rozpływali się w zachwycie... :-) Piekłam w dużej formie, o wym.37,5x24,5cm Składniki: Kruche ciasto: - 550g mąki orkiszowej typ750 - dałam 500g typ750 + 50g dunst orkiszowy (można dać zamiennie 500g orkisz typ700 lub 3 szklanki pszennej) - 250g zimnego masła, pokrojonego na mniejsze kawałki - 3 łyżki ksylitolu (lub cukru) - 5 żółtek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie domowy bezglutenowy(...)powyższych składników zagnieść kruche ciasto, można energicznie ręcznie lub tak jak ja wyręczając się hakiem miksera. Mniej więcej połową ciasta wyklejamy spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, drugą część kruchego ciasta odstawiamy w misce do lodówki. Blaszkę możemy również odstawić do lodówki. Masa serowa: - 500g sera (dobrego, gęstego- u mnie najczęściej "Juliko" lub "Mój Ulubiony") - 125g masła - 1 jajko
Smaczne Zdrowedziewiętnastej jest już niemal zupełnie ciemno. Przeżyję jakoś te nieustanne wichury i ulewy tak intensywne, że czasami mam wrażenie, że dach mam w domu ze szkła. Jakoś dam radę wstawać i dojeżdżać do pracy w egipskich ciemnościach, jeśli będę miała świadomość, że po powrocie do domu czeka mnie jeszcze przynajmniej parę godzin dziennego światła. Ono dodaje energii; nawet, jeśli niebo(...)zasnute jest grubą warstwą chmur, to i tak jest jakoś raźniej... Tymczasem już za trzy tygodnie zmiana czasu; z godziny trzeciej w niemal magiczny sposób zrobi się druga. Będzie można godzinę dłużej pospać! A takie rzeczy są w cenie, szczególnie, gdy to pracujący weekend... Niestety, efekt będzie taki, że ciemność spowije świat zanim zdążę w ogóle wrócić do domu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeProsta sałatka z czerwonej fasoli z dodatkiem pomidora, czerwonej cebuli, kaszy jaglanej, natki pietruszki i bazylii. Zdrowa i wartościowa sałatka wegetariańska. Idealna do pracy, szkoły (można
Moja Delicjazaopatrzenia organizmu w potrzebne białka istnieje wiele mitów. Watro obalić jeden po drugim. Białka roślinne są lepiej wchłanialne niż białka pochodzenia zwierzęcego. Dodatkowo pokarm roślinny jest 60 razy mniej szkodliwy niż pochodzenia zwierzęcego. Rośliny posiadają mniej toksyn, mniej chemi i nie zawierają hormonów, antybiotyków, sterydów, konserwantów itd. Zwierzęta hodowlane karmione są roślinami i jak się(...)okazuje w ich tkankach kumulowane są związki chemiczne z nawozów sztucznych, herbicydów i pestycydów. Sumując te wszystkie dane okazuje się, że mięso posiada 60 razy większe stężenie szkodliwych substancji niż warzywa czy owoce. Ten temat poruszaliśmy przy okazji szaszłyków wegańskich. Jak więc rozwiązać ten problem? Zmniejszyć ilość spożywanego mięsa. Zastosować dietę rozdzielną, która wspomaga trawienie i automatycznie organizm
Dieta Rozdzielna i Zdrowiewielkości blaszki. Radzę użyć w tym wypadku większej blaszki , gdyż ciasta jest na tyle sporo , że spokojnie da się przekroić placek , a tym samym kremu jest też dużo , że da radę przykryć ciasto tak , że będzie ciasta więcej a kremu w jednym kawałku mniej . Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier a na końcu żółtka. Dodajemy przesiana mąkę(...)budyniem i kakao. Pieczemy 20 - 30 minut w temp. 180 C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy wzdłuż na dwa placki. Większą część zostawiamy jako spód ciasta a drugi placek kruszymy na wierzch. Banany obieramy i przecinamy wzdłuż i układamy na biszkopcie. Masa bananowa: Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i studzimy. Śmietanę lekko ubijamy , dodajemy jogurty bananowe
