ogniu, podane z surówką w picie. Taki przedsmak "souvlaki me pita". Przepis na te bułeczki dostałam wiele lat temu od pani, która kiedyś pracowała w Grecji. Ciasto jest elastyczne, plastyczne, fajnie się z nim pracuje, ale przede wszystkim jest pyszne, mięciutkie, idealnie komponuje się ze smakiem mięsa i warzyw. Polecam!!! Składniki na chlebek pita: na 6 sztuk 500 g mąki(...)połową porcji wody. Mąkę przesiewamy do miski, w środku robimy wgłębienie i wlewamy zaczyn (jeśli używamy drożdży instant to pomijamy ten etap, wszystko wkładamy do miski i zagniatamy ciasto). Po 10 minutach, gdy drożdże podwoją objętość, dodajemy resztę składników i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Po około 8-10 minutach wyrabiania z ciasta formujemy kulę, smarujemy oliwą, przykrywamy ściereczką i zostawiamy
Rozpustne gotowaniemandarynki, banany, borówki amerykańskie i kiwi. Oczywiście każda tarta musi mieć jakiś ładny wzorek, dlatego postanowiłem je układać „w koło” i myślę, że wyszło całkiem fajnie. Składniki Składniki na ciasto: 3/4 kostki zimnego masła 1 1/2 szklanki mąki Szczypta soli Szczypta cukru Łyżka oliwy z oliwek 1/2 szklanki wody Składniki na krem: 250 g Serek mascarpone 200ml Śmietanka
Programista w kuchniwygląda, lepiej dodać, że smakowała wspaniale i nikomu nie przeszkadzało to, że była chudziutka. W ogóle tarty są wspaniałe. Gdy już dobrze się opanuje przepis na ciasto to można całkiem fajnie pokombinować z farszem. Właściwie to powinnam to danie nazwać quiche, ponieważ spójności całemu farszowi nadaje masa jajeczno-śmietanowa, natomiast w zwykłej tarcie tego nie ma. Ale... czy to tarta(...)plasterków szynki parmeńskiej pieprz cebulka czerwona ząbek czosnku 3 świeże pomidory garść czarnych oliwek 150 ml śmietanki kremówki 150 gram startego żółtego sera szczypta gałki muszkatołowej Zaczynamy od zrobienia ciasta. Przesiewamy mąkę na stolnicę, robimy w niej dołek i dodajemy jedno jajko i masło pokrojone w kostkę oraz szczyptę soli. Zagniatamy krótko lecz energicznie ciasto, jeśli jest taka potrzeba należy
Mango PapajaDzięki temu, że ciasto spiralnie, gęsto ponacinałam, fajny kształt i wzór chlebka po upieczeniu uzyskałam. Czosnek niedźwiedzi i pieprz nadał smaku ciekawego, bardzo smakowitego. Skórka po ukrojeniu wyszła falująca i bardzo chrupiąca. Składniki: 40 g świeżych drożdży, 3 płaskie łyżeczki soli, 300 ml ciepłej wody, ½ łyżeczki cukru, 200 g mąki żytniej, 350 g mąki pszennej(...)wodą. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min do wyrośnięcia. Następnie dodajemy czosnek niedźwiedzi, pieprz i pozostałą część mąki. Wyrabiamy ciasto na chleb tak długo, aż będzie sprężyste, gładkie, ale delikatnie będzie przyklejać się do dłoni. W zależności od potrzeby dodajemy trochę mąki lub wody. Z ciasta formułujemy kulę, układamy
Moniki Smakołykijednak poszedłem drogą prostego smaku i ograniczenia ingrediencji. Nie żałuję. Delikatny smak cukinii jest dzięki temu wyczuwalny, a obecność serów zaostrza tylko efekt i sprawia, że ciasto jest bardziej treściwe. Fajna rzecz. Składniki: 2 młode cukinie (około 600 g) 1 cebula 100 g fety 30 g świeżo startego parmezanu 40 ml mleka 150 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku(...)cukiniową. Zrobić w środku zagłębienie. Wlać do niego jajka wymieszane z fetą, parmezanem, mlekiem, cebulką prażoną i łyżką oliwy. Dodać szczyptę soli i pieprzu. Połączyć wszystko dokładnie w jednolite ciasto. Kwadratową formę (około 20 - 22 cm) natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia, który również natłuścić. Wylać ciasto na formę i umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Piec
zadanie-gotowaniemnie z powodu dużej gromadki z podwójnej porcji, część z jagodami, część z malinami, a część mieszana, domownicy jednogłośnie stwierdzili że jagodzianki najlepsze są z malinami. Z ciastem pracuje się bardzo fajnie. Polecam wypróbować ten przepis. Składniki na 28-30 bułeczek: 1 kg mąki pszennej tortowej 500-560 ml ciepłego mleka roślinnego, mleko dodawać stopniowo 40 gr drożdży(...)kopiaste łyżki mąki (odjąć z tych 1000 gr), wymieszać, poczekać aż zacznie pracować, około 10 min. Do dużej miski wsypać resztę mąki, dodać drożdże, sól. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać olej, znów wyrobić do połączenia. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić
moj przepis nazrobił więcej :D A wracając do przepisu, to wyrobione ciasto na faworki koniecznie zawińcie w folię i pozostawcie na pół godzinki, aby odpoczęło. Dzięki temu ciasto zrobi się miękkie i będzie fajnie się z nim pracowało. Ważną również rzeczą jest odpowiednie napowietrzenie ciasta, aby późniejszy chrust miał te piękne, charakterystyczne bąbelki powietrza i był chrupki oraz delikatny. W przepisie podałam
Słodko-Słony Świat Ilonydziś mam dla Was tartę z ciasta francuskiego właśnie z dodatkiem bakłażana. Chrupiące ciasto pokryte kremowym pomidorowym sosem zapieczone z bakłażanami i mozzarellą są fajnym pomysłem na letni obiad. SKŁADNIKI : * ciasto francuskie – 1 płat * żółtko – 1 szt NADZIENIE : * bakłażan – 1 szt * pomidor – 2 szt * czosnek – 2 ząbki * oliwa – 3 łyżki * oregano – 1 szczypta
Ostra na Słodkoszafce znalazłam czekoladę i tak powstał pyszny pomysł. Ciasteczka dzięki temu, że zrobione są z ciasta przeznaczone na paszteciki nie są bardzo słodkie, i naprawdę bardzo fajne, i proste do wykonania. Składniki: Ciasto: Kruche paszteciki Dodatkowo: mleczna czekolada Wykonanie: A więc tak z rozwałkowanego cienko ciasta wycinamy kwadraty. Czekoladę łamiemy na kostki (nie ścieramy i nie rozdrabniamy), taką jedną
Moje pyszne gotowaniemasy sernikowej nie użyłam cukru - raz dlatego, że serek homogenizowany jest wystarczająco słodki, dwa - na masie i tak jest obłędnie słodki kajmak. Całość nie jest przesłodzona i fajnie się komponuje. Kruche ciasto, sernikowe wypełnienie, kajmak i orzechy... ;) Zobacz również inne przepisy na ----> tarteletki Tarteletki z serem, kajmakiem i orzechami - jak zrobić? Składniki: (z podanych proporcji wyszło mi 9 tarteletek
Moje Qulinariapyszną kolację. Tak było u mnie kilka dni temu, okazja do tego dania to urodziny bloga i pytanie do moich dzieci jak świętujemy, co przygotować ? Odpowiedź padła, fajnie żeby to było ciasto, ale nie nie słodkie, wytrawne, do tego cebula, może boczek, musi być też ser. Otworzyłam lodówkę i znalazłam tam kawałek kiełbasy krakowskiej którą dostałam kilka dni temu
Kuchnia na wzgórzudzięki czemu w cieście będzie bardziej wyczuwalny smak kawy. U mnie było z tym dość słabo, bo za krótko moczyłam biszkopty, następnym razem się poprawię :). Ale ogólnie ciasto bardzo smaczne i fajnie się prezentujące. Polecam :) Biszkopt: 110 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 duże jajka 140 g cukru 1 łyżka oleju 1,5 łyżeczki proszku(...)zmiksować na niskich obrotach miksera, do połączenia i uzyskania jednolitej, puszystej pianki. Wlać olej i ponownie zmiksować. Wsypać przesiane mąki i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką, do połączenia. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 22 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/bułką tartą. Wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Opowieści z piekarnikarównież drugą nazwę z którą się spotkałam, dla niektórych osób jest to po prostu Chatka Baby Jagi, nie mniej jednak jest to jedno i te same pyszne ciasto, nie za słodkie, fajne w smaku :) źródło : babeczka.zuzka Składniki : 500 g twarogu śmietankowego lub 2 kostki białego sera po 250 g (ten należy wcześniej dwa razy zmielić) troszeczkę więcej niż pół(...)folii złożyć wewnętrzne rzędy ciastek ku środkowi tak, aby powstał domek. Całość dociskamy, zawijamy dokładnie w folię i wkładamy do lodówki na jakieś 2-3 godziny. Gotową polewamy ozdabiamy ciasto. Smacznego
charlotte gotujeczekoladę z frontów szafek kuchennych ( ja zawsze, ale to zawsze którąś wysmaruję ), na końcu zmyć podłogę. Czynności niezbyt lubiane. A gdyby tak, umilić sobie sprzątanie zapachem - nie ciasta ? Sposób jest prosty, fajne, pachnące środki do sprzątania ! Perfect House , to linia kosmetyków do wnętrz produkowanych przez markę Barwa. Produkty wyróżniają się z tłumu innych, przede wszystkim perfumeryjnymi zapachami, ale również designem(...)wodnej lub w mikrofali. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną pianę. Do ubitych jaj dodać przestygniętą czekoladę, połączyć składniki. Na koniec dodać mąkę, delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach około 30x20 cm. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i piec 10 minut. Brownie podawać z sosem
kolorowotorcikowojego zrobienie. Kruche blaty są przełożone masą jabłkową, do tego warstwa orzechów. Połączenie smaków idealne ;) Ciasto nie jest skomplikowane, a efekt końcowy jest bardzo fajny. Moim gościom smakowało bardzo! :D Składniki: Ciasto: 400g mąki pszennej 250g margaryny 2 łyżki płynnego miodu 100g cukru 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka
Czerwona Porzeczka