Warzywne curry ze słodkimi ziemniakami, ciecierzycą i szpinakiem 218kuchni indyjskiej w wykonaniu mojego taty. Bezmięsne, ale bardzo sycące. Niezwykle aromatyczne. Składniki na warzywne curry ze słodkimi ziemniakami, ciecierzycą i szpinakiem (6 porcji): 400 g słodkich ziemniaków lub dyni puszka ciecierzycy 400 g szpinaku mrożonego cebula puszka pomidorów puszka mleka kokosowego sok z cytryny lub limonki imbir około 3 cm (starty) ząbek czosnku (starty) 1 łyżeczka papryki chili
Karola gotuje
Nowe menu w warszwskim Polocie 218zakwasie z żurawiną. W Polocie można też samemu wybrać sobie czekadełko, z reguły są to różnego rodzaju kiszonki i przetwory, wszystkie przygotowywane na miejscu. Tym razem trafiamy na marynowaną dynię, pyszne marynowane korzenne śliwki i odlotowy smalec. Muszę przyznać, że mój domowy z nim zdecydowanie przegrywa! Teraz pora na drugie danie. Zamawiamy policzek wołowy duszony w ciemnym piwie
Kulinarne przygody Gatity
Brownie AIP – ciasto czekoladowe bez alergenów 252kazeiny), orzechów jajek i nawet kakao! Można je podać gościom i nie będą marudzić 🙂 PaleoSMAK Smacznego! Inne brownie (ciasta czekoladowe) paleo: Brownie z batatów Brownie z cukinii Brownie z dyni Brownie bananowe Brownie z kiszoną kapustą Wartości odżywcze Wartość energetyczna Węglowodany Tłuszcze Białko przyswajalne błonnik ogółem wielonienasycone Blaszka (15 porcji) 2560 kcal
PaleoSMAK
Kolorowy chlebek 252Proszek do pieczenia 1 łyżeczka Papryka czerwona 2 szt. Oliwki czarne 1 słoiczek Pieczarki świeże 5 szt. Olej 2-3 łyżki Sól i pieprz do smaku Ziarna dyni, słonecznika i lnu Tłuszcz do formy Wykonanie: Jajka utrzeć z margaryną, następnie wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, przyprawami do smaku. Oliwki odsączyć, pokroić w talarki i dodać do ciasta. Paprykę
Tradycyjna Kuchnia
Jajka faszerowane pastą z awokado 441podajemy "mini" przystawki ;) Składniki na 12 sztuk: 6 jajek ugotowanych na twardo 1 dojrzałe awokado (obrane, bez pestki) 1 pełna łyżka majonezu 1 pełna łyżka musztardy 3 łyżki pestek dyni Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ugotowane na twardo jajka delikatnie przecinamy, wyciągamy żółtka. Rozdrabniamy je widelcem razem z awokado aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy
Kuchnia w czekoladzie
LUKSUSOWE BUŁKI DO BURGERÓW 234łyżeczka soli 30 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych 1 szklanka/250 ml ciepłego mleka 2 łyżki cukru 4 żółtka 125 g miękkiego masła DODATKOWO : 1 jajko, pestki dyni, sezam, mak WYKONANIE Masło, świeże drożdże i żółtka wyjmujemy wcześniej z lodówki. Lekko podgrzewamy mleko. Świeże drożdże kruszymy do miseczki (lub wsypujemy suszone), dodajemy cukier i 2 łyżki mąki. Mieszamy
cool and minty
Wielkanocne pyszności 2018 759glazurze pomarańczowej Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami Sałatka z kaczką, glazurowanymi figami, gorgonzolą i prażonymi orzechami Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami Udka kurczaka z pieczarkami i papryką w słodkim
karmelowy
CHLEB BEZGLUTENOWY NA ZAKWASIE 261tapioka jest zdecydowanie najlepsza) - 200g zakwasu bezglutenowego (wyjętego 2-3h wcześniej z lodówki) - 2 łyżki nasion chia - 18g soli himalajskiej (zwykłej trochę mniej) - 1/2 szklanki ziaren (u mnie dynia, słonecznik i siemię lniane) - 600g (ml) wody + dodatkowo: ulubione ziarna do obsypania W misie umieścić wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Ja nie korzystam nawet z miksera, mieszam wszystko dużą łyżką
Smaczne Zdrowe
Pieczone warzywa 195można wybrać dowolne. U mnie są to warzywa korzeniowe-marchewka, seler i pietruszka oraz cebula i ziemniaki. Do tego zestawu można dorzucić także bataty lub pasternak. Upiec można takżę dynię, cukinię, bakłażana czy paprykę ale te warzywa trzymamy nieco krócej w piekarniku. Czas pieczenia może być różny w zależności od tego jakich warzyw użyjemy i na jak duże kawałki pokroimy
Monia miesza i gotuje
Jajka wielkanocne barwione naturalnie 248olejem, żeby ładnie błyszczały. Jak uzyskać poszczególne kolory ? Oto krótka ściągawka. kolor brązowy - łupiny z cebuli, mocna czarna herbata kolor niebieski - poszatkowana czerwona kapusta kolor żółty - kurkuma kolor pomarańczowy - dynia, marchew kolor fioletowy - jagody kolor różowy - sok z buraków (można też użyć koncentratu) kolor czerwony - łupiny z czerwonej cebuli kolor zielony - zmiksowany szpinak lub sok ze szpinaku
Kulinarne przygody Gatity
Zupa marchewkowo -pomidorowa z pestkami dyni i siemieniem lnianym 215dopraw tak, jak lubisz. Dodaj mleko kokosowe i ugotowaną kaszę jaglaną, gotuj jeszcze 5 minut, a następnie wszystko zblenduj na gładki , aksamitny krem. Podawaj z siemieniem lnianym i pestkami dyni. Zupa jest pyszna. Rozgrzewa. Dodaje sił! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchni
Zdrowa granola orzechowa - z masłem orzechowym i tahini :) 179solo. Przyznaję, że w tej ostatniej wersji jadłam ją najczęściej 😂 Składniki: 125 g płatków owsianych 125 g płatków orkiszowych 45 g nasion słonecznika 45 g pestek dyni 45 g orzechów pekan 45 g migdałów 60 g tahini (Terrasana) 60 g masła z orzechów laskowych (Terrasana) 60 g syropu klonowego 40 g oleju kokosowego Przygotowanie
Zdrowie na języku :P
Chleb z ciecierzycy z ziarnami (bez glutenu, cukru białego, laktozy) 319drożdży -4 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego -4 jajka -300 g mąki z ciecierzycy -100 g mąki migdałowej -50 g ziaren lnu -50 g ziaren słonecznika -50g pestek dyni -2 łyżki czarnego sezamu lub czarnuszki -płaska łyżeczka soli ( nas himalajska) Wodę, drożdże, olej i 3 łyżki mąki z ciecierzycy wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście minut. Mąki
Candy Pandas
Domowa granola 183font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na 2 duże słoiki: 300g płatków owsianych ¾ szklanki soku pomarańczowego 1 banan’ 2 łyżki miodu 100g łuskanego słonecznika 100g pestek dyni 100g orzechów nerkowca 100g orzechów laskowych 2 łyżki nasion chia 100g żurawiny suszonej (użyłam żurawiny z sokiem z granata) Sposób przygotowania: Sok podgrzewamy z miodem, a następnie miksujemy z bananem
Kuchnia w czekoladzie
Pasztet z warzyw z rosołu z boczkiem 192ugotowaną soczewicę, suszone pomidory, jajka oraz suche przyprawy. Wszystko razem miksujemy blenderem na gładką masę. Całość przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą keksówki. Wierzch pasztetu posypałam pestkami dyni z zalewy oliwnej (opcjonalnie). Pieczemy w temp 180 º C przez 60 minut. Pasztet wyjmujemy i kroimy po całkowitym wystudzeniu. Artykuł Pasztet z warzyw z rosołu z boczkiem pochodzi
Kierunekuchnia