Różne smaki w kuchnimakaron. Paczka makaronu znajdzie się w każdym domu. U mnie nawet spaghetti pełnożytnie! A co do niego? Przyrządziłam spaghetti carbonara z dyniowym musem. Pasta carbonara jest pyszna! Lubię to danie, bo przepadam za jajkami. Postanowiłam ją przyrządzić z dyniowym musem. Makaron z dynią świetnie się sprawdza. Bucatini z dynią to pyszna potrawa. Spaghetti carbonara również(...)wersji carbonara smakuje nawet nieźle. Do garnka powędrowała cała paczka makaronu. Jak już robię makaron to na cały dzień, a jak mam szczęście to i starczy na drugi. Moje dzieciaki lubią, kiedy mogą sobie coś wziąć z lodówki i szybko podgrzać. Spaghetti carbonara niczym się nie różni od oryginału. Faktem jest jednak, że wymaga dłuższego przygotowania. Jakby nie było trzeba
codojedzeniaJajko na miękko a do tego grzanka z fetą to przepis na idealny początek dnia. Dziecinnie proste danie i fantazja w smaku. Składniki na 1 porcję: 2 jajka - u mnie rozmiar L 2 kromki chleba pełnoziarnistego 2 plastry sera feta 2 plasterki pomidora szczypta bazylii Rama "smaż jak szef kuchni" - do posmarowania grzanek Przygotowanie: Piekarnik nagrzej(...)temp. 240 stopni - opcja grill. W garnku zagotuj wodę. Ser i pomidora ułóż na jednej kromce, posyp bazylią i przykryj drugą kromką. Obie strony grzanek posmaruj ramą (za pomocą pędzelka) i włóż (zamkniętą kanapkę) do nagrzanego piekarnika - połóż na kratce. Zapiekaj po 4 minuty z każdej strony. Jajka włóż pod bieżącą ciepłą wodę na kilka sekund - zapobiega to pękaniu
Alutka-GotujeZnacie mnie już prawie dwa lata i już chyba wiecie, że poza wszelkim curry najbardziej lubię wytrawne tarty (prawidłowa nazwa to quiche). Jest to rodzaj obiadu
greenscarfPożądna porcja rozgrzewającego dania przyda się w ten zimny dzień. Już z rana zaplanujmy co ugotujemy na obiad, wyskoczmy na zakupy i gotujmy! Składniki: 1 kg mięsa mielonego np z łopatki wieprzowej sól,pieprz, słodka papryka mąka do obtaczania pulpecików dodatkowo: szklanka śmietany 30% szklanka bulionu warzywnego garść suszonych prawdziwków kilka gałązek natki pietruszki sól,pieprz Wykonanie: Grzyby(...)myjemy, moczymy całą noc. Na drugi dzień gotujemy ok 40 minut w tej samej wodzie w której się moczyły. Odstawiamy. Mięso doprawiamy sola, pieprzem, słodką papryką. Formujemy małe pulpeciki, obtaczamy w mące, układamy na rozgrzanej patelni, obsmażamy do zrumienienia z obu stron. Na patelnię dolewamy bulion, wrzucamy grzyby razem z wodą, w której się gotowały- jest tu cały aromat, Dusimy
Z Majeczką w kuchniPszenne bułki z dodatkiem mleka. Miękkie i delikatne. Z przepisu wychodzi 9 średniej wielkości bułek. ok. 410 g mąki + kilka łyżek przy drugim wyrabianiu 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 15 g drożdży 120 ml mleka 175 ml wody Wodę i mleko delikatnie podgrzać (powinny być ciepłe, ale nie gorące). Wymieszać z pokruszonymi drożdżami, solą i cukrem. Dodać(...)mąkę i wyrobić ciasto (ręcznie lub mikserem przy pomocy mieszadeł do wyrabiania). Jeśli ciasto się zbyt klei, dodać trochę mąki, ale tylko tyle żeby dało się wyrobić. Odstawić w misce pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 45 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i przez chwilę ponownie wyrobić (w razie konieczności dosypując mąki
BullioSałateczkę podpatrzyłam u znajomych (pozdrawiam was Tatarki). Sałatka Doris była inspiracją, ponieważ wątpię czy dobrze zapamiętałam przepis, ale i tak sałatka wyszła super. Sałatkę można jeść
IMPRESJA SMAKUzależności jak duże je macie) wrzucamy pokrojoną gruszkę – na wysokość około 3/4 foremki. Do każdej wsypujemy odrobinę czekolady i kakao. Na wierzch sypiemy kruszonkę – ile się da, ja nam nie żałowałam Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Uważając, żeby tak jak ja, nie przypalić wierzchu kruszonki. Chociaż bardzo nam to nie przeszkadzało Jemy na ciepło lub po ostudzeniu(...)Obie wersje są przepyszne. Jedna kokilka to około 480 kcal (przy podanych składnikach rozłożonych do 3 foremek). Gruszki zapiekane pod orzechową kruszonką Troszkę przypalone, ale i tak pyszne Drugie życie niesmacznych gruszek Crumble orzechowe z gruszkami i czekoladą Smacznego
Relaxtimemnie lepszego sposobu na doładowanie "baterii" niż podróże do miejsc, które zachwycają widokami, smakami i zapachami. Wracam więc z zasobami nowej energii po krótkich wakacjach na Sardynii. Było to moje drugie (i mam nadzieję, że nie ostatnie) spotkanie z tą zachwycającą wyspą i jej smaczkami:) Choć Sardynia otoczona jest zewsząd morzem, zaskakujące może okazać się(...)tradycji jedzenia dużej ilości ryb czy owoców morza. Oczywiście znajdziemy je w sardyńskich restauracjach i zachwycają smakiem i świeżością, to jednak nie należą do popisowych dań tamtejszych kucharzy. Kuchnia sardyńska różni się nieco od typowej włoskiej kuchni kontynentalnej, bo pasterze i rolnicy kultywują własne tradycje kulinarne W tradycyjnej kuchni sardyńskiej dominują potrawy lądowe, pasterskie, proste, pożywne, możliwe
Smakowity Blog KulinarnyOwsianka. Albo się ją kocha, albo nienawidzi. Ja zawsze należałam do tej drugiej gupy. Próbowałam wiele razy i na wiele sposobów, ale nie mogłam się do niej przekonać. W końcu wersję "tradycyjną" zastąpiłam owsianymi omletami i plackami i na długi czas zapomniałam o bezsmakowej dziwnej papce. Ponieważ jednak ze wszystkich stron słychać głosy zachwytu jaka to owsianka pożywna, jaka(...)zdrowa, że królewskie śniadanie, że ludzie sukcesu codziennie zaczynają od niej dzień, postanowiłam dać jej jeszcze szansę. Długo szukałam inspiracji, wypróbowałam mnóstwo wariantów: na mleku, na wodzie, na ciepło, na zimno, na słodko, na słono i w końcu opracowałam swój własny sposób na owsiankę idealną. Stało się. Pokochałam owsianą breję i często zajadam ją na śniadanie. Sposób, w który przygotowuję
Zawsze głodna!Nietypowe placki, które można zjeść na śniadanie, obiad lub kolację :) Pysznie smakują z ziołowym sosem z koperkiem, pietruszką i szczypiorkiem. Nareszcie wiosennej zieleniny jest pod dostatkiem
Posadzone i zjedzoneźródłem witaminy D oraz wapnia, nie należy z niego rezygnować. Mogę jeść owoce bez ograniczeń, są zdrowe O tym, że owoce są dobrym źródłem witamin i minerałów wie każdy, druga stron ą medalu owoców jest ich wysoka zawartość cukrów prostych, które tuczą. Niektóre osoby mówią, że zaczęli jeść zdrowo, mnóstwo owoców i warzyw i wcale nie zauważyli różnicy(...)cukier, który jest zawarty w owocach. Jeśli decydujemy się na owoce spożywajmy te które mają niski indeks glikemiczny, a dla bardziej wtajemniczonych proszę zapoznać się z ładunkiem glikemicznym danych owoców. The post Mity na temat odżywiania appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaPierogi to nasza największa miłość! Z każdym farszem smakują rewelacyjnie ale... nie w każdym wykonaniu! Mamy nasze osobiste preferencje, jeśli chodzi o temat pierogowy! Po pierwsze
Wypisz Wymalujszklanki mąki 1/ 4 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/ 2 łyżeczki sody 1/ 2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru pudru (jeśli lubicie słodkie desery można dać trochę więcej) Banany zmiksować na puree (ja rozgniotłam widelcem). Dodać jajko i mleko, dokładnie wymieszać lub krótko zmiksować. Dodać sypkie składniki i ponownie wymieszać. Powinniśmy otrzymać dosyć gęste jednolite ciasto, konsystencją(...)przypominające gęste ciasto na racuszki. Olej dobrze rozgrzać. Łyżeczką nabierać ciasto i wrzucać na rozgrzany tłuszcz (ciasto jest dosyć klejące, dlatego aby ładnie "zjeżdżało" z łyżeczki spycham je drugą łyżeczką. Można też dodatkowo zanurzać łyżeczki co jakiś czas w oleju). Smażyć z obu stron na złoto. Nie przejmujcie się, gdy Wasze pączki nie wyjdą okrągłe. Potrzeba do tego sporej
Czerwień i błękitgrzankach z resztą sosu do polania. Tę wersję na pewno polubią fani pikantnych smaków (ja! ja! ja!), ponieważ do sosu zamiast płatków chilli dodałam całą świeżą papryczkę chilli. Druga wersja to rodzaj sałatki. Pieczarkę posmarowałam tym razem sosem z natki pietruszki i czosnku i podałam na liściach świeżego szpinaku. Jest lekko, pysznie i pięknie! To którą wersję wybieracie(...)oszalałam na punkcie obu :) Jajko zapiekane w pieczarce Sposób I: Składniki (dla 2 osób): 4 duże pieczarki, portobello lub o białych kapeluszach sos z pieczonych pomidorów (zamiast płatków chilli dałam 1 świeżą papryczkę chilli) 4 jajka (lepiej sprawdzą się małe sztuki) sól, pieprz 4 kromki pieczywa, np. tostowego lub 2 bułki przekrojone na pół Przygotowanie: Pieczarki przetrzyj wilgotną ściereczką
Chilli Czosnek i Oliwaskładniki (poza roztopionym masłem) były temperatury pokojowej i żeby mąki przesiać przez sito. Do tego nie otwieraj za często pieca i nie wyciągaj chleba od razu z foremki – daj mu w niej chwilkę przestygnąć. Niestety ten przepis ma dwie wady: po pierwsze bezglutenowy chleb paleo z mąki migdałowej jest drogi . Mąka migdałowa (dwie szklanki) kosztuje co najmniej(...)cena za całość chleba może wynieść nawet 20 zł. Na pewno nie jest to chleb do jedzenia każdego dnia, ale od święta można sobie na niego pozwolić. A druga wada? Choć wszystkie składniki są paleo, to odradzamy jedzenie tego chleba codziennie. Mimo iż żywiąc się paleo nie liczymy kalorii, to ten chleb, tak pełen tłuszczu i węglowodanów jest wręcz
PaleoSMAKtłustoczwartkowych szaleństwach dobrze jest przez jakiś czas jeść lekko, żeby dać biednemu żołądkowi szansę odpocząć i przygotować się na kolejne szaleństwa ostatkowe. W tym roku jednak kalendarz nie ma nad nami litości i nie daje ani chwili wytchnienia, bo dzisiaj kolejna okazja do łasuchowania: Walentynki. I choć sama tego święta nie obchodzę i za nim nie przepadam, to jednak wiem(...)wielu moich znajomych lubi obdarować w tym dniu, swoją drugą połówkę, jakimś pysznym słodyczem. Mam więc dla was propozycję nie tylko wyjątkowo smaczną, ale i bardzo zdrową, jak to ostatnio na Przepyszniku bywa. Idealna na deser po romantycznej kolacji, ale i jako weekendowy drobiazg do kawy, czy nawet przekąska dla młodocianego, nawet takiego malutkiego. Moja propozycja to kuleczki chałwowe
Przepysznik - BLW i nie tylkoTen suchy rok skąpi nam obfitości grzybów w lesie, zrobiłam wprawdzie kilka wypadów, ale niestety wróciłam z pustym koszykiem :(. Tak więc moje dzisiejsze kurki sklepowe - no
Apetyczna babeczkaPszenne bułki z dodatkiem mleka. Miękkie i delikatne. Z przepisu wychodzi 9 średniej wielkości bułek. ok. 410 g mąki + kilka łyżek przy drugim wyrabianiu 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 15 g drożdży 120 ml mleka 175 ml wody Wodę i mleko delikatnie podgrzać (powinny być ciepłe, ale nie gorące). Wymieszać z pokruszonymi drożdżami, solą i cukrem. Dodać(...)mąkę i wyrobić ciasto (ręcznie lub mikserem przy pomocy mieszadeł do wyrabiania). Jeśli ciasto się zbyt klei, dodać trochę mąki, ale tylko tyle żeby dało się wyrobić. Odstawić w misce pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 45 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i przez chwilę ponownie wyrobić (w razie konieczności dosypując mąki
Bullioząbki czosnku, 3 jabłka, 150 ml cydru, 100 ml soku jabłkowego, ¼ łyżeczki ziaren kolendry, 2 łyżki masła, sól, pieprz, Przepis według Karola Okrasy z drobną zmianą. Zamiast nalewki orzechowej dałam żubrówkę i nie zagęściłam sosu chlebem. Piersi gęsi natrzeć mieszaniną oliwy z żubrówką. Odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny. Piersi wyjąć z marynaty, osuszyć ręcznikiem papierowym. Naciąć skórę(...)kratkę, nie nacinając mięsa. Ułożyć skórą do dołu na suchej, zimnej patelni i podgrzewać na wolnym ogniu, wytapiając tłuszcz. Smażyć aż skórka stanie się cienka i chrupiąca. Przełożyć na drugą stronę i przez kilka minut dusić piersi od strony mięsa w wytopionym gęsim tłuszczu. Jabłka pokroić na ósemki – nie obierać. Czosnek rozgnieść, przesmażyć na tłuszczu gęsim, dodać rozmaryn
królestwo garówpoście polecam krewetki smażone na maśle z czosnkiem i grzankami. SKŁADNIKI: Porcja dla dwóch osób. 15 krewetek 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku trochę papryczki chili ( dla smakoszy pikantnych dań) 50 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku łyżka posiekanej natki pietruszki bagietka, WYKONANIE: Krewetki obieramy z pancerza, głowy i jelita Sposób oczyszczania(...)obrane krewetki. Smażymy na małym ogniu z jednej strony przez około 2 minuty. Dodajemy drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i papryczkę chilii. Przekładamy krewetki na drugą stronę, smażymy 1 minutę. Następnie podlewamy krewetki winem i lekko odparowujemy płyn. Dodajemy pozostałą łyżkę masła, natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy ze świeżą bagietką
W kuchennym oknie EwyWitamina E – 0.50 mg Minerały Wapń – 631 mg Żelazo - 7.72 mg Magnez - 335 mg Fosfor - 860 mg Potas - 407 mg Sód – 16 mg Cynk - 4.58 mg Źródło danych: USDA National Nutrient Database Kwasy tłuszczowe (w porcji - 28 g) omega-3- 4915 mg omega-6- 1620 mg Źródło: nutritiondata.self.com Nasiona chia pomagają zapobiegać chorobom serca i nadciśnieniu, mogą pomóc cukrzykom(...)poziom nie tylko ciśnienia tętniczego, lecz także białka C reaktywnego - markera stanu zapalnego, którego wysokie stężenie koreluje z ryzykiem wystąpienia zawału mięśnia sercowego i udaru mózgu. Są drugim zaraz po otrębach pszennych źródłem błonnika. Zaleca się je spożywać regularnie, pamiętając, aby ich dzienne spożycie nie przekraczało 15 g (ok. 3 łyżeczek
Malinowe Pocałunkibyć lekko kwaskowa. Dodatek śmietan-fixa daje nam pewność, że śmietana nie podejdzie wodą i wytrzyma do dnia następnego. Dodatkowo: pół puszki kajmaku, spora garść płatków migdałowych. Pierwszy i drugi spód bezowy posmarować niezbyt grubą warstwą kajmaku. Na kajmak wyłożyć ubitą śmietanę. Ostatni spód i boki posmarować tylko śmietaną. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni na złoty(...)górę tortu. Torcik jest bardzo słodki, ale bardzo pyszny :) każdy łasuch na pewno będzie nim zachwycony. Powinien postać przynajmniej kilka godzin w lodówce, jednak my nie daliśmy rady tyle czekać, dlatego nie udało się go ładnie ukroić ;) Jeśli jednak zaczekacie z pokrojeniem około 12 godzin, wtedy bez kłopotu wyjdą Wam piękne niepokruszone kawałki
Codzienna kuchnia niecodziennaczasