fajne ciasta - 2794 przepisów (strona:10/187)

Ciasto Cytrynowe z Lukrem Mandarynkowym 164

Lubimy ciasta cytrynowe. To ma wyjątkowo wyczuwalny smak cytryny. Takie lekko orzeźwiające ciasto. Oryginalny przepis pochodzi z  Moje Wypieki . Autorka użyła masła, ja zaryzykowałam z olejem kokosowym, ciasto wyszło fajne, z lekką nutą kokosową. Składniki: 140 g oleju kokosowego Biooil ( w postaci stałej) - (w oryginalnym przepisie było 180 g masła) 150 g  drobnego cukru do wypieków 3 duże(...)wykładamy masę. Ja jak widać użyłam silikonowej formy w kształcie królika wielkanocnego. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, przez około 40 minut do zezłocenia i tzw.suchego patyczka. Wystudzone ciasto wyłożyłam na tacę. Polałam lukrem mandarynkowym. Lukier mandarynkowy: sok i skórka otarta z 1 mandarynki 1/2 - 3/4 szklanki cukru pudru Składniki umieściłam w małej miseczce i utarłam grzbietem łyżki

Blondynka Gotuje
Wyciskane ciasteczka 154

Taki pistolet do wyciskanych ciasteczek, otrzymałam w prezencie od córki. Przepis na ciastka  zaczerpnełam ze strony  źródło . Pierwszy raz upiekłam takie wyciskane ciasteczka. Ciasto bardzo fajne, po wyciśnięciu oddaje super kształty . Pierwsza blaszka ciastek mi się trochę rozpadła, ale następna była już ok. Chyba za bardzo je upiekłam. Ciasteczka są bardzo kruche, może aż za bardzo , trzeba(...)Przygotowanie : Do miski wsypać mąke wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder i cukier waniliowy. Masło pokroić na małe kawałki, dodać do mąki z żółtkami i oliwą, zagnieść ciasto. Ciasto powinno być mięciutkie. Blachę wysmarować tłuszczem, nakładać ciasto do maszynki , przyłożyć pistolet do blachy , wyciskać ciasteczka. W każdy środek ciasteczka, nałożyć za pomocą szprycy, marmoladę. Nagrzać piekarnik

Kuchnia Danusi
3 bit 180

ochotę na coś słodkiego, a nie chcecie spędzić czasu przed piekarnikiem i pilnowaniu ciasta. Spróbujcie. Dla kulinarnych maturzystów chwila relaksu, dla innych chwila radości. Powiedziałabym nawet, że to ciasto jest fajne na wspólne gotowanie ze znajomymi ! ;) Łasuchów do wyjadania z miski nie zabraknie ;) Wszystkim maturzystom, życzę powodzenia w pozostałych egzaminach maturalnych ;) Składniki: 4 paczki śmietan fix 1 kostka masła(...)łyżkę masła - zmiksować (w ten sposób łatwiej można rozsmarować masę.        Ułożenie : - formę wykładamy herbatnikami, -masa kajmakowa - herbatniki - masa budyniowa - herbatniki - bita śmietana - herbatniki  Gotowe ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą w kąpieli wodnej. Przed podaniem ciasto schłodzić

Garnkowe fanaberie
Jagodzianki zimową porą 86

też wczorajsza aura popsuła mi humor, a dziś skutecznie poprawiałam go zakupami i... jagodziankami :-) Kiedyś już jagodzianki prezentowałam, dzisiejsze jednak wykonałam wg innej receptury. Wyszły równie pyszne, a ciasto było fajnie puchate :-D Cały czas mam jednak problem z ich zawinięciem, tak aby się nie rozkleiły i nie puściły soku. Jeśli ktoś z Was zna na to sposób to chętnie(...)odstawiamy w ciepłe miejsce. Mąkę mieszamy ze szczyptą soli, resztą cukru i roztopionym (przestudzonym) masłem. Wbijamy 1 całe jajko i żółtko i dodajemy rozczyn drożdżowy. Mieszamy składniki i zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne ale dosyć zwarte i odchodzić od ręki. Jeśli będzie za twarde dodajemy (cały czas wyrabiając) po trochu resztę mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce

peggiwkuchni
4-składnikowe gofry – proste i szybkie 100

tylko zakasać rękawy i przygotować weekendowe śniadanko. Smak tych gofrów bardzo mi odpowiada. Może sama struktura nie jest rewelacyjna, ale smak jak najbardziej. Szczególnie jeżeli dodacie do ciasta jakiś fajny aromacik. Przede wszystkim polubiłam w robieniu gofrów za to, że mam 4-minutowe przerwy na ogarnięcie kuchni, nakrycie do stołu i przygotowanie dodatków do gofrów. Tym razem podałam(...)łyżeczka mąka pszenna 140g dodatki: aromat waniliowy, miód, jogurt grecki (ok. 2 łyżeczki), owoce (1 gruszka) Wykonanie: Jajka roztrzepujemy z mlekiem. Mieszamy następnie z sodą, mąką i aromatem. Wykładamy ciasto do nagrzanej gofrownicy delikatnie posmarowanej tłuszczem (tylko za pierwszym razem). Gofry podajemy z ulubionymi dodatkami (gruszki i jogurt grecki). Zapisz Zapisz Zapisz

rabarbarowo
Ciasto herbaciane indyjskie 178

aromatycznym, wilgotnym i nadzianym pysznościami. Postanowiłam zrobić takowe . Przede wszystkim dla dzieci. Nie lubię rodzynek, dodałam suszoną żurawinę. Żurawinę toleruję w postaci suszonej, rodzynek jakoś nie mogę przełknąć. Ciasto jest fajne, wilgotne i wierzcie mi poleży nawet tydzień, a im dłużej leży, tym lepiej smakuje! Szklanka u mnie to 250 ml Składniki 2 szklanki mąki – 1 szklanka tortowej pszennej(...)konfitury. Wyłącz robot. Dodaj powoli mąkę mieszając szpatułką, już nie robotem. Wsyp wszystkie bakalie, wymieszaj do połączenia się wszystkiego. Keksówkę o długości np. 25 cm może być inny rozmiar – ciasto będzie po prostu wyższe lub niższe- wysmaruj olejem kokosowym lub masłem i obsyp mąką. Wlej masę i wstaw do nagrzanego piekarnika. Temperatura 180 stopni ( góra i dół ) i pieczemy około

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto z kaszy manny z musem truskawkowym i truskawkami. 253

ciasto jest fajną alternatywą dla serników na zimno, które w pewnym momencie się przejadają. Nie za słodkie, bardzo truskawkowe, mega sycące, idealne nawet na śniadanie, nie mówię już, że jako dodatek do  kawy na tarasie w upalny dzień .... Składniki: 2 opakowania herbatników np. petitków 1 litr mleka 200 g masła   3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego(...)herbatniki i wyrównujemy. W jeszcze ciepłą kaszę trzeba powciskać truskawki które nam zostały, i zalewamy to przestudzonym musem truskawkowym. Kiedy wystygnie zalać tężejącą galaretką.  Smacznego :-). * ja robiłam to ciasto na gorąco, nie czekałam i truskawki co do jednej wypłynęły mi na wierzch galaretki

Malinowe Pocałunki
Chlebek bananowy z płatkami owsianymi i czekoladą 187

Bardzo lubię słodkie wypieki z dodatkiem warzyw lub owoców, dzięki nim ciastafajnie wilgotne i mam wrażenie, że bardziej syte i treściwe przez co nie ma się aż takich wyrzutów sumienia gdy zje się kawałek jako przekąskę :P Chlebków bananowych piekłam już kilka, ale ten ostatni oczarował mnie i zasmakował najbardziej. Przepis pochodzi z książki "Opowiadania drewnianego stołu" autorstwa(...)następnie wszystkie mokre składniki przelać do suchych i dokładnie wymieszać całość. Na koniec dosypać płatki owsiane i czekoladę, ponownie dokładnie wymieszać.Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni C, aż do suchego patyczka

Simply Food
Ptasie mleczko z truskawkami i galaretką 242

Dzisiaj chciałam Wam pokazać przepis na mega smaczne ciasto. Biszkopt przełożony ptasim mleczkiem z dodatkiem truskawek i galaretki to świetna propozycja nie tylko na domowe imprezy. Ciasto to fajnie się sprawdzi również na imprezach na świeżym powietrzu gdzie nie mamy dostępu do lodówki.  Ptasie mleczko bardzo ładnie się kroi, jest mega podzielne i wyśmienicie smakuje. Zamiast truskawek można użyć(...)truskawkowe galaretki i pozostawić do lekkiego stężenia.  Biszkopt ułożyć na blaszce i wyłożyć na niego pół płynną masę, na nią wyłożyć przepołowione truskawki i całość przykryć drugim blatem. Ciasto schować do lodówki do całkowitego stężenia. Na górze biszkoptu wyłożyć pokrojone truskawki i całość zalać tężejącą galaretką.  Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Ciasteczka owsiano- kokosowe z morelą 133

Pyszne słodkości smakiem przypominające kokosanki dzięki dużej zawartości kokosa. Takie ciasta to fajna przekąska na wynos. Składniki: szklanka płatków owsianych szklanka wiórek kokosowych łyżka otrąb owsianych 150 g suszonej moreli łyżka miodu łyżka oleju jajko Przygotowanie Morele drobno siekamy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Wykładamy - formując na kształt okrągłych i płaskich ciastek - na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Masa będzie dość

Lena Gotuje
Makowiec bezglutenowy 139

Inaczej rzecz ujmując makowiec bez ciasta... Bardzo fajny smak, mocno aromatyczny i oczywiście znika ekspresowo:-) Z tym makowcem prowadzę trochę nierówną walkę. Próbowałam go zrobić na maku z puszki i wyszła paćka, smaczna ale jednak paćka.... Więc nie polecam. Próbowałam również zrobić swoją masę makową i z kolei wyszła za sucha... Ale się nie poddałam, zmodyfikowałam i wyszło (prawie) idealnie

Ze smakiem bez glutenu
pyszne pierogi ze szpinakiem 139

Dzisiaj nie miałem pomysłu na obiad, no i zrobiłem pierogi :) Szpinak, tak jak inne zapasy mam w spiżarni, więc bez wychodzenia do sklepu udał się fajny obiad. Ciasto jak zwykle zrobiłem z 1 kg mąki, 2 jajek, 2 szkl. wody i 1 łyzki soli. Do farszu oprócz szpinaku dodałem gotowane  ziemniaki, cebulę, czosnek,sól, pieprz ziołowy, jajko. Ciasto wyrabiamy

chleba naszego
przekąski z kiełbasą 123

drogę, w podróż, na piknik... :) dobra przekąska  Jak widać niewiele potrzeba żeby przygotować sobie fajną przekąskę :) Ciasto drożdżowe wałkujemy na grubość 6-8 mm ... Wycinamy krążki... Wałkujemy i dodajemy kiełbasę, cebulę, szpinak i ser... Zawijamy boki i zakręcamy jak krokiety... Dla niecierpliwych jest wersja maxi :) Taki "krokiet", to już słuszna porcja :) Wszystko smarujemy rozbitym jajkiem, nacinamy i wstawiamy

chleba naszego
Fouace nantaise - drożdżówki z Nantes 162

kratce do ostygnięcia. A gdy ostygnie - oprósz je cukrem pudrem i zaproś domowników na pyszne ciasto. Uformowane kule przygotowane do wyrastania Wyrośnięte ciasto Ciasto się piecze Upieczone ciasto stygnie Fajnie się odrywa każdą część A jeszcze fajniej zjada Przepis zaczerpnięty z blogu Notitie van Lien

Grahamka, weka i kajzerka
Pierogi z kaczką, kaszą gryczaną i żurawiną. 204

post w tym roku i korzystając z okazji chciałabym życzyć wszystkim, abyście ten czas spędzili przede wszystkim ze sobą. Nie dajmy się zwariować. Bez umytych okien też będzie fajnie ;) Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej 250 ml gorącej wody 20 g miękkiego masła szczypta soli Nadzienie: 2 kacze nogi 2 kasze piersi 1/2 szkl. kaszy gryczanej niepalonej suszona żurawina sól

zadanie-gotowanie