dynia w occie - 1020 przepisów (strona:15/68)

Kolorowa babka 120

łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu 1 kisiel cytrynowy 1 kisiel pomarańczowy 1 kisiel wiśniowy 1 łyżka kakao 2 łyżki puree z dyni Masło,cukier i żółtka utrzeć na puszystą masę. Dodać ocet,olej,ekstrakt,wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto podzielić na 4 równe części

Kolorowa kuchnia Elki
Marynowana dynia 219

kilka goździków 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego (dałam od siebie) 1 szklanka octu 10% (dałam 1,5 szklanki) 0,5 szklanki octu winnego białego (dałam od siebie) 2 gwiazdki anyżu (jeśli ktoś lubi aromat, moim zdaniem z dynią świetnie się komponuje) sól do smaku również dałam od siebie(...)łyżek, nie pamiętam dokładnie, trzeba próbować i doprawiać; Ola nie daje soli - marynuje na słodko Do dużego garnka wlać wodę, ocet, przyprawy (bez soli) i zagotować. Dodać łyżkę soli, spróbować i ewentualnie doprawić. Dynię oczyścić, obrać, pokroić w dużą kostkę i wrzucić do gotującej się marynaty. Gotować na małym ogniu aż będzie miękka (ja gotowałam na półmiękko, gdyż wolę twardszą

Kuchnia Prezydentowej
Keczup z pomidorków koktajlowych, bez cukru 174

litra sosu): 2 kg pomidorków koktajlowych 0,7 kg pomidorów 150 g dyni odmiany Hokkaido (jako zagęstnik) 8 świeżych daktyli duża cebula 4 papryki chili gałązka natki pietruszki gałązka selera 2 goździki pół łyżeczki białej gorczycy łyżeczka soli 2 łyżki octu winnego olej(...)Papryki przepołowić, wyjąć gniazda nasienne. Skórkę dokładnie obtoczyć w oleju. Ułożyć na blasze. Dynię (ze skórką) pokroić na dwie łódeczki, ułożyć obok papryk.  Blachę z paprykami i dynią włożyć do piekarnika nastawionego na 190 stopni C. Piec 30 minut. Piekarnik wyłączyć, a papryki i dynię zostawić w nim jeszcze 30 minut lub dłużej. Pomidorki odszypułkować i wypłukać. Wrzucić

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z mozzarellą i pomarańczą na roszponce 233

pomarańczę, awokado i mozzarellę na listkach roszponki. składniki: 2 garście roszponki 1 małe awokado 1 mała pomarańcza 18-20 kulek małej mozzarelli 2-3 garście pestek dyni 4 łyżki oleju 2 łyżki octu balsamicznego lub soku z cytryny 1 łyżeczka miodu Na talerzach ułożyć listki roszponki. Awokado obrać usunąć pestkę i pokroić na kawałki. Pomarańczę również obrać i pokroić

Monia miesza i gotuje
Jarzynowe carpaccio 93

Składniki ogórek sałatkowy (150 g ) 2 łyżki pestek dyni 150 g młodej marchewki 5 rzodkiewek mała kalarepa dymka ze szczypiorkiem 4 łyżki białego octu winnego łyżeczka płynnego miodu sól czarny pieprz 2 łyżki oleju z pestek dyni 5 łyżek oleju Przygotowanie Pestki dyni uprażyłem na patelni bez tłuszczu, powinny zacząć wydzielać przyjemny wyczuwalny zapach. Zdjąłem z patelni i ostudziłem. Kalarepkę(...)umyłem i oczyściłem. Białe i jasnozielone części cebuli pokroiłem w cieniutkie krążki. Ocet z miodem, solą i pieprzem wymieszałem trzepaczką do piany, następnie ubiłem dolewając powoli oba rodzaje oleju. Sosem posmarowałem cztery talerze, ułożyłem na nich plasterki warzyw. Pokropiłem pozostałą marynatą. Posypałem krążkami cebuli i pestkami dyni. Do carpaccio podałem chleb ze smarowidłem jajecznym

R'n'G Kitchen
Rozgrzewający krem z dyni 153

szczypta suszonego czosnku - 1,5 łyżki pasty sambal oelek - 2,5 szklanki wody lub bulionu warzywnego - 165 ml mleczka kokosowego - szczypta pieprzu - szczypta soli - krem z octu balsamicznego - groszek ptysiowy Przygotowanie: Wydrążoną dynię obieramy ze skóry i kroimy w małe kawałki. Imbir obieramy i kroimy w półplasterki, a cebulę kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy warzywa

W poszukiwaniu inspiracji
Sałatka z adzuki, burakami, selerem, kaszą jaglaną i awokado 111

ocet balsamiczny - natka pietruszki - 1 łyżeczka pestek dyni Wykonanie: - Kaszę gotować przez 15 minut z dodatkiem kurkumy i soli - Następnie przełożyć ją do miseczki i schłodzić - Fasolkę adzuki przełożyć do garnka, dolać trochę wody i zagotować - Dodać garam masalę, dusić przez minutę, następnie schłodzić - Buraczki obrać i pokroić w grubą kostkę - Umieścić je w miseczce, skropić octem balsamicznym i wymieszać

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z pieczonego buraka, jabłka i koziego sera. 145

jestem bardzo zadowolony! ;) Składniki: (na jedną porcję) 1 mały burak 1 małe jabłko około 25 gramów słonego koziego serka garść prażonych pestek dyni 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka naturalnego syropu malinowego sól i świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Buraka umyć i zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 40 - 60 minut(...)Pokroić na półplasterki i zamarynować w mieszance oliwy, octu i syropu z dodatkiem soli i pieprzu (około 30 minut). Jabłko umyć i pokroić ze skórką w półplasterki (usuwając środek). Serek kozi również pokroić w półplasterki (lub inaczej jeżeli kształt serka na to nie pozwala). Zaaranżować na talerzu sałatkę. Posypać pestkami dyni, skropić marynatą od buraka i oprószyć dodatkowo pieprzem

zadanie-gotowanie
Bakłażan z dynią topinamburem tofu i czarnym ryżem 57

składniki: 2 bakłażany 1/2 szklanki ryżu czarnego 300 g topinamburu 1 papryka czerwona 100 g tofu 1 dynia hokkaido mała sól, pieprz, natka pietruszki, koper świeży olej, zioła prowansalskie ocet balsamico  Ryż gotuję według instrukcji opakowania. Bakłażany kroję wzdłuż(...)wycinam miąższ ze środka zostawiając po 1 cm grubości. Posypuję solą bakłażany i miąższ i odstawiam na 30 minut. Paprykę, dynię, tofu, kroję w kostkę. Dyni nie obieram, wydrążam środek. Przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, zioła prowansalskie, olej, ocet balsamiczny. Topinambur myję, nie obieram go, tylko skrobię za pomocą druciaka takiego do garnków. Topinambur wkładam do wody z łyżką

wesoła kuchnia
Kulki dyniowe słodko-kwaśne 43

Składniki: ? 1 dynia Zalewa na 1 kg gotowych kulek dyniowych: ? 3 szklanki wody ? 1/2 szklanki octu ? 40 dkg cukru ? kilka goździków ? laska cynamonu Wykonanie: ? Dynię przekroić na 4 części, wybrać pestki. ? Z miąższu wydrążać kulki metalową łyżeczką do robienia kulek. ? Gotowe kulki sparzyć przez 2 minuty we wrzątku. ? Odcedzić, przelać zimną wodą i zapakować do słoików. ? Zagotować składniki zalewy, pogotować

To co kocham
Kulki dyniowe słodko-kwaśne 89

Składniki: • 1 dynia Zalewa na 1 kg gotowych kulek dyniowych: • 3 szklanki wody • 1/2 szklanki octu • 40 dkg cukru • kilka goździków • laska cynamonu Wykonanie: • Dynię przekroić na 4 części, wybrać pestki. • Z miąższu wydrążać kulki metalową łyżeczką do robienia kulek. • Gotowe kulki sparzyć przez 2 minuty we wrzątku. • Odcedzić, przelać zimną wodą i zapakować

To co kocham
Zapiekanki z wafli ryżowych z dynią, cebulą i cheddarem 87

cebuli 1 łyżeczka masła klarowanego 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki octu winnego sól i pieprz 150 g startego sera cheddar pół pęczka posiekanej natki pietruszki Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na maśle. Dodajemy miód i ocet. Chwilę karmelizujemy. Dodajemy ją do purée z dyni, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Wszystkie wafle ryżowe smarujemy

Mienta blog
Tarta rustykalna z dynią, serkiem i karmelizowaną cebulą 100

mąki pszennej 100 g masła 3 łyżki naturalnego twarożku (ok. 65 g) 1/4 łyżeczki soli nadzienie: 200 g puree z dyni 50 g naturalnego twarożku czerwona cebula łyżeczka masła klarowanego łyżeczka miodu pół łyżeczki octu winnego sol i pieprz do smaku dodatkowo: feta szczypiorek płatki chili Mąkę siekamy z masłem i solą. Dodajemy twarożek i zagniatamy na gładkie ciasto. Przekładamy(...)zamrażarki. Puree z dyni mieszamy z twarożkiem. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na maśle. Dodajemy miód i ocet i chwilę karmelizujemy. Dodajemy ją do nadzienia, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy. Na środku rozsmarowujemy nadzienie, zostawiając wolny ok. 3 cm margines ciasta, który później zawijamy do środka. Tartę pieczemy około

Mienta blog
Ostry sos z dyni i brzoskwiń 27

trochę dyni, cebuli, przypraw, wysmażyłam, zawekowałam i jest. Dziś próba generalna z hamburgerami z soczewicy. Jestem pewna, że ten sos świetnie sprawdzi się do drobiu. Za jakiś czas spróbuję zrobić z nim skrzydełka z kurczaka. Będzie super, już to wiem.  Składniki: 1 kg dyni (waga po obraniu) 1 kg brzoskwiń 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka octu winnego(...)Dynię i wypestkowane brzoskwinie kroimy w mniejszą kostkę (dynię obrałam, brzoskwinie nie ), wrzucamy do garnka z grubym dnem i smażymy bez oleju na wolnym ogniu około godziny. Na patelni smażymy do lekkiego zrumienienia pokrojone w kostkę cebulę, habanero i rozdrobniony czosnek. Pod koniec smażenia dodajemy kurkumę, imbir, wędzoną paprykę, smażymy 20 sekund. Zawartość patelni wrzucamy do dyni i brzoskwiń, mieszamy

Kardamonovy
Ostry sos z dyni i brzoskwiń 74

trochę dyni, cebuli, przypraw, wysmażyłam, zawekowałam i jest. Dziś próba generalna z hamburgerami z soczewicy. Jestem pewna, że ten sos świetnie sprawdzi się do drobiu. Za jakiś czas spróbuję zrobić z nim skrzydełka z kurczaka. Będzie super, już to wiem.  Składniki: 1 kg dyni (waga po obraniu) 1 kg brzoskwiń 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka octu winnego(...)Dynię i wypestkowane brzoskwinie kroimy w mniejszą kostkę (dynię obrałam, brzoskwinie nie ), wrzucamy do garnka z grubym dnem i smażymy bez oleju na wolnym ogniu około godziny. Na patelni smażymy do lekkiego zrumienienia pokrojone w kostkę cebulę, habanero i rozdrobniony czosnek. Pod koniec smażenia dodajemy kurkumę, imbir, wędzoną paprykę, smażymy 20 sekund. Zawartość patelni wrzucamy do dyni i brzoskwiń, mieszamy

Kardamonovy