Wpadłam dziś na fajny pomysł z wykorzystaniem jabłuszek. Ciasto przekładane jabłkami i kremem z dodatkiem kokosu. Coś pysznego i efektownego. Mojej rodzinie przypasowało i chcą powtórki z rozrywki . Więc może za jakieś 2 tygodnie je powtórzę.Już dziś was zapraszam na zrobienie. Składniki na biszkopt: mąka pszenna typ 500 1 szklanka mąka ziemniaczana 1/2 szklanki jaja 7 szt cukier
Różowa kuchniadodatkiem buraków ( klik ), a dzisiaj zapraszam Was na nieco inne, ale równie pyszne. Burak nadaje wypiekowi lekko różowy kolor. Oczywiście smak warzywa nie jest zbytnio wyczuwalny a bakalie fajnie uzupełniają całość. Ciasto idealne na jesienną porę. Do konsumpcji z dużym kubkiem ulubionej kawy i towarzystwa do ulubionej książki :) Przepis zaczerpnęłam z magazynu Moje Gotowanie nr 9/2016. Składniki: 50 g posiekanych
My simple kitchenspecyficznego posmaku twarożka z dodatkiem słodyczy, mnie bardzo przypasował. I niestety chyba tylko mnie i córce. Deser jest dosyć "delikatny", a twarożek dodaje mu "uroku". Poza tym ciasto z 3 różnokolorowymi warstwami fajnie się prezentuje:) Przepis na spód ciasta zaczerpnęłam z przepisu na moim blogu- spiralki czekoladowo-waniliowe bez jajek Składniki na spód: -35g ksylitolu -kilka kropel aromatu
Smaczne ZdroweWiem nie te święta... Ale są fajne. Dzieciaki szalały! Wystarczy każde kruche ciasto, opcjonalnie czerwony barwnik spożywczy, dżem, i obrane migdały. Do ciasta dodajemy barwnik (nie jest to konieczne ale fajnie wygląda), formujemy palce, nacinamy na zgięciach. Miejsce na paznokieć smarujemy odrobina dżemu truskawkowego i wciskamy pół migdała.Pieczemy i gotowe
Malinowe Pocałunkinieziemsko. Jest bardzo puszyste, lekko wilgotne z dodatkiem malin i sporą ilością kardamonu. Ciacho robi się na prawdę szybko i prosto, a efekt końcowy jest bardzo zadowalający. To fajny przepis na ciasto do popołudniowej kawy, czy chwilę słodkości na drugie śniadanie. Zapraszam Was bardzo serdecznie po przepis. SKŁADNIKI: - 350 g mąki pszennej tortowej - 1,5 łyżeczki sody - kostka margaryny
SMYKWKUCHNICiasto francuskie to fajna alternatywa na przygotowanie czegoś szybkiego. Można wycinać z niego dowolne kształty i nadziewać przeróżnymi farszami. Ja często przygotowuję je w wersji na słodko, jako deser. Dziś jednak proponuję przystawkę z ciasta francuskiego nadzianego rybą, warzywami i odrobina ciągnącego się sera:) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (225g), 1/2 czerwonej papryki, 1/4 zielonej papryki
Z miłości do słodkoścismarowania tłuszczem czy wykładania papierem do pieczenia – ciasto w ogóle nie przyklejało się do niej. Ważną zasadą przy pieczeniu kruchego spodu jest nakłucie widelcem i położenie na ciasto kuleczek ceramicznych (fajny gadżet na prezent!), bądź fasoli, które obciążą je, aby zbyt nie wyrosło i w efekcie się nie połamało. Przepis na mazurek wielkanocny Drukuj przepis Porcji: 15 Czas gotowania
Kuchnia Bazyliimamy lato zdecydowałam się zwieńczyć biszkopt galaretką z rabarbaru i truskawek (na które sezon niestety się kończy... :(). Galaretka jest przygotowana na bazie agaru, więc nazwałam ją "agaretką", brzmi fajnie, co? ;) Całe ciasto jest lekkie, orzeźwiające i pyszne ;) Idealne w gorące dni, gdy nie mamy ochoty na cieżkie posiłki. WEGAŃSKI BISZKOPT Z "AGARETKĄ" RABARBAROWO-TRUSKAWKOWĄ przepis autorski // tortownica 18cm ~wegański biszkopt
chili & sugarOstatnio pokazywałam Wam fajny przepis na wytrawne ciasto francuskie. Dziś przyszła pora na jego słodką wersję! Połączenie niesamowicie chrupiącego ciasta francuskiego ze słodkim kremem piernikowym i karmelizowanymi, jesiennymi owocami tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze! Ja dodałam śliwki, aronię oraz jeżyny – Wy śmiało możecie spróbować też z innymi owocami. Ps. przepis jest pomysłem na konkurs #przepisnakopernika
Ostra na SłodkoZapewniam, że to nic trudnego i zachęcam, bo fajnie wygląda ;) Składniki: oliwki ciasto francuskie Ciasto dzielimy na cienkie paseczki. Na każdy "szaszłyk" będziemy potrzebować dwóch pasków ciasta (albo jednego długiego), które łączymy nad pierwszą oliwką. Następnie zawijamy ciasto na krzyż, tak żeby otulało oliwki. Ilość oliwek zależy od Was. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Na patyczki do szaszłyków
Czerwona PorzeczkaDostałam bardzo fajny przepis na piwne ciasto, które można wykorzystać na wiele sposobów. Można go użyć do przygotowania słodkich rogalików lub wytrawnych pasztecików. Ciasto jest proste, szybko się je robi i równie szybko znika ;) Przymierzałam się do tego ciasta z nieufnością, gdyż nie lubię piwa. Wydawało mi się, że jego dodatek pozostawi charakterystyczny gorzki posmak. Na szczęście, ku mojemu zaskoczeniu
Codzienna kuchnia niecodziennajuż mąką przesiana, owoce umyte, okazuje się, że jednak nie wszystko jest. Tak było i w tym przypadku, miało być kokosowo-malinowe a wyszło orzechowo-jeżynowe :-). Ciasto jest bardzo fajne, smaczne, proste i niekłopotliwe. Myślę, że tak jak ja zachwycicie się nim :). Oryginalny przepis pochodzi ze strony Kuchnia Lidla . Składniki na dużą blachę 36 na 24 cm (u mnie
moj przepis naPamiętajcie tylko o dokładnym obraniu ryby z ości! A jeśli nie macie ochoty na faszerowanie, możecie przygotować sałatkę z makrelą i jajkiem i umieścić ją w miseczkach z ciasta francuskiego, będzie fajną przystawką na stole :) Polecam! :) Składniki: 6 jaj makrela 2 duże ogórki kiszone 3 łyżeczki jogurtu naturalnego 1,5 łyżeczki musztardy francuskiej pieprz (u mnie dosyć
Czerwona PorzeczkaCiacho pr zygotowałam na swoje urodziny. Już dawno przeglądając księgę ciast s. Anastazji mi się spodobało. Lubię jej przepisy, choć nie wszystkie dotychczas zachwyciły mnie smakiem. To ciasto jest bardzo fajne - nie jest trudne w przygotowaniu i nie jest za słodkie. Nie do końca przekonuje mnie nazwa Waniliowiec, ale ciacho jest bardzo dobre, więc polecam - wszystkim gościom smakowało! Dla kogo
Mania Wypiekaniaefekt końcowy - smaczny. A co jeszcze jest w nich fajnego? A no to, że nie trzeba ich dzielić i kroić. Więc jeśli mamy mieć gości jest to fajna alternatywa zamiast ciasta do kawy. Kilka minut na wymieszanie składników, w tym czasie już się rozgrzewa piekarnik, potem 20 do 30 minut pieczenia i każdy ma co do ręki wziąć :) Początkowo używałam
Kolorowy Przepisownik