dynia - 15472 przepisów (strona:734/1032)

Sałatka brokułowa z pomidorami i fetą 201

sera typu feta lub bryndzy 1 pomidor ok 120 g (lub tyle samo koktajlowych) po 1 łyżeczce pestek słonecznika i pistacji (lub innych pestek np. dyni) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy po 1 łyżce oliwy i octu winnego (u mnie jabłkowy) Brokuły dzielimy na małe różyczki, wkładamy do garnka i zlewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 1 minutę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pszenno-żytni chleb z ziarnami dyni i słonecznika 193

Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo prosty pszenno-żytni chleb na drożdżach. Jego smak fajnie wzbogaca spora ilość ziaren dyni i słonecznika. Dzięki nim jest również bardziej sycący. Jego zrobienie nie przysporzy Wam problemów, a będziecie z pewnością mile zaskoczeni przyjemnym smakiem i fajnie chrupiącymi ziarnami. »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture
Domowa granola 324

rodzynek 50 g suszonej żurawiny 100  g suszonych moreli 50 g siemienia lnianego w ziarnach 50 g otrębów owsianych 50 g orzechów laskowych lub włoskich 50 g nasion dyni 50 g nasion słonecznika 50 g migdałów (całych,w płatkach lub mielonych) 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka cynamonu 2 łyżki oleju rzepakowego 150 ml miodu 200 ml niesłodzonego soku

Menu Zdrowia
Chleb z mąki gryczanej 315

mąki gryczanej , który robi się bardzo szybko, wyrasta jak głupi i jest przepyszny! Taki chleb gryczany to musi już naprawdę wyjść każdemu! Ja robiłem go z dodatkiem prażonej dyni na wierzchu, ale świetnie sprawdzą się również inne ziarna, jak słonecznik czy sezam. Czy chleb z mąki gryczanej śmierdzi gryką? W moim odczuciu gryka jest tu minimalnie wyczuwalna

Blendman
Bezglutenowa pizza meksykańska na spodzie z zielonego groszku 200

lecie Bonduelle w Polsce. W poszukiwaniu idealnego spodu na bezglutenową pizzę wymyśliłam ostatnio, że mogę użyć do jego przygotowania zielony groszek. Są już pizze z kalafiora, z brokuła, z dyni, lub z ziemniaków, to dlaczego nie wypróbować innego warzywa? Spisał się całkiem  nieźle. Wykorzystałam mrożony groszek już przygotowany na parze Bonduelle, który bardzo polubiłam, żeby nie czuł się samotny

Quinoa Raz!
Sałatka z morelami, rukolą, serem owczym i nerkowcami 230

kilka moreli ∙ garść rukoli (u mnie z botwinką) ∙ 150 g sera bałkańskiego z mleka owczego (można zastąpić kozim lub feta) ∙ garść nerkowców (można zastąpić włoskimi czy ziemnymi lub pestkami dyni czy słonecznika) Sposób przygotowania: 1. Nerkowce prażymy na suchej patelni aż lekko zbrązowieją 2. Na talerzu układamy rukolę, ćwiartki moreli, posypujemy pokruszonym serem i uprażonymi orzechami 3. Można polać ulubionym

Gocha gotuje!
Fotorelacja z pokazu gotowania: UMAMI, piąty element podczas Vegan Food Festival 200

makaronem i chutneyem z truskawek. Podobny przepis znajdziecie tu (klik), Zupa:  ajoblanco , czyli andaluzyjski chłodnik z migdałów i czosnku z winogronami, podrasowany płatkami drożdżowymi i oliwą z pestek dyni. Przepis na   ajoblanco   można znaleźć tutaj . Danie główne:  wegańskie maki sushi z tradycyjnym i surowym „ryżem” (z kalafiora i słonecznika), „łososiem” z marchewki i „tuńczykiem” z buraka

