dynia w occie - 1020 przepisów (strona:7/68)

Sałatka z marynowanym ogórkiem i fasolką szparagową 192

ogórkiem i fasolką szparagową porcja dla 2 osób Składniki: sałata zielona, rukola 150 g fasolki szparagowej 1 mała czerwona cebula 1/2 ogórka 2 łyżki parmezanu 3 łyżki pestek dyni 3 łyżki octu jabłkowego sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru sos: 3 łyżki oliwy 2 łyżki miodu 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki na sos wymieszać i odstawić(...)smaki się przegryzły. Na patelni lekko podprażyć pestki dyni. Zetrzeć parmezan na tartce. Ogórka obrać, pokroić w plasterki a potem na pół. Włożyć do miseczki i dodać sól, pieprz, cukier, ocet jabłkowy. Wymieszać i wstawić do lodówki na czas przygotowania sałatki. Fasolkę podzielić na 3 części i ugotować. Cebulę pokroić w piórka. Sałaty umyć i osuszyć. Na talerz wyłożyć sałaty

Jaglusia
Sałatka z pestkami dyni 200

Składniki: ok 50 - 80 g gotowanego lub pieczonego mięsa 3 jajka pół czerwonej cebuli kilka suszonych pomidorów łyżeczka octu jabłkowego pestki dyni sól, pieprz koperek Przygotowanie: Mięso (u mnie upieczony karczek) pokroić w kostkę, dodać do niego ugotowane na twardo jajka pokrojone według uznania, cebulę w piórkach, pestki dyni i suszone pomidory.  Doprawić do smaku solą, pieprzem i łyżeczką

Gaździnka warzy
Zupa dyniowo-kalafiorowa z curry i parmezanem 138

uznaniagałka muszkatołowa- ilość wg uznaniatarty świeży imbir- ilość wg uznaniasól, pieprz10 dag parmezanu (opcjonalnie inny ser)garść prażonych słoneczników (albo pestek dyni)1 łyżka octu winnegoświeże zioła do dekoracjioliwa do smażenia3 ząbki czosnkuNa oliwie smażymy dynię i cebulę pokrojoną w kostkę, wrzucamy przyprawy: curry, tarty świeży imbir, gałka oraz

Bon Appetit Małgorzaty
Dynia marynowana po śląsku 117

dzień jesieni...a jak jesień to i dynia:) Tak więc niedziela upłynie nam pod znakiem tego warzywa. Na poczatek dynia marnowana po śląsku.Składniki:1 kg dyni (bez skóry, bez pestek)szklanka octu winnegoszklanka wody2-3 gałązki estragonu lub rozmarynu5-6 goździkówkawałek kory cynamonu50 g cukru10 g soliPrzygotowanie:pokrojony w równą kostkę miąższ dyni wrzucamy na 4-5 minut

Anioły w kuchni
Dynia marynowana 209

propozycja do sałatek lub dań na ciepło. Składniki 1 kg dyni bez miąższu i skórki 1 l wody 3/4 szkl cukru 1/2 łyżeczki soli 6 goździków 1/2 szkl octu 10 % 1. Dynię kroimy w niedużą kostkę. … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
CARPACCIO Z BURAKA 126

info ze strony Kulinarni łowcy smaków ) Polecam serdecznie, kombinujcie z burakami, nie używajcie ich tylko do barszczu :) SKŁADNIKI: 1 średniej wielkości burak roszponka 1 łyżka pestek z dyni oliwa extra vergine ocet balsamiczny ( w moim przypadku o smaku gruszkowym ) sól, pieprz A jak to zrobić: Buraka ugotować do miękkości, obrać ze skóry i pokroić na cienkie plasterki. Na talerzu ułożyć(...)roszponkę, a następnie plasterki buraka. Pestki z dyni uprażyć na patelni i posypać buraki. Z oliwy, octu, soli i pieprzu przygotować sos, mieszając ze sobą wszystkie składniki, polać przygotowane carpaccio. Smacznego

Kuchnia w opałach
Pasta z dyniowatych i papryki (również do słoików na zimę) 207

sporego patisona 4 czerwone papryki 2 ząbki czosnku pół łyżeczki papryki wędzonej 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego (użyłam octu jabłkowo-pigwowego własnej roboty) kopiasta łyżka czubrycy zielonej sól ostra papryka w proszku olej Papryki pokroić na połówki, usunąć gniazda nasienne. Skórkę dobrze posmarować olejem. Dynię i patisona (bez pestek, ale ze skórką) pokroić na grube plastry. Warzywa ułożyć(...)ekologicznie, nie używam bez potrzeby plastiku. Dynię (ze skórą) i patisona (bez skóry) pokroić na byle jakie kawałki. Wrzucić do wysokiego naczynia. Z papryk zdjąć skórki. Dodać je do dyni i patisona razem z sosem, który utworzy się we wgłębieniach papryk. Do warzyw dodać czubrycę, czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę wędzoną i ocet. Całość zmiksować na gładką masę. Pastę doprawić

Weekendy w domu i ogrodzie
Lekkostrawna surówka z białej rzodkwi z pestkami dyni 147

niektórych. Jednakże jest sposób na to, aby rzodkiew stała się bardzo delikatna w smaku, a nie traciła nic ze swoich prozdrowotnych właściwości. SKŁADNIKI Połowa białej rzodkwi Pestki dyni Jogurt / śmietana Majonez Ocet jabłkowy / sok z cytryny Pieprz Sól Cukier WYKONANIE Rzodkiew obieramy i ścieramy tarce. Dodajemy jogurt/śmietanę i odrobinę majonezu. Doprawiamy solą, pieprzem, octem jabłkowym i cukrem. Na koniec

Zofiana
Pieczona dynia hokaido z olejem sezamowym 147

łyżeczki suszonego tymianku 2-3 ząbki czosnku garść świeżej bazyli 1/2 łyżeczki curry sól morska do smaku 2-3 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki octu balsamicznego Sposób przygotowania: Dynie przekroić na mniejsze kawałki, usunąć miąsz z pestkami i pokroić w 2 centymetrowe słupki, skropić olejem sezamowym i octem balsamicznym. Posypać tymiankiem, solą morską, pokrojonym czosnkiem i bazylią. W stawić

Gosia gotuje
Zupa krem z dyni bez glutenu i bez laktozy 166

dynia 6 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka w korzeniu kawałek selera kawałek świeżego imbiru natka pietruszki 2 małe cebule 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego sól pieprz pestki dyni Wszystkie warzywa obrałam. Dynię, ziemniaki i marchewkę pokroiłam na mniejsze kawałki. Do garnka wlałam 3 litry wody. Dodałam oliwę, ocet jabłkowy, ziemniaki, marchewkę, cebulę, czosnek, imbir, pietruszkę

nietadieta
Kurczak zagrodowy w ziołach prowansalskich z pieczoną dynią 116

łyżeczki soli olej rzepakowy do natarcia mięsa czosnek 2 ząbki skórka z cytryny ok 1 łyżeczki dynia piżmowa szczypta cynamonu sól 1 łyżeczka miodu 1 łyżka octu jabłkowego 2 łyżeczki oleju Dynię piżmową obraną ze skórki i pociętą w kostkę zamarynować w oleju ze szczyptą soli, cynamonu, miodu z łyżką octu jabłkowego. Kurczaka natrzeć ziołami, solą, czosnkiem oraz skórką

AZgotuj!
Chutney dyniowy z karmelizowanym cukrem 79

wierzch plasterek żółtego sera.. mniam! Składniki 500 g dyni 150 g cebuli 30 g świeżego imbiru sok z 1 pomarańczy 10 ziaren czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki nasion kuminu (kmin rzymski) 1 łyżeczka kurkumy w proszku szczypta świeżo otartej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki soli 100 ml octu jabłkowego 100 ml wody 150 g cukru Wykonanie Karmelizowany(...)dyni. Dynię obieramy, wydrążamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Obrany imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Z pomarańczy wyciskamy sok.  Pieprz, kolendrę, kumin ucieramy w moździerzu, mieszamy z kurkumą i gałką muszkatołową. Do garnka wrzucamy stratą dynię, cebulę, imbir, sól, mieszankę przypraw, dolewamy sok z pomarańczy, ocet i wodę. Gotujemy

Tajemnice Smaku
Sałatka z buraków kiszonych i pieczonych 109

zakwasu – przepis sól do smaku 1 łyżka dobrego oleju tłoczonego na zimno – u mnie olej z ostropestu 2 łyżki ketchupu 2 łyżki octu – u mnie ocet śliwkowy – przepis 2 łyżki pestek dyni Jak zrobić sałatkę z buraków: Zaczynamy od buraków. Pieczemy je według wskazówek – tutaj . Ja miałam wcześniej upieczone i zamrożone buraki, więc wyjęłam(...)tarce jarzynowej. Potem rozdrabniamy buraki kiszone – ja kisiłam swoje pokrojone w słupki, więc nożem pokroiłam je w drobną kosteczkę. Potem mieszamy buraki z olejem, ketchupem, pestkami dyni. Finalnie doprawiamy do smaku octem i solą. Artykuł Sałatka z buraków kiszonych i pieczonych pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Ketchup z dyni i cukinii. Już więcej nie kupisz tego ze sklepu 37

przygotujecie, nie będziecie chcieć innego! Składniki na ketchup z dyni i cukinii (12 słoików po 0,3 l): 1 kg cukinii (waga po obraniu i wydrążeniu pestek) 1,5 kg dyni (waga po obraniu i wydrążeniu pestek) 1 kg cebuli 200 g przecieru pomidorowego szklanka cukru (200 g) szklanka octu jabłkowego (250 ml) 2 łyżki soli łyżka słodkiej papryki(...)tarce o drobnych oczkach albo rozdrobnij w szatkownicy. Dynię (dałam jedną średnią sztukę) umyj i ostrym nożem przekrój na ćwiartki. Łyżką wydrąż nasiona i obierz z twardej skórki. Dynię, podobnie jak cukinię, zetrzyj na tarce lub rozdrobnij. Cebule obierz, umyj i również zetrzyj. Wszystkie składniki, czyli cukinię, cebulę i dynię przełóż do dużego garnka, posyp cukrem i solą. Składniki wymieszaj

e-PrzepisyKulinarne
Ketchup z dyni 151

płaskie łyżki soli 1 szkl cukru 880 ml przecieru pomidorowego 2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 szkl octu jabłkowego Przygotowanie: Dynię wraz z obraną cebulą ścieramy na tarce o jarzynowych oczkach. Dodajemy sól, mieszamy i odstawiamy na 4 godziny. Po tym czasie dodajemy cukier i na bardzo małym ogniu gotujemy

słodkie i nie tylko historie kulinarne