Ciasto mojego dzieciństwa:) Ten fajny kształt i zabawna nazwa zawsze będzie wzbudzała uśmiech na mojej twarzy. Dziś gdy jem to ciasto nie robi ona na mnie takiego dużego wrażenia, ale kiedyś poczęstowałam nim dzieci mojej koleżanki i strasznie im smakowało – więc chyba jego zachwyt jest spowodowany wiekiem:) Czas wykonania
KuchniaWeDwoje.plPyszne ciasto z dodatkiem szpinaku. Fajnie się prezentuje i świetnie smakuje. Zawsze to coś innego czym możemy zaskoczyć swoich gości. składniki: ciasto 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 1 szklanka mąki pszennej użyłam typ 500 Młyn Kopytowa 1 szklanki mąki krupczatki 250 g cukru 3 duże jajka 3/4 szklanki oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia krem 250 ml śmietanki
Monia miesza i gotujepiekłam 40 minut, jak na mój gust trochę za długo (wolę ciasta o bledszym spodzie) ale to tylko moje odczucie, reszta była zachwycona (szczególnie Babcie, że takie fajne- wypieczone...) Wierzch przestudzonego ciasta posypać mielonym ksylitolem lub polać lekko lukrem z pudru trzcinowego: ja przygotowałam z 5 łyżeczek pudru, kilku kropli olejku migdałowego i kremówki. Posypałam dodatkowo uprażonymi płatkami migdałów. Smacznego
Smaczne ZdroweMurzynek z jabłkami to wyjątkowo smaczne i rozpływające się w ustach ciasto, które zawsze się udaje. Spora ilość jabłek bardzo fajnie współgra z mocno kakaowym ciastem. Wykonanie tego smakołyku jest bardzo proste oraz szybkie, można je modyfikować dodając ulubione bakalie. składniki na tortownicę 23 cm 2 szklanki m ąki Szymanowskiej uniwersalnej 3/4 oleju Polskiego Rzepakowego 3 duże kwaskowate
Smakowite Daniagalopu – cisza, muzyka w tle, rozmowa o tym, co DLA NAS jest ważne, aromatyczna herbata i kawałek przepysznego ciasta ze śliwkami. Takie chwile zapisują się w pamięci. Fajnie, że się zdarzyła… A ciasto polecam, jest świetne. Składniki: Ciasto: • 200 g miękkiego masła • 160 g cukru pudru • 1 cukier wanilinowy • 4 jajka • 200 g mąki tortowej • 40 g mąki ziemniaczanej
W mojej kuchniPyszna i prosta roladka. Bita śmietana i brzoskwinie fajnie komponują się w cieście z dodatkiem startej czekolady. składniki: 3 jajka 80 g mąki pszennej typ 500 z Młynu Kopytowa 80 g cukru drobnego 1 łyżeczka cukru wanilinowego Wodzisław 3-4 kostki gorzkiej czekolady 30 g 200 ml śmietanki 30 % 2 płaskie łyżeczki cukru pudru 2 brzoskwinie 1 śmietan fix Białka
Monia miesza i gotujePolecam pyszne i całkiem szybkie ciasteczka do herbatki i nie tylko. Ciasto z dodatkiem sera jest bardzo fajne i kruchutkie, lekko się rozwarstwia niczym ciasto francuskie. składniki: 250 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 250 g zmielonego twarogu 1 małe jajko marmolada Na stolnicę wysypać mąkę. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać zmielony twaróg i jajko. Zagnieść
Monia miesza i gotujeBardzo proste w przygotowaniu i pyszne ciasto śmietankowe z winogronami i galaretką jest fajną propozycją na deser lub podwieczorek .Ciasto nie wymaga pieczenia można je również zrobić je na spodzie z herbatników. Świetnym dodatkiem są tutaj winogrona, które również można zamienić na inne swoje ulubione owoce. składniki na okrągłą tortownicę 23 cm 800 g śmietany 12% 500 g winogron różowych
Smakowite Daniamianowicie TUTAJ Ciasto z tego przepisu wyszło rewelacyjnie, było mięciutkie i elastyczne. Z braku sera, zrobiłam nadzienie z budyniu i kaszki manny. Też fajnie się komponowało z drożdżowym ciastem...:) A przepis na ciasto oraz wykonanie drożdżówek, bardzo dokładnie opisała Margarytka TUTAJ Na nadzienie użyłam: 2 budynie śmietankowe (takie na 1/2 l mleka) cukier (tyle ile pisze(...)przepisu na opakowaniu, wlewając do wrzącego mleka wraz z proszkiem budyniowym 2 łyżki kaszki. Nadaje ona fajny smak oraz dodatkowo zagęszcza budyń. Po zdjęciu z kuchenki dodałam do masy budyniowej 100g wcześniej namoczonych rodzynek. Całość wystudziłam i nakładałam na przygotowane ciasto drożdżowe
Walijskie Pichceniejabłkami i orzechami. Jeśli takie połączenie smakowe Wam odpowiada to spróbujcie zrobić a nie pożałujecie :) Fajnym pomysłem jest dodanie galaretki suchej do musu jabłkowego , co dodaje super fajnego cytrynowego smaku . Składniki : Ciasto kruche : 350 g mąki 250 g margaryny 120 g cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa : 2 kg jabłek 2 galaretki
Różne smaki w kuchniLekkie, niezbyt słodkie, pachnące malinami ciasto. Puszysty czekoladowy biszkopt fajnie komponuje się tutaj z malinową warstwą ubitej śmietany i z orzeźwiającym musem malinowym. Jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta spokojnie możecie dosłodzić obie warstwy cukrem pudrem. Dla mnie jednak takie nie przesłodzone ciasta to strzał w 10-tkę :)) Biszkopt: (na tortownicę 22cm) 7 jaj 250 g cukru
Walijskie Pichceniejabłkami i orzechami. Jeśli takie połączenie smakowe Wam odpowiada to spróbujcie zrobić a nie pożałujecie :) Fajnym pomysłem jest dodanie galaretki suchej do musu jabłkowego , co dodaje super fajnego cytrynowego smaku . Składniki : Ciasto kruche : 350 g mąki 250 g margaryny 120 g cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa : 2 kg jabłek 2 galaretki
Słodkości i nie tylkoZbliżające się upały zmusiły nas do poszukiwań fajnego, smacznego i lekkiego ciasta, które nie spłynie na dworze. Taki przepis znalazłyśmy na największym blogu cukierniczym naszego kraju :P chyba wiecie o jakim mówię? :) Na moich wypiekach znalazłam cudowny przepis na fantastyczne ciasto kruche z lekką budyniową pianką. Zastąpiłyśmy tylko maliny, truskawkami i wyszło anielskie ciasto. Szczerze polecamy! Składniki: Na kruche
Kolizje Smakówpiękny wyrazisty pomarańczowy kolor. Hokkaido, bo jest aromatyczna, ma mało pestek i idealnie nada się do ciasta drożdżowego czy innych ciast ze względu na to, że jest mniej soczysta od innych odmian, a jednocześnie ma bardzo intensywny kolor i fajny smak. Zwykła, pomarańczowa, bardzo smaczna, ładny kolor, niestety mniej intensywny od poprzednich, ma niewiele miąższu, dużo pestek. Dynia zielona(...)pojemniku, na wypadek gdyby jakiś pękł. Puree z dyni idealnie nadaje się do zupy dyniowej, robiłam też z niego niby pączki z lukrem pomarańczowym , sernik dyniowy i ciasto drożdżowe. Do dyni fajnie pasują takie przyprawy jak: cynamon, ziele angielskie, kminek, goździki, gałka muszkatołowa. *Aktualizacja, w 2015 roku zakupiłam 10 kg dyni piżmowej, i od tej chwili będę kupować tylką
moj przepis naczuć w całym mieszkaniu i pewnie na korytarzu, że w domu piecze się ciacho. W ogóle mam zawsze takie wyobrażenie, że w domu w którym piecze się ciasta drożdżowe muszą mieszkać fajni i mili ludzie. Zapraszam Was zatem na kawałek ciepłego drożdżowego ze szklanką mleka. Dzień dobry łobuziaki! ;-))) PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE: - 300 g mąki tortowej - 150 g mąki
SMYKWKUCHNI