Food Square
Jak zrobić domową mąkę i makę bezglutenową 234

następnie wysuszyć w piekarniku. Tym sposobem przygotujecie np. mąkę z ciecierzycy i jaglaną.  3. Tłoczymy olej, wytłoczyny suszymy. Tak przygotowujemy   maki z roślin oleistych (np. siemię lniane, dynia, słonecznik itp.) ale potrzebne jest urządzenie do tłoczenia oleju. My takiego jeszcze nie posiadamy więc o tych mąkach nie będziemy pisać. 4. Wykorzystujemy odpady po przygotowaniu mleka roślinnego - to najlepsza

SzczyptaSmaQ
Hummusy i pasty 182

Prawdopodobnie najlepsza książka z przepisami na pasty! To nieprawda, że hummus to tylko ciecierzyca, czosnek, sezam i oliwa. Hummus może mieć słodko-ostry smak pieczonej dyni, może rozgrzewać podniebienie intensywnym aromatem grillowanej papryki lub rozpieszczać słodyczą syropu klonowego i rodzynek. Kto nie chciałby schrupać kanapki z pastą z mięsistego bobu z aromatyczną miętą albo zjeść pachnącego chlebka pita z intensywnie

Blendman
Krewetki na dwa sposoby. Najlepsze! Warsztaty grillowe z Kamisem #grillujzkamisem 212

azjatyckim pesto papryka nadziewana chorizo (+ wersja wege z ciecierzycą) sandacz z rusztu pieczone marchewki grillowany pomidorowo – kokosowy sos barbecue ananasowy sos sos z musztardy sos z pestek dyni i chili rozmarynowe steki z arbuza ‚grillowana’ pina colada   A tu kilka zdjęć od fotografa:   Kochani! Po więcej smakowitych inspiracji na dania z grilla zapraszam

Moja pasja smaku
Tortelloni z sosem botwinkowo śmietanowym. 238

tortelloni z grillowanymi warzywami, serem i oliwą z oliwek Hilcona 200 ml śmietany 30% 2 łyżki masła pół pęczka botwinki razem z burakami 2-3 łyżki pestek dyni sól i pieprz do smaku Przygotowanie; Botwinę oczyszczamy. Na patelnie wkładamy masło, dodajemy pokrojone małe buraczki. Smażymy chwilę, następnie wlewamy śmietanę i dusimy do miękkości buraków. Pod koniec dodajemy posiekane liście

Radość kipiąca uśmiechem.
Frittata z cukinią, batatem i mini makaronem warzywnym 204

lubelloveinspiracje - trzymaj kciuki! P.s. Znasz już MINI Lubellę? Jeśli nie, spróbuj koniecznie! Makaron, którego ja użyłam do przepisu w składzie ma wspomniane 5 warzyw (sproszkowanych): marchewkę, szpinak, groszek zielony, dynię i brokuły. Ale MINI Lubella to nie tylko mini rurki ;) znajdziesz też mini penne, kółka, kokardki i świderki... czekoladowe! Szukaj i próbuj - ja już z kolejną sałatkę mam w planach

Kolorowy Przepisownik
CURRY RYBNE 177

jako dodatek do sosów. Wykorzystując pastę warzywną z nutą curry powstało curry rybne z polędwiczek z dorsza na mleczku kokosowym. Pasta ta ma wyrazisty i orientalny smak, zawiera marchew, dynię, szpinak, seler oraz przyprawy, dzięki temu danie stałą się bardziej aromatyczne. Idealnie rozprowadza się w gorącej wodzie, nie pozostawiając grudek, a konsystencja sosu jest idealnie gładka. W 100% mogę polecić

Kuchnia MagdaLeny
Spring rolls z warzywami i makaronem 216

bazie warzyw. Chcę Wam przedstawić nowy produkt marki Lubella , a mianowicie mini makaron z warzywami . Mini rurki przygotowane zostały z dodatkiem pięciu warzyw - szpinaku, brokuła, groszku, marchewki oraz dyni. Dzięki warzywnemu dodatkowi, makaron świetnie smakuje, a dodatkowo pięknie prezentuje się w daniach na ciepło i zimno, jak zapiekanki czy sałatki oraz klasyczne dania makaronowe z sosem. Jeśli szukacie szybkiej, lekkiej

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania