kostkę. Serek doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy tortille, na serek wykładamy pokrojoną paprykę. Zawijamy, okręcamy w folię aluminiową i przechowujemy w lodówce. Sałatka z pieczonej dyni mała dynia hokkaido olej rozmaryn feta ocet balsamiczny miód sól, pieprz Dynię dzielimy na półksiężyce, smarujemy oliwą wymieszaną z rozmarynem. Pieczemy w 180 stopniach ok 15-30 minut (aż będzie miękka, ale nie rozpadająca(...)się). Studzimy. Kroimy w kostkę. Ten etap można zrobić wieczorem, resztę sałatki najlepiej przygotować rano. Do pudełeczka wkładamy dynię, posypujemy fetą. Z 3 łyżek oleju, łyżki octu i pół łyżeczki miodu i odrobiną przypraw, przygotowujemy sos, którym polewamy dynię z fetą. Sos jogurtowy To nic innego jak gęsty jogurt naturalny (małe opakowanie) z łyżeczką musztardy, doprawiony solą, pieprzem i ziołami
Czerwona Porzeczkasamodzielna przystawka. Wyśmienicie smakuje z pieczonymi ziemniakami. Polecam wszystkim którzy lubią smak warzyw marynowanych w occie. Składniki: ( korzystałam z przepisu Smacznej Pyzy z małymi zmianami ) 2 kg dyni melonowej żółtej 2 szklanki octu spirytusowego 10% 2 szklanki wody opakowanie cukru waniliowego 2 szklanki cukru 2 łyżeczki przyprawy do grzanego wina ( w składzie kardamon, cynamon, imbir, anyż, goździki ) Dynię pokroić(...)łyżeczką do melonów ( pozostałą część dyni po wykrojeniu kulek kroję na mniejsze kawałki i zapiekam z rozmarynem ). Miąższ można również pokroić w dużą kostkę lub słupki. Ocet mieszamy z wodą, zalewamy dynię i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia dynię odcedzić a zalewę zagotować z dodatkiem cukru i przypraw. Po paru minutach gotowania dodać połowę dyni
Atlas Smakówbiałych szparagów, 200 g zielonych szparagów, 150 g twarogu solankowego wędzonego, prażone pestki dyni styryjskiej, oliwa, ocet balsamiczny* Szparagi umyć, obrać . Pokroić szparagi wzdłuż na cienkie paski. Paski białych szparagów włożyć do garnka, zalać wrzącą lekko osoloną i pocukrzoną wodą. Ugotować al dente, przełożyć do miski z zimną wodą. Do wody po białych szparagach włożyć paski zielonych szparagów. Gdy woda(...)wyjąć i włożyć do miski z zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Szparagi wyjąć z wody, lekko osuszy ć. Na talerzu ułożyć szparagi, pokruszony twaróg, posypać pestkami dyni, skropić oliwą i octem balsamicznym. Sałatkę ułożyłam na jadalnych oczywiście, liściach funkii. Zapraszam po więcej przepisów na dania ze szparag ami . *ja użyłam syrop, który pozostał mi po marynowaniu truskawek
królestwo garówkompot z dyni i żurawiny SKŁADNIKI : 300 g dyni 100 g żurawiny świeżej (może być mrożona) 4 łyżki cukru trzcinowego 1 laska cynamonu 8 goździków 2 łyżki octu PRZYGOTOWANIE: Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Kostki dyni przekładamy do garnka i zalewamy ok 1,5 litra wody. Dodajemy żurawinę, goździki i laskę cynamonu i gotujemy. Do gotującego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiząbek czosnku szczypta płatków chili 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki oraz 2-3 łyżki oliwy 1 i 1/2 łyżki octu balsamicznego 5-6 suszonych pomidorów w oleju sól i czarny mielony pieprz Przygotowanie: Pokrojoną na ćwiartki dynię pozbawić pestek, polać odrobinę oliwy, posypać solą i piec w piekarniku nagrzanym(...)przez ok.30-40 min- do miękkości Upieczoną dynię wystudzić i przełożyć do miski Cebulę i czosnek drobno pokroić Na oleju przesmażyć cebulę przez 1-2 min, do momentu aż zmięknie, potem dodać czosnek przesmażyć razem ok.10 sekund, po czym dodać pokrojoną natkę oraz chili i smażyć ostatnie 10 sekund Do przestudzonej dyni dodać ocet, suszone pomidory, sól i pieprz, dokładnie zmiksować
Proste PotrawySkładniki (na 3 osoby): 1 szklanka makaronu Pesso bez gotowania 1 szklanka soku z buraków 6 małych buraków rukola liście szpinaku baby ser feta oliwa z octem balsamicznym pestki dyni Wykonanie: Buraki umyj, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, zawiń każdego osobno w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 1 godzinę. Po upieczeniu odstaw(...)drobną kostkę. Opłucz dokładnie i osusz szpinak. Na talerzu układaj kolejno liście rukoli i szpinaku, na nich buraki i makaron. Posyp całość serem feta oraz pestkami dyni, skrop oliwą z octem balsamicznym. Smacznego
Garniec MagalieDynia w occie na zimę, z podanych proporcji wychodzi zalewy na jeden słoik 900 ml wtedy dyni wchodzi około 0,7 kg. Ważne, aby dyni nie gotować za długo aby się nie rozpadła. Czytaj więcej
PychotkaaaDynia to chyba moja największa jesienna słabość. Nie umiem i nie chcę się jej opierać. Pamiętam, że gdy byłam mała, Babcia przygotowywała marynowaną dynię w occie. Podawała ją później do obiadów przez całą zimę; a ja jej szczerze nie znosiłam. Dyni, nie Babci. Mdło-octowy smak był po prostu nie do przełknięcia. Na długie lata wykreśliłam więc dynię z mojego
Pożeraczka, czyli raz adobrzekorzennej zalewie z dodatkiem świeżego koperku, który jak żadne inne zioło kojarzy się ze Skandynawią, to duński sposób na zamknięcie w słoikach tego pysznego warzywa. Pomimo sporej ilości octu w zalewie, dynia wcale nie jest kwaśna, co sprawia, że może stać się dodatkiem do znacznej większości wytrawnych dań na ciepło, jak i pospolitych kanapek, odbierając im przy tym codzienną nudę(...)Razem z Clausem Meyerem, ogromnie polecam! :D Dynia marynowana z koperkiem na 2 duże słoiki Potrzebujesz: 1-1,5kg obranej i wypestkowanej dyni 2 łyżki soli Zalewa: 500ml octu jabłkowego 500ml wody 400g brązowego cukru Demerara 2 laski cynamonu 4 gwiazdki anyżu 15 ziarenek czarnego pieprzu 4 łodyki świeżego koperku Sposób przyrządzenia: 1. Dynię pokrój w paski, zasyp solą
Kuchnia w Słońcu Skąpanasię zarówno w słodkościach jak i daniach wytrawnych, których głównym bądź jednym ze składników jest dynia. Na tym blogu znajdziecie mnóstwo przepisów na dania z dynią a poniżej kilka propozycji, które mogą was zainteresować. dynia faszerowana kaszą jaglaną sałatka z dynią, serem i szynką dynia pieczona z czosnkiem pumpkin spice latte bułeczki dyniowe rolada dyniowa Do powyższej listy oraz wielu(...)dodać sól, sodę oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Przy pomocy miksera ucierać składniki tak długo, aż zaczynają łączyć się ze sobą. W tym momencie dodać żółtko jajka, ocet, puree z dyni oraz kminek . Szybko wymieszać i wyrobić ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć je na godzinę do lodówki. Kolejno, ciasto wyłożyć na blat kuchenny, podzielić na trzy części
MeCookskuzyna z Kanady, specjalne nasiona, które miały zagwarantować dyni maksymalną wielkość. Rekordu niestety żadnego nie pobiła. ;) Przepis prosty i pyszny ;) DYNIA W LUKRZE Składniki: - 1 średnia dynia - 3 szklanki wody - 1 szklanka octu 10% - ½ kg cukru Przygotowanie: Dynię obieramy, kroimy w kostkę i zalewamy na noc octem. Następnego dnia ocet zlewamy, mieszamy z cukrem oraz wodą i gotujemy
Życie zamknięte w smakudojrzały, wybieramy najbardziej wybarwione i bez uszkodzeń.Przygotujemy dyniowe kostki w słodko-kwaśnej zalewie, które są idealnym dodatkiem do mięs. Składniki:-dojrzała dynia - ok. 2 kg-700 ml wody-250 ml octu-2 szklanki cukru-2 łyżki soli-czosnek-pieprz ziarnisty-ziele angielskie-gorczyca-listek laurowy Dynię dzielimy na części.Usuwamy nasiona
Maminek kulinarnyktórych kupię wiele odmian dyń prosto od rolnika. Oprócz wymienionych już Hokkaido i piżmowej (odmiana Butternut), często sięgam po takie odmiany jak dynia prowansalska (odmiana Muscat de Provence), Acorn czy Blue Balet. Kilka lat temu odkryłam też dynię Futsu Black, która jest pyszna po upieczeniu, choć mniej słodka niż klasyczna dynia. Ważne, aby wybierać dynie patrząc na zastosowanie danej odmiany(...)przygotowanie dyni jest krojenie i gotowanie lub pieczenie jej na świeżo. Taka pieczona dynia idealnie pasuje do sałatek i dań głównych, a dynia gotowana nada się do zup czy dań typu curry. Na blogu znajdziecie mnóstwo pomysłów na dania z dynią . I ostatnim sposobem na dynię jest jej przygotowywanie do słoików w dwóch postaciach: dyni w occie, którą wprost uwielbiam
nietylkopasta.plDostałam dwie ogromne dynie i powiem szczerze, że nie miałam pojęcia co z nimi zrobić, zrobiłam już zupę, włożyłam kilka słoiczków dyni w occie winnym i nie miałam pojęcia co można jeszcze zrobić z tego pomarańczowego stwora, w poszukiwaniu przepisów odkryłam, że dynie można zrobić na milion sposobów, znalazłam mnóstwo przepisów, a te dwa pochodzą ze wspaniałego blogu lawendowy
zdrowa vege kuchniaCzłowiek uczy się całe życie... ja na przykład nigdy nie starałam sie zapoznać bliżej z dynią. Było to dla mnie warzywo bez smaku znane jako dynia z octu, za która delikatnie mówiąc nie przepadam. No ale wiek zobowiązuje, trzeba nadrabiać straty.. :)Dziś przekonałam się, że dynia jest genialna, pyszna, słodka jakby polana miodem, cudna wręcz! :)1/2 średniej wielkości dyni
Z butelką mleczka w tle