fajne ciasta - 2794 przepisów (strona:26/187)

Ravioli z tuńczykiem z lekkim sosem ziołowym 200

Zrobiłam ravioli z tuńczykiem z lekkim sosem ziołowym, które wyszło genialne w smaku. Trochę się bałam połączenia niektórych składników. Myślę ze to był dobry pomysł,ravioli wyszły fajne w smaku. składniki ciasto 300g mąki 3 jajka Farsz puszka tuńczyka w sosie własnym

Kulinarne pyszności Molki
Konfitura rabarbar i mandarynka 130

usuwa z organizmu wapń i tworzy trudno rozpuszczalny szczawian wapnia, który może odkładać się jako kamienie nerkowe. Dzisiejszy wpis rabarbarowy połączony będzie z mandarynkami. Powstała konfitura jest fajnym sosem do deserów, ciast, ale także dobrze smakuje z serami i mięsem. Składniki: - 1/2 kg obranych mandarynek - 1 kg rabarbaru - 1 kg cukru - 3/4 szklanki wody Przygotowanie : Mandarynki obieramy i dokładnie oczyszczamy

Życie zaczyna się w kuchni
Anyżowe kruche ciasteczka 162

Robienie ciasteczek to fajna zabawa,bo z ciasta można wyczarować różne kształty i wzorki. Ciasteczka są anyżowe,więc kiedy się piekły w całym domu unosił się niesamowity anyżowy zapach.  250 g mąki tortowej 100 g masła 1 żółtko 50 g cukru pudru 2 łyżeczki mielonego anyżu 2 łyżki kwaśnej śmietany szczypta soli Mąkę przesiać na stolnicę , wymieszać

Kolorowa kuchnia Elki
Ślimaczki drożdżowo- serowe 131

Ślimaczki drożdżowe są fajną alternatywą tradycyjnej pizzy :) Ciasto drożdżowe zostało dodatkowo wzbogacone w składzie o serek topiony, dzięki czemu powstałe ślimaczki są jeszcze pyszniejsze. Składniki: 30 dag mąki 4 dag drożdży 10 dag topionego serka Szczypta cukru 150 ml mleka 5 łyżek ketchupu 1 puszka kukurydzy 8 plasterków serka mozzarella 1 jajko do smarowania Papier do pieczenia Wykonanie: Mąkę wsypać

Tradycyjna Kuchnia
serowa tarta z brokułami 140

natrafiłam na kilka ciekawych pomysłów; może uda mi się część wykorzystać w nadchodzący, ostatni tydzień postu. Na dziś miałam zaplanowaną już wcześniej tartę; w książeczce znalazłam fajny przepis na wytrawne ciasto, z niewielką ilością mąki i kaszą manną, spodobał mi się pomysł, wykorzystałam go. Nie zawiodłam się, ciasto wyszło bardzo dobre, delikatne i chrupiące. Połączenie sera pleśniowego i brokułów

6niebo
Lany chrust 182

Dzisiaj Tłusty Czwartek!! Z tej okazji zapraszam na lany chrust. Prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny ;) Kształty, jakie uzyskacie zależą tylko od Waszej wyobraźni. Przyznam się, fajne jest to "malowanie" ciastem po oleju. Polecam!     Składniki:   Ciasto: 3 jajka 1 łyżka cukru 200 g mąki pszennej  150ml mleka szczypta soli 1 łyżeczka spirytusu   Dodatkowo: olej

Nastoletnie Wypiekanie
Powidła mirabelkowe 138

Powidłami bardzo lubię przekładać ciasta,szczególnie mirabelkowymi,mają fajny kwaskowy smak. Składniki: 3 kilogramy mirabelek żółtych 2 kilogramy cukru Sposób przygotowania: Mirabelki należy umyć i wypestkować.Najlepiej zmielić w maszynce do mielenia mięsa.Przełożyć do garnka z grubym dnem,zasypać cukrem i smażyć śliwki co jakiś czas mieszając żeby się nie przypaliły.Powidła smażyć około dwóch godzin.Przez kolejne

Bajeczna Kuchnia
Kruchy placek z serem, figami i bezową pianką 138

upiec wtedy kiedy figi pojawią się na drzewach. Figi to jedne z moich ulubionych owoców, po prostu są niesamowicie soczyste i smakowite. Wykorzystałam je tym razem w cieście i wyszło bardzo fajnie, polecam. Kruchy placek z serem, figami i bezowa pianką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Tort makowy z kremem z białej czekolady 127

Przepis na ten torcik wypatrzyłam u Dorotki . Zaciekawiło mnie to, że przy przygotowywaniu tego ciasta nie trzeba parzyć maku. I to jest fajne, bo dużo mniej pracy przy pieczeniu. Przygotowując ciasto kierowałam się wskazówkami z Doroty przepisu, jedyne co zrobiłam od siebie, to dorzuciłam do kremu trochę wiśni w syropie. Składniki na ciasto: 5 jaj; 15 dkg cukru pudru

In my kitchen
Babka herbaciana 159

dodatek sody i proszku do pieczenia sprawia, że wypiek ten nie udać się nie może:) Polecam Wam ten przepis, bo warto go wypróbować:) Dzięki Madziu za fajną propozycję!:)   Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej; 160 g masła; 200 g cukru pudru; 4 żółtka; 500 ml mocnej herbaty; 160 g rodzynek; 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej; 2 łyżeczki proszku

In my kitchen
Czekoladowe serduszka na walentynki 200

okazać swoje uczucie na czekoladowo :). Czekoladowe serduszka nie są trudne do wykonania. Problematyczne może być pokrycie babeczek czekoladą. Można się słodko ubrudzić :), ale warto bo to całkiem fajna zabawa. Przepis na ciasto czekoladowe znajdziecie TUTAJ Nowy post Czekoladowe serduszka na walentynki pojawił się w Wypieki i Rumieńce

Wypieki i Rumieńce
Drożdżowe pierogi z kaczką 145

przepisie zmniejszyłam czas pieczenia, więc bez obaw, możecie mi zaufać :) Mięso kaczki mam z poprzedniego dnia z obiadu. Więc to znowu obiad z cyklu: recykling jest fajny! :-P Składniki na ciasto 180 ml mleka  300 g mąki  20 g drożdży świeżych  5 g cukru  2 żółtka  40 gram masła  Składniki na farsz

Bon Appetit Małgorzaty
Konfitura z mandarynek 160

przykrycia, aż konfitura trochę zgęstnieje i owoce się rozpadną. 3. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i słoiki przykrywamy kocem lub ręcznikiem. 4. Konfitura jest fajnym sosem do deserów, ciast, a także dobrze smakuje z serami i mięsem. Mi najbardziej smakuje z naleśnikami - polewam konfiturą naleśniki z serem i .... poezja smaku! Polecam! Smacznego

Kuchnia domowa Ani
1431. Cyganka 163

czemu? nie wiadomo..Książka Kuchnia Polska zawiera dużo takich fajnych nazw potraw..a ja już dużo z tej książki [ i nie tylko tej] wypróbowałam nowych przepisów..a to zasługa Peli  i jej akcji  Z książką w kuchni .. Zdarza się Wam nie dodać jakiegoś składnika do ciasta? ..Mi rzadko kiedy..ale w tym przypadku "udało "mi się zapomnieć

Moje domowe kucharzenie
Mąka, mak i białka czyli Babka piegusek 189

wypiekach na Wielkanoc. Mam kilka sprawdzonych przepisów na tę okazję, ale przydadzą się nowości. Dzisiaj piegus czyli babka z makiem. Pomysł na upieczenie w weekend tego ciasta podrzuciła Magda. To fajny przepis do wykorzystania wtedy gdy zostaną Wam białka po zużyciu samych żółtek do innych wypieków. Receptura jest prosta, wykonanie też a piegowata babka będzie smakowała nie tylko w święta

Smaczna Pyza
Tarte de Pascoa. Portugalska tarta ze szpinakiem i jajkiem. 144

trzeba mieć trochę cierpliwości, można zastąpić ciastem kruchym (może też francuskim), ale pobawić się w układanie warstw mimo wszystko warto, bo efekt smakowy i wizualny jest bardzo fajny. Polecam! :) Składniki: 1 opakowanie ciasta filo                  250 g młodego szpinaku 1 duża cebula 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 surowe jajka 6 jajek ugotowanych

zadanie-gotowanie
Drożdżowe orkiszowe z kruszonką z jagodami i rabarbarem 135

ciasta - ja upiekłam dwie blaszki i dodatkowo dwie duże jagodzianki. Ciasto mimo użycia mąki pełnoziarnistej pięknie rośnie. Tym razem chciałam dodać jakiś aromatyczny akcent i wykorzystałam do ciasta skórkę z limonki, która fajnie podkreśla smak owoców, więc na pewno nie był to ostatni raz, kiedy użyłam skórki z cytrusów do drożdżowego. Dodatkowo w cieście można znaleźć też mąkę kokosową, którą

FitKot
Pyszne serowe ciasteczka 145

Zaciekawiły mnie ciasteczka na blogu Izy ( Smaczna Pyza ) . Postanowiłam je upiec. Muszę przyznać, że tak jak pisze Iza są smaczne. Niestety chyba za cienko rozwałkowałam ciasto i nie wyszły takie fajne jak u Niej. Ale są smaczne i to się liczy. Mi smakowały najbardziej jeszcze takie letnie. Aby uniknąć smarowania białkiem wałkowałam ciasto przez folię

Ewa w kuchni
Kyjksy (Ciasteczka maślane) 132

dołwejcie ji wiyncyj. [35] Jak już bajecie [36] widzieć, że je niy [37] za klejōnce i niy za suche, to mogecie [38] te ciasto wciepnōńć [39] do maszynki i bez odpowiednio kōńcōwka wycisnōńć [40] fajne kyjksy, abo wziōńć [41] sie nudelkyla, posypać jōm [42] mōnkōm, urwać sie trocha ciasta, rozwałkować je- jakby sie Wōm za mocno klejōło, to posypcie(...)kyjksy. Wsołdźcie [46] je do pieca na 10-15 min i jak już sie zrobiōm fajnie złote, to je wyciōngcie. [47] Dejcie yno pozōr, [48] żeby sie niy przipołlōły [49] i smacznego     [1] wrzuciłem [2] ciasto kruche [3] teraz [4] przez [5] mięsa [6] taka [7] ja [8] nie miałem [9] rozwałkowałem wałkiem do ciasta [10] różne

Chop w kuchni
Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową! 144

przepis w głowie. I muszę Wam kochani powiedzieć, że to moje najlepsze ciasto ucierane! Tak się cieszę, ze udało mi się uzyskać tak wspaniały efekt. Ciasto jest jak puch, lekko słodkie, fajnie aromatyczne i o idealnej teksturze. Mama nadzieję, że zdjęcia to oddadzą. Kolor ciasta dzięki marchewce jest niepowtarzalny. To ciasto wpisuje do mojej listy TOP 10! Koniecznie zróbcie

SMYKWKUCHNI
Pierogi z kapustą i grzybami 161

chcecie i na co macie ochotę:) Można dodać do ciasta trochę soku z buraka - będą bordowe, dodać szpinak - będą zielone, dodać kurkumy - będą żółte. Takie kolorowanie ciasta pierogowego to z pewnością fajna zabawa dla małych kuchennych pomocników;) A efekt - nie tylko smakują, ale także dodatkowo cieszą oko wyjątkowymi kolorami:) Dziś zapraszam na klasyczny kolor ciasta i pierogów, ale myślę

Zasmakuj Kuchni
Pizza ze szparagami na cieście z czosnkiem niedźwiedzim 160

moja ostatnia szparagowa uczta w tym sezonie. Szparagi wylądowały na pizzy. Ciasto i sos pomidorowy zrobiłam z dodatkiem czosnku niedźwiedziego który fajnie komponował się ze smakiem szparagów. składniki: ciasto 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka letniej wody 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru duża szczypta soli 2 łyżki oleju 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego dodatki 1 pęczek zielonych szparagów

Monia miesza i gotuje
Muffinki a'la pizza 256

czasochłonne - wyrastanie ciasta, wycinanie, robienie farszu, to jednak wygląd i smak wynagradza wszelkie trudy, taką formą podania będą zachwyceni zwłaszcza najmłodsi, smakowały całej mojej rodzinie i fajnie prezentowały się na talerzu. Ciasto drożdżowe rozwałkowałam   wałkiem silikonowym  na stolnicy,  te gadżety  otrzymałam w ramach współpracy z firmą Galicja Dla Twojego domu , idealnie sprawdziły się jako niezbędnik kuchenny

Wanilia i Kardamon
Odwrócone ciasto bananowe z karmelem 212

karmelem, który przyjemnie wsiąka w placek. Bardzo proste do przygotowania – możemy podawać je na ciepło (np. z lodami dla kontrastu) lub na zimno jako zwykłe ciasto do porannej kawki. Jest fajne do wykorzystania, gdy w domu zalegają przejrzałe banany – takie nie są najlepsze do jedzenia, za to doskonałe do wypieków. Spokojnie możemy przygotować odwrócone ciasto bananowe dzień przed

Poezja smaku