fasolka szparagowa - 3839 przepisów (strona:129/256)

Zielone risotto 79

bulionu. 5. Dodaj pieprz i spróbuj - jeśli uznasz, że mimo dodania bulionu jest za mało słony możesz dodać jeszcze troszkę soli, ja już nie dosalałam dodatkowo. 6. W międzyczasie fasolkę szparagową ugotuj we wrzątku i odcedź. 7. Pod koniec gotowania możesz dodać do ryżu łyżkę masła, risotto będzie wtedy bardziej kremowe (choć nie jest to konieczne - osoby nietolerujące masła spokojnie

Z notatnika dietetyka
Fasolka szparagowa w panierce. 182

Składniki : młoda fasolka szparagowa zielona lub żółta bułka tarta lub kaszka kukurydziana drobna sól woda Sposób wykonania :   F asolkę myjemy, odcinamy końce ostrym nożykiem. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól do smaku. Garnek kładziemy na ogniu i gotujemy do miękkości. Gdy fasolka jest już miękka, odcedzamy, możemy ją odcedzić na durszlaku. Następnie wlewamy do ugotowanej fasolki trochę oleju

Przepisy i porady kulinarne
Orientalna fasolka szparagowa 139

language:#0400;} Jak zwykle, gdy sezon trwa, to jemy z lekkim zapasem na zimę ;) Tym razem w wersji orientalnej, w aromatycznej przyprawie pięć smaków od Rafex . Składniki 500 g fasolki szparagowej 2 cm świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 2 szalotki 1 czerwona papryka 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka przyprawy pięć

R'n'G Kitchen
Kurczak po portugalsku 98

skóry) 2 łyżki oleju 50 ml Madery 50 ml wytrawnego czerwonego wina 150 g krojonych pomidorów z puszki sok z 1/2 pomarańczy 250 g młodych ziemniaków 200 g zielonej fasolki szparagowej 2 łyżki zielonych oliwek   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kurczaka obsmażamy na rozgrzanym oleju. Odkładamy na talerz. Olej zlewamy, wlewamy maderę, czerwone wino, zagotowujemy

R'n'G Kitchen
Ratatouille na zielono 158

francuskiej. Tradycyjnie zawiera cukinię, bakłażany, paprykę. Ja dzisiaj proponuje wersję z warzywami w kolorze zielonym. Składniki: 1 mała cukinia (120g) 70 g groszku zielonego (u mnie mrożony) 100 g fasolki szparagowej (u mnie mrożony) 100 g brokuła (u mnie mrożony) 1 cebula dymka 1 ząbek czosnku garść orzeszków pinii suszony tymianek suszona bazylia sól, pieprz  2 łyżki oliwy

Moja Galeria Smaku
Walentynkowa zupa gulaszowa 119

smalcu sól, pieprz, tymianek, słodka papryka kminek mielony 2 listki laurowe 2 cebule 1 czerwona papryka opakowanie pomysłu na Węgierską zupę gulaszową Winiary 300 g ziemniaków malutkich garść żółtej fasolki szparagowej Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę lub paski, kiełbasę w krążki. Przełożyć do miski i przyprawić szczyptą soli, pieprzu, tymianku, pastą paprykową i wcisnąć czosnek, wymieszać i odstawić

Gaździnka warzy
Warzywna sałatka na ciepło 269

lekki letni obiad, gdy temperatura za oknem wysoka, tak jak dziś. Sałatkę możemy wzbogacić również  sosem feta . Warzywna sałatka na ciepło Składniki: 500 g młodych ziemniaków 500 g fasolki szparagowej kilka różyczek kalafiora 1 mała cukinia 3-4 łyżki oliwy z oliwek EV 1-2 łyżeczki octu balsamicznego 1/2 malutkiej suszonej papryczki chili 1 łyżka posiekanego świeżego oregano

Kulinarne przygody Gatity
Prosta FIT zupa jarzynowa 138

używać warzyw mrożonych, zupa wtedy to totalna klapa. Mrożony może być w niej tylko i wyłącznie groszek. Składniki: 2l wody 3 nieduże ziemniaki 1/2 brokuła 1/2 kalafiora Garść fasolki szparagowej 1 malutka młoda cukinia 2 średnie marchewki 150 g jogurtu naturalnego 1 puszka groszku Sól himalajska Pieprz  Świeży koperek Kurkuma Przygotowanie: Gotujemy wodę. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę

Czarnawisienka
Devolay z serem i fasolką szparagową. 131

Składniki: -piersi z kurczaka -ser żółty -fasolka szparagowa -sól -pieprz -mąka -jajko -bułka tarta -olej do smażenia Sposób przygotowania: Piersi myjemy, oczyszczamy z zanieczyszczeń. Następnie pierś przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy na grubość ok 3 mm. Posypujemy solą i pieprzem. Na brzegu kładziemy kawałek sera i 2 fasolki i zwijamy devolay'a. Obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy

Magia jedzenia.
Sałatka makaronowa z drobiem i fasolką szparagową 114

Składniki 250 g makaronu w kształcie ryżu 1 łyżka oleju 300 g filetu z kurczaka 1 łyżka majonezu 1 łyżka ketchupu Jamar 1 mała puszka kukurydzy 200 g fasolki szparagowej  natka pietruszki sól, pieprz       Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowani, odcedzamy. Filet z   kurczaka, oczyszczamy

R'n'G Kitchen
warzywna lekka zupa z makaronem... 167

Składniki: woda 3 litry, kostka rosołowa 2 sztuki, włoszczyzna 1 pęczek, fasolka szparagowa 30 dag, kalafior 1 sztuka średnia, brokuły 1 główka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek, makaron kokardki 2 szklanki suchego włoszczyznę obrać i pokroić na kostkę, wsypac do garnka z wodą wsypać pokrojoną żółtą fasolkę, rozdrobniony kalafior, brokół, gotowac z 15 minut

W Mojej Kuchni Lubię
Wieprzowina z fasolką szparagową i ananasem 115

Jedna szuflada w mojej zamrażarce wypełniona jest po brzegi mrożoną fasolką szparagową z własnego ogródka. Zaczęłam ją uprawiać w zeszłym roku i od razu odniosłam spory sukces. Nie jest to roślina zbyt wymagająca. Można ją uprawiać na grządce lub w pojemniku. Ja na grządce posiałam formę krzaczastą, a w pojemnikach pienną. Fasolki było tyle, że trudno ją było zjeść

Wiem co jem
Resztkowy makaron z warzywami i parówką 129

trochę warzyw, parówki które miałam w lodówce i obiad gotowy.  100 g ugotowanego makaronu kokardki 4 parówki małe 1 cebula 1 cukinia żółta 1 papryka czerwona 20 dkg fasolki szparagowej żółtej 6 gałązek natki pietruszki sól, pieprz czarny i czerwony, chili olej rzepakowy 1 ząbek czosnku Cebule i czosnek drobno kroję i przesmażam na oleju. Dodaję pokrojone na plasterki

wesoła kuchnia
na skrzydełkach zupa fasolkowa... 123

Składniki: woda 3 litry, skrzydełka kurczaka 6 sztuk, ziemniaki 6 sztuk, fasolka szparagowa 70 dag, marchew 4 sztuki, kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, natka pietruszki 1/2 pęczka skrzydełka zagotować i zebrać tzw. "szumy", wsypać pokrojone w kostkę ziemniaki z marchewką, pokrojoną fasolkę żółtą gotować do miękkości składników

W Mojej Kuchni Lubię
Sałataka wiosenna z wędzonym pstrągiem 151

gustu. Składniki: mięso z wędzonego pstrąga - użyłam 125 g w opakowaniu 3 jajka ugotowane na twardo spora garść delikatnej sałaty (użyłam batawskiej) pęczek rzodkiewek 1 szklanka ugotowanej zielonej fasolki szparagowej kilka suszonych pomidorów z oliwy Sos: 1 łyżka majonezu 1 mały kubek jogurtu naturalnego kilka kropel soku z cytryny sól, pieprz i cukier do smaku Sałatę umyć, porwać

Czerwień i błękit
Zupa z fasolką szparagową 208

Składniki : około 1 garści fasolki szparagowej po 1 marchwi i pietruszce kawałek selera i pora 2-3 ziemniaki olej do smażenia majeranek, sól, pieprz prawdziwy mielony, zioła prowansalskie, natka liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu Przygotowanie : Umyte warzywa oprócz pora zetrzeć na tarce, a pora, ziemniaki i fasolkę pokroić Na wrzątek wrzucić wpierw fasolkę, gdy będzie pół miękka, wrzucić ziemniaki, wodę

Proste Potrawy
Potrawka z sercami drobiowymi, ryżem i fasolką szparagową 116

danie jest idealne dla miłośników podrobów drobiowych! Osobiście serca bardzo lubię, a w takiej wersji są znakomite! Składniki: 100g serc drobiowych 50g ryżu białego suchego 200g fasolki szparagowej 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego przyprawy: jarzynka bez soli, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie 1,5l wody Sposób przygotowania: Serca zalewamy zimną wodą. Do wrzącej wody dodajemy ryż

Truskawkowa Fiesta
MAKARON Z PATELNI A’LA CAPRESE – Z MOZZARELLĄ I POMIDORAMI- kuchnia włoska 214

mozzarella ( najlepsza to oczywiście mozzarella di bufala campagna ) – ok. 300 g * pomidory na gałązce ( jędrne, soczyste, miękkie ) * duża, biała cebula – 1 szt * fasolka szparagowa * włoska oliwa z oliwek * świeża bazylia * parmezan Parmigiano-Reggiano * sól, pieprz, oregano SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron gotujemy ok. 10 minut we wrzącej, osolonej wodzie ( na półtwardo ). Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy drobno posiekaną cebulę

Ostra na Słodko
Fasolka z grilla w papilotach 161

Zapewniam że jest pyszna w towarzystwie boczku i kurczaka oraz cukinii. Te wszystkie dodatki sprawiają że jest soczysta. Polecam z sosem który robi się w dwie minuty. 20 dkg fasolki szparagowej żółtej 6 plastrów boczku wędzonego 1 pierś z  kurczaka 1 cukinia sól, pieprz papryka wędzona, papryka ostra 6 pomidorków koktajlowych olej sos : 200 g jogurtu greckiego 2 ząbki

wesoła kuchnia
na maśle cukiniowo-fasolkowa zupa... 144

Składniki: woda 3,5 litra, fasolka szparagowa 60 dag, ziemniaki 6 sztuk, włoszczyzna 1 pęczek, kostka rosołowa 2 sztuki, cukinia 1 większa/zielona, masło 1/4 kostki, kucharek 1,5 łyżki, wędzona papryka w proszku 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, koperek 1 pęczek, natka pietruszki 1 pęczek fasolkę pokroić na kawałki do garnka, ziemniaki obrane pokroić na kawałki

W Mojej Kuchni Lubię
zupa wielowarzywna na maśle z ziemniakami... 162

Składniki: woda 3,5 litra, fasolka szparagowa 1/2 kg, brokuł 1 sztuka, papryka zielona 1 sztuka, włoszczyzna 1 pęczek, cukinia 1 sztuka, ziemniaki 6 sztuk, masło 1/4 kostki, kostka rosołowa 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, gałka muszkatołowa mielona 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek fasolkę żółtą pokroić na kawałki, brokuły różyczki odciąć od głąba, opłukać

W Mojej Kuchni Lubię
Kasza jaglana z tyńczykiem 130

Składniki: 100 g kaszy jaglanej marchewka pietruszka kilka listków laurowych kilka ziarenek ziela angielskiego kawałek imbiru,  sól 2 ząbki czosnku 2 puszki tuńczyka w oleju łyżeczka octu jabłkowego fasolka szparagowa pęczek natki Przygotowanie: Marchewkę, pietruszkę, czosnek, liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego zalać wodą, doprawić solą. Do gotującej się wody włożyć kaszę i gotować ok 15 min. Tuńczyka odsączyć

Gaździnka warzy
Tarta na cieście jaglanym z fasolką i oscypkiem 164

ciasto 1 szkl mąki jaglanej 0,5 szkl mąki pszennej 1 jajko 125 g masła sól nadzienie 500 g fasolki szparagowej lub chińskiej 250 g sera białego 120 g oscypka 0,5 szkl mleka 2 jajka sól pieprz szczypta mięty szczypta tymianku Z podanych składników zagnieść twarde ciasto, wylepić formę do tarty, nakłuć i podpiec ok 15 min w temp

Gotowanie jest łatwe
Sałatka z marchewki i fasolki 154

smaki. Jest to propozycja na lekki lunch bądź dodatek do mięsa. Sałatka jest bogata w błonnik i przyjemnie chrupie za sprawą prażonego słonecznika. Polecam! Składniki: 3 marchewki 300 g fasolki szparagowej 1-2 łyżki oliwy lub masła klarowanego 2 łyżki słonecznika 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 2 łyżki wody sól, pieprz, odrobina chilli Marchewki obrać, ugotować

Moja Galeria Smaku