ugotować jak zwykle. 2. Cukinie, marchewki, cebulę i pora obrać i pokroić w cienkie plasterki (polecam użyć robota). Fasolkę pokroić w kilkucentymetrowe kawałki. Na patelni (najlepiej w woku) rozgrzać olej, wrzucić wszystkie warzywa (oprócz pomidorków) i smażyć na małym ogniu często mieszając ok 15-20 minut (aż będą prawie miękkie

Kto ugości moich gości?