Chleb orkiszowy 1 duży bochenek Składniki: 800 g mąki orkiszowej jasnej 2 łyżeczki soli 15 g drożdży świeżych 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 1/3 szklanki pestek dyni, nasion słonecznika 600 ml wody + 5-6 łyżek ciepłej wody Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać łyżeczkę mąki, cukier. Wymieszać i odstawić na 10 minut. W dużej misce wymieszać
JaglusiaSkładniki: 300 g mąki pszennej 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub razowej 500 ml letniej wody 25 g drożdży 3 łyżki otrąb pszennych lub innych 2 łyżki pestek z dyni 3 łyżki nasion słonecznika 1 łyżka siemienia lnianego 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru ewentualnie 1 łyżeczka ziół prowansalskich Do kubka rozkruszyć drożdże, zasypać je łyżeczką cukru
talerz przyjemnościszczypcie: ostrej papryki, soli, pieprzu i majeranku Cytrynowy hummus: 1 szklanka suchej ciecierzycy 1 czubata łyżka pasty tahini 3-4 łyżki oleju z pestek dyni 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka soli skórka otarta z połowy cytryny kilka łyżek wody do uzyskania pożądanej konsystencji Sos słodko kwaśny na bazie dżemu Łowicz
Mango Papajasmaku. PIEROGI: Na każdy okrąg nakładamy porcję farszu, zlepiamy tworząc ozdobne wykończenia. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej masłem. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy pestkami dyni. Pieczemy ok. 20minut /200C. Smacznego
Ostra na Słodkobudyniem z białych warzyw, gulaszowa z gęsich żołądków, czy siekany tatar. Wegetarianie również znajdą tutaj kilka propozycji dla siebie: czeka na nich m.in. kalafior pieczony w papilocie, pierogi z dynią i ricottą, czy sałatka ze ślubowskim serem halloumi. Dodatkowo w kolejnych kartach ma się pojawić również więcej dań dla roślinożerców. Bo mottem jest po prostu dobre jedzenie Beata Śniechowska pokazała
Food SquarePapryczki habanero są jednymi z najostrzejszych papryczek o posmaku moreli. Jeżeli ktoś lubi ostre jedzenie polecam spróbować. Składniki: kapusta pekińska, ogórek świeży, papryka, feta, papryczka habanero, ziarna słonecznika, ziarna dyni, pieprz, crema di balsamico (z Lidla), olej lub oliwa z oliwek. Przygotowanie: Sałatkę poszatkować, paprykę, fetę i ogórka pokroić. Papryczkę habanero (ja wzięłam 2 plasterki) pokroić w malutkie kawałeczki najlepiej
Państwo Wojtczuk gotująrazem sałatka z dodatkiem smażonego kurczaka, z nuta tabasco i octu balsamicznego. Składniki: makaron, mix sałat, kurczak (np. mięso z udka kurczaka), czubryca zielona, papryka, pestki dyni, olej, pieprz, tabasco, ocet balsamiczny (crema lub normalny). Przygotowanie: makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Kurczaka obsypać przyprawami np. czubrycą zieloną (jedna z moich ulubionych przypraw do kurczaka) i usmażyć. Sałaty
Państwo Wojtczuk gotująwiedza zaczerpnięta jest z rodzinnych ekologicznych tradycji. Tu znajdziecie przykładowe przepisy, aby zainspirować się daniami z makaronem - klik . Średnia cena w sklepach - około 7 zł. 3. Pestki Polskiej Dyni BIO 150g - Fresano. Są idealną przekąską i pochodzą z polskich uprawa ekologicznych. Tu znajdziecie przykładowe przepisy z wykorzystaniem tych pysznych ziarenek - klik . Średnia cena w sklepach - około
Di gotujemarchewek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka mleczka kokosowego 2,5 szklanki wody 100 g kaszy jęczmiennej olej rzepakowy 3 łyżki curry sól orzechy nerkowca pestki dyni pestki słonecznika Sposób wykonania: Cebulę kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i podsmażamy. W tym czasie marchew obieramy i kroimy w talarki. Do cebuli dodajemy zmiażdżony czosnek
Qchnia po prostuPełnoziarnisty domowy chleb. Bez polepszaczy, wypełniony ziarnami i z gęstym, miękkim środkiem. Najlepszy na śniadanie, kolację i jako dodatek. Artykuł Pełnoziarnisty domowy chleb pochodzi z serwisu
COOKMAGAZINErozbudza kulinarnej strony mojej duszy, jak warzywa w deserach i wypiekach. Ciasta z dodatkiem buraków, cukinii, batatów, dyni czy marchwi dziś już nikogo nie dziwią – i słusznie, bo też ich potencjał jest ogromny! Łącząc warzywa ze zdrowymi składnikami możemy uzyskać nie tylko pyszne słodkości, ale i wartościowe posiłki, które będą zjadane bez cienia wyrzutów sumienia. Przykład? Marchewkowy budyń na bazie
Even Better Foodfajne jest to, że ma się zawsze 3 zestawy do wyboru. 2 w wersji dla osób, które się spieszą i 1 obfitszy z deserem Zjadłam zupę dyniową z pestkami dyni. Potem do wyboru była polska pizza , czyli podpłomyk z burakiem, serem pleśniowym i orzechami włoskimi, albo sałatka z pieczonym kurczakiem, boczkiem i szpinakiem w wersji szybkiej. Gdybym chciała wersję obfitą
Ugotowane pozamiataneteż sałatki, zwłaszcza warstwowe. Jeśli coś mi zasmakuje, jem to w kółko z małymi modyfikacjami np. w lecie jest często grane leczo, a jesień to 101 dań z dyni piżmowej. Bardzo lubię comfort food: proste i szybkie dania z ziemniaków, sera i warzyw, które sprawiają, że jest nam cieplej i lepiej na świecie. Smaki dzieciństwa, których nigdy nie zapomnisz
Ugotowane pozamiatanebatatów, jako dodatek do obiadu dla 5-ciu osób. Ten smak jest uzależniający... :-) Składniki: - 4 średnie bataty - sól (u mnie himalajska) -ok.15 łyżek oleju (dałam po połowie z pestek dyni i oliwę z oliwek) Bataty dokładnie wyszorowałam i osuszyłam ręcznikiem kuchennym. Wraz z łupiną pokroiłam w słupki. W misce wymieszałam olej z solą (dałam himalajską), wrzuciłam pokrojone bataty i dokładnie
Smaczne Zdrowe