tłuszczu i 32 g węglowodanów, co daje ok. 410 kcal. Placki podałam z sałatką z rukoli i koktajlowych pomidorów polanych dressingiem z łyżki oleju z pestek dyni i octu balsamicznego
KucharzycaHej! Kto ma dynie, ten wygrany! Może pichcić różne smakołyki. Ja też dorzucam swoje trzy grosze w kategorii sosy. Zrobiłam pyszny keczup na bazie dyni. I
Tylko pysznieparzyć!) 1 łyżka soli 50 g drożdży (pół standardowej kostki) 0,5 łyżeczki cukru Kilka garści ulubionych dodatków (można pominąć; u mnie płatki owsiane i pestki dyni) Łyżka octu (do smaku, można pominąć) listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Domowy chleb'; listonic_content='1 kg mąki pszennej 1 łyżka soli 50 g drożdży 0,5 łyżeczki cukru'; document.write
Proste-przepisy.plSałatka Składniki: pęczek mizuny pęczek rukoli garść kiełków rzodkiewki garść oliwek pieczona dynia olej lniany olej dyniowy oliwa z oliwek ocet jabłkowy rozmaryn kurkuma Dynię obrałam, pokroiłam na małe kawałki. Następnie przyprawiłam kurkumą, rozmarynem, dodałam oliwy z oliwek i wstawiłam do piekarnika na 20 min, temp. 200 º C. Mizunę i rukolę umyłam, wysuszyłam i przełożyłam do miski. Dodałam(...)kiełki, oliwki, olej lniany, dyniowy i ocet jabłkowy. Wszystkie składniki wymieszałam i na koniec dodałam upieczoną dynię
nietadietazakasałam rękawy i powstało słońce w słoiczku. :) Składniki: ok. 4kg dyni (obranej) 1,5 kg cukru 1l octu 3l wody ok 15 goździków Obieramy i kroimy dynię w kostkę. Do garnka wlewamy ocet i wodę, wsypujemy cukier i goździki. Zagotowujemy zalewę i dorzucamy do niej dynię. Gotujemy, aż dynia się zeszkli, musi zmięknąć ale wciąż pozostać chrupiąca i sprężysta
Brzuszki Łakomczuszkityle pozytywnie, że dzisiaj do pracy zabieram wersję sałatki z komosą ryżową. Dam znać czy smakowało. Składniki: 2 - 3 liście jarmużu kilkanaście kawałków upieczonej dyni 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżka oliwy 1 - 2 łyżki ziaren granatu 1 - 2 łyżki orzechów laskowych sól, pieprz Wykonanie: Dynię (użyłam piżmową) upiec w piekarniku(...)Listki porwać lub pokroić na małe kawałki, odrzucając wszystkie zgrubiałe części. Wrzucić do miski, posolić, polać octem i oliwą. Odstawić na minimum 30 minut. Do jarmużu, który nieco zmiękł, dodać przestudzoną, pokrojoną na kawałki dynię. Posypać ziarnami granatu i orzechami. Doprawić do smaku
Sto kolorów kuchniKompot z dyni przypomina mi smaki dzieciństwa, ponieważ taki napój często przyrządzała moja babcia. Ma korzenny zapach i słodkokwaśny smak. Możemy do niego również dodać kawałek pomarańczy lub cytryny, wówczas będzie miał bardziej intensywny smak. Taki kompot moja babcia zaprawiała do słoików na zimę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: około 600 g dyni 4 łyżki(...)cukru 2 l wody 5-6 goździków 4 łyżki octu winnego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Dynię obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, wlać wodę, dodać cukier i zagotować. Gotować około 10 minut, aż dynia zmięknie. Następnie dodać ocet, goździki i gotować jeszcze przez 5 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichciskorzystać przepisu. Przepis wziełam z bloga Potrawy Regionalne a w wprzyszłym roku może zrobię jeszcze w innych wersjach. Dynia marynowana Składnki: - 1 kg obranej dyni - 375 g cukru - 250 ml octu - 750 ml wody - 5 goździków Przygotowanie: Obraną dynię kroimy na wąskie kawałki a później na kostkę. Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy cukier i gożdziki
Kulinarne życieSałatka z rukolą i szpinakiem Składniki: szpinak rukola 1 czerwona cebula kilka plasterków szynki parmeńskiej słonecznik pestki dyni oliwa z oliwek ocet jabłkowy sól pieprz bazylia oregano Szpinak i rukolę umyłam i dokładnie wysuszyłam. Cebulę pokroiłam w plasterki. Na rozgrzanej patelni uprażyłam słonecznik i dynię, (trzeba uważać by nie spalić). Przygotowałam sos, wymieszałam oliwę, ocet, przyprawy i zioła. Na talerzach
nietadietacienkie plasterki i ułożyłem niezgrabnie na rukoli razem z cypryjskim serem halloumi, który czekał na dobry moment w lodówce już od jakiegoś czasu. Całość polałem balsamicznym octem i olejem z pestek z dyni i... gdy tylko spróbowałem pierwszy kęs, doznałem nieprawdopodobnej euforii... warto było czekać! * SKŁADNIKI 100 g rukoli 200 g jeżyn 3 upieczone lub ugotowane do miękkości buraki(...)sera halloumi 20 ml octu balsamicznego 80 ml oleju z pestek dyni * PRZYGOTOWANIE Rukolę umyj, osusz i wyłóż na talerz. Buraki pokrój w cienkie plasterki i ułóż na rukoli wraz z jeżynami. Ser halloumi pokrój w plastry i grilluj na złoto z obu stron (możesz użyć do tego celu patelni lub grilla elektrycznego). Umieść go na sałatce. Ocet balsamiczny wlej
Food SquareSałatka z pieczoną dynią, suszonymi jeżynami i orzechami włoskimi Składniki: mieszanka sałat/rukola dynia oliwa z oliwek ocet jabłkowy miód suszone jeżyny (opcjonalnie rodzynki) orzechy włoskie sól Dynię obrałam, usunęłam pestki i pokroiłam na małe kawałki. Następnie przełożyłam do miski, dodałam oliwę z oliwek, wymieszałam i przełożyłam na blachę wyłożoną papierem. Blachę z dynią wstawiłam do piekarnika(...)czym odlałam wodę. Sos: Oliwę wymieszałam z octem i miodem. Moje proporcje to: 6 łyżek oliwy, 2 łyżki octu i jedna łyżeczka miodu. Do umytej i wysuszonej mieszanki sałat z rukolą, dodałam niewielką ilość soli. Następnie dodałam upieczoną dynię, jeżyny i orzechy. Całość polałam sosem i wymieszałam
nietadietaZupa krem z dyni. Zupa z dyni - przepis na delikatny i gładki krem z dyni. Zupa krem z dyni z duszoną cebulką i jabłkiem na lekkim bulionie warzywnym. Zupa z dyni doprawiona musztardą, octem jabłkowym, zaprawiona śmietanką. Kremowa i wyrazista zupa z dyni posypana sezamem z odrobiną sosu balsamicznego. Zupa krem z dyni ma piękny złoty kolor
Moja Książka Kucharskagenialne połączenie! Zmiksowaliśmy je w blenderze będącym przystawką do robota planteranego - wystarczyło dosłownie kilka sekund i masa była gotowa. Do ravioli przygotowaliśmy jeszcze ciepłą sałatkę z dyni piżmowej i cebuli z odrobiną octu winnego oraz słodkie konfitowane pomidorki koktajlowe. Ułożyłyśmy je wzdłuż sałatki z rukoli i roszponki na podłużnych półmiskach. Gotowa potrawa cieszyła oko swoim wyglądem, a smak był(...)sól na nadzienie: 240 g świeżego sera koziego 10 g pomidorów suszonych w oliwie świeża bazylia garść orzechów włoskich sól i pieprz dodatki: 250 g dyni piżmowej 1 mała cebula biały ocet winny garść orzechów włoskich 6 pomidorków koktajlowych oliwa z oliwek rukola roszponka sól i pieprz olej do smażenia ravioli Przygotowanie ravioli z kozim serem
Chilli Czosnek i Oliwaoleju 1 łyżka octu (ja użyłam winnego) W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, imbir i sól, w drugiej misce zmiksować mleko, dynię, jajko, olej i ocet. Następnie do mokrych składników wsypać po łyżce suche, ciągle dokładnie mieszając. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, ja używam teflonowej, więc nie wlewam w ogóle tłuszczu. Można smażyć typowe
Przepysznik - BLW i nie tylkoSkładniki : 90 dag obranej świeżej dyni 1,5 szklanki białego octu winnego 1/4 szklanki cukru 2 łyżki miodu kawałek chrzanu 1 cebula 3 łyżki gorczycy 3 liście laurowe skórka z cytryny koper, łyżka soli Przygotowanie ; Dynie pokroić na 2 cm kawałki, oprószyć solą i pozostawić na noc Wodę zagotować z octem, cukrem i miodem i wkładać partiami osączoną dynię
Proste Potrawy