drugie danie - 14640 przepisów (strona:385/976)

Pieczony sandacz z warzywami – obiad w 30 minut 279

dodać pozostałe warzywa i gałązkę rozmarynu, dusić pod przykryciem często mieszając po ok. 10 minutach dodać 1 łyżkę sosu ostrygowego, wino i skórkę otartą z drugiej cytryny warzywa powinny być gotowe mniej więcej w tym samym czasie, kiedy upiecze się ryba sandacza przed podaniem warto posypać świeżo zmielonym pieprzem   Smacznego! drukuj przepis(...)wersją przepisu Karola Okrasy i – chociaż przyznam, że do sosu ostrygowego podchodziłam z pewną nieśmiałością, naprawdę wart jest wypróbowania. Jest to danie lekkie, niebanalne, a przy tym przygotowuje się je zadziwiająco szybko. I te kolory…   Macie swoje ulubione sposoby na ryby? Będzie mi miło, jeśli

Patchwork
174. Baklawa 344

trudno dostępne). Można je także przygotować samodzielnie w domu... i tak też zrobiłam. Przygotowanie tego ciasta wymaga sporo czasu, cierpliwości i siły do wałkowania. Także szczerzę przyznam, że przy drugim podejściu do tego ciasta, wybiorę się do Almy lub Piotra i Pawła (ponoć tam jest dostępne) i kupię gotowe ciasto filo a farsz i całą resztę przygotuję sama(...)cytryny wody. Przygotowujemy ciasto filo: Do miski wlewamy wodę, oliwę, sól i wsypujemy większą połowę mąki. Mieszamy to za pomocą miksera, dodając tyle mąki ile się da, wsypujemy resztę mąki i ciasto dalej ugniatamy rękoma na stolnicy. Gotowe  przykrywamy miską lub ściereczką i pozostawiamy na godzinę. Przygotowujemy syrop gotując jego składniki na wolnym ogniu przez ok 10-15 minut

Jadło i czytadło
Tymianek cytrynowy milordzie 161

zawinąć się w kocyk i nawet nie próbować nic osiągnąć. Niestety na takie luksusy nie ma czasu. Moment refleksji tylko na czerwonym świetle, w drodze z jednej pracy do drugiej. To może chociaż ciastko do schrupania? Jakiś czas temu, przy okazji bzowych skonsów , pisałam że Anglicy to się znają. Im bardziej w jesień tym częściej do mnie ta myśl(...)myśląc że to mdłe twardziaki. Kiedy w końcu się skusiłam nie mogłam przestać ich jeść. A potem nauczyłam się je robić. Ponieważ w ogrodzie jest już niewiele rzeczy, które da się zjeść, sięgnęłam po zioła, które jeszcze całkiem dają radę. Ten przepis znalazłam szukając fajnych szortbredów i okazało się, że tymianek cytrynowy tylko czeka, żeby go użyć. MAŚLANE CIASTECZKA

les mirabelles
Hyzop lekarski: właściwości, zastosowanie, gdzie go kupić? 94

jest nazywana czasem józefek, józefka czy izap lekarski. Zdarza się, że można go u nas spotkać w stanie naturalnym – wtedy jest traktowany jako tzw. gatunek zawleczony, obcy na danym terenie. Hyzop lekarski może być także uprawiany w przydomowych ogródkach, nadaje się również do posadzenia w doniczce. Nie jest wymagający – potrzebuje gleby lekkiej i wapiennej. Dobrze, jeśli rośnie w miejscu nasłonecznionym(...)przyprawą o cierpkim, nieco korzennym smaku. Można nim przyprawiać m.in. pieczone mięsa (np. cielęcinę). Hyzop nadaje się też do innych potraw mięsnych, zwłaszcza z wołowiny. Można doprawiać nim również dania z fasoli i ziemniaków, może być składnikiem marynat. Bywa też dodawany do sałatek ze świeżych ogórków i pomidorów, a także do twarogu (w formie posiekanych, świeżych liści). Gdzie kupić

Żyję by jeść
Sałatka z wątróbką drobiową 285

  Wątróbka przez niektórych znienawidzona a przez niektórych uwielbiana :). Ja zdecydowanie do jedzenia wątróbki ponieważ zawiera dużo wartościowego żelaza oraz cynku ! Może skusicie się na taką

I LOVE LIFE
Kokosowy krem jaglany z malinami i granatem 133

mgnieniu. Zarówno sok z Jeżyn, jak i z Czarnego Bzu to doskonałe źródło witamin i składników mineralnych a zatem są idealnym sposobem na naturalną suplementację. Zarówno jeden, jak i drugi owoc to doskonałe źródło antocyjanów (zapobiegają nowotworom skóry, wzmacniają serce, usprawniają pracę układu krwionośnego), witaminy C- która w okresie jesienno- zimowym jest dla nas szczególnie ważna ze względu na działanie(...)którego często w naszej diecie brakuje. Soki w smaku są... kwaśne, ze względu na to, że ich skład jest jedno składnikowy, gdyż są to soki w stu procentach z danego owocu, co dla mnie jest niezwykle ważne, gdyż cenię sobie produkty, których etykieta jest krótka oraz czytelna i nie przypomina tablicy Mendelejewa. W skrócie, bo nie lubię się rozpisywać, soki

Mango Papaja
Słodki krem z żółtego buraka i mango 154

Lekko kwaskowaty i orzeźwiający smak mango idealnie dopełnia słodycz żółtego buraka. Zupę doprawiłam odrobiną kurkumy. Podałam z kaszą kuskus, którą doprawiłam mieloną kolendrą. Nadal nie jestem pewna, czy zjadłam danie wytrawne, czy deser ;) 2 porcje ok. 300 g 0,5 litra wody 2 żółte buraki, obrane, pokrojone na równe części 1 mniejsze mango 2 łyżki kaszy(...)koniec gotowania dodajemy pokrojoną połowę mango. Gdy buraki będą miękkie, całość miksujemy na krem. Kuskus doprawiamy kolendrą, zalewamy wodą tak, by sięgała ok. 1 cm ponad warstwę kaszy. Drugą połowę mango kroimy w plastry lub kostkę. Zupę przelewamy do talerzy, podajemy z kaszą i mango. Smacznego

Kucharzyca
Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna 221

naprawdę niewiele. - Do ręcznego wyrabiania polecam użycie rękawiczek lateksowych. - Ciasto wymaga długiego wyrabiania i długiego wyrastania, nie da się „obejść na skróty”. - Powyższe składniki podałam zgodnie z oryginałem przepisu. - Dałabym mniej soli – nie 3/4 tylko 1/2 łyżeczki. - Uprzedzę pytanie odnośnie mleka w proszku. Nie można go zastąpić mlekiem płynnym. document.createElement('video'); http://www.mojewypiekiinietylko.com/wp-content/uploads/2017/07/Bułeczki-drożdżowe-puszyste-jak-bawełna(...)zachwyty w internecie nie były na wyrost. Upieczone bułeczki przyciśnięte ręką (patrz mój film powyżej) wracają do swojego pierwotnego kształtu. Ponieważ piekłam z podwójnej porcji dodam, że na drugi dzień (trzeciego już nie będzie) bułeczki są takie same, jak po upieczeniu. Gorąco polecam i życzę smacznego.   Poniżej film znaleziony na You Tube, z którego wykorzystałam przepis. Wydrukuj przepis

mojewypiekiinietylko
Zdrowe ciasteczka z masłem migdałowym 243

moje dziecko naszło na ciasteczka, więc odszukałam, zmodyfikowałam, dodałam masło migdałowe prażone Primavika z bardzo dobrym składem bo 99% to migdały a 1% to sól morska, zamiast syropu klonowego dałam miód. Ciasteczka wyszły bardzo smaczne, polecam :-). Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na 20 ciasteczek: 1/2 szklanki masła migdałowego prażonego Primavika 1/4 szklanki płynnego miodu 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego(...)mąki amarantusowej 1/4 szklanki maki ziemniaczanej 1/4 szklanki mąki jaglanej 1/3 szklanki mąki kokosowej lub migdałowej 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1.W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej większej masło migdałowe z miodem i olejem kokosowym. 2. Do składników mokrych wsypujemy suche, dokładnie mieszamy, dodajemy posiekaną żurawinę, jeszcze raz mieszamy. 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blaszkę

kruche babeczki
Fale Dunaju. 169

kakao 2 łyżki mleka 1 puszka brzoskwiń w syropie. Składniki na krem: 500 ml mleka 1 żółtko 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego (ja dałam swojej roboty) 200 g masła Składniki na polewę: 10 dkg margaryny 6 łyżek cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki maki ziemniaczanej Wykonanie. Ciasto: Jajka ubić(...)zmniejszyć obroty do minimum. Dodać olej, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Gdy składniki się połączą, wylać połowę ciasta na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej połowy dodać  kakao i 2 łyżki mleka.Zmiksować i wylać na jasną część ciasta.Na wierzch wyłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez

Agusiowe smakołyki
Piernik z bakaliami 128

roku miało nie być piernika, ale 2 dni przed Wigilią koleżanka dała mi przepis na szybki piernik, który postanowiłam wypróbować jeszcze na te święta i jak widać sie udało.   Składniki: 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka mleka, 2 jajka, 1/2 szkl anki oleju, 2 duże łyżki miodu, 2 łyżeczki sody, przyprawa do piernika/cynamon, bakalie (ja dalam rodzynki(...)żurawinę suszoną, płatki migdałowe) Przygotowanie: składniki suche wkładamy do miski wrzucamy bakalie i mieszamy aby bakalie obtoczyły sie w mące. W drugiej misce mieszamy skladniki mokre. Następnie łączymy składniki suche z mokrymi, mieszamy i wykładamy ciasto do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, na programie góra/dół najlepiej na środkowym poziomie

Państwo Wojtczuk gotują
PTYSIE Z MUSEM ŁOSOSIOWYM 215

Uwielbiam ciasto ptysiowe! Przygotowuję z niego nie tylko pyszne Eklerki, karpatki , profiterolki , ale też wytrawne ptysie. Dziś, właśnie na takie mam dla Was przepis! Delikatne, chrupiące

Ostra na Słodko
Pieczarki zapiekane z warzywami 199

Pieczarki zapiekane z warzywami to pomysł na przekąskę na słono lub dodatek do obiadu. Do tego dania polecam wykorzystać bardzo duże pieczarki, ponieważ będą dobre do faszerowania. Taka przekąska jest lekka, szybka i bardzo prosta do przygotowania. Składniki na porcję dla 2 osób: 250 g dużych pieczarek 1/2 średniej wielkości pomidora 1 mała czerwona papryka  sól, pieprz(...)łyżka oliwy z oliwek kilka gałązek szczypiorku i pietruszki ewentualnie kilka plasterków żółtego sera Pieczarki umyć, oczyścić (obrać ze skórki) i usunąć nóżki. Połowę pomidora i papryki (druga połowę nadziejemy przygotowanym farszem!) bardzo drobno pokroić. Nóżki pieczarek drobno pokroić. Szczypiorek i pietruszkę posiekać. Pokrojone warzywa wsypać do miski, wlać oliwę, całość przyprawić solą oraz pieprzem. Cały farsz wymieszać

Ugotować
Cannelloni z mięsem mielonym zapiekane pod beszamelem 176

tylko o to, by go troszkę podgotować - łatwiej będzie to faszerować, nie będzie pękać. Do makaronowych rurek małą łyżeczką delikatnie wkładamy farsz. Gotowe rurki układamy w blaszce, jeden obok drugiego w niewielkich odstępach. Warto przygotować większą blaszkę i układać rurki tylko w jednej warstwie. Całość zalewamy sosem beszamelowym, tak, aby cały makaron był w nim zanurzony - tylko wtedy będzie mógł(...)niego mąkę, a następnie mleko. Gotujemy do połączenia składników, często mieszając. Można skorzystać z pomocy blendera, aby uzyskać gładką, jednolitą konsystencję. Doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą. Danie zapiekamy w temp. 210 st. przez 30 minut. 10 minut przed końcem posypujemy startym serem żółtym. Gotowe :) Przed podaniem można udekorować zapiekankę szczypiorkiem ;) aakuku

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Puree z dyni 134

jest prosty do zrobienia i całkowicie naturalny, nie zawiera bowiem żadnych dodatków w postaci soli, czy cukru ani innych przypraw (ma więc zastosowanie uniwersalne). Nadaje się też doskonale jako danie dla niemowląt :) Składniki: dynia (w dowolnej ilości) Wykonanie: Dynię myjemy, kroimy na pół. Oczyszczamy ją z pestek i włókien. Następnie kroimy na półksiężyce. Obieramy każdą część(...)miąższ) i kroimy w kostkę. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Cząstki dyni układamy na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Powinny być luźno ułożone, nie jedna na drugiej. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20-30 minut, aż dynia zmięknie. Następnie dynię wyjmujemy (np. łyżką cedzakową) i wkładamy do dużego garnka. Powtarzamy tę czynność

MyCookBook.pl
Jajka po szkocku 140

Danie obiadowe. I przekąska. Dla Szkotów danie na śniadanie. Proste, tanie, a jakie efektowne, a do tego naprawdę sycące. Składniki: 6 jajek ugotowanych 2 jajka do panierowania 600-700 g mięsa mielonego 1 łyżeczka czubata papryki ostrej 5 filetów anchovies kilka gałązek tymianku 1 gałązka rozmarynu 1 łyżka oleju rzepakowego bułka tarta(...)mąka Wykonanie: W malakserze zmiksować anchovies, paprykę, tymianek i rozmaryn. Dodać do mięsa mielonego i dokładnie wymieszać. Na głęboki talerz wysypać mąkę, na drugi bułkę tartą, w kolejnym przygotować roztrzepane jajka. Jajka obrać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Jajko obtoczyć w mące. Na blacie (może też być deska do krojenia) podsypanym mąką przygotować „placek” z mięsa mielonego, tak, żeby móc

Pociąg Do Kuchni
Sakiewki z papieru ryżowego z nadzieniem mięsno - warzywnym 426

zakupy. W planach było sushi i jeszcze kilka innych azjatyckich dań, ale postanowiłem zacząć od sakiewek z papieru ryżowego z kurczakiem i warzywami.   Bardzo podobne sakiewki, tylko, że warzywne dostałem w zgłoszeniu na mój wiosenny konkurs od Karoliny, jednej z moich czytelniczek. Zrobiła trzy dania w parowarze i była zaraz za nagrodzonymi przepisami. Z wszystkich odrzuconych(...)jestem tylko facetem bez większych zdolności manualnych:) Zrobiłem połowę sakiewek, a połowę w formie sajgonek, ale że sakiewki wyglądały lepiej, to one wylądowały na zdjęciach :) W tej drugiej formie będą przy kolejnej okazji z innym nadzieniem :)      Składniki :  1 filet z piersi kurczaka  2 łyżki sosu sojowego 2 papryczki pikantne  1/2 marchewki

Parowar Faceta
Najlepszy kucharz świata 178

serca.Przygotowania zaczynają przypominać walkę o przetrwanie,jego być albo nie być,gdyż towarzyszy temu ogromny wysiłek fizyczny.Z jedenj strony nie może się już doczekać swojego wielkiego dnia,z  drugiej boi się,że coś pójdzie nie po jego myśli. Z racji tego,że Rasmus stawał już dwukrotnie na podjum jako brązowy i srebry medalista,jego cel jest jeden "złoto(...)przed jak i w trakcie trwania Bocuse d'Or.Trzeba przyznać,że koncentracja Rasmusa Kofoeda udzieliła się również nam.Na sali panowała totalna cisza.Gdy podczas konkursu kelnerzy podnoszą platery z prezentowanym daniem i coś idzie nie tak,wszyscy widzowie reaguja niezwykle emocjonalnie. Oczywiście duńczyk zdobywa upragnione złoto a od nas (widzów)otrzymuje gromkie brawa. Film możecie obejrzeć na antenie Kuchni + . Zdjęcia

Wielki apetyt
Czekoladowa Pokusa 169

połączy z budyniem. Masło, o temperaturze pokojowej,  ucieram z cukrem na puch i dodaję porcjami przestudzony budyń z galaretką.  Na posmarowanym spodzie smaruję masę czekoladową , przykrywam drugim, posmarowanym blatem ciasta i schładzam w lodówce. Składniki na polewę podgrzewam w garnuszku i mieszam, ochładzam do temperatury pokojowej i polewam wierzch mojego ciasta. Całość ponownie schładzam. Moja Rada(...)się zważyć, a wtedy musicie zajrzeć  do Porad  by uratować masę. Jeśli nie macie dżemu z aronii i cukinii, to idealnym zamiennikiem będą powidła śliwkowe ( moim dzieciakom, dałam do spróbowania połączenia obu dżemów i zgodnie stwierdziły, że smakuje jak śliwkowy

Ciasteczkowy Potwór