express do kawy zażyczył sobie odkamieniania... 🙈 , a po 30 minutach ciasto było już chłodne... 😂 , mimo to było przepyszne). Dzięki posmarowaniu wieńca masłem z cynamonem ciasto uzyskało chrupiącą skorupkę... mniam... 😋 Niestety drugiego dnia nie było już tak smaczne, a trzeciego zrobiło się wręcz twarde jak skała... Tak więc jest to ciasto zdecydowanie do zjedzenia na świeżo. Wymaga więc małych zmian, tymczasem zostawiam(...)czasem na pewno go ulepszę, bo ciasto jest tego warte... Inspiracją był ten przepis Składniki: ciasto: - 350g mąki orkiszowej tortowej typ450 (lub pszennej) - 7-8g drożdży instant (dałam 20g świeżych) - szczypta soli - 1 łyżka cukru trzcinowego (dałam ksylitol) - 175g mleka podgrzanego do temp. ok. 38*C - 1 jajko - 30g roztopionego masła nadzienie: - 2 płaskie łyżki cynamonu - 4 łyżki cukru
Smaczne ZdrowePo świątecznym ucztowaniu tym bardziej warto zrobić detoks. Najczęściej "je się oczami", zatem im ciekawszy kolor tym lepiej ponieważ częściej do nich wracamy. Moim hitem są
Kulinarne pyszności Molkiprzygotowywaniu domowych wyrobów proponuję – Schab do chleba. Składniki: - 1 kg schabu - 1 łyżka soli peklującej - 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej - 2 łyżki cukru (kryształ) - przyprawy według uznania (dałam czosnek, pieprz czarny, paprykę słodką, majeranek) Dodatkowo: - 2 łyżeczki wędzonej soli morskiej (może być zwykła morska) Opłukany w zimnej wodzie i osuszony papierowym ręcznikiem schab nacieramy mieszanką soli peklowej i kamiennej(...)cukrem. Potem wcieramy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy. Tak przygotowany schab umieszczamy w szklanym naczyniu i wstawiamy do lodówki na 36 – 72 godzin. Codziennie obracamy go na druga stronę i odlewamy (wycieramy) zbierający się płyn. Po zakończeniu peklowania schab parzymy. Zagotowujemy wodę z 2 łyżeczkami soli wędzonej. Do zagotowanej wody wkładamy mięso. Gotujemy 10 minut od ponownego
mojewypiekiinietylkoSpożywanie nabiału to dość kontrowersyjny temat gdyż zdania są bardzo podzielone. Jedni całkowicie eliminują go ze swojej diety i są krytykowani, a druga część populacji uważa, że nabiał jest bogaty w wapń i witaminy. Czy warto zatem jeść nabiał? Nabiał – wady spożywania Mleko zawiera laktozę , gdzie większość z nas nie toleruje laktozy do najczęstszych objawów zaliczamy wzdęcia, biegunki(...)zaparcia ¾ mleka zawiera kazeinę osoby borykające się z chorobami autoimmunologicznymi często idzie w parze z nietolerancją na gluten. Można wykonać badania specjalistyczne dotyczące alergii pokarmowych na daną grupę produktów Mleko zawiera hormon wzrostu – przydatny naszym pociechom lecz u młodzieży wywołuje trądzik a u dorosłych przyspiesza proces starzenia Nabiał – zalety spożywania Mleko o dużej zawartości tłuszczu bogate jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!całością, dzięki temu uwydatni on swój smak i aromat, dodaj jedną garść pomidorków koktajlowych, pokrojonych w mniejsze kawałki, trzy łyżki kukurydzy, całość przesmaż około 2- 4 minuty. Drugą garść pomidorków kroimy na ćwiartki. Awokado kroimy na cieniutkie małe plasterki. Dymkę i natkę siekamy. Granat obieramy i wyjmujemy wypustki. Tacosy wyjmujemy ostrożnie z piekarnika, nakładamy gorący farsz(...)zieleninę i cienko pokrojona limonkę (lub skrapiamy sokiem z limonki). Całość polewamy sosem czosnkowym Gotowe! Idealna przekąska na imprezę! Smacznego! Dajcie znać czy przepis przypadł Wam do gustu ;-))) My uwielbiamy to danie
SMYKWKUCHNIupłynął Wam ostatni dzień roku? Zapraszamy na krótką relację, jak było u nas. Ostatni dzień 2017 r. O tym kiedy wstaniemy zwykle decyduje Miłoszek. Tym razem dobre dziecko dało pospać do 7.30 :-). Dzień, jak zawsze tutaj, zaczęliśmy od wspólnego śniadania. W Słopnicach Miłoszka karmi głównie Gienek – podczas wspólnych wyjazdów chłopaki wykorzystują każdą okazję na wspólne spędzanie czasu. Zobacz też(...)widokiem. Po śniadanku Miłosz pierwszy raz w życiu zobaczył śnieg z prawdziwego zdarzenia i długo mu się przyglądał. Później dołączył do niego Luluś i tak sobie stały chłopaki :-). Drugi punkt dnia – obowiązkowy – to wspólny spacer. Odkąd jest z nami Miłoszek, spacery stały się trochę krótsze, ale za to jeszcze fajniejsze. Lulek kocha zimę i śnieżne szaleństwa
Niedzielny kucharzpatelni dodajemy olej i trzymamy po podgrzaniu na minimalnym ogniu. Ser żółty najpierw oprószamy mąką mocno ją dociskając, po czym otaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej – ser żółty da się smażyć jak typowy czeski ser do smażenia, trzeba go tylko okiełznać – na patelni nie może być za dużo tłuszczu (smażony w zbyt dużej ilości tłuszczu ser się rozpłynie(...)mocno zagrzać do rozpuszczenia, ale nie pozwolić mu wypłynąć. Na małym ogniu smażymy ser do zrumienienia bułki z jednej strony (ok. 2-3 minut), po czym przewracamy na drugą i jeszcze 1,5-2 minuty dosmażamy. Wkładamy do bułek po 2 frankfurterki, rozdzielamy na nie pozostały sos tatarski i kładziemy po kawałku panierowanego sera. Podajemy od razu. Uwaga przy
Karo in the Kitchenmusu jabłkowego dodać cynamon i ewentualnie dosłodzić. Ilość cukru i cynamonu dostosujcie do swoich upodobań. Jeśli już wcześniej podczas przygotowywania musu dodawaliście te składniki, możecie je teraz pominąć lub dać ich odrobinę mniej. Choć jakby to powiedziała moja Babcia: "Cynamonu nigdy za dużo.. " ;). Prostokątną blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub jak to zawsze robi moja(...)oprószyć mąką. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i odwinąć z folii. Podzielić na dwie równe części. Jedną część z powrotem zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki. Drugą natomiast rozwałkować na stolnicy oprószając mąką na wymiary blaszki w której będziemy piec szarlotkę (25x35 cm). Ciasto przełożyć do formy, dobrze podociskać i ponakłuwać widelcem. Umieścić w lodówce
Nastoletnie WypiekanieTradycyjne kotlety schabowe z dodatkiem ananasa i sera żółtego. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 2 Składniki: 2 plastry schabu 2 plastry ananasa z
KuchniaWeDwoje.plzawsze. Jak wszystkie rośliny strączkowe, bób dostarcza nam wiele witamin, jest skarbnicą białka, więc z powodzeniem zastępuje mięso w diecie wegetariańskiej. Efektem mojego sezonowego gotowania jest przerabianie w sezonie danego warzywa na różne sposoby, jeśli jeszcze brakuje Wam pomysłu na bób zaglądnijcie na stronę. Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 40 min 1 kg młodych ziemniaków 1 kg bobu(...)sera mascarpone olej rzepakowy ok 2 łyżki masła sól, pieprz Przygotowanie: 1. Piersi kurczaka osuszamy, układamy na papierze do pieczenia, oprószamy solą i pieprzem, przykrywamy drugim kawałkiem papieru do pieczenia i rozbijamy wałkiem do ciasta, piersi powinny być równej grubości, a przyprawy przykleić się do mięsa, odkładamy 2. Ziemniaki myjemy, można lekko oskrobać, kroimy w dużą kostkę
Słodki KompromisAngielski w karteczkach? Angielski w karteczkach słownictwo dla zaawansowanych to 1000 karteczek w każdym zestawie. Na każdej karteczce znajdziemy hasło, utworzony z jego pomocą zwrot czy całe zdanie. Z drugiej strony karteczki odnajdziemy zaś tłumaczenie wersji angielskiej na język polski. Do każdego kursu dołączona jest również płyta CD, na której zapisane zostały nagrania audio każdego z haseł, które znajdziemy(...)ponumerowane więc nie ma problemu ze znalezieniem odpowiedniego nagrania) wraz z jego tłumaczeniem oraz z przykładowym zdaniem (zwrotem), w którym słowo zostało zastosowane. Znika odwieczny problem „jak prawidłowo wymawiać dane słowo”. Przekrój poznawanych słów jest bardzo szeroki. Znajdziemy tu takie dziedziny jak praca, czas, człowiek, ciało, zmysły, rodzina, edukacja, kultura, sąd i prawo, zdrowie, walka i wojsko, polityka i państwo
Krzywa ProstaWitajcie:) zostają Wam czasami ziemniaki z obiadu ? bo mi często. Dzisiaj mam dla Was propozycję pysznych kulek z kurczakiem, topionym serkiem i do tego sos czosnkowy
Sama słodycz i szczypta chiliCarry i kurkuma to ukochane przyprawy moich synów, od obiadu do wieczora nakłada się dokładki po 2-3 razy, a że do tego jest to carry
Apetyczna babeczkamamami jak to jest, że jej kilkuletnia córka nie potrafi usiedzieć spokojnie w restauracji nie bawiąc się wszystkim na około, a paryskie brzdące cierpliwie i spokojnie czekają na swoje danie. W książce poznajemy dwa światy, dwie różne metody wychowania maluchów. Amerykański, gdzie dobry rodzic to taki, który dba o to, aby dziecko jak najwcześniej umiało obce(...)języka obcego i na basen, a kilkulatek ma dzień wypełniony różnymi zajęciami od świtu do nocy. Rodzice spędzają mnóstwo czasu w samochodzie zawożąc dzieci z jednych zajęć na drugie. Amerykańska dobra mama musi też obowiązkowo karmić piersią, a krótkie chwile czasu dla siebie odkupić wyrzutami sumienia. Dla porównania jest też metoda paryska, zaobserwowana w przybranej ojczyźnie autorki. Francuska
Posadzone i zjedzoneSmaczna, prosta w przygotowaniu sałatka warstwowa śledziowa z burakami, ziemniakami, cebulą i jajkiem to idealna propozycja dla wielbicieli śledzi. Sałatka doskonale prezentuje się na świątecznym
Smakowite Daniadodać olej lekko przesmażyć. Dodać pokrojoną w słupki marchew smażyć pod przykryciem ok 10 minut ,czasami przemieszać.Dodać pokrojoną w słupki paprykę i smażyć kolejne 10 minut.Na koniec dać ogórki też pokrojone w słupki smażyć jeszcze chwilkę aż odparuje woda odłożyć do przestygnięcia. 4. Do miski wbić jajko dodać mąkę mieszać wlewając mleko zrobić takie gęste ciasto(...)panierować rybę i smażyć na rozgrzanym oleju odsączyć na papierowym ręczniku 5. Do miski włożyć warzywa poukładać rybę przełożyć warzywami i zlać wszystko zalewą zostawić najlepiej na drugi dzień aby się połączyły smaki
W królestwie smaków Beatywigilijny stół ale nie tylko, w końcu przecież nie tylko w Wigilię jemy potrawy bezmięsne. Makaron łazanki, pyszna domowa kiszona kapustka i pachnące suszone grzybki razem tworzą bardzo sycące danie. składniki: 50 g suszonych grzybów, u mnie duże kapelusze prawdziwków i podgrzybków 600 g kiszonej kapusty 1 duża cebula woda ok 2 szklanek 2-3 listki(...)majeranek olej rzepakowy 250 g makaronu łazanki Grzyby namoczyć wcześniej w ciepłej wodzie, u mnie moczą się zazwyczaj przez noc. Wodę w której moczyły się grzyby wylać, grzyby zalać drugą wodą i ugotować. Grzybki osączyć a wodę w której się gotowały zachować bo będzie potrzebna. Wystudzone ugotowane grzybki pokroić na małe kawałki. Kapustę kiszoną przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna
Monia miesza i gotujekarocy, bo o niej mowa, to przykład tostu przyrządzanego na wiele sposobów, opartego jednak na wspólnej podstawie. Dodatki możemy wybierać sami, zgodnie z gustem, zasobem lodówki i ochotą. Danie najprawdopodobniej pochodzi z Kampanii, a konkretnie z Neapolu, lecz pochodzenie nazwy pozostaje tajemnicą…. [składniki na 3 tosty] 6 kromek tostowego pieczywa 200 gr mozzarelli(...)mleku, najlepiej „nawilżając” tylko jedną stronę, na której układamy cienko pokrojone plastry mozzarelli (popularna jest wersja z dodatkiem rozdrobnionych sardeli lub szynki nakładanych obok mozzarelli). Dociskamy drugą kromką pieczywa tostowego. Tak powstałego tosta obtaczamy w jajku roztrzepanym z solą i pieprzem. Następnie smażymy obustronnie na oliwie, czekając aż ser się rozpuści. Zdejmujemy z patelni i odsączamy
Bon Ton ItaliaOsługa. Nigdzie nie czułam się lepiej. W Poslce nie spotkałam się z taką obsługą. Tzn nie miałam takich odczuć. Obsługiwało nas troje kelnerów. Pierwszy przyjął zamówienie i podał zupę. Drugi podał talerzyki a trzeci podał pizzę.Na koniec padło pytanie czy smakowało. Ale zrobił to tak nienachalnie, że odpowiedziałam mu : Nie zroczarowałm się!:) Aaa i czeka sie niedługo. Na ladzie(...)pudding Zupa krem z kalafiora i fenkułu. Nigdy nie jadłam lepszej zupy. 4 funty. Sorry babciu, mamo, ciociu niejedna i przepraszam samą siebie;) Spring pizza. Z cukinią i szparagami. Dało się wyczuć lekki cytrynowy smaczek. Nawet we Włoszek nie jadłam lepszej. A to już "zwykły" pub przy Hyde Parku Zjedliśmy w nim fish and chips, bo wstyd nie zjeść tego
AZgotuj!Proste, ale niezwykłe. Znane, ale zawsze zaskakujące swoim wyglądem i smakiem. Składniki: 5 jajek 1,5 szklanki cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka przegotowanej, ciepłej
Salonik smakówLubię upały... przeczekać w cieniu, na leżaczku, sącząc mrożoną kawę, wsłuchując się w ciszę przerywaną jedynie śpiewem ptaków, świerszczy i poszczekiwaniem psów gdzieś
Rozpustne gotowanienasza masa wyszła za rzadka to możemy dodać jeszcze śmietan-fix do usztywnienia. Gotową masę rozdzielamy do miseczek na 3 równe części – pierwszą miseczkę pozostawiamy jak jest, do drugiej dodajemy 1 łyżeczkę kawy rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody i dokładnie mieszamy, do trzeciej dajemy to samo co wcześniej + trochę kakao aby podkreślić bardziej kolor i smak. Jeżeli ktoś chce(...)smaki i kolory to może dorzucić więcej kawy i kakao. Gotowe masy wlewamy po kolei do przygotowanych szklanek czy pucharków. Ja zaczęłam od najjaśniejszej części aby na końcowej ciemnej dać kontrast bitej śmietany. Smacznego
Kuchenne Wariacjemieści się w centrum Warszawy. KROWARZYWA Adres: ul. Hoża 42, Warszawa Odwiedzona: 16 listopada 2014 My byliśmy w lokalu na Hożej, ale za kilka dni Krowarzywa otworzy swój drugi lokal w Warszawie na ulicy Marszałkowskiej. Co nas nie dziwi, bo tłumy chętnych do skosztowania tych "kanapek" z pewnością rosną ;) Więcej info na ten temat znajdziecie na fejsie . W swoim(...)kilka burgerów, które goszczą na stałe (Jaglanex, Cieciorex, Warzywex [GF - gluten free], Tofex [GF] i Seitanex) oraz Burgera Tygodnia, który jest opcją zmienną - o tym czego możemy się spodziewać danego tygodnia możemy przeczytać na fejsbuku bądź oczywiście dowiedzieć się w lokalu. Jak widać Krowarzywa pamięta również o bezglutenowcach oferując zarówno bułki, jak i burgery bez glutenu. Jednak pracownicy uczulają
Bananowe PoleCzy lubicie panierować kotlety schabowe? Ja nie cierpię! Dlatego pewnego popołudnia postanowiłam temu zaradzić i przygotować kotlet inaczej niż tradycyjnie. Pomocą okazał się niezawodny Internet, który
Jadło i czytadłonich zapominamy.. zachwycamy się aromatycznym mięsem, wspaniałą kaszą, czy wyśmienitym sosem. A czy ktoś kiedyś powiedział wspaniała fasolka? Cudowna marchewka? Rzadko kiedy. U nas niestety też królowały dania główne, a dodatki były spychane na bok. Jednak nadszedł czas na zmian.. oj dużych zmiany! Postanowiłyśmy oddać pierwsze skrzypce warzywom! Zmienić kilka elementów swojej diety, zacząć jeść zdrowiej(...)Jeść zdecydowanie więcej warzyw Przeprosić się z parowarem (próba numer 2 J ) Ograniczyć w znacznym stopniu sól (która jak powszechnie wiadomo za wiele zdrowia naszemu organizmowi nie przynosi) …i drugi biały puch w postaci cukru J Zastąpić jasne makarony i ryże, pełnoziarnistymi brązowymi. Jeść więcej ryb. Zainwestować w kasze! Jedzenie przyrządzać zdrowo, lekko i wyśmienicie J A w ramach dodatków
Kolizje Smakówstraszne koszty dla wydawcy. Plusy polskiego wydania to język polski, więc jeśli chcemy ją sprezentować osobie, która ma trudności z angielskim, nie ma co się wahać, bierzmy polskie wydanie. Drugi plus to cena, która jest niższa od oryginału. Minusy, wymieniłam wyżej. Nie prowadziłam zakrojonych na większą skalę badań porównawczych obu pozycji, więc w kwestii tłumaczenia i treści powiedzieć(...)miodu, bo, bądź co bądź, mamy go całą beczkę. Książka zawiera różnorodne przepisy, których wspólnym mianownikiem jest to, że wybrała je Katie. Podzielone są ze względu na typ dania, tak jak to było u Lebovitza, ale mamy tu trochę więcej kategorii: śniadania, lunche, sałatki, kanapeczki i drinki, obiady, przekąski, przystawki i sosy oraz na koniec - desery. Każdy znajdzie
W kuchni wieczoremdałam ok 50g)2 średnie jajka200 ml mleka6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g roztopionego, ochłodzonego masła1 łyżeczka ekstraktu z migdałów (można zastąpić aromatem migdałowym)płatki migdałów - do posypaniaprzygotowanieOdważyć mąkę. Do większej miski ścierać marcepan, przesypując go co chwilę odważoną mąką. Dzięki temu marcepan nie utworzy grudek i nie będzie się kleił. Dodać pozostałe, suche składniki, wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre. Składniki mokre dodać do miski z suchymi i lekko wymieszać, tylko do połączeniaFormę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do niej ciasto (do 3/4 wysokości papilotki). Posypać płatkami migdałów. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Smacznego
Stare GaryDrożdżowa dżdżownica już od jakiegoś czasu ” króluje ” na blogach – i ja postanowiłam ją zrobić!Nie tylko wygląda fenomenalnie , ale i smakuje rewelacyjnie!Ciasto
Ostra na SłodkoPrzygotowanie: Cebulę obrać i pokroić w pół krążki, jabłka umyte, ale nieobrane pokroić w ósemki Cebulę przesmażyć na smalcu, gdy zmięknie dodać jabłka, uważać by się nie rozpadły Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę smalcu i dodać niezbyt kwaśną i drobno pokrojoną kapustę- lekko przesmażyć tyle by dobrze ją rozgrzać, posypać pieprzem, majerankiem, ewentualnie solą Dołożyć kapustę do cebuli(...)pokrojoną kiełbasę w grube plastry Na talerzu układamy kapustę z jabłkami, a na wierzchu układamy kiełbaski Pomysł zaczerpnęłam z programu kulinarnego "Łatwe przepisy na wielki apetyt" Danie jest szybkie do wykonania, a przy tym syte i smaczne
Proste Potrawydługo się rozgotowywała i miąższ był taki niejednolity). Tegoroczne, bo były już dwie, wyszły super. Jedną zrobiłam z masłem, a drugą z olejem kokosowym nierafinowanym . I ta druga wersja moim zdaniem była lepsza, delikatniejsza a ten posmak kokosa- pychota. Polecam do wypróbowania, szczególnie wielbicielom bab drożdżowych , bo jest tego warta. Przepis pochodzi z książki L.Ćwierciakiewiczowej. Ja znalazłam(...)bania to po prostu dynia, która jest bardzo zdrowa. Składniki: - 500g mąki orkiszowej białej - 1 paczka suchych drożdży - 80g ksylitolu (lub cukru trzcinowego) + 1 łyżka cukru waniliowego - 60g oleju - dałam kokosowy + 20ml wody ( lub 80g masła) - 0,5 szkl mleka (dałam roślinne) - 1 szkl przecieru dyniowego - szczypta soli - skórka otarta z pomarańczy ( ja pominęłam) Przecier dyniowy: Dynię ( najlepiej odm.Hokkaido) obrać
Smaczne Zdrowewioski, gdzie będziesz siorbał wino i grał na gitarze ze swoimi amigos... Bajka meksykańska Bliźnięta W brzuchu ciężarnej kobiety były blizniaki. Pierwszy zapytał drugiego: - Wierzysz w życie po porodzie? - Jasne. Coś musi tam być! Mnie się wydaje, że my właśnie po to tu jesteśmy, żeby(...)wiem, ale bedzie więcej światła. Może będziemy biegać, a jeść buzią... - No to przecież nie ma sensu! Biegać się nie da! A kto widział żeby jeść ustami! Przecież żywi nas pępowina. - No ja nie wiem, ale zobaczymy mamę, i ta się bedzie o nas starać
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładowolnym smaku 100 g borówek + do dekoracji 100 g malin + do dekoracji biszkopty do wyłożenia formy Galaretkę przygotować według przepisu i dostawić do wystudzenia, ja dałam poziomkową. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć biszkoptami i odstawić. Mleko podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę, wystudzić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Margarynę utrzeć z cukrem(...)miksując dodawać po jednym żółtku. Do masy dodać przestudzone mleko z żelatyną a na końcu pianę z białek. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać borówki a do drugiej kakao i maliny. Obie masy dokładnie wymieszać.Do tortownicy wyłożyć masę z borówkami, wyrównać a potem masę z malinami i znowu wyrównać. Wstawić do lodówki do stężenia. Potem udekorować
Monia miesza i gotujefajnie się prezentuje na stole. Ser ricotta można zastąpić innym serem kremowym. Szynkę można zastąpić boczkiem czy szynką dojrzewającą czy po prostu kiełbasą, pokrojoną w długie plasterki. Inspiracja na to danie pochodzi ze strony Tapenda . Składniki na jeden warkocz 1 opakowanie surowego ciasta francuskiego (ja użyłam częściowo odtłuszczonego) (ok 275 gr) 200 gr świeżego lub rozmrożonego szpinaku(...)długości) jak nie ma mięty można dać koperek lub pietruszkę 100 gr sera feta pieprz Miętę umyć osuszyć, obrać z listków. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu, zblendować na gładką masę. Wykonanie: Wystudzony warkocz pokroić na plastry o grubości około 2 cm. Poukładać na talerzu, sos przelać do kokilki lub małej miseczki. Danie je się rękami, więc
moj przepis napachnie, wygląda i smakuje rewelacyjnie. Do przygotowania dania użyłem: 100 gram sera koziego, 100 gram sera żółtego, 100 gram twarogu półtłustego, 2 ząbków czosnku, 250 gram mąki, 3 jajek, 150 ml maślanki, 1 łyżeczki sody oczyszczonej, 3 łyżek masła, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, kilku listków bazylii do dekoracji. Przygotowanie dania rozpocząłem od zrobienia farszu do nadziania(...)grubości około 5 mm. Z rozwałkowanego ciasta powycinałem przy użyciu małej miseczki koła o średnicy około 7 cm i na środku każdego wyciętego koła ułożyłem łyżkę farszu serowego. Rozwałkowałem drugą część ciasta i wyciąłem z niej taką samą ilość kół tej samej wielkości, które skleiłem z kołami z położonym farszem, tworząc coś w rodzaju pierogów. Istotnym jest, aby farszu
Wyprawy kulinarnegdyż wówczas wystarczy w każdym z nich umieścić niepełną małą łyżeczkę tłuszczu. Wynika to z faktu, że powierzchnia, na której będziemy sadzić jajko jest po pierwsze niewielka, a po drugie ściśle określona i kontrolowana. Zbyt duża ilość tłuszczu w przypadku używania patelni z wgłębieniami jest zresztą niepożądana, gdyż tłuszcz wyparty z zagłębienia zacznie zalewać jajka od góry powodując(...)przyjmuję standard pn. „na średnim ogniu”. Pytanie czym jest ten „średni ogień”? Ja rozumiem go dosyć dosłownie jako jeden z palników o średniej mocy (czyli ten średniej wielkości w danej kuchence) rozkręcony na swój środkowy nastaw. Odpowiednio należy odnieść to również do elektrycznych płyt indukcyjnych. W razie potrzeby zawsze możemy jednak zmniejszyć moc grzania, tak abyśmy nie przypiekli nadmiernie naszych
Kulinarna Pokusaleci!!! Już 3 lata jestem z Wami i dla Was. Kochani, mój blog powstał dokładnie 3 lata temu. Kiedy minęła pierwsza rocznica nie spodziewałam się, że będzie druga... a o trzeciej to już nawet nie myślałam. A jednak jest trzecia rocznica, bo jesteście Wy. Mój blog istnieje dzięki Wam. Przez ten czas doczekał się ponad(...)mnie motorem napędowym do dalszego bogowania. Dzisiaj na ten jubileusz specjalnie przygotowałam tort, którego recepturę wmyślałam podczas jego tworzenia. Może się wydawać skomplikowana i długa, ale inaczej się nie dało. Tort musiał być smaczny i musiał się jakoś prezentować. W końcu to tort jubileuszowy. To tort dla szczególnych gości. Dla Was, moich wiernych czytelników tortownica średn
Kuchnia u Krysigorzkiej czekolady przepis W formie wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę krakersów. Masę kajmakową ( można ją lekko podgrzać ) rozprowadzamy na ciastkach, po czym układamy drugą warstwę krakersów. masa serowa Do wysokiej miski wlewamy schłodzoną śmietanę i ubijamy ją ale niezbyt sztywno, stopniowo wsypujemy cukier puder oraz śmietan fixy. Do ubitej śmietany dodajemy partiami serek mascarpone(...)dokładnie ją rozprowadzając. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Artykuł Snickers z mascarpone bez pieczenia + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Danianajmniej godzinę. U mnie leżakowały całą noc w lodówce. Zamarynowane udka i podudzia obsmażyć na oleju z dwóch stron i przełożyć do naczynia żaroodpornego, tak aby leżały jedno przy drugim. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i usmażyć pokrojoną w piórka cebulę. Wlać przecier pomidorowy i chwilę poddusić. Wlać śmietanką, przyprawić i chwilę gotować, aż sos trochę zgęstnieje(...)mięso zatrzymało w sobie wszystkie soki. Po upieczeniu można posypać świeżym, posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :) W okresie letnim przecier pomidorowy można zastąpić świeżymi pomidorami. Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , Obiad , Obiad Świąteczny , Zapiekanki Tagged: cebula , kurczak , marynata , pomidory , przecier pomidorowy
https:KKuchniaMniamtradycyjnej WUZETKI, delikatny krem z kaszy manny i soczyste leśne jagody. A to wszystko zwieńczone cieniutką bezą z orzechami. Ciasto bardzo ładnie się kroi ale najlepiej robić to na drugi dzień, kiedy masa zastygnie i smaki się połączą. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 5 żółtek 2 białka 1 i 1/2 szklanki mąki 1 i 1/2 szklanki cukru(...)wtedy należy je rozmrozić i odsączyć z soku. Kasza manna po ugotowaniu powinna być gęsta jak budyń. Ponieważ różne rodzaje kaszy różnie gęstnieją, może się okazać, że trzeba dać trochę więcej grysiku niż te 6 łyżek. Przygotować ciasto: masło, wodę, kakao i cukier zagotować i wystudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Do zimnej masy kakaowej wmiksować
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaProsta, smaczna, aromatyczna i mocno rozgrzewająca nalewka z wiśni w sam raz na jesienne chłodne wieczory. Idealna dla niecierpliwych smakoszy nalewek gdyż można się nią delektować
Smakowite DaniaPucharek z malinami to prawdziwa uczta dla naszych kubków smakowych. Pokruszone herbatniki z orzechami z dodatkiem kremowego serka, świetnie komponują się z lekko kwaskowatymi malinami. Przygotowanie
Smakowite DaniaAhoj!, mimo że to nie wakacyjny klimat to myślę że śmiało mogę Wam zaproponować smaczny herbaciany koktajl na... ciepło!. Najlepsze jednak jest to że pozwoli on
Kuchnia PROzdrowotnauspokajającego w przygotowywaniu risotto. Nie jestem już pewna czy to słowa moje czy Nigelli Lawson, ponieważ na pewno słyszałam podobne stwierdzenie z jej ust w którymś z programów. To danie dla tych, którzy lubią gotować i mieszać w garnkach. W sumie takie proste. W sumie takie szybkie. Jednak te 20 minut stania nad rondelkiem, mieszania ryżu(...)porady dotyczące risotto, o którym wcześniej na blogu nie pisałam, to po pierwsze używajmy ryżu do risotto, np. arborio. Można kupić w dyskontach i warto mieć go w szafce. Po drugie, warto używać własnoręcznie zrobionego bulionu. Ja co jakiś czas gotuję bulion drobiowy. Można go zjeść jako zupę i 2-3 szklaneczki zamrozić w zamrażalniku. Potem taką szklaneczkę dolewam
W kuchni wieczoremTradycyjna fasolka po bretońsku Dziś klasyczne i lubiane danie - tradycyjna fasolka po bretońsku . Jest idealna na chłodne dni, pożywna i pyszna, a poza tym bardzo prosta w przygotowaniu. Tradycyjna fasolka po bretońsku jest przygotowana z użyciem suchej, moczonej przez noc fasoli. Oczywiście, jeśli bardzo Wam się spieszy, możecie użyć białej fasoli z puszki(...)chrupiący chleb pszenny bez zagniatania: Tradycyjna fasolka po bretońsku, składniki: ok. 400 g białej fasoli (u mnie Piękny Jaś), ok. 300 g dobrej jakości kiełbasy, puszka pomidorów (możecie też dać dwie puszki i trochę mniej koncentratu), kilka łyżek koncentratu pomidorowego, kilka chochli wody z gotowania fasoli, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, opcjonalnie kilka plastrów wędzonego boczku, 2 listki laurowe, kilka
Lekcje w kuchnikońcowi. Jednak z doświadczenia wiem, że najsłodsze węgierki są właśnie pod koniec sezonu śliwkowego. I właśnie tę odmianę śliwek i z tego właśnie okresu najbardziej polecam do marynowania. Z drugiej strony nie oznacza to, że owoce powinny być bardzo dojrzałe. Wręcz przeciwnie, podobnie jak w przypadku gruszek używamy słodkich, ale raczej twardych śliwek. Zbyt dojrzałe mogłyby się nam rozpaść(...)estetyczne, ani praktyczne. Ja wprawdzie, mogąc w kwestii owoców liczyć na zaprzyjaźnionych działkowiczów, z marynowaniem czekam do samego końca – zawsze mogę zebrać takie śliwki, jakie są mi w danym momencie potrzebne. Jednak tym z Was, którzy kupują je np. na targu zalecam rozpocząć przygotowania nieco wcześniej. Zbyt długie czekanie może sprawić, że trudno już będzie kupić odpowiednie owoce. Podobnie
Kulinarna PokusaSchab ze śliwką to dość popularne danie. Można go jeść na ciepło, jako danie obiadowe, lub na zimno jako wędlinę na kanapki. W każdej wersji jest bardzo smaczny :) Pasuje na co dzień i na święta. Spróbujcie, myślę że będzie Wam smakował :) Składniki: schab ok 1 kg. (ja miałam 750 g,) śliwki suszone(...)sól, pieprz czosnek granulowany papryka słodka i ostra majeranek olej Wykonanie: Schab naciąć w środku ostrym, długim nożem na wylot. Najpierw z jednej potem z drugiej strony. Tak żeby powstał wąski tunel. Wycięcie nie może być za szerokie. W rozcięty środek powpychać ciasno śliwki. Następnie natrzeć mięso przyprawami. Tak przygotowany schab włożyć do naczynia, najlepiej zamykanego, delikatnie polać olejem
Agusiowe smakołykiKolejny przepis, który robiłam pierwszy raz. I tak jak w przypadku pasztetu, dałam radę. Zawekowałam dwa słoiki, jedną porcję zamroziłam. Nie wyszło tego za dużo, ale nam w zupełności wystarczy. I znowu wyszło pysznie, no nic nie poradzę. Składniki: 0,5 kg kiszonej kapusty 200 g grochu 1 duża cebula 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka oleju(...)rzepakowego lub masła szczypta cukru (opcjonalnie) sól pieprz Groch płuczemy i zalewamy na noc wodą. Na drugi dzień gotujemy go do miękkości w wodzie z moczenia. Gotujemy go tak długo, aż ziarenka zaczną się rozpadać w palcach. Przecedzamy i odstawiamy. Kapustę odciskamy z soku (zostawcie go na potem), wrzucamy do garnka razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, zalewamy wodą
KardamonovyPotrawka z kurczaka i warzyw, jednogarnkowe i bardzo aromatyczne danie obiadowe. Pachnie delikatnym i soczystym kurczakiem oraz ziołami. Składniki: 4 uda z kurczaka 2 duże ziemniaki 1 papryka 1 cebula garść zielonego mrożonego groszku przyprawy: curry, lubczyk, przyprawa do kurczaka, suszona natka pietruszki, sól, pieprz, chili ziele angielskie 2 sztuki liść laurowy 2 sztuki łyżeczka masła(...)Przygotowanie: Na maśle przesmaż umytego, osuszonego i przyprawionego kurczaka, zaczynając od skóry. Po 2 minutach odwróć na drugą stronę, chwilę przesmaż. Dodaj obrane i pokrojone ziemniaki, w niezbyt małą kostkę oraz paprykę w paski i cebulę w talarki. Duś dodając trochę wody i groszek. Duś do miękkości ziemniaków i gotowości mięsa. Podawaj z natką lub koperkiem
Zasmakuj Kuchnizniechęcającym do używania takich sprzętów, jak wyciskarki, w modelu Alpha H-AA jest zaprojektowany tak, by w pełoni ułatwić naszą pracę. Przygotowując soki z dwóch różnych składników, jeden po drugim, nie musimy demontować elementów wyciskarki w celu czyszczenia. Wystarczy po wyciśnięciu soku, wlać do misy czystą wodę i włączyć wyciskarkę na kilka sekund, a ona sama oczyści się(...)już gotowa do pracy z innymi składnikami, a my demontujemy ją i opłukujemy pod bieżącą wodą, dopiero wtedy kiedy całkowicie kończymy pracę i nie będziemy już z niej w danym momencie korzystać. Najważniejsze cechy wyciskarki Hurom H-AA Alpha już znacie. To właśnie dzięki nim możemy cieszyć się zarówno pięknym i stylowym sprzętem w kuchni, jak i przede wszystkim wartościowymi
NiePieprz.plgalaretki malinowej (reszta na wierzch torcika). Ostudzony biszkopt kroimy tak by powstały 3 krążki. Na dolny smarujemy pół masy, układamy maliny. Kładziemy drugi krążek biszkoptu i przyciskamy. Kładziemy drugą część masy, maliny i przykrywamy trzecim krążkiem biszkoptu. Jeśli masa wyjdzie Wam płynna, włóżcie ją na kilkanaście minut do zamrażalnika- szybko stężeje. Dobrze gdyby miała konsystencję budyniu. Wkładam(...)trortownicy z obręczą zapiętą w połowie ciasta) by masa stężała i wytrzymała ciężar galaretki i malin Wyjmuję torcik z lodówki, układam maliny i wykładam tężejącą galaretkę. Żeby dodatkowo dać galaretce oparcie zapinam obręcz tortownicy tak by objęła wierzchnią warstwę biszkoptu i całą galaretkę. Jeśli macie wątpliwość czy torcik się utrzyma, można wyłożyć formę folią spożywczą i wtedy przycisnąć obręczą
MojaQchnia.plprosa. W innych poza włoskich rejonach np. Grecji wykorzystywane były inne zboża np. jęczmień. W zasadzie można ją nazwać półproduktem, ponieważ wykorzystywana jest jako baza lub dodatek do różnych dań. Współcześnie najbardziej znaną wersją polenty jest intensywnie żółta masa wykonywana z mąki, lub kaszy kukurydzianej. U mnie również taka wersja będzie przedstawiona, choć w wersji na słodko(...)temu robiąc codzienne zakupy trafiłam na kaszkę kukurydzianą. Od razu skojarzyłam ją z polentą. Jak wiadomo kukurydza to produkt nie zawierający glutenu, więc polecam wam moją wersję w ramach drugiego śniadania lub podwieczorku. Słodkawy posmak wzbogaciłam orzechowym amarantusem ekspandowanym, a masę doprawiłam mielonym kardamonem. Końcowym akcentem jest słodka nektarynka posypana jasnym brązowym cukrem trzcinowym. Po prostu musicie sami ją zrobić
vaniliowoczekoladowarazy w ciągu dnia - rano i wieczorem. Wodę wystarczy wlać i wylać przez gazę nie zdejmując jej. Natomiast słoik nie powinien stać bezpośrednio na słońcu. Dzień pierwszy (piątek): Dzień drugi (sobota): kiełki wyraźnie rozpoczynają wzrost: Dzień 4 (poniedziałek): Kiełki są już gotowe! Teraz wystarczy je przepłukać w miseczce usuwając nasiona, które nie wykiełkowały. Z łatwością można zebrać je sitkiem(...)należy osuszyć ręcznikiem papierowym i przechowywać w lodówce do 7 dni. Kiełki rewelacyjnie pasują do kanapek, past, koktajli, sałatek, surówek, zup oraz twarogu. Możesz je dodać praktycznie do każdego dania. Smacznego
Mojewlasne.plponad niebiańskie 20 stopni, w mojej kuchni następuje mała zmiana sposobu podawania śniadań. Wystawiając twarz do słońca odpuszczam ciepłe i rozgrzewające mieszanki, a na ich miejsce wkraczają orzeźwiające, chłodne dania które dodają energii. Wypróbujcie sami! Składniki: -50g kaszy bulgur z vermicelli -opakowanie jogurtu naturalnego (100g-150g) -banan -cynamon -słodzik (u mnie stewia) Dodatki: -letnie jagody ze słoiczka(...)przepisu na opakowaniu, można to zrobić dzień wcześniej, wtedy przygotowanie śniadania zajmie wam 5 min ;). Ugotowaną i ostudzoną kaszę mieszamy z jogurtem naturalnym, cynamonem, słodzikiem. Połowę banana rozgniatamy a drugą kroimy w plasterki. Dodajemy go wcześniej przygotowanej masy i ponownie dokładnie mieszamy. Przekładamy do miseczki i dekorujemy dodatkami według uznania. Gotowe! Porcja bez dodatków (ze 150g jogurtu
Gawron w rosoleurosły) Można do tego użyć specjalnych ceramicznych kulek lub (jak w moim przypadku) fasoli. Podpiec na lekko złoty kolor (pamiętajmy ze tarteletki będziemy piec drugi raz ). Temperatura 180 stopni około 10 do 15 minut. Po upieczeniu wystudzić. Między czasie ubić białka z cukrem. Przepis na beze 4 spore białka 400 g cukru(...)łyżeczki cream of tartar* (opcjonalnie) 1 łyżeczka soku z cytryny Mój Head chef powiedział mi kiedyś, że aby upiec dobrą beze należy na jedno duże białko dać 100 g cukru (drobnego do wypieków). Bezy trzeba cierpliwie ubijać i dodawać stopniowo cukier. Do ostudzonej tarteletki wkładamy troszkę lemon curd- przepis
Piekarz-Kucharz-Garkotłukdużo gorzej zareaguje, jeśli w ciągu jednego posiłku dostarczysz mu całe dzienne zapotrzebowanie. Pamiętaj też, że święta nie trwają jeden wieczór - niektóre potrawy możesz zjeść w pierwszy czy też drugi dzień świąt na śniadanie czy inny posiłek. 9. NIE ZAPOMNIJ O AKTYWNOŚCI. Rodzinny spacer, sanki, zabawa z dziećmi, może poranne biegi czy krótki trening z filmiku z YouTube? Każda aktywność(...)święta! Poprawi nam humor i spali trochę kalorii, a co! Święta są raz do roku, zatem nie jestem zwolenniczką restrykcyjnej diety w te dni. Czasem trzeba dać sobie trochę luzu, troszkę poszaleć! Pamiętajcie jedno - jak w 3 dni nie da się schudnąć to też nie da się przytyć! Dodatkowe kilogramy po świętach to efekt całego
Vroblewska-fitlifetrzy części. W pierwszej części "Niech rośliny rządzą na twoim talerzu" mamy słów parę na temat wpływu żywności na nasz organizm i zasad dobrze zbilansowanej diety. Część druga "ABC zdrowego roślinnego gotowania" to obszerne kompendium wiedzy na temat tego, co warto jeść (które warzywa, owoce, kasze, strączki itp.), jak robić zakupy, by nie marnować żywności, jak ją przechowywać(...)sprytne rozwiązania! Główna- trzecia część - to przepisy podzielone na kilka działów. Na początku - przepisy podstawowe - beztłuszczowe sosy i inne dodatki, które są bazą lub składnikiem wielu dań. Znajdziecie tu przepis na bulion warzywny, przecier pomidorowy, ale też domową przyprawę piernikową czy przecier z daktyli, który doskonale zastępuje cukier! Potem śniadania - tu ciekawe przepisy na jaglankę, owsiankę, bananowe
Moje Kuchenne Rewelacjewłaśnie sposób powstał spontanicznie. Miała to być gęś z powidłami śliwkowymi , taka jak w zeszłym roku, miał być dodany chleb razowy i imbir. Jednak w trakcie duszenia tak mi danie zasmakowało, że nie chciałam w nim już niczego więcej. Składniki: 4 gęsie udka 2 pietruszki 2 marchewki kawałek selera 2 cebule 2 szklanki rosołu sól(...)Skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Odkładamy w chłodne miejsce na min. 2-3 godziny. Mięso układamy na patelnię skórą do dołu (można ją delikatnie ponacinać). Wytapiamy tłuszcz. Przekładamy na drugą stronę. Chwilę smażymy. Marchew, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy w piórka. Warzywa wykładamy na dno garnka (u mnie brytfanka). Kładziemy mięso
Pobite gary BarbarySokołowa, są najlepsze w smaku. Zawijam rybkę, smażę na pergaminie i żeby nie wiem co, zawsze się udaje. Do tego kiszona kapusta z grzybami, pure ziemniaczane i mamy smaczne danie. Jesienne. Składniki: polędwica z dorsza 4 sztuki kapusta kiszona 300 gram ziemniaki ugotowane 500 boczek wędzony 12 plastrów grzyby suszone 3 sztuki liść laurowy 2 sztuki(...)cebula olej rzepakowy 3 łyżki 1 łyżka masła Przygotowanie: Polędwice zawiń w plastry boczku i smaż z obu stron ułożone na papierze pergaminowym. Namocz grzyby. Rozgrzej olej w drugim rondlu i włóż wypłukaną kapustę. Dodaj przyprawy i duś z namoczonymi wcześniej grzybami. Pokrój grzyby i dodaj do kapusty wraz z wodą z namaczania. Pokrój cebulę drobno i zeszklij
AZgotuj!podgrzewamy, cały czas mieszając, aż płyn zgęstnieje. Piszą, że to 5 minut- u mnie było dłużej, ale w końcu zgęstniał- niewykluczone, że za bardzo bałam się ściętych żółtek i dałam za mały ogień. Masę odstawiamy do ostygnięcia. Pamiętamy, żeby masło nie było już w lodówce. Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni. Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy zimy(...)uzyskania jednolitej konsystencji. Wszystkie składowe gotowe- czas na montaż. Kładziemy pierwszy blat ciasta (ja swojemu musiałam obciąć rancik, który został z opadnięcia), smarujemy konfiturą, następnie połową kremu. Kładziemy drugi blat, smarujemy ciasto resztą kremu i posypujemy podprażonymi płatkami migdałowymi. Teraz najtrudniejsze- chowamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Niestety prawdą jest, że ciasto jest najsmaczniejsze, jak spędzi
les mirabellesoznacza to, że smażona rybka nie jest smaczna. Absolutnym hitem dla mnie są smażone śledzie. Po pierwsze dlatego, że są bardzo smaczne, taka kwintesencja ryby w rybie, a po drugie dlatego, że nie trzeba uważać na ości, których obecność potrafi zepsuć najbardziej wyśmienity posiłek. Smażone śledzie odkryłam stosunkowo niedawno. Zwykle jednak kojarzyły mi się z tymi z zalewy(...)nieodłączną ich obecnością podczas wigilii czy zakrapianych spotkań. Może nie są niczym wyszukanym, czy wyrafinowanym, ale w smaku nie odstają niczym od bardziej szlachetnych gatunków ryb. Do przygotowania mojego dania wykorzystałam (4 porcje): 500 g świeżych, patroszonych śledzi bez głowy kilka plasterków cytryny sól i pieprz szczypta gałki muszkatołowej mąkę, około pół szklanki 15 młodych, średniej wielkości ziemniaków
Pichceniomaniaantybiotyków, hormonów wzrostu i innych tego tupu dodatków. Pamiętajcie, aby nie mylić pojęcia " żywność ekologiczna " z " żywnością zdrową ". Ta pierwsza musi być zawsze oznaczona certyfikatem, z kolei ta druga służy jedynie do celów marketingowych, mających ma celu zachęcić klientów do jej zakupu Żywność certyfikowana jako ekologiczna powinna być oznaczona specjalnym logiem, tzw. euroliściem które możecie zobaczyć poniżej: W ramach(...)Primavika otrzymałam mnóstwo pysznych produktów, których znacząca część idealnie wpisuje się w dzisiejszy post. Primaeco to właśnie ekologiczne produkty spod marki Primavika . W ofercie Primaeco znajdziemy m.in. hummusy, pasztety, dania gotowe, ketchupy, musztardy, a także od niedawna tahini i masło orzechowe. Krótki opis niektórych z nich znajdziecie poniżej :) TAHINI I MASŁO ORZECHOWE Zarówno tahini jak i masło orzechowe
Zdrowie na języku :Pidzie do przedszkola... Nie jest jakoś szczególnie szczęśliwa z tego powodu, ale zapowiedziała mi żebym nie zapomniała jej obudzić ;-) Po prawie tygodniu nowego roku, mogę się pochwalić, że dana sobie obietnica wzięcia się za siebie jest nadal aktualna i stopniowo realizowana ;-) nie wiem jak długo wytrzymam bez słodyczy, ale na razie się udaje :-) no i zwiększyłam dzienną(...)końcu dłuuugiej listy pt. "zrobić koniecznie" :-) Trwając więc w postanowieniu - sałatka ;-) dietetyczna o tyle, że bez majonezu - zawsze to coś ;-) a poza tym idealna na kolację lub drugie śniadanie :-) SKŁADNIKI 1/2 szklanki ryżu 1 puszka tuńczyka w oleju 1/2 puszki kukurydzy 3 - 4 jajka 3 ogórki konserwowe 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki ostrej musztardy sól, pieprz
Czary - gary w kuchnidomu, ale muszę być w szkole chociaż na kilka godzin, bo jeszcze sporo jest do zrobienia. Po pierwsze spotkałam się z nowymi pracownicami i ustalałyśmy wspólnie różne rzeczy, po drugie przed wyjazdem chciałam dokończyć sprawozdanie dla Starostwa, żeby zdążyć je wysłać już w sierpniu, po trzecie chciałam zacząć planowanie nadchodzącego roku szkolnego, bo kiedy wrócę z sanatorium(...)Młody przyszedł po mnie do szkoły i razem wróciliśmy do domu. Żeby nieco poprawić humor mężowi, zrobiłam dla nas na obiad burrito – nieco spolszczoną wersję meksykańskiej potrawy. Danie jest idealne na szybki obiad w upalny dzień. Nie trzeba stać w nieskończoność w nagrzanej kuchni, a efekt naprawdę zaskakuje pysznym smakiem. Burrito świetnie się także sprawdzi
W mojej kuchniwymieszać. Powinno mieć konsystencję mokrego piasku. Wyłożyć dno tortownicy (o średnicy 26 cm.) i mocno ubić. Włożyć na 15 minut do lodówki. Warstwa serowa 1 kg sera twarogu (dałam wiaderkowy) 400 ml śmietany kremówki 3/4 szklanki cukru pudru 1 niebieska galaretka około 14 szt okrągłych biszkoptów 4 łyżeczki żelatyny Ser zmiksować z cukrem i śmietaną. Żelatynę zalać 1/5 szklanki wody(...)napęcznieje, po czym podgrzać delikatnie, ale nie gotować. Wlać do sera i miksować chwilę. Masę podzielić na dwie części. Połowę wylać na ciastka, a na wierzch ułożyć biszkopty. Do drugiej części dodać galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody i przestudzoną .Wszystko zmiksować. Wyłożyć masę na biszkopty i wyrównać. Dekoracja ciasta 2 niebieskie galaretki 1 szklanka śmietany kremówki cukier
O kuchni z uczuciembukowy moździerz oraz również bukowe łyżeczki. Starannie wydłubane w drzewie, wyczyszczone i odpowiednio napuszczone jadalnym olejem stają się nie tylko ozdobą, ale i praktyczną pomocą w każdej kuchni. Druga- dzisiejsza niespodzianka, to akurat taka, o której od samego początku jak tylko wynalazłam informację o "Graciarni"marzyłam. Nawet rozmawiając z Panem Grzegorzem kilka miesięcy temu wspominałam o takim właśnie(...)Łopatka i szczypce do ciasta. Moje wyśnione i wymarzone, całe z drewna olchowego i o unikalnym kształcie... Takie jakich nikt nie posiada, bo są jedyne w swoim rodzaju. Nie da się zrobić dwóch identycznych egzemplarzy i to w tym wszystkim jest najpiękniejsze. Dodatkowym atutem i wielkim plusem jest staranne wykonanie i precyzja z jaką mamy tutaj do czynienia
Kuchnia w czekoladzieświęta. Możecie dodać do niego rodzynki lub skórkę kandyzowaną. Z tego przepisu wychodzi bardzo duże ciasto w blaszce o wymiarach 29*40 cm. Najlepiej kroić je na drugi dzień, wtedy placki odmiękną i nie będą się kruszyć. Jest długo świeże, im starsze tym lepsze. Należy jednak pamiętać, żeby przechowywać je w lodówce. Składniki: na ciasto: 600 g mąki(...)mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę serową: 1 kg sera na sernik 3-4 jajka 200 g masła 1 opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka cukru (można dać więcej) 2 łyżki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej na polewę: 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wrzątku 1/4 szklanki ajerkoniaku 2 łyżki startych orzechów
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniastać godzinami w kuchni. Dlatego często staram się wymyślić szybki i nieskomplikowany obiad. Dziś, ponieważ mialam w lodówce swieży szpinak, postanowiłam przygotować banalne, ale smaczne i zdrowe danie - makaron ze szpinakiem z dodatkiem bekonu na ostro. paczka świeżego szpinaku 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili makaron świderki kilka plastrów bekonu sól, pieprz(...)Szpinak umyć i przebrać odrywając ogonki. W międzyczasie na jednej patelni usmażyć bekon (bez dodatku tłuszczu) i odłożyć aby lekko przestygł, następnie pokroić w paski szerokości około 1cm. Na drugiej, głębokiej patelni przesmażamy drobno pokrojoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę i papryczkę chili, pozbawioną nasion i drobniutko posiekaną. Gdy cebula lekko zbrązowieje dodać szpinak, delikatnie mieszać aż zmniejszy swoją
Codzienne GotowanieDzisiaj troszkę złamiemy zasady. Po pierwsze dlatego, że wiosna wisi w powietrzu. Po drugie dlatego, że już za progiem Wielkanoc i trzeba się do niej dobrze przygotować. Ciasto, które chciałam wam dzisiaj zaproponować, to dość klasyczny świąteczny mazurek kajmakowy, bardzo prosty w wykonaniu i niezwykle smaczny. Wersja masy kajmakowej nie jest jednak super zdrowa niestety, ale w końcu(...)święta! Na co dzień raczej tego ciasta nie polecam, ale raz w roku można się pokusić i dać kawałek nawet roczniakowi. Postaram się też wrzucić wersję grzeczną, dla tych, którzy nie chcą wyznaczonych granic przekraczać, co też sama zamierzam w tym roku uczynić (przepis na ten mazurek wisi na blogu w wersjach roboczych od Wielkanocy 2012...). Mazurek z kajmakiem 350g
Przepysznik - BLW i nie tylkoPyszne drożdżówki ...robione w ekspresowym tempie ..można dać dowolne nadzienie..u mnie jabłka tarte ze słoika.. 50 dkg mąki 75 g masła 250 ml mleka 25g świeżych drożdży szczypta soli 8 łyżeczek czubatych cukru dowolne nadzienie Masło roztopić, dodać letnie mleko. Dodać drożdże, rozpuścić. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto.Odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować, pociąć na prostokąty o wymiarach(...)około 10 x 14 cm. Z jednej strony położyć nadzienie a z drugiej naciąć ciasto radełkiem i zwinąć. Ułożyć na blaszce i pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 220 stopni przez 10 minut
Moje domowe kucharzeniełyżki oliwy z oliwek smażymy posiekany czosnek i cebulkę. Następnie wrzucamy ryż i smażymy całość dwie minuty. Następnie wlewamy bulion i dusimy całość 15 minut. W tym czasie na drugiej patelni na oliwie z oliwek smażymy kurczaka z dodatkiem sosu sojowego i pasty tahini około 4-5 minut. Siekamy drobno kapustę, szparagi kroimy w plasterki a główki zostawiamy(...)Dodajemy również usmażonego kurczaka i całość dusimy kilka chwil. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą oregano oraz wędzoną papryką. Potrawę ściągamy z ognia, dodajemy ser i dokładnie mieszamy. Danie wykładamy na talerz, dekorujemy kostkami sera, koperkiem i główkami szparagów
Mango PapajaŁazanki z kapustą-danie o którym kompletnie zapomniałam, a które raz przygotowane, na pewno zagości na dłużej:) Składniki na łazanki: domowy makaron Składniki: 1/2 kg kapusty kiszonej 20 dag pieczarek 3 cebule 2 marchewki 6 łyżek oliwy z oliwek sól pieprz woda Wykonanie: Łazanki przygotowuję tak samo jak makaron domowy. Wszystkie składniki zgniatam, rozwałkowuję bardzo(...)cienko i kroję w paski szerokości około 2 cm. Układam jeden na drugi i kroję w kwadraty. Wrzucam na wrzącą i osolona wodę i gotuje od wypłynięcia około 5 minut. Odcedzam na durszlaku i hartuję zimną wodą. Kapustę kiszoną najpierw płuczę, potem drobno kroję, marchew myję i ścieram na tarce. Cebulę obieram, kroje w kostkę i podsmażam na rozgrzanej
Bea(u)ty kitchenPomarańczowy przepis na zdrowie ? To oczywiście hit jesieni -dynia. Zdrowa,pyszna,niskokaloryczna.Każdy,kto myśli o własnym zdrowiu powinien włączyć z jej udziałem jak najwiecej dań do swojej diety.Teraz jest najlepszy dyniowy czas.Dynia jest najsmaczniejsza ,a i wybór mamy ogromny. Zupa krem obok pieczonej dyni z piekarnika to najprostszy sposób na jesienne delicje dyniowe.Zmiksowana dynia ma wspaniałą(...)dodatek gorgonzoli nadaje kremowi bardzo wyrazistego ,lekko ostrego smaku.Przyjemną chrupką strukturę stanowi dodatek orzechów włoskich.Dzisiejsza zupa krem powstała z dyni Butternut.Ta śmieszna dynia w kształcie gruszki to druga moja ulubiona obok Hokkaido.Ma smaczny,słodko-orzechowy miąższ i bardzo małe gniazdo nasienne,także niewiele jej odpada po obraniu.Ta odmiana wymaga co prawda obierania ze skóry,ale skórka jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Rurki wyszły smakowite, nie za słodkie takie w sam raz. Zbliża się grudzień, a więc cynamon , piernikowe zapachy kuszą coraz bardziej. Uwielbiam świąteczne przyprawy :). Rurki najlepiej smakowały mi na drugi dzień. Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki 50 g miękkiego smalcu 50 g margaryny łyżeczka sody 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki imbiru łyżeczka cynamonu 2 łyżki jogurtu greckiego Krem(...)dodatkiem mascarpone (chyba Piątnicy) 2 łyżki przyprawy do piernika łyżka cukru Dodatkowo sreberko (nie posiadam foremek do rurek więc posłużyło mi za foremki) Wykonanie: Ciasto Mąkę przesiać, dać cukier, przyprawy i wymieszać. Następnie dać smalec i margarynę, posiekać i dokładnie zagnieść ciasto, dodając jogurt. Z sreberka robić dłuższe grubsze paski. Ciasto rozwałkować i odcinać z nich długie prostokąty
Moje pyszne gotowanie