dynia w occie - 1020 przepisów (strona:6/68)

Sok marchwiowo – pomidorowy 169

Sok marchwiowo – pomidorowy to bogactwo beta-karotenu. Takie sok przygotujemy w kilka chwil, najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu ale możemy go również zabrać ze sobą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Placki z ziemniaków i twarogu 133

tłuszczu i 32 g węglowodanów, co daje ok. 410 kcal. Placki podałam z sałatką z rukoli i koktajlowych pomidorów polanych dressingiem z łyżki oleju z pestek dyni i octu balsamicznego

Kucharzyca
Keczup na bazie dyni 126

Hej! Kto ma dynie, ten wygrany! Może pichcić różne smakołyki. Ja też dorzucam swoje trzy grosze w kategorii sosy. Zrobiłam pyszny keczup na bazie dyni. I

Tylko pysznie
Domowy chleb 164

parzyć!) 1 łyżka soli 50 g drożdży (pół standardowej kostki) 0,5 łyżeczki cukru Kilka garści ulubionych dodatków (można pominąć; u mnie płatki owsiane i pestki dyni) Łyżka octu (do smaku, można pominąć) listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Domowy chleb'; listonic_content='1 kg mąki pszennej 1 łyżka soli 50 g drożdży 0,5 łyżeczki cukru'; document.write

Proste-przepisy.pl
Sałatka z mizuną, rukolą, kiełkami, oliwkami i pieczoną dynią 137

Sałatka Składniki: pęczek mizuny pęczek rukoli garść kiełków rzodkiewki garść oliwek pieczona dynia olej lniany olej dyniowy oliwa z oliwek ocet jabłkowy rozmaryn kurkuma Dynię obrałam, pokroiłam na małe kawałki. Następnie przyprawiłam kurkumą, rozmarynem, dodałam oliwy z oliwek i wstawiłam do piekarnika na 20 min, temp. 200   º C. Mizunę i rukolę umyłam, wysuszyłam i przełożyłam do miski. Dodałam(...)kiełki, oliwki, olej lniany, dyniowy i ocet jabłkowy. Wszystkie składniki wymieszałam i na koniec dodałam upieczoną dynię

nietadieta
Jesiennie, czyli dynia marynowana. 157

zakasałam rękawy i powstało słońce w słoiczku. :) Składniki: ok. 4kg dyni (obranej) 1,5 kg cukru 1l octu 3l wody ok 15 goździków Obieramy i kroimy dynię w kostkę. Do garnka wlewamy ocet i wodę, wsypujemy cukier i goździki. Zagotowujemy zalewę i dorzucamy do niej dynię. Gotujemy, aż dynia się zeszkli, musi zmięknąć ale wciąż pozostać chrupiąca i sprężysta

Brzuszki Łakomczuszki
Kompot z dyni 110

Kompot z dyni przypomina mi smaki dzieciństwa, ponieważ taki napój często przyrządzała moja babcia. Ma korzenny zapach i słodkokwaśny smak. Możemy do niego również dodać kawałek pomarańczy lub cytryny, wówczas będzie miał bardziej intensywny smak. Taki kompot moja babcia zaprawiała do słoików na zimę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: około 600 g dyni 4 łyżki(...)cukru 2 l wody 5-6 goździków 4 łyżki octu winnego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Dynię obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, wlać wodę, dodać cukier i zagotować. Gotować około 10 minut, aż dynia zmięknie. Następnie dodać ocet, goździki i gotować jeszcze przez 5 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci
Dynia marynowana 193

skorzystać przepisu. Przepis wziełam z bloga  Potrawy Regionalne  a w wprzyszłym roku może zrobię jeszcze w innych wersjach. Dynia marynowana Składnki: - 1 kg obranej dyni - 375 g cukru - 250 ml octu - 750 ml wody - 5 goździków Przygotowanie: Obraną dynię kroimy na wąskie kawałki a później na kostkę.  Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy cukier i gożdziki

Kulinarne życie
Sałatka z rukolą i szpinakiem 108

Sałatka z rukolą i szpinakiem Składniki: szpinak rukola 1 czerwona cebula kilka plasterków szynki parmeńskiej słonecznik pestki dyni oliwa z oliwek ocet jabłkowy sól pieprz bazylia oregano Szpinak i rukolę umyłam i dokładnie wysuszyłam. Cebulę pokroiłam w plasterki. Na rozgrzanej patelni uprażyłam słonecznik i dynię, (trzeba uważać by nie spalić). Przygotowałam sos, wymieszałam oliwę, ocet, przyprawy i zioła. Na talerzach

nietadieta
Carpaccio z buraka z jeżynami i grillowanym serem halloumi 165

cienkie plasterki i ułożyłem niezgrabnie na rukoli razem z cypryjskim serem halloumi, który czekał na dobry moment w lodówce już od jakiegoś czasu. Całość polałem balsamicznym octem i olejem z pestek z dyni i... gdy tylko spróbowałem pierwszy kęs, doznałem nieprawdopodobnej euforii... warto było czekać! * SKŁADNIKI 100 g rukoli 200 g jeżyn 3 upieczone lub ugotowane do miękkości buraki(...)sera halloumi 20 ml octu balsamicznego 80 ml oleju z pestek dyni * PRZYGOTOWANIE Rukolę umyj, osusz i wyłóż na talerz. Buraki pokrój w cienkie plasterki i ułóż na rukoli wraz z jeżynami. Ser halloumi pokrój w plastry i grilluj na złoto z obu stron (możesz użyć do tego celu patelni lub grilla elektrycznego). Umieść go na sałatce. Ocet balsamiczny wlej

Food Square
Sałatka z pieczoną dynią, suszonymi jeżynami i orzechami włoskimi 115

Sałatka z pieczoną dynią, suszonymi jeżynami i orzechami włoskimi Składniki: mieszanka sałat/rukola dynia oliwa z oliwek ocet jabłkowy miód suszone jeżyny (opcjonalnie rodzynki) orzechy włoskie sól Dynię obrałam, usunęłam pestki i pokroiłam na małe kawałki. Następnie przełożyłam do miski, dodałam oliwę z oliwek, wymieszałam i przełożyłam na blachę wyłożoną papierem. Blachę z dynią wstawiłam do piekarnika(...)czym odlałam wodę. Sos: Oliwę wymieszałam z octem i miodem. Moje proporcje to: 6 łyżek oliwy, 2 łyżki octu i jedna łyżeczka miodu. Do umytej i wysuszonej mieszanki sałat z rukolą, dodałam niewielką ilość soli. Następnie dodałam upieczoną dynię, jeżyny i orzechy. Całość polałam sosem i wymieszałam

nietadieta
ZUPA KREM Z DYNI 90

Zupa krem z dyni. Zupa z dyni - przepis na delikatny i gładki krem z dyni.     Zupa krem z dyni z duszoną cebulką i jabłkiem na lekkim bulionie warzywnym. Zupa z dyni doprawiona musztardą, octem jabłkowym, zaprawiona śmietanką. Kremowa i wyrazista zupa z dyni posypana sezamem z odrobiną sosu balsamicznego. Zupa krem z dyni ma piękny złoty kolor

Moja Książka Kucharska
Ciasto pomarańczowe - przepis na babkę świąteczną z żurawiną i pistacjami 122

genialne połączenie! Zmiksowaliśmy je w blenderze będącym przystawką do robota planteranego - wystarczyło dosłownie kilka sekund i masa była gotowa. Do ravioli przygotowaliśmy jeszcze ciepłą sałatkę z dyni piżmowej i cebuli z odrobiną octu winnego oraz słodkie konfitowane pomidorki koktajlowe. Ułożyłyśmy je wzdłuż sałatki z rukoli i roszponki na podłużnych półmiskach. Gotowa potrawa cieszyła oko swoim wyglądem, a smak był(...)sól na nadzienie: 240 g świeżego sera koziego  10 g pomidorów suszonych w oliwie świeża bazylia garść orzechów włoskich sól i pieprz dodatki: 250 g dyni piżmowej 1 mała cebula biały ocet winny garść orzechów włoskich 6 pomidorków koktajlowych  oliwa z oliwek  rukola  roszponka sól i pieprz olej do smażenia ravioli Przygotowanie ravioli z kozim serem

Chilli Czosnek i Oliwa
Pumpkin power 123

oleju 1 łyżka octu (ja użyłam winnego) W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, imbir i sól, w drugiej misce zmiksować mleko, dynię, jajko, olej i ocet. Następnie do mokrych składników wsypać po łyżce suche, ciągle dokładnie mieszając. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, ja używam teflonowej, więc nie wlewam w ogóle tłuszczu. Można smażyć typowe

Przepysznik - BLW i nie tylko
Dynia z gorczycą w winnym occie 139

Składniki : 90 dag obranej świeżej dyni 1,5 szklanki białego octu winnego 1/4 szklanki cukru 2 łyżki miodu kawałek chrzanu 1 cebula 3 łyżki gorczycy 3 liście laurowe skórka z cytryny koper, łyżka soli Przygotowanie ; Dynie pokroić na 2 cm kawałki, oprószyć solą i pozostawić na noc Wodę zagotować z octem, cukrem i miodem i wkładać partiami osączoną dynię

Proste Potrawy
Sałatka z marynowanym ogórkiem i fasolką szparagową 201

ogórkiem i fasolką szparagową porcja dla 2 osób Składniki: sałata zielona, rukola 150 g fasolki szparagowej 1 mała czerwona cebula 1/2 ogórka 2 łyżki parmezanu 3 łyżki pestek dyni 3 łyżki octu jabłkowego sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru sos: 3 łyżki oliwy 2 łyżki miodu 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki na sos wymieszać i odstawić(...)smaki się przegryzły. Na patelni lekko podprażyć pestki dyni. Zetrzeć parmezan na tartce. Ogórka obrać, pokroić w plasterki a potem na pół. Włożyć do miseczki i dodać sól, pieprz, cukier, ocet jabłkowy. Wymieszać i wstawić do lodówki na czas przygotowania sałatki. Fasolkę podzielić na 3 części i ugotować. Cebulę pokroić w piórka. Sałaty umyć i osuszyć. Na talerz wyłożyć sałaty

Jaglusia

Proponowane wyszukiwania