drugie danie - 14640 przepisów (strona:394/976)

Menu na tydzień – kurczak i jarmuż 174

tańszy od popularnego sosu ze sztucznymi składnikami i aż o 13 zł od gotowego sosu bez sztucznych składników ). Credo naszej kuchni to gotować zdrowo, bez chemicznych dodatków. Drugie przykazanie jest takie, żeby pilnować rachunków. Kupujemy wszystkie składniki według z góry założonego planu, kupujemy tylko to czego dokładnie potrzebujemy, nie oszczędzamy na produktach, wybieramy jakościowe, ale też nieprzepłacamy(...)ekonomicznie! Jak gotowaliśmy Nasze menu jak zwykle zaplanowaliśmy w sobotę, a w niedzielę przygotowaliśmy jak najwięcej półproduktów na kolejne dni, żeby w tygodniu poświęcić minimalną ilość czasu na gotowanie. Dania dobieraliśmy tak, by całkowicie wykorzystać wszystkie kupione produkty – zwłaszcza te, które nie mogą długo leżeć w lodówce (należy do nich jarmuż), aby nic się nie zmarnowało. Tradycyjnie staraliśmy się

Niedzielny kucharz
# NieMarnuj – Gnocchi z dynią pyszny dodatek do obiadu 161

# NieMarnuj – Gnocchi z dynią pyszny dodatek do obiadu Zostały mi ziemniaki z obiadu, ugotowałam tyle co zawsze, a tym razem zostały. A jako, że po

Kuchnia na wzgórzu
Placuszki z batatów i fety 163

Na pierwszy rzut oka placuszki wyglądają jak mielone kotlety, ale nie tym razem. Dzisiaj proponuję pyszną wersję bezmięsną kotlecików z batatów z dodatkiem natki pietruszki oraz

Życie zaczyna się w kuchni
Kotlet schabowy 150

Składniki: 700g schabu bez kosci w(plasty) Sól,pieprz Smalec,olej 2 jajka bułka tarta Sposób: Kotlety rozbijamy tluczkiem z dwóch stron na grubość 5 do

Viola cooks with passion
Makaron inaczej, czyli owocowe spaghetti 492

Aromatyczne połączenie gruszki i banana z korzennymi przyprawami, a do tego mieszanka ziaren, makaron pełnoziarnisty i twaróg- prawdziwa gratka dla wszystkich łasuchów i obiad w nieco

peanutbuttermonster
Polędwiczki wieprzowe QAFP na parze 258

papryką wędzoną, tymiankiem i majerankiem. Odkładamy mięso na 2 godziny. Po tym czasie ziemniaki truflowe obieramy i kroimy w plastry. Na pierwszym poziomie na folii aluminiowej układamy mięso, na drugim poziomie fioletowe ziemniaki. Pojemnik na wodę zalewamy wrzątkiem i włączamy parowar na 25 minut. Rzodkiew białą myjemy i kroimy obieraczką w paski, mizune myjemy, osuszamy i łączymy(...)super KONKURS #dobrysmakznatury. Co tydzień do wygrania torby i fartuch, a nagrodą główną są warsztaty kulinarne z Jurkiem Sobieniakiem w Food Lab Studio. Wystarczy zrobić danie z mięsa lub wędlin ze znaczkiem QAFP i zarejestrować paragon ze sklepu ALMA .  Jeżeli chcecie się dowiedzieć więcej o QAFP i o konkursie, zapraszam Was na stronę kampanii

Parowar Faceta
Ogórkowa po „mojemu” 169

się stołówka, moja Mama bardzo niechętna do gotowania korzystała z tego dobrodziejstwa i jedliśmy obiad przynoszony w trojaku ze stołówki. Od tego czasu mam też uraz do wielu dań, m.in. do zupy ogórkowej. Nie jadłam jej z 20 lat, więc nawet nie wiem jak powinna smakować, pamiętam tylko że była szaro-bura i kwaśna. Moim codziennym rytuałem jest(...)Zrobiłam tą zupę i Miśka podsumowała, że nawet lepsza niż w przedszkolu, a zapewniam, że z Jej strony to największy komplement bo po pierwsze kocha przedszkole, a po drugie jada tylko spaghetti ze szpinakiem i ryż z jabłkami na przemian. Wierzę jej, dlatego dzielę się z Wami moim przepisem na ogórkową- wegańską, wiadomo Składniki na 4 porcje: ogórki

greenscarf
Makaron z warzyw – spiralizer, temperówka czy obieraczka? 161

najlepszych? Tu niestety nie ma podziału na czarne i białe. Wszystko zależy do czego chcesz używać swojej obieraczki. Chcesz robić wstążeczki, które udekorują sałatkę czy spaghetti, które będzie samodzielnym daniem? Poniżej postaram się rozwiać podstawowe wątpliwości, a na pozostałe odpowiem w komentarzach na dole. Spiralizer Na pierwszy ogień idzie spiralizer (tzw. krajalnica do warzyw ). Bardzo fajny sprzęt, który można(...)mnie nawet najtańszy spiralizer spisuje się dobrze , więc do domowego użytku taki też bym wybrał. Model, którego ja używam: KLIKNIJ oraz KLIKNIJ Pozostałe, podobne spiralizery: KLIKNIJ Temperówka do warzyw Drugim plastikowym ustrojstwem jest temperówka do warzyw . Na wstępie powiem, że moim zdaniem szkoda na to urządzenie czasu i pieniędzy . Może to ja nie umiem poprawnie z tego korzystać

Blendman
Ekspresowa Karpatka 179

ziemniaczanej 4 duże jajka cukier puder do oprószenia ciasta W wersji bardziej kremowej proponuję taki krem: 3 szklanki mleka 250 gr masła (w temperaturze pokojowej) 3/4 szklanki cukru (ja dałam mniej – 1/4 szklanki domowego cukru waniliowego i 1/4 szklanki cukru zwykłego) ziarenka z 1 laski wanilii 4 łyżki mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 4 żółtka z dużych jajek(...)zapobiegnie to powstaniu grubej skórki) całkowicie wystudzić. Masło utrzeć na jasny puch, stopniowo dodawać budyń, łyżka po łyżce. Pierwszy blat ciasta wyłożyć na paterę/talerz wyłożyć budyń, przykryć drugim blatem ciasta. Posypać cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego

moj przepis na
Chleb serowy pszenny – bez zagniatania 164

plasterki, ale jest perfekcyjny do starcia – jest kruchy. Widać to dobrze wtedy, gdy przełamie się kawałek dojrzałego cheddara. Ścieramy go na drobnych oczkach tarki. Żaden żółty ser nie da takiego smaku. Cukier, mleko i wodę mieszamy, a następnie podgrzewamy razem na małym ogniu. Mieszanka płynna nie powinna być za gorąca – zbyt wysoka temperatura zamiast rozruszać, zabije drożdże(...)zimie) lub do podgrzanego na 50⁰C piekarnika, do czasu podwojenia objętości. Podrośnięte ciasto wyjmujemy na szczodrze posypany mąką blat i formujemy bochenek. Pamiętajcie, że to właśnie formowanie przed drugim wyrastaniem decyduje o tym, jak nasz chleb urośnie i jak będzie w ostateczności wyglądał. Odpowiednio uformowany urośnie wysoki i równy. Jeszcze raz polecam ten film na Youtube- formowanie

Karo in the Kitchen
Pomysły na rozgrzewający obiad – 10 sprawdzonych przepisów 82

Jest Ci zimno – zjedz rosół. Jesteś chory – zjedz rosół. Jest Ci smutno – a co tam, zjedz rosół. W moim domu przygotowaniem rosołu zazwyczaj zajmuje się mój Drugi Połówek. Jest on tak kochany, że pozwolił mi podzielić się swoim przepisem z Wami. Uwierzcie mi – ten rosół jest bezkonkurencyjny – intensywny w smaku i cudownie złoty w kolorze(...)Sprawdź przepis 2. Pieczone polędwiczki wieprzowe Jeden z najpopularniejszych przepisów na stronie i mój niekwestionowany faworyt w kategorii pieczonych mięs. Polędwiczki wieprzowe to bardzo wdzięczne w przygotowaniu mięso. Wystarczy dać im dobrego kopa w postaci aromatycznej marynaty i uważać z czasem pieczenia, by nie wysuszyć mięsa i pyszne, soczyste polędwiczki gotowe. Pieczone polędwiczki wieprzowe Wyjątkowo soczyste i niezwykle aromatyczne polędwiczki

Na-talerzu.pl
„Szynka Sułtana” parzona , korzenna, wędlina kanapkowa 1100

łyżki soli peklowej sznurek do wiązania szynki lub siatka wędliniarska termometr Do dużego garnka ,wlewamy wodę , rozpuszczamy cukier , a następnie składniki na zalewę ( przyprawy ), układamy na metalowym sitku , które da radę się zanurzyć w wodzie z garnka ( jak na zdjęciu ) lub wkładamy do sakiewki , utworzonej z gazy . Chodzi o to , żeby łatwiej było je wyjąc i nie trzeba , cedzić zalewy(...)garnka , a na koniec przecedzić , jak , kto woli . Nakrywamy pokrywą i doprowadzamy do wrzenia . Od momentu zagotowania , pozwalamy , 10 minut , bulgotać zalewie , następnie , wyłączmy gaz i pozostawiamy ją do drugiego dnia , z przyprawami w środku , pod pokrywą , aż do całkowitego ostudzenia . Po upływie doby , oddzielamy zalewę od przypraw , dodajemy do klarownego płynu , sól peklową i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia

Ogrodnik w podróży
Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana 140

soli Do miski przełożyć mąkę pszenną i żytnią, dodać zaczyn i wodę. Wymieszać krótko ( tylko do połączenia się składników ) i odstawić na 20-60 minut. Po upływie danego czasu posypać ciasto solą i wyrabiać ciasto przez 2-3 minuty na niskich obrotach robota. Ciasto chlebowe przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 2,5 godziny w ciepłe miejsce. Co 50 minut(...)rozpłaszczyć i złożyć w kopertę. Z tak przygotowanego ciasta uformować bochenek albo dwa – ja zawsze dzielę ciasto na pół i z jednej części formuję okrągły bochenek, a z drugiej podłużny bochen, który wkładam do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Okrągły bochenek wykładam na ściereczkę kuchenną obficie obsypaną mąką i wkładam na czas wyrastania do durszlaka. Jeżeli posiadacie

Pieguskowa Kuchnia
Krążki cukiniowe z mięsem 150

leżała wyrośnięta cukinia w piwnicy, to w końcu pasowało ją zużyć, a że gotowanego mięsa rosołowego też kilka porcji w zamrażarce zawsze jest, to połączyłam jedno z drugim. Sosu miało nie być, ale próbując pierwszego miałam wrażenie, że czegoś właśnie takiego dodatkowego im brakuje. Pieczarki były pod ręką- więc bach i jest!  Gdybym robiła je teraz, podałabym(...)fajnie ożywiłby ciut mdławy smak cukinii. No nie wiem jak Wy, ale dla mnie cukinia właśnie taka jest. Bez specjalnego "wyrazu".  Koniec końcem wyszło całkiem smaczne danie, więc śmiało- korzystajcie! Składniki:   1 bardzo duża cukinia 250g gotowanego mięsa drobiowego 1 ząbek czosnku 1 mała  cebulka 1 jajko+ jeszcze jedno do panierowania 50g sera

Kuchnia w czekoladzie
KOTLET Z ANANASEM I SEREM BLUEE 113

panierujemy w mące, następnie kładziemy na niego pomidora, ananasa i ser tym razem bluee.       Tak przygotowane kotlety zapiekamy w piekarniku. Podajemy z ulubioną sałatką. Danie jest               bardzo smaczne a ser nadaje wyrazistego smaku. SKŁADNIKI : 1 podwójna pierś z kurczaka 2 jajka mąką do obtoczenia(...)sera z pleśnią dowolna sałatka   PRZYGOTOWANIE :  Każdą z piersi przecinamy na pół i rozbijamy, doprawiamy do smaku. Następnie panierujemy w jajku i mące, smażymy na oleju, z jednej i drugiej strony na złoto. Blaszkę od piekarnika smarujemy oliwą, układamy na niej kotlety na które kładziemy po plastrze pomidora, ananasa i posypujemy pokruszonym serem bluee. Zapiekamy 15 minut

Kulinarne Fantazje Marioli
Kostka agrestowa 169

śmietaną i cytrynowym lukrem. Podobne do cytrynowca, wspaniałe! Pięknie prezentuje się na stole, będzie hitem każdej imprezy ;) Korzystajcie, póki sezon na agrest jeszcze trwa ;) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni(...)oleju 150 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas miksować. Dodawać żółtka, jedno po drugim, ubijać. Wlewać olej, dalej ubijać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do ciasta, najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach

Domowa cukiernia Ewy
Placuszki z mąki gryczanej (pancakes) 137

Placuszki z mąki gryczanej Jedni nazwą to pancakes , drudzy placuszki z mąki gryczanej . Nie ma to jednak większego znaczenia, ponieważ liczy się to, że są fenomenalne! Żadna nazwa im tego nie odbierze. Jest wiele osób, które panicznie boją się mąk bezglutenowych. Ja również należałem do takich osób! Nie dziwię się, bo są to mąki cięższe w użyciu niż znana wszystkim(...)mąka pszenna. Dużym atutem mąk bezglutenowych jest ich wyjątkowy smak i faktura gotowego dania. Gryczane placuszki wbrew moim obawą wyszły genialne. Na początku bałem się o to, że po prostu wyjdą zakalcowate lub co gorsza, przywrą do patelni i skończą w koszu. Na szczęście moje czarne wizje się nie sprawdziły, a ja mogłem się cieszyć ich smakiem. Mam nadzieję

Blendman
Sałatka warstwowa „Gyros „ 138

smaku ( jeśli w przyprawie nie było soli – czasami jest ) , smażymy na oleju na złoty kolor . Odstawiamy do wystygnięcia . Kapustę pekińską drobniutko szatkujemy , cebulę kroimy jak najcieniej się da . Paprykę , w dowolne kawałki , ogórki w plastry . Kukurydzę odsączamy z zalewy i pozostawiamy na sitku do obcieknięcia . Wszystkie składniki dzielimy na połowę . Następnie w dużej misce , najlepiej przejrzystej ( wtedy ładnie wygląda(...)dowolnej kolejności : kapustę pekińską , kukurydzę , cebulę , paprykę , ogórka , kurczaka , polewamy mieszanką majonezu z jogurtem i wyciśniętym czosnkiem , doprawioną pieprzem i solą . Skrapiamy po całości ketchupem . Czynności powtarzamy z drugą połową składników ( w tej samej kolejności ) z tą ,różnicą , że zanim polejemy sosem, ostatnią warstwę sałatki , obficie posypujemy ją tartym serem i dopiero lejemy sos ,a na samym końcu ketchup

Ogrodnik w podróży
Nakrapiane serniczki ze słodką niespodzianką 182

łyżki cukru 6 kruchych ciasteczek z marmoladą Brześć około 5-6 łyżeczek kropli czekoladowych * składniki powinny mieć temperaturę pokojową Przygotowanie: Do jednej miski wbijamy żółtko, do drugiej białko. Do żółtka dodajemy cukier, budyń (proszek) i ser z wiaderka. Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Białka ubijamy (ja robię to ręczną trzepaczką, nie musimy ubić ich na sztywno). Pianę(...)masy serowej i krótko mieszamy łyżką, bądź trzepaczką. Formę na muffinki wykładamy papilotkami (6 sztuk). Do każdej papilotki wkruszamy jedno ciasto. Ja wkładamy całe ciasto na tyle ile się da, a następnie brzegi przyciskam by się pokruszyło. Marmolada z ciasteczka ma zostać na środku (nasza słodka niespodzianka). Następnie na nasze ciasteczkowe spody wykładamy łyżką masę serową. Na wierzch każdego serniczka

Słodkie okruszki
Sałatka do pracy 142

Poprzedni wpis dotyczył słodyczy więc dziś dla odmiany będzie wytrawnie. W swojej pracy często słyszę pytania typu "co zabrać ze sobą do pracy na drugie śniadanie?" Wiele osób zabiera ze sobą kanapki, jednak ja do zwolenników kanapek nie należę. Kiedyś sama przynosiłam je do pracy i wiem, że zwyczajnie mogą się znudzić. Poza tym do rozstrzygnięcia pozostaje kwesta(...)kanapek, ale to już zupełnie inna historia. Skupmy się na tym co jest tu i teraz. Mianowicie moja, inna niż kanapkowa, propozycja na śniadanie do pracy. Jednak danie to może stać się równie dobrze obiadem czy kolacją. Wszystko to kwesta upodobań i proporcji.  Jedzenie powinno być zdrowe, dostarczać potrzebnych wartości odżywczych i w moim przekonaniu

Przysmaki Karolki
Jabłecznik bezglutenowy 162

przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zrobiłam dołek wbiłam trzy żółtka i jedno jajo.Dodałam pokrojone masło i ksylitol. Zaczęłam zagniatać troszkę tępo szło ale za parę chwil już dałam radę. Zawinęłam w folię spożywczą i do lodówki na dwie godzinki. Krok 3 Po dwóch godzinach wyjęłam ciasto ,podzieliłam je na połowę. Jedną cześć rozwałkowałam i przełożyłam do formy(...)masłem i obsypałam mąką). Widelcem nakłułam ciasto. Wyłożyłam uprażone jabłuszka. Krok 4 Ubiłam białka na sztywno z 4 łyżkami ksylitolu, wsypałam budyń wymieszałam i przełożyłam na jabłka. Krok 5 Drugą połowe ciasta rozwałkowałam i pokroiłam na paseczki ,przełożyłam je na białka z budyniem. Krok 6 Piekłam w 170 stopniach  50 minut.Ciasto rewelacja

Różowa kuchnia
WEGETARIAŃSKIE KOTLETY Z CZERWONEJ SOCZEWICY I KASZY JAGLANEJ 283

Zapraszam na pyszne, wegetariańskie i aromatyczne kotlety z soczewicy i kaszy jaglanej . Idealne do hamburgera, jako główne danie lekkiego obiadu z surówką lub po prostu do zjedzenia na zimno. Nabiorą wyrazistego smaku w zależności od dodanych przypraw. Składniki: szklanka czerwonej soczewicy szklanka kaszy jaglanej 1 burak 2 marchewki 2 cebule 2 jajka lub 2 łyżki mielonego(...)kurkumy. sól wedle uznania olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia / mielone płatki owsiane Soczewicę opłukałam na sitku i gotowałam do miękkości przez około 15 minut. Na szklankę soczewicy dałam 2 szklanki wody. Powinna się nawet lekko rozgotować. Wystudziłam i odstawiłam ją do odparowania. Wystarczy dokładnie rozmieszać soczewicę nawet łyżką.  Powinna być gęsta i zbita. Kaszę jaglaną ugotowałam

potrawyregionalne
ŻEBERKA DUSZONE W KAPUŚCIE 120

potrawa zawsze kojarzy mi się ze Śląskiem.Często gdy byłam tam u brata, na moje życzenie zawsze gotował to danie...Przepyszne żeberka ,kapusta i zapach unoszący się z małej kuchni.Cudowne.Dlatego na letnią melancholię polecam żeberka w kapuście. 1kg.żeberek 2 łyżki majeranku 3cebule 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu mała główka kapusty 2 marchewki koperek(...)listki laurowe smalec sól pieprz vegeta mąka do zasmażki ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~Żeberka kroimy na kawałki,doprawiamy solą ,pieprzem i majerankiem,przesmażamy z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym smalcu.Na drugiej patelni dusimy posiekaną drobno w piórka cebulę,dodajemy do niej rozgnieciony czosnek,przesmażamy,dolewamy trochę bulionu i doprawiamy majerankiem, kiedy cebula zmięknie dokładam odrobinę masła,pokrojona w talarki  marchewkę

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Gofry belgijskie 1651

takiego 4 gofry i dość ciężko rozprowadzało się ciasto po gofrownicy.  Postanowiłam więc dolać mleko i  pracować z nieco rzadszym ciastem.  Gofry z jednego i drugiego wyszły smaczne (może te pierwsze odrobinę lepsze), ale zdecydowanie lepiej rozlewało się ciasto rzadsze (chociaż to miało tendencję do delikatnego wyciekania z gofrownicy). Polecam jednak, bo warto.  Szczególnie na koniec(...)mąki 200 g masła 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1/2 szklanki mleka 1 laseczka wanilii (w całej porcji też była jedna) 1 cukier waniliowy (dałam 2 łyżki domowego) 250 g cukru drobnego (dałam 150 g)   Wykonanie: Masło rozpuścić w garnku.  Dodać oba cukru.  Wymieszać i zdjąć z ognia, aby masła przestygła

Sto kolorów kuchni
Ciasto bez pieczenia „Niebiańska chmurka” 364

Przepis na lekkie ciasto na bazie bitej śmietany i sera mascarpone na herbatnikach. Składniki: Masa: 650 ml śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 250g mascarpone 2 galaretki (dałam o smaku owoców leśnych)Dodatkowo: ok. 200g herbatników tabliczka czekolady mlecznej Przygotowanie Galaretki rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie cały czas(...)bardzo powoli wlewamy zimną, ale jeszcze nie tężejącą galaretkę. Na blaszce (moja ma wym 24x26cm) układamy herbatniki, wylewamy połowę masy, wyrównujemy łyżką, układamy kolejną warstwę herbatników i wylewamy drugą połowę masy (odrobinę masy zostawiamy na wierzch). Układamy ostatnią warstwę herbatników, rozsmarowujemy pozostałą masę i wysypujemy na nią startą czekoladę. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin

e-PrzepisyKulinarne
Ciasto cztery smaki z masą serową 330

dałam masło) 1,5 szklanki cukru 9 jajek 9 łyżek oliwy 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 czerwony kisiel (pominęłam a w zamian dałam 2 łyżki mąki ziemniaczanej i odrobinę czerwonego barwnika) 1/2 szklanki suchego maku 1/2 szklanki wiórków kokosowych Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać po jednym żółtku(...)proszkiem do pieczenia  i zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z ciastem. Podzielić ciasto na cztery równe części . Do pierwszej dodać kakao i wymieszać. Do drugiej wiórki kokosowe i wymieszać do trzeciej suchy mak i wymieszać. do czwartej mąkę ziemniaczaną z barwnikiem (lub czerwony kisiel). Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem i wykładać ciasto naprzemiennie

O kuchni z uczuciem
Jak pisać bloga kulinarnego - porady początkującego 139

żeby zaspamować czytelników. Dobre treści powstają powoli a czasem trzeba nawet się z nimi przespać. Po za tym lepiej mieć dwa dobre artykuły niż dwadzieścia złych, bo tych drugich i tak nikt nie przeczyta (najwyżej jednego i więcej już nie wróci). Także posty z przepisami wymagają czasu, musisz ugotować, zrobić zdjęcia, które licz się(...)dobrze żebyś pisał regularnie . Wydaje mi się, że dobra liczba na początek to dwa posty na tydzień. Da ci to czas na pisanie, a jednocześnie blog nie będzie się wydawał martwy.   Najlepiej żebyś zamieszczał coś więcej niż tylko nowe dania . No cóż na razie w moim blogu są same suche przepisy, ale już widzę, że to za mało

Lubczyk i Wanilia
Karnawałowe grillowanie – wyjątkowe marynaty i przepisy 255

mięsa. Dlatego po wyjęciu mięsa z takiej marynaty powinno się pozwolić aby jej nadmiar ściekł z mięsa przed położeniem go na ruszcie. Znacznie zmniejszy to ryzyko nadmiernego przypalania. Po drugie mięso marynowane w takich marynatach koniecznie należy wykładać na ruszt przy pomocy długich szczypiec. Dzięki temu zachowany będzie odpowiedni dystans i nie będzie ryzyka oparzeń. Pamiętajmy, że wykładając(...)powstanie nam „błysk płomienia/ognia” ponieważ z warstwy zewnętrznej mięsa zostanie spalony cały alkohol. Aby naprawdę ożywić karnawałową imprezę możemy wykorzystać np. niektóre grillowane owoce do przygotowania niezwykłych dań i koktajli. My polecamy przygotowanie małych szaszłyków owocowych grillowanych na dużym ogniu przez 1 minutę. Dodadzą one wspaniałego smaku do różnych koktajli. Np. pokrójmy ananasa w grube kostki/paski nadziejmy

naRuszcie
Dieta aztecka i odchudzająca moc nasion Chia :) 125

takich efektach mówi dr Bob w swoim przypadku). Bardziej zależy mi na poznaniu nasionek chia od tej drugiej strony, czyli poczucia siły, energii, wytrzymałości itp. Po drugie nie mieszkam w dużym mieście, mamy co prawda kilka sklepów, jednak nie posiadają one w ofercie wymaganych produktów do diety. Po trzecie nie ma co ukrywać, że produkty takie(...)mleko migdałowe, orzechy macadamia, woda kokosowa nie należą do tanich rzeczy :( - a są one podstawą niektórych smoothie w I i II fazie. Dlatego na dłuższą metę wiem, że nie dałabym rady. ALE! Zrobię trochę po swojemu :D Chcę Wam przedstawić serię zdrowych smoothie z chia , które będę spożywała zamiast jednego głównego posiłku (śniadanie, obiad, kolacja) :) Sprawdzę, czy rzeczywiście nasionka chia

Zdrowie na języku :P
Litewskie kartacze 227

nadają się na posiłek w mroźny dzień. Kartacze znane są praktycznie w całej kuchni europejskiej, ich bardziej okrągła wersja w kuchni polskiej to pyzy.  Do przygotowania dania użyłem: 500 gram ziemniaków,  100 gram mąki ziemniaczanej, 2 jajek, 500 gram kiełbasy czosnkowanej, 1 cebuli, 4 łyżeczek świeżego tymianku, , 200 ml kwaśnej śmietany 18%, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu(...)skomplikowane, a rozpocząć je należy od przygotowania ciasta ziemniaczanego na kluski. W tym celu obrałem pół kilograma ziemniaków i połowę z nich ugotowałem w osolonej wodzie do miękkości, zaś drugą połowę starłem na tarce o drobnych oczkach. Starte ziemniaki odcisnąłem dokładnie z nadmiaru wody przez czystą ściereczkę, a wyciśniętą z nich wodę pozostawiłem w talerzu. Ugotowane ziemniaki przecisnąłem przez

Wyprawy kulinarne
Nowe Logo Nowe Cele!!!! 132

troche poźno to piszę, ale wróciłem za granicy i dostałem nową pracę jako kucharz w pewnej restauracji już nie długo się pochwalę gdzie możecie mnie spotkać i spróbować przepysznych dań wykonanych przeze mnie tylko czekam na umowę :), Póki co szukam jeszczę osoby chętniej to zrobienia skórki aby jako tako wyglądało:), w przyszłości planuje przenieść się z bloga(...)bardzo spodoba. Przepraszam, że tak od czasu do czasu piszę, ale dużo mam też na głowie przyszykowania do ślubu, nowa praca, no i nie zapeszając staram się po raz drugi to trzeciej edycji już teraz Piekielnej Kuchni Hells Kitchen. 3majcie kciuki, może wkońcu się uda, bardzo bym chciał. Już na dniach kolejne Przepisy a jest ich mnóstwo w mojej galerii

pichciszto
B... Bruschetta w 2 wariantach! 159

Znana wszystkim włoska przekąska sprawdza się również idealnie jako danie na kolację bądź lunch! Wiem, wiem, Ameryki nie odkryłam, ale nadziwić się nie mogę, że tak dawno jej nie przygotowywałam! Prosta w przygotowaniu nawet dla kulinarnych amatorów ;) Grzanka posmarowana oliwą, z aromatycznym czosnkiem i najczęściej z salsą pomidorową. Pycha! Naczelny wraca z "treningu" (tak, zaczął grać(...)piłę z kolegami z pracy :D), więc należy mu się coś pożywnego ;) Postawiłam na wersję klasyczną, natomiast drugą grzankę posypałam mięsem mielonym. W trakcie przygotowywania zmieniłam zdanie i nie użyłam szynki krakowskiej, natomiast dodałam pieczarki. Składniki: 1/2 bagietki przekrojona na pół 100g mięsa mielonego (nie patrzcie na zdjęcie, chciałam, aby ładnie wyglądało ;p) 3 pieczarki 1/2 pomidora 4 plastry

Kitchens Alphabet