fasolka szparagowa - 3839 przepisów (strona:144/256)

Jajka sadzone z ryżem w imbirowym sosie 85

czosnku. Jeśli nie masz imbiru, to trudno, sos też będzie dobry, aczkolwiek imbir dodaje mu świeżości i ostrości. Składniki: 2 jajka 1/2 ryżu 1 szklanka mrożonego groszku 2 garści fasolki szparagowej (może być mrożona) Pęczek rzodkiewek Siekany szczypiorek 2 łyżki oleju Sos 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu winnego, jabłkowego lub ryżowego 1 łyżka miodu 1 starty ząbek czosnku(...)temperaturę i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 18 minut. Odkryj, przemieszaj widelcem. Krok 2 Zagotuj w garnku 2 szklanki wody. Wsyp do gotującej się wody groszek i fasolkę. Gotuj 10 minut, odcedź. Krok 3 Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, wbij na niego jajka, przykryj i usmaż. Krok 4 Wlej do miseczki lub słoiczka sos sojowy, olej, ocet

Niedzielny kucharz
Schab po Madziarsku 288

naszych sąsiadów Węgrów u których papryka pod różnymi odmianami jest królową w każdej szanujące się kuchni. Składniki: - 70 dag schabu bez kości - 3 czerwone papryki - 40 dag  zielonej fasolki szparagowej Poltino - 4 pomidory - 30 dag pieczarek - 2 duże cebule - 2 łyżki ajvaru - 3 łyżeczki słodkiej wędzone papryki - 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki - 1 łyżeczka soli wędzonej - pieprz czarny mielony(...)rodzaje papryki mielonej oraz sól, dokładamy cebulę oraz pieczarki i razem smażymy. Następnie dodajemy paprykę i podlewamy wszystko wodą tak aby płyn przykrył warzywa, chwilę razem dusimy i dodajemy fasolkę oraz pomidory. 3. Uzupełniamy wodę, która odparowuje, dodajemy ajvar i pieprz. Gdy mięso jest miękkie nakładamy danie  z ziemniakami ugotowanymi w całości (można w łupinach) lub z pajdą domowego

Apetyczna babeczka
Pieczony kurczak z sosem pieczarkowym i fasolką szparagową 149

kurczaka 2 czerwone cebule sól, pieprz zioła prowansalskie, papryka słodka, bazylia, oregano 2 ząbki czosnku oliwa 50dag pieczarek 2 łyżki śmietany cebula natka pietruszki 2 łyżki mąki woda fasolka szparagowa Przygotowanie: Piersi z kurczaka myjemy, dzielimy na 4 części. Obtaczamy w oliwie z dodatkiem przypraw i przeciśniętego przez praskę czosnku (może być drobno pokrojony). Cebule kroimy i lekko podsmażamy. Wykładamy(...)szklankami wody. Dusimy na małym ogniu, dodając podsmażaną cebulkę i przyprawy wraz z posiekaną natka pietruszki. Zaprawiamy mąką rozrobioną z zimną wodą i śmietaną. Gotujemy jeszcze ok 5 minut. Fasolkę oczyszczamy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Możemy podawać z podsmażoną na maśle bułką tartą. Pycha

ChilliJemy
Ryż z warzywami po chińsku 114

mnie może być na obiad i kolację. Uwielbiam przenosić się w azjatyckie klimaty. 2 woreczki ryżu białego z dzikim 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 25 dkg fasolki szparagowej 1 cebula 2 ząbek czosnku 1 polędwica wieprzowa sól, pieprz 3 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżki octu winnego 2 łyżki sosu tajskiego z chili 1 por biała część papryka słodka(...)Około 2 minuty. Przekładam na talerz. Na tej samej patelni smażę drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodaje por pokrojony, papryki w paski i dalej przesmażam. W osobnym garnku gotuję fasolkę którą kroję na pół. Do warzyw dodaję, sos sojowy, ocet winny, paprykę słodką, sos tajski, sól, pieprz. Na końcu dodaję przesmażone polędwice, pokrojoną natkę, fasolkę i mieszam. Ryż gotuję według

wesoła kuchnia
Ryż z indykiem i warzywami. 162

ryżu  jaśminowego Skworcu 1/3 łyżeczki zmielonej kurkumy  Skworcu 30 dag filetu z indyka ok szkl. mrożonego groszku z marchewką kilka różyczek kalafiora dwie garstki fasoli szparagowej sól do smaku, najlepiej himalajska  Skworcu pieprz cytrynowy   Skworcu 3- 4 liście limonki Skworcu 1-2 łyżki soku z cytryny odrobina mielonego kuminu   Skworcu 2-3 łyżki oleju(...)ilości wody, następnie nadmiar odcedziłam.  Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i pozostałe liście limonki. smażymy parę chwil. Następnie wrzucamy kalafior i fasolkę szparagową, podlewamy ok 3/4 szkl. wody lub rosołu. Przykrywamy patelnię i dusimy kilkanaście minut. Pod koniec dodajemy groszek z marchewką oraz starty czosnek. dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami

Radość kipiąca uśmiechem.
Włoska zupa minestrone 227

selera, cukinii, zielonej fasolki i papryki oraz kilka plasterków boczku. Składniki:  2 marchewki 1 pietruszka 1 czerwona papryka 1/2 korzenia selera 1 nieduża cukinia 2 ziemniaki garść zielonej fasolki szparagowej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki passaty pomidorowej 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 listek laurowy 1,5-2 litry wywaru warzywnego 4 plasterki boczku 2 łyżki oliwy(...)pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć wszystko razem przez 2-3 minuty.  Dodać marchew, ziemniaki, pietruszkę, cukinię i fasolkę. Smażyć przez kolejne 2 minuty.  Dodać listek laurowy i bazylię. Zalać wywarem warzywnym, dodać kawałek (ok. 5 cm) skórki parmezanu i gotować na wolnym ogniu przez 25 minut

Kulinarne Inspiracje
Egipt -Tajine z jagnięciną i okrą 191

cebula czerwona i jedna biała pokrojona drobno w kostkę 1 szklanka selera naciowego pokrojony drobno 1 pęczek natki piertruszki posiekana 1/2 korzenia kopru włoskiego drobno posiekanego 1 garść fasolki szparagowej 4 łyżki nasion granatu 1 papryczka chilli 6-8 fig 6-8 moreli 6-8 śliwek tzw.kalifornijskich okrojone drobno 4 łyżki masła 3 łyżki oleju migdałowego 6 łyżek wody różanej(...)Sposób: W garnku na maśle smażymy cebulę ,seler naciowy i koper, Często  mieszamy.(10 min) Naszą mieszankę warzywną skrapiamy wodą różaną. Następnie do garnka dodajemy ciecierzycę,fasolki ( wszystkie rodzaje) mieszankę warzywną i nasiona FENUGREEK  dusimy dodając olej migdałowy i 1 szklankę wody. Gotujemy około 15 minut. Dodajemy pomidory,jagnięcinę ,imbir,kumin,turmerik, papryczkę chilli pieprz i sól

Viola cooks with passion
Letnia zupa z fasolki szparagowej 43

Moja ulubiona zupa pachnąca latem! Kolorowa, aromatyczna i bardzo smaczna. Ma jedną wadę… nie zostaje na następny dzień. Składniki: ? 500 g fasolki szparagowej ? 5 ziemniaków ? 3 młode marchewki ? 1 pietruszka ? kawałek korzenia selera ? 1 cebula ? kilka liści selera ? 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ? sól, pieprz do smaku ? 3 liście laurowe ? 5 ziaren ziela angielskiego ? opcjonalnie 2 kostki bulionu warzywneg(...)kostkę. i smażyć przez chwilkę. ? Podlać wodą ok. 1,5 litra, dodać przyprawy, sól, pieprz, ewentualnie bulion. ? Po zagotowaniu dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. ? Po 10 minutach wrzucić fasolkę pokrojoną na 2 cm kawałki, posiekane liście selera i gotować do miękkości warzyw. ? Do ugotowanej zupy wlać śmietankę zahartowaną gorącą zupą i już nie gotować. ? Posypać posiekaną natką pietruszki

To co kocham
Zupa minestrone z młodych warzyw z mielonym indykiem 169

lekka i niskokaloryczna.     Składniki: 20g oliwy spod suszonych pomidorów 500g mięsa mielonego z indyka 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 marchewki korzeń pietruszki 300g fasolki szparagowej 1 por 1 korzeń selera 2 strąki czerwonej papryki średnia cukinia około 2l bulionu warzywnego pęczek rzodkiewki 100g groszku ½ szklanki czarnych oliwek 20g mąki 200g szpinaku pęczek dymki sól, czarny pieprz(...)Dodajemy posiekamy w plasterki czosnek i por oraz poszatkowaną cebulę. Przesmażamy aż się zeszkli. Marchew i pietruszkę myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Dodajemy do mięsa i razem przesmażamy. Fasolkę myjemy i odcinamy końcówki, kroimy w mniejsze kawałki, seler kroimy w kostkę a cukinię w ćwierć plasterki dokładamy do garnka. Podlewamy taką ilością bulionu aby przykryła warzywa i gotujemy

Pyry na Gaz
ZUPA Z ZIELONĄ FASOLKĄ SZPARAGOWĄ 162

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-7 Składniki: łyżka oleju, łyżka masła, nieduża cebula, 1/2 mniejszego pora, opakowanie mrożonej zielonej fasolki szparagowej (450 g), 4 większe ziemniaki, 2 małe marchewki, mała pietruszka, około 1,5 l bulionu jarzynowego, 1/2 łyżeczki kurkumy, sól i pieprz do smaku, małe opakowanie śmietany(...)kostkę, dodaję do cebuli i pora, chwilę smażę. Warzywa zalewam bulionem, przyprawiam kurkumą, solą i pieprzem. Zagotowuję, gotuję na małym ogniu 10 minut. Po tym czasie dodaję rozmrożoną fasolkę i gotuję kolejne 10 minut. Zupę odstawiam z ognia, wlewam do niej wcześniej zahartowaną śmietanę i dodaję posiekaną zieleninę

JejKuchnia
Letnia zupa z fasolki szparagowej 102

Moja ulubiona zupa pachnąca latem! Kolorowa, aromatyczna i bardzo smaczna. Ma jedną wadę… nie zostaje na następny dzień. Składniki: • 500 g fasolki szparagowej • 5 ziemniaków • 3 młode marchewki • 1 pietruszka • kawałek korzenia selera • 1 cebula • kilka liści selera • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • sól, pieprz do smaku • 3 liście laurowe • 5 ziaren ziela angielskiego • opcjonalnie(...)smażyć przez chwilkę. • Podlać wodą ok. 1,5 litra, dodać przyprawy, sól, pieprz, ewentualnie bulion. • Po zagotowaniu dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. • Po 10 minutach wrzucić fasolkę pokrojoną na 2 cm kawałki, posiekane liście selera i gotować do miękkości warzyw. • Do ugotowanej zupy wlać śmietankę zahartowaną gorącą zupą i już nie gotować

To co kocham
Makaron z czosnkowymi klopsikami oraz warzywami z masłem orzechowym 195

sprawdzone i wielokrotnie przeze mnie przygotowywane czosnkowe mini klopsiki. Całość - palce lizać! SKŁADNIKI: Sos warzywny: 2 małe cukinie 4 marchewki 1 cebula 1 mały por 20 dag pieczarek garść fasolki szparagowej 12 pomidorków koktajlowych Esencja Knorr do duszonych warzyw ( lub 1 szkl bulionu) 2 łyżki masła orzechowego kilka łyżek oleju do smażenia  Czosnkowe mini klopsiki: 50 dag mięsa mielonego(...)szkl bulionu Dodatkowo: 1 op. makaronu farfalle (kokardki) 1. Makaron ugotować jak zwykle. 2. Cukinie, marchewki, cebulę i pora obrać i pokroić w cienkie plasterki (polecam użyć robota). Fasolkę pokroić w kilkucentymetrowe kawałki. Na patelni (najlepiej w woku) rozgrzać olej, wrzucić wszystkie warzywa (oprócz pomidorków) i smażyć na małym ogniu często mieszając ok 15-20 minut (aż będą prawie miękkie

Kto ugości moich gości?
Szybka paella z ciecierzycą i fasolką szparagową 117

dusi pod przykryciem. Jedno i drugie danie jest wyśmienite, risotto jednak wymaga obecności przy patelni, paella niekoniecznie. Moja dzisiejsza paella jest dość nietypowa, dodałam do niej fasolkę szparagową i ciecierzycę ale dzięki temu ma głęboki, niepowtarzalny smak. Zobaczcie również Hiszpańską paellę z małżami. Zapraszam na paellę. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Polędwiczki z warzywami 76

marchewki ·        1 papryka żółta ·        1 papryka czerwona ·        1 opakowanie fasolki szparagowej mrożonej ·        Kawałek korzenia Imbiru ·        Olej do smażenia ·        Sól(...)nasion, drobno kroimy i przekładamy do warzyw. 4.    Marchewki obieramy, kroimy w słupki, papryki obieramy z nasion, kroimy w paseczki i również przekładamy do warzyw. Dodajemy fasolkę, solimy, podlewamy jedną szklanką wody i gotujemy. 5.    Do naczynia wlewamy ½ szklanki wody, dwie łyżki sosu sojowego, ocet ryżowy, miód, wsypujemy skrobię ziemniaczaną i mieszamy. Sos wlewamy do warzyw

Kulinarna Chwila
sałatka caloroczna do sloikow z ogorka i fasoli szparagowej 91

Składniki   foto z telefonu. 2 kg ogórków +2 łyżki soli 2 kg fasolki szparagowej + 1 łyżeczka soli 1 kg cebuli + 1/2 łyżki soli Zalewa 1/2 szklanki octu jabłkowego  tu ,lub szampana -jest delikatniejszy tu 1/2 szklanki cukru 1 szklanka oleju 600- 800 g koncentratu pomidorowego jak ktoś lubi gęściejsze to więcej koncentratu ,ale i przy 600g jest pyszna(...)pozostawić na 60 minut . Odcedzić na sicie z nadmiaru wody. Pokroić obraną cebule w plastry,lekko posolić i pozostawić na 60 minut,a następnie odcedzić na sicie z soku. Fasolkę umyć, gotować na parze lekko posolona al dente( około 20-25 minut od zagotowania wody) . Gotową pokroić na 2-3 cm kawałki , ostudzić . Zagotować składniki zalewy do rozpuszczenia cukru. Wszystkie

mojej kuchni
sałatka caloroczna do sloikow z ogorka i fasoli szparagowej 318

Składniki   foto z telefonu. 2 kg ogórków +2 łyżki soli 2 kg fasolki szparagowej + 1 łyżeczka soli 1 kg cebuli + 1/2 łyżki soli Zalewa 1/2 szklanki octu jabłkowego  tu ,lub szampana -jest delikatniejszy tu 1/2 szklanki cukru 1 szklanka oleju 600- 800 g koncentratu pomidorowego jak ktoś lubi gęściejsze to więcej koncentratu ,ale i przy 600g jest pyszna(...)pozostawić na 60 minut . Odcedzić na sicie z nadmiaru wody. Pokroić obraną cebule w plastry,lekko posolić i pozostawić na 60 minut,a następnie odcedzić na sicie z soku. Fasolkę umyć, gotować na parze lekko posolona al dente( około 20-25 minut od zagotowania wody) . Gotową pokroić na 2-3 cm kawałki , ostudzić . Zagotować składniki zalewy do rozpuszczenia cukru. Wszystkie

w mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania