fasolka szparagowa - 3839 przepisów (strona:142/256)

Obiadowe pankejki z mięsnym farszem 125

szczypta soli 2 łyżki oleju (+olej do smażenia) farsz: 200 g mięsa mielonego wołowego 5 suszonych pomidorów 1 puszka pomidorów krojonych 1 mała cebula 2 ząbki czosnku garść zielonej fasolki szparagowej (wcześniej ugotowanej lub mrożonej) 2 łyżki oliwy  po 1/2 łyżeczki bazylii i oregano sól do smaku dodatkowo: 3-4 łyżki śmietany 18% Przygotowanie: placki: Jajko roztrzepujemy z mlekiem(...)smażymy na oliwie placki. farsz: Na patelni szklimy posiekaną cebulę z czosnkiem, a następnie dodajemy pokrojone pomidory suszone i  mięso mielone. Kiedy mięso się podsmaży na patelnię dodajemy fasolkę oraz pomidory z puszki. Doprawiamy do smaku oregano,bazylią oraz solą.  Podanie: Na placki nakładamy ciepły farsz, przykrywamy kolejnym plackiem, na którym nakładamy kleks ze śmietany. Dodatkowo można podać

Bon appetit mon amie
Zapiekanka ryżowa bez laktozy bezglutenowa 144

się nią cieszyć w postaci mrożonek. składniki : 2 woreczki ryżu brązowego 1 cebula 1 por biała część 1/2 brokuła 7 pomidorków koktajlowych 1 puszka tuńczyka w oleju 20 dkg fasolki szparagowej mrożonej sól, pieprz czarny i czerwony papryczka chili 1 garść roszponka 2 jajka 1/4 łyżeczki papryki słodkiej olej rzepakowy Cebule i por kroję i przesmażam na oleju. Brokuł dzielę(...)miski, dodaję rozdrobnionego tuńczyka/ łyżkę tuńczyka zostawiam do dekoracji/, wbijam jajka, dodaję cebulę, por, sól, pieprz, paprykę słodką i chili całość mieszam. Przekładam do naczynia. Na wierzchu układam brokuły, fasolkę, pomidory, tuńczyka. Piekarnik nagrzewam do temp 190 stopni i zapiekam około 20-25 minut. Przed podaniem dekoruję roszponką

wesoła kuchnia
Dzik z kalarepą i fasolką szparagową 148

Składniki : ok.80 dag szynki z dzika papryka czerwona i żółta 1 kalarepa 2 garście fasolki szparagowej 2-3 marchewki 2 duże cebule olej lub smalec do smażenia mąka sól, pieprz czarny, liść laurowy, oregano, estragon, kilka ziaren jałowca Przygotowanie : Pokrojone mięso obtoczyć w mące, usmażyć krótko na patelni na tłuszczu Przełożyć do woka, wlać pół szklanki wody, dodać olej(...)pieprzu, liść laurowy, przykryć pokrywką i gotować do lekkiej miękkości Obrane cebule i marchew pokroić, dodać do prawie miękkiego mięsa W następnej kolejności dołożyć pokrojoną w słupki kalarepę i fasolkę- gotować pod przykryciem Papryki pokroić w paski i również dodać do całości, posolić, doprawić do smaku solą, pieprzem mielonym, oregano, estragonem, jałowcem Na koniec dodać pokrojoną w pół krążki cebulę

Proste Potrawy
Krem z zielonych warzyw z fasolką i migdałami 129

Składniki na ok. 6 porcji: ok. 1,2-1,5 l bulionu warzywnego średnia cukinia różyczki z 1/2 brokuła 200 g świeżego szpinaku 2-3 średnie ziemniaki 2 garście fasolki szparagowej 100 ml śmietanki słodkiej 1,5-2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka majeranku mały pęczek koperku i pietruszki 2 ząbki czosnku sól i pieprz Sposób przygotowania: Na początek gotujemy(...)kroimy warzywa. Nie musi być to zrobione idealnie, a szpinak może być nawet w całości. I tak wszystko potem zostanie zmiksowane. Dodajemy warzywa do gotującego bulionu, za wyjątkiem fasolki. Gotujemy całość na średnim ogniu do miękkości warzyw (ok.15 min.). Doprawiamy zawartość garnka i dorzucamy czosnek. Miksujemy wszystko na gładką masę. Stawiamy z powrotem na palnik i dodajemy do kremu pokrojoną

Pyszny Duet
Panierowane roladki rybne z ryżem 160

tarta bułka lub zmielone migdały do panierki 4 łyżki ziemniaczanej mąki ghee do smażenia Kolorowy ryż 400 g ugotowanego ryżu, ostygniętego 250 g pieczarek 2 ząbki czosnku 100 g fasolki szparagowej 1 marchewka 1 łyżka szczypiorku 1 zielona papryka 2 łyżki oleju 2 pak choi 1 łyżka brązowego cukru 2-3 łyżki soi tajskiej soi 2 łyżki octu mirin, ocet(...)jajka drobno pokrojoną chili. Maczaj roladki w mące, potem w jajku, a następnie obtaczaj w bułce. Smaż na złoty kolor. Pieczarki podziel na ćwiartki. Pokrój paprykę w dużą kostkę. Fasolkę połam jeśli użyjesz mrożonej. Marchewką obierz i pokrój w cienkie słupki. Czosnek obierz i pokrój w talarki. Pak choi przekrój wzdłuż na pół. Rozgrzej olej i wokuj warzywa, również

codojedzenia
Pikantny kociołek 142

jakości wędzonej kiełbasy, niezbyt tłustej 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 duża marchew 3 łodygi selera naciowego 4 kiszone ogórki 2 małe papryki w różnych kolorach pół woreczka mrożonej fasolki szparagowej, najlepiej w dwóch kolorach 2 puszki krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki wędzonej papryki w proszku 2 łyżki zwykłej czerwonej papryki w proszku olej do smażenia łyżeczka(...)dużym garnku, zalać do połowy zimną wodą. Po zagotowaniu gotować kilka minut. Z papryk wyciąć gniazda nasienne i pokroić w grubszą kostkę. Wrzucić do wywaru. Następnie dodać mrożoną fasolkę, obraną i pokrojoną w kostkę marchew, selera w paseczki oraz . Kiedy warzywa zmiękną, dodać krojone pomidory, koncentrat, kminek i papryki. Dodać pokrojone w plastry ogórki. Na oleju zeszklić posiekaną

Czerwień i błękit
potrawka z kury rosołowej... 119

Składniki: kura rosołowa 1/2 sztuki/duża, włoszczyzna 1/2 pęczka/z rosołu, mrożona fasolka szparagowa 1 opakowanie, masło 1 łyżka, cebula 1 sztuka, pieprz ziołowy 1 łyżka, curry 1 łyżka, czosnek granulowany 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, rosół 1,25 litra dobry sposób na wykorzystanie niedzielnego rosołu = ugotowaną kurę rosołową(...)kości, usunąć skórę, mięso pokroić na nie duże kawałki, włoszczyznę z rosołu przecisnąć przez kratkę do jarzyn lub drobno pokroić na maśle zeszklić cebulę drobno pokrojoną, wsypać mrożoną fasolkę zieloną i podsmażać z 5 minut co jakiś czas mieszając wsypać przyprawy i wymieszać, wlać rosół i gotować do miękkości fasolki dodać kurę i włoszczyznę, krótko zagotować - smaczne potreawka do ryżu

W Mojej Kuchni Lubię
Gulasz z zielonych warzyw 44

razu zrobi się radośniej. Poza tym jest to danie Fit, więc idealne podczas wymiany zimowej oponki na letnią. Składniki: ? 1 cukinia ? 1/2 bakłażana ? 1 papryka zielona ? 1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej zielonej ? 1/2 opakowania mrożonego groszku zielonego ? 1/2 opakowania mrożonego bobu ? 4 brykiety szpinaku mrożonego ? 10 sztuk oliwek zielonych ? 2 ząbki czosnku ? garść rukoli ? świeże oregano – kilka listków ? sól(...)bakłażana i paprykę pokroić w słupki. ? Czosnek posiekać w kostkę. ? Bób obrać ze skóry, oliwki pokroić w krązki. ? Rozgrzać olej, wrzucić paprykę, cukinię i czosnek, podsmażyć. ? Wrzucać kolejno bakłażan, fasolkę, bób, groszek i szpinak, każde chwilę poddusić, doprawić solą i pieprzem. Gotować ok. 10 minut. ? Dodać rukolę, oregano i oliwki, przemieszać i gulasz gotowy. ? Kaszę jaglaną przelać na sitku wrzącą

To co kocham
Makaron Soba z jarmużem, wstążkami marchewki, zieloną fasolką, posypany wodorostami Nori 87

Makaron Soba z jarmużem, wstążkami marchewki, zieloną fasolką, posypany prażonymi algami Nori wraz z Łososiem w sosie teriyaki tworzą kompletne danie obiadowe, którego autorem jest sam Gordon Ramsay . To właśnie to danie wraz z deserem w postaci zaskakującego Carpaccio z Ananasa było moim pierwszym daniem z kuchni Gordona. Prostota i szybkość wykonania oraz obietnica samego Gordona, iż tym daniem zaskoczymy(...)książki autorstwa Gordona Ramsay’a 🙂 Składniki: (4-5 porcji) 300 g makaronu soba 100 g jarmużu pozbawionego łodyg, umytego i porwanego na kawałki 150 g groszku cukrowego (dałam zieloną fasolkę szparagową) 3 marchewki obrane i zeskrobane na długie cienkie wstążki (użyj obieraczki do warzyw) 2 łodygi cebulki zielonej, drobno poszatkowanej 3 cm świeżego imbiru obranego i drobno pokrojonego 1 łyżka

Moja Delicja
Gulasz z zielonych warzyw 107

się radośniej. Poza tym jest to danie Fit, więc idealne podczas wymiany zimowej oponki na letnią. Składniki: • 1 cukinia • 1/2 bakłażana • 1 papryka zielona • 1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej zielonej • 1/2 opakowania mrożonego groszku zielonego • 1/2 opakowania mrożonego bobu • 4 brykiety szpinaku mrożonego • 10 sztuk oliwek zielonych • 2 ząbki czosnku • garść rukoli • świeże oregano – kilka listków • sól(...)słupki. • Czosnek posiekać w kostkę. • Bób obrać ze skóry, oliwki pokroić w krązki. • Rozgrzać olej, wrzucić paprykę, cukinię i czosnek, podsmażyć. • Wrzucać kolejno bakłażan, fasolkę, bób, groszek i szpinak, każde chwilę poddusić, doprawić solą i pieprzem. Gotować ok. 10 minut. • Dodać rukolę, oregano i oliwki, przemieszać i gulasz gotowy. • Kaszę jaglaną przelać

To co kocham
Makaron z żółtym kurczakiem w sosie kremowym brukselką 210

śmietankowego, 100 ml bulionu (rosół który został ugotowany na pozostałej części kurczaka), 50 ml śmietanki 30 %, sól do smaku, 1 łyżka oleju rzepakowego, ponadto: 100 g brukselki, 100 g fasolki szparagowej żółtej i zielonej, świeży tymianek, suszony czosnek świeżo mielony do smaku, sól do smaku, 100 g makaronu kolorowego świderki, zielona pietruszka. Przygotowanie: Pieprz, kurkumę, curry i 2 szczypty soli(...)patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kilka min. kurczaka. Śmietankę mieszamy z bulionem, dodajemy serek topiony i całość miksujemy za pomocą blendera. Przygotowanym sosem zalewamy kurczaka, dodajemy brukselkę, fasolkę, makaron, świeże igiełki tymianku i dusimy do momentu, aż makaron będzie al dente, a sos zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy solą do smaku i dokładamy zielona pietruszkę. Rada: w razie potrzeby dolewamy bulionu

Moniki Smakołyki
Fitka po mojemu 173

składniki * korpus z kurczaka lub skrzydełka * 2 marchewki * 20 dag fasolki szparagowej lub 1/2 puszki groszku * 10-15 dag grzybów kurek * 3 ziemniaki * 1 jajko * 3 czubate łyżki mąki pszennej * natka pietruszki * kostka bulionowa drobiowa * sól, pieprz Sposób wykonania Umyć mięso, włożyć do garnka, wlać ok, 1,5 l wody, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum, dodać oczyszczone i umyte kurki(...)bulionową, nieco soli i pieprzu i niech się delikatnie gotuje ok.20 min. W tym czasie  obrać marchewkę i pokroić na ćwierć plasterki, obrane ziemniaki pokroić w kostkę, a fasolkę w ok.  3 cm. kawałki, a następnie dodać wszystko do garnka, zagotować i niech się dalej gotuje na delikatnym ogniu do miękkości warzyw. W tym czasie umyć i pokroić

Mix smaku
Sałatka z cukini, fasolki i bobu 68

lepszy!         Składniki; 1 kg żółtej cukinii, najlepsza jest młoda nieprzerośnięta 500 g zielonej cukinii 80 ml oliwy z oliwek 300 g bobu 250 g zielonej fasolki szparagowej sól, pieprz sok z jednej małej cytryny pęczek bazylii pęczek świeżej natki pietruszki 1 łyżeczka orergano Wykonanie; Rozgrzać piekarnik do 200°C. Cukinie pokroić na ok. 5 cm części(...)dłońmi, tak aby wszystko pokryło się oliwą i przyprawami. Piec około 30 minut, do momentu kiedy cukinie zaczną się złocić na brzegach. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Fasolkę ugotować w osolonej wodzie, ja proponuję aby fasolka była ‚al dente’ jest smaczniejsza, więc po uzyskaniu odpowiedniej jędrności należy ją odcedzić i wrzucić na 1 minutę do lodowatej wody, odcedzić

SprawdzonaKuchnia.pl
Halibut na warzywnym curry 79

się o tym przekona! Ja zachęcam. Jak to zrobić dowiecie się ze szczegółowego przepisu. Wszystkim, którzy spróbują życzę smacznego.           Składniki:     100 g fasolki szparagowej ½ cebuli ½ czerwonej cebuli 3 ziemniaki 2 marchewki 1 zielona papryka 1 por (biała część) 1 papryczka pepperoni 1 głąb brokułu 100 g dyni piżmowej 100 g żółtej pasty curry(...)miodu 10 łyżek mąki kukurydzianej 2 jajka 7 łyżek bułki tartej 2 łyżki białego sezamu 2 łyżki czarnego sezamu Olej sezamowy do smażenia       Przygotowanie:     Fasolkę oczyszczamy, kroimy na małe kawałki. Cebule kroimy w piórka. Podobnie por. Brokuł dynię i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Marchew kroimy w słupki. Paprykę zieloną w paski. Pepperoni siekamy. Warzywa

R'n'G Kitchen
ostre mielone nadziane marchewką z rosołu na obiad... 168

łyżeczki kucharek, 1/2 szklanki tarta bułka, - ile potrzeba mąka pszenna, - ile potrzeba marchew z rosołu, - ile potrzeba olej rzepakowy, 1/2 kg ziemniaki ugotowane, 1 mały kalafior, 30 dag fasolka szparagowa mielone dokładnie i dobrze wymieszać z bułką odciśniętą z wody, cebulką i papryczką chilli pokrojoną z pestkami, jajkiem, kucharkiem, tartą bułką - odstawić na 30 minut na dłoni zrobić placek(...)przykryciem poddusić z 5 minut mielone są bardzo soczyste i jednocześnie komponuje się dobrze papryczka chilli ze słodką marchewką... mielone podać z ziemniakami tłuczonymi polanymi tłuszczykiem ze smażenia, kalafiorem, fasolką.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
C - Zupa jarzynowa pod chmurką 187

wraz z włoszczyzną zalewamy zimną wodą, gotujemy tworząc bazę do zupy. Miękka marchewka oznacza gotowy wywar, który przecedzamy, odkładając marchewkę do dalszego wykorzystania.   Przygotowujemy warzywa: brukselkę, fasolę szparagową (np.żółtą)bez końcówek, podzielony na różyczki brokuł i pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę.   Kroimy w kostkę paprykę (np. dwie połówki w różnych kolorach) i przygotowujemy filet(...)Przygotowany wcześniej, przecedzony wywar doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy kostką warzywnego bulionu i łyżeczką vegety (ilość wg uznania) oraz wkładamy kolejno: brukselkę i fasolkę szparagową, po 5-7 minutach dodajemy cebulę, różyczki brokuła i paprykę. Przystępujemy również do tworzenia drobiowych chmurek - małą łyżeczką nabieramy porcję przygotowanej masy i przy pomocy drugiej zsuwamy ją bezpośrednio do gotującej się zupy

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Tatar po Kambodżańsku 75

Kambodża Składniki potrzebne by zrobić Kambodżański Tatar 200 g polędwicy wołowej 1 łyżka oleju roślinnego 2 ząbki czosnku drobno pokrojonego 3 łodygi trawy cytrynowej obranej i posiekanej 150 g fasolki szparagowej pokrojonej na wielkość kęsa 50 ml wody Sok z 2 limonek Łyżka sosu rybnego 1 łyżka cukru 3 szalotki drobno pokrojone Kiełki fasoli 2 łyżki prażonego i mielonego ryżu(...)świeżą, lekko odciskamy i kroimy na bardzo cienkie kawałki. Włóż ją do pojemnika i wymieszaj z sokiem z limonki, odstaw na bok. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej olej. Wrzuć fasolkę, i chwilę ją podsmaż, dodaj trawę cytrynową i czosnek, wymieszaj, chwilę podsmaż i wlej wodę. Gotuj, często mieszając, aż woda odparuje. Sos rybny wymieszaj z cukrem i szalotkami. Świeże zioła

RafalCook
Potrawka z kurczaka, dyni, fasolki i ryżu 90

godziny. Dzięki aromatycznym przyprawom potrawka ma wspaniały i wyrazisty smak. Gwarantuję, że nie obędzie się bez dokładki ;) 2 filety z kurczaka 600 g miąższu z dyni 200 g zielonej fasolki szparagowej 300 g ryżu cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 500 ml bulionu drobiowego łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka kuminu łyżka kurkumy łyżka curry sól, pieprz do smaku(...)rondlu. Dodać posiekaną cebulkę, słodką paprykę, curry, kurkumę i kumin. Wymieszać i chwilę smażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Mięso zalać bulionem, wsypać pokrojoną w kostkę dynię i fasolkę. Garnek przykryć i dusić na niedużym ogniu do miękkości warzyw. Wlać śmietankę i w razie konieczności przyprawić danie do smaku.  Osobno ugotować ryż wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić

Smakołyki Asi

Proponowane wyszukiwania