Dzisiaj moja propozycja na potrawę z patisonów, które w Polsce są jeszcze mało popularne. Patisony to odmiana dyni zwyczajnej, pochodząca z Ameryki Północnej. Początkowo patisony traktowano jako rośliny ozdobne, z czasem zaczęto doceniać jego walory smakowe i dzisiaj patison jest często spotykany w kuchni śródziemnomorskiej i francuskiej. Patisony mają ciekawy wygląd, przypominają złożone razem dwa talerze lub pojazd
Smak mojej kuchnilodówce. Ja miałam patisona i pomidory z ogródka mojej Cioci oraz czerwoną paprykę. W zamrażalniku było też mięso gulaszowe i stąd dzisiejsze danie. Patisona można zamienić na cukinię, dynia również idealnie się sprawdzi. Do zupy można dodać ulubione zioła, u mnie była to natka pietruszki, którą uwielbiam. Przepis ze strony Psoty Psotki . Polecam! Zupa gulaszowa Składniki na 4 porcje
Smak mojej kuchniHalloween'owe przygotowania czas zacząć! Moje dzieci uwielbiają to święto i pomimo, że w Polsce nie jest obchodzone to co roku symbolicznie przygotowujemy kostiumy oraz coś do zjedzenia. Dynia obowiązkowo też musi być :) Dzisiaj proponuję kruche ciasteczka kakaowe w wersji na Halloween, ale równie dobrze można je przygotować używając dowolnej foremki. Ciasteczka są puszyste i bardzo kruche, gdyż ciasto jest
Smak mojej kuchniposiekane orzechy lub łyżkę tartego parmezanu. Można też dodać „proszki” – chlorellę, ostropest, młody jęczmień, acai. Nasiona konopii, siemienia lnianego, chia, wiórki kokosowe, bakalie. Startą marchew, buraka, dynię, cukinię – co chcecie. Łączymy wszystkie składniki i już mamy masę, z której będzie nasz omlet. Patelnię dobrze nagrzewamy, dodajemy odrobinę oleju, by masa nie przywarła. Zmniejszamy ogień, wylewamy masę
Kucharzycainspirację do osiedlowego dyskontu i natknęłam się na wspaniałe krewetki w łechtającej portfel cenie :D Kilka kroków dalej piękniły się lśniące bakłażany...cóż to za przepiękne warzywo! Razem z dynią piżmową zajmują absolutne podium na mojej liście pięknych rzeczy do jedzenia :D Do koszyka zapakowałam jeszcze garść fasolki mutant, której ostatki chowały się w rogu skrzynki. To było, jak grom
Kuchnia w Słońcu Skąpanachleb kalafiorowy jest właśnie tym co chcesz zrobić , to idealny wybór dla Ciebie. 2 szkl. surowego kalafiora 5-6 jajek (w zależności od wielkości,średnie wystarczą ) 1 ½ szkl pestek dyni i słonecznika 3-4 łyżeczki kurkuma proszkowe ½ łyżeczki soli morskiej lub sól himalajska różowa do smaku Wykonanie Nagrzać piekarnik do 180 ° C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Kalafior zmiksować
w mojej kuchniMacie swoje ulubione, ukochane warzywa? ja w zależności od pory roku pożeram szparagi, piekę marchewki, robię ciastka z dyni. Każda pora ma swój kolor ale na kolor buraka jest zawsze czas :) jako mała dziewczynka uwielbiałam zasmażane buraczki , które robiła mama do kotletów mielonych. Jako dorosła kobieta odkryłam, że gdy się je upiecze stają się esencją smaku, słodyczą samą
Dzieje kuchennej Wiewióryczekamy z utęsknieniem. Stali bywalcy bloga wiedzą, że sezonowość produktów jest moją główną inspiracją w kuchni. Jest to oczywiście całkowicie naturalne, przecież rzodkiewki najlepiej smakują wiosną, pomidory latem, a dynie jesienią. Czekam już z utęsknieniem na świeże szparagi, botwinkę, truskawki.... Sezon wiosenny na blogu otwieram sałatką, w której główną bohaterką jest młoda marchewka, a obok niej rzodkiewka, sałata i kiełki
Smakowity Blog Kulinarnyfrytki . Odchudzone frytki, to przede wszystkim frytki pieczone w piekarniku. Z czego przygotować frytki pieczone ? Możesz użyć ziemniaków, możesz je też zastąpić np. batatami,marchewką, selerem, burakiem czy dynią. Proponuję ci dziś przepis na pieczone frytki z batatów. Frytki przed pieczeniem przyprawić należy ziołami lub innymi dodatkami. Do pieczonych frytek doskonale pasuje sos jogurtowy lub ziołowy sos na bazie twarogu
kolorowotorcikowogarść malin 2 brzoskwinie 1 dojrzałe mango 1 dojrzała gruszka Wszystkie owoce umyć, obrać, pokroić, wrzucić do miski i wymieszać. Polać dressingiem. Polecam dodać też trochę ziaren, np. słonecznika, dyni czy płatków migdałowych
Słodkie inspiracjebidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 7 g drożdży suchych 60 ml wody 80 ml mleka 1 jajko 3/4 szklanki pure z dyni 20 g masła, roztopionego 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać pozostałe
kulinarnyswiatdomibakalie, różnego rodzaju lekkie sałatki, chrupkie pieczywo razowe, koktajle owocowe oraz gotowane warzywa. Nie zaszkodzi także jeśli wyposażymy naszą lodówkę i spiżarnię w takie składniki jak: nasiona słonecznika, pestki dyni, jajka, brokuły (można je podać w cieście z sosem miodowo-paprykowym), czy nawet bukiet wiosennych surówek. Smacznie, kolorowo i co najważniejsze zdrowo. Polecamy eksperymentować i poszukiwać kolejnych przepisów na własną
upichconaDziś na moim talerzu znalazły się pieczone buraki, rukola, awokado, zielony ogórek, jajko, orzechy nerkowca i natka pietruszki. Wszystko skropione dressingiem na bazie octu porzeczkowego i oleju z pestek dyni. Zajadałam tę pyszną sałatkę z kromką mojego bezglutenowego pieczywa chrupkiego . Było bardzo smakowicie. Czytaj więcej
Wiem co jemciastom porowatą strukturę. Niektóre osoby są uczulone na gluten. Rozróżniamy kilka rodzajów mąk, które nie zawierają glutenu, m. in. - z pestek słonecznika - kokosowa - sezamowa - z ciecierzycy - arachidowa - z pestek dyni Mąka ryżowa, źródło: chinskieprzepisy.pl Oprócz tego rozróżniamy także inne rodzaje mąk: - mąka ziemniaczana: zagęszcza potrawę lub sprawia, że ciasto ma zbitą konsystencję. - mąka pszenna: zapewnia elastyczność i wilgotność ciasta
Gotuję Testuję