Pyszne i efektowne ciasto o niezbyt fajnej nazwie. Nie jest drogie ani trudne, nie wymaga wyszukanych składników, a na stole bardzo fajnie się prezentuje. Polecam. Potrzebne składniki: I. 60 dag zmielonego sera tłustego lub półtłustego 3 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżka grysiku aromat migdałowy rodzynki (niekoniecznie) Jajka ubić z cukrem jak na biszkopt, dodać ser i pozostałe składniki(...)pieczenia 1 łyżka kakao pół szklanki masy makowej lub suchego maku Utrzeć margarynę z cukrem, dodawać po jednym jajku i łyżce oleju oraz stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciast podzielić na trzy części. Jedną zostawić, do drugiej dodać mak, do trzeciej kakao. Łyżką układać na przemian kupki kolorowego ciasta. Upiec w temperaturze 180 stopni, ok. 50 minut. Gorące posypać
Praktyczna plprzechować przynajmniej przez 2-3 dni. A zatem...częstujcie się :) no i oczywiście życzę wszystkim wspaniałego weekendu :) Cieszmy się tą końcówką lata :) Składniki ciasta: 200-230 g. mąki , 100 ml mleka , 30 g drożdży , 1 łyżeczka cukru , 1 łyżeczka soli , 50 g miękkiego masła . Drożdże zasypać cukrem i lekko rozetrzeć, żeby rozpuściły się. Wlać ciepłe(...)zetrzeć na drobnej tarce. Cebulę posiekać na drobną kostkę. Wszystko razem połączyć z tymiankiem i pieprzem. Można rozetrzeć w dłoniach lub potraktować blenderem :) powstanie wtedy fajna zbita masa. Ciasto przełożyć na stolnice podsypaną mąką. Rozwałkować na prostokąt o grubości około 1-1,5 cm. Farsz serowo-ziołowy rozłożyć równomiernie na cieście - ciasto złożyć
Codzienna kuchnia niecodziennablaszkę, do pieczenia biszkoptów, dodałem dżem z czarnego bzu, twarożek i cukier puder. Gdy skleiłem ciasto, to musiałem wziąć jednak foremkę do babki :) i dobrze, bo fajnie się upiekło. Przygotowane ciasta włożyłem na 50 min do piekarnika i piekłem w 180 st. C Przez noc ciasta ostudziły się i nabrały tęgości. Domowe ciasto polukrowałem, a dla Babci posypałem
chleba naszegociastem francuskim. Jeśli macie okrągłą jak ja, musicie je trochę przyciąć , jeśli macie prostokątną , wyłóżcie ją ciastem. Ja używam okrągłej ,bo lubię , bo po upieczeniu są takie fajne puchate brzegi, mniam! Ciasto wysmaruj pesto rosso- po upieczeniu w połączeniu z warzywami i serem daje niesamowity smak! Podsmażone i wychłodzone warzywa wyłóż do miski. Dodaj sera korycińskiego, i wymieszaj. Dodaj
Z Kuchni Do KuchniWitajcie :) Dzisiaj propozycja naszego ulubionego "śmietanowca". Wspaniałe ciasto, które od lat pieczemy i nadal nie mamy dość hihi. Fajna propozycja na niedzielne ciasto lub zbliżające się święta. Bardzo proste w przygotowaniu i nie zajmujące mnóstwa czasu. Szybkie, łatwe czyli idealne dla zapracowanych. Powinniście je wypróbować ! Oto śmietanowiec : Ciasto śmietanowe. Smakuje jak puszysty serniczek :) Składniki : 3 duże śmietany
vegetanieucztą. Wszystkim bardzo smakowało i tak śmieszyłam się z podaniem, że nie udało mi się zrobić odpowiedniego zdjęcia. Co lepsze nie zdążyłam również zrobić polewy więc może ciasto nie wygląda zbyt fajnie ale naprawdę nadrabia smakiem. Następnym razem postaram się poprawić. Składniki: ciasto kruche: 30 dag mąki 20 dag margaryny 5 żółtek 1 łyżka kwaśnej śmietany 10 dag cukru
ciastkarnia na kruchym spodziezużyłem aż 700 g masła (dietetycy teraz łapią się za głowę). Ale mimo wszystko warty grzechu! Dominują w nim 3 smaki: wanilia, róża i gorzka pomarańcza. Ta ostania fajnie balansuje słodycz ciasta. Tort składa się z 3 warstw delikatnego maślanego ciasta, inspirowanego belgijskim przepisem, nasączonym konfiturą pomarańczową i przekładanego waniliowym kremem pâtisserie utartym z masłem. Boki oraz wierzch pokryte
Food Squareśmietany i owoców musi smakować super! Beza do rolady nie może być sucha ani krucha, musi pozostać elastyczna. Me delikatną, chrupiącą skórkę, która podczas zwijania delikatnie pęka nabierając fajnej, marmurkowej struktury. Ciasto robi się łatwo i szybko. Równie szybko znika, co jest wielką zaletą, bowiem im dłużej beza stoi, tym mocniej nasiąka śmietaną i mięknie. Myślę, że do ciasta można
6nieboBardzo fajny galaretkowiec z jabłkami. Prosty ,przede wszystkim smaczny. Składniki paczka maślanych herbatników pełnoziarnistych Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek (najlepiej szarej renety) 1 cytryna 150 g cukru łyżeczka cynamonu 2 łyżki żelatyny paczka biszkoptów Galaretka pomarańczowa: 1 kg pomarańczy 150 g cukru 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 500 ml wody 2 łyżki żelatyny Przygotowanie Normal 0 21 false(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Ciasto kroimy w kostkę. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding
R'n'G Kitcheninstrukcji na opakowaniu .Wierzch tortu tez ozdabiamy kleksikami oraz owocami . Do Nasączenia tortu użyłam herbatę Richmont: Świetnie nadaje się do nasączania ponieważ posiada intensywny ciekawy smak, który fajnie aromatyzuje też ciasto. Dodatek alkoholu dodał mocy, ale było to wskazane skoro torcik był dla męża ;) Torcikiem zajadaliśmy się popijając przepyszne HERBATY RICHMONT . Których to firma posiada bogaty wybór. Do parzenia
Z Majeczką w kuchniproblemu, wystarcz zmiksować i będzie ok. Gorącą masę wykładamy na przygotowany spód, równamy, a na wierzch ścieramy kostkę czekolady. Lekko się rozpuści , później stwardnieje i będzie fajnym wykończeniem. Reasumując.... Ciasto jest bez pieczenia, na zdrowym, ziarenkowym spodzie, gdzie nasiona nie były poddane obróbce termicznej, a więc nie straciły nic ze swojego bogactwa. Do tego delikatna, wręcz aksamitna masa serowa, same
Dieta moja pasjaJakiś czas temu odkryłam fajny pomysł na ciasto pierogowe , które idealnie nadaje się do smażenia jak ciastka. W wersji na ostro ( np. z nadzieniem mięsnym lub serowym, jak i w wersji na słodko ). Dziś właśnie tą słodszą wersję Wam pokażę! A co! Cukru nigdy za wiele ;) Fantastyczne, chrupiące ciasto wypełnia po brzegi masło orzechowe! Idealne jako słodka przekąska w ciągu
Ostra na Słodkogdzie się da… a nawet staram się tam gdzie się nie da. Ostatnio z siostrą kupiliśmy paszteciki z kaszą gryczaną w jednym z marketów i poza ciastem, które było fajne, to niestety nie powaliły, a taką miałem ochotę na pasztecika… Coś trzeba było z tym fantem zrobić, więc korzystając z sezonu zrobiłem paszteciki z bobem i suszonymi pomidorami
BlendmanDelikatny sernik w połączeniu z ananasem stworzy fajny efekt smakowy. Ciasto zrobione na spodzie z herbatników a wykończone puszystą pianą bezową ze złotymi kropelkami "rosy". Sernik jest świetny nie tylko na Święta :) Składniki na tortownicę ∅ 26 cm: 1 kg twarogu sernikowego - mielonego 2 łyżki kaszy manny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 szkl. cukru białego
Alutka-Gotujeporadnik jak najlepiej wykorzystać przyprawy i inne egzotyczne składniki. "Sirocco", Sabrina Ghayour Wydawnictwo Insignis 242 strony Twarda oprawa Cena 69,99 zł Niżej znajdziecie jeden przepis z tej fajnej książki :) proste ciasto bez maki - mus z gorzkiej czekolady z kawą i kardamonem. Można je upiec w tortownicy z wyjmowanym dniem lub upiec i podać w małych foremkach, z kulką lodów
SzczyptaSmaQDzisiaj przepis znaleziony w broszurce Biedronki. Fajne łódki z ciasta na pizzę napełnione farszem mięsno - warzywnym. Przepis z moimi zmianami. Łódki pięknie prezentują się na talerzu, idealne na obiad lub kolację. Do tego są szybkie w wykonaniu. Można je podawać ze świeżymi warzywami. Polecam! Łódki z farszem mięsnym Składniki na 4 sztuki
Smak mojej kuchnirobi się bardzo szybko, pokusiłabym się nawet o stwierdzenie że błyskawicznie. Trzeba jednak trochę poczekać na rezultaty bo herbatniki muszą zmięknąć, inaczej są niesmaczne. Dziś Dzień Babci i fajnie byłoby poczęstować ciastem babcię, niestety ja swoich babć już nie mam a sama babcią jeszcze nie jestem. Sernik zjem sobie do kawy w innym towarzystwie a wszystkim babciom zadowolenia z wnuków
Moje Małe CzarowanieFajny dodatek do ciast i ich PRZYSTROJENIA.Owoce są szkliste,słodkie i przepyszne.Polecam do Waszych wspaniałych wypieków. 30 dag.cukru 300 ml.wody 1 duża pomarańcza ***********************"****** Takie pomarańcze najlepiej zrobić dzień wcześniej,aby mogły wyschnąć. Do rondelka wsypujemy cukier i wlewamy wodę.Zagotować.Zmniejszyc na malutki ogień tak,aby tylko nam syrop pyrkał, i dorzucić plasterki pomarańczy.Gotujemy 1 godzinę i 10 minut
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkinajwięcej w potrawie. Tylko po co kogoś katować grzybami, jak ich nie lubi? Doskonale można je zastąpić orzechami. Uspokajamy wtedy tych antygrzybowych, jak i tworzymy fajne nowe smaki. Ciasto: szklanka mąki pszennej szklanka krupczatki jajko 100 g masła 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia łyżka majeranku gęsta śmietana Nadzienie: szklanka orzechów
Dieta moja pasjaPizza z bakłażanem jest moim faworytem. Bardzo lubię tę oberżynę. Dodatek rukoli wzbogaca jej smak i nadaje fajnego zielonego akcentu. ciasto: 250 g mąki pszennej typ 500 150 ml letniej wody 1/3 łyżeczki soli szczypta cukru 2 łyżki oliwy 2 dkg drożdży farsz: 1 bakłażan 10 pomidorków koktajlowych 1 opakowanie kulki mozzarella 8 pieczarek 3 plastry szynki 1 cebula czerwona
wesoła kuchniastopni) i pieczemy około 30 - 40 min aż się ładnie zarumienią. Wyszły kruche, aromatyczne paszteciki z nietuzinkowym nadzieniem. Nawet się nie spodziewałam, że ryż z kiełbasą zapakowane w ciasto stworzą tak fajne, niepowtarzalne trio
Dieta moja pasjabedzie-tym razem na wspaniały tort, ale to w kolejnym poście :-) Dziś wstęp do torta, a mianowicie pomysł na ciekawa dekorację. pokażę Wam jak w kilka chwil zrobić fajne dekorki na ciasto z czekolady. Wspaniale prezentujący się motyl 3D i dowolne ozdoby. No to zaczynamy Potrzebne nam będą: -trochę czekolady dobrej jakości-min 60% kakao -miseczka -garnek
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuJogurtowiec jest smaczny i orzeźwiający, wręcz idealny na letnie upalne dni. Czasami gdy jest gorąco takie ciasta są bardzo fajne, przygotowany w ten sposób jogurtowiec bardzo ładnie się prezentuje. Składniki: 0,5 litra jogurtu naturalnego 700 gram nektarynek 0,5 kilogram czereśni 1 galaretka wiśniowa 6 łyżeczek żelatyny 2 łyżki cukru pudru Forma silikonowa do babki Sposób przygotowania: Galaretkę
Bajeczna KuchniaWystarczy go zabrać do sklepu i jak stanie przed półką ze słodyczami, to pomysłów sto. Tym razem padło na oreo. Ciasteczka pokroiliśmy na drobniejsze kawałki i dodaliśmy do ciasta. Babeczki wyszły fajne i smaczne :)) Pozdrawiam :)) Składniki: 250 g mąki pszennej 125 ml oleju 100 ml mleka 1 większe opakowanie ciasteczek Oreo 1 łyżka miodu 2 jajka 70 g cukru
kruche babeczkijakim jest starta cukinia, która kompletnie nie jest wyczuwalna w smaku, a jedynie sprawia, że ciasto jest wilgotne i treściwe, jak również dłużej zachowuje świeżość. Płatki migdałowe fajnie przełamują miękką strukturę ciasta, dodatek mlecznej czekolady nadaje przyjemną słodycz, zaś szczypta gałki muszkatołowej wyjątkowego charakteru. Do walorów smakowych dochodzi prostota w wykonaniu więc nie pozostaje nic innego, jak wypróbować
Kraina Miodem PłynącaWpadł mi dziś do głowy fajny pomysł ,zamiast ciasta upiekłam chałki i to cztery . Pyszne delikatne i rumiane. Składniki na 4 chałki : 50 g świeżych drożdży 400 ml cieplej wody 100 g cukru 1 łyżeczka sili 3 jajka 100 g margaryny 900 g+ 150 g do podsypania ciasta Dodatkowo: jajko do posmarowania Chałek Wykonanie: Najpierw
Różowa kuchniarolada z makiem, w tym jednak zdecydowałyśmy się z mamą na coś innego. Tarta jest na prawdę bardzo dobra i dodatkowo pięknie wygląda, dlatego pełni też fajną rolę dekoracji :) Ciasto : ok 300g mąki pszennej 2 żółtka 3/4 szkl cukru pudru 150 g masła odrobinka proszku do pieczenia Dodatkowo : 1 puszka masy makowej z bakaliami 2 białka pozostałe z ciasta
charlotte gotujesię mieszają:) Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, skórkę z cytryny i sok. I to wszystko spokojnie się kręci w mikserze. Małymi porcjami cienko wałkować ciasto i wykrawać fajne, małe ciasteczka. Układamy je na blaszce i pieczemy na złoto, około 15 minut. Zlepiamy je domowym powidełkiem śliwkowym. I gotowe;) Picha
Lawendowe Niebojeszcze długo wyliczać, ale po co i tak się mój misterny plan posypał ;) Dlatego dzisiaj bez planowania, bardzo smaczne kruche babeczki, a później kino też z całkiem fajną babeczką :) SKŁADNIKI: ciasto 300 g mąki 50 g cukru pudru 3 żółtka 150 g cukru pudru 2 łyżki gęstej śmietany szczypta soli budyń 150 ml mleka 100 ml śmietanki
Kuchnia w opałachbardzo łatwe i konsystencja ich jest idealna, ciepłe są miękkie i lekko ciągnące, ale jak wystygną są chrupiące i lepsze niż sklepowe tego typu. Jedynie co jest mało fajne, to surowe ciasto jest dość tłuste i zamiast lepić kulki należy je ugniatać na kształt kuli, ale pokazuję też zdjęcie przed upieczeniem ciasta jak to u mnie wyglądało. Po upieczeniu
Blondynka GotujeOstatnio jadłam przepyszną czekoladę: gorzką ze skórką pomarańczy i doszłam do wniosku, że fajne byłoby takie ciasto, padło na moje ukochane ciasto, czyli sernik, wegański- wiadomo, a do tego moja mięsożerna część rodziny prosiła mnie o ciasto dla gości, wyglądało to mniej więcej tak „no wiesz, te twoje wydziwiane, takie mokre żeby było, tylko nie mów gościom z czego
greenscarfstróżką do masy maślano - czekoladowej, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wsypać garść suszonych porzeczek (opcjonalnie lub można dodać kilka pokrojonych drobno żurawin, to sprawi, ze ciasteczka mają fajny kwaskowaty smak). Ciasto nakładać do silikonowej formy na muffiny do połowy wysokości. Piec w 170 stopniach ok 15 minut. Jeśli pieczenie będzie w metalowe należy wysmarować formę i oprószyć kaszą manną
AZgotuj!Bardzo stary przepis. Pochodzi z zeszytów mojej mamy. Ciastka łatwe w wykonaniu, fajnie się prezentują. Ciasto: 20 dag masła lub margaryny 4 jajka 1,5 szklanki krupczatki 1 szklanka cukru pudru 2 cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia bakalie Lukier: 1 żółtko 15 dag cukru pudru sok z połówki cytryny Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, dodać
Praktyczna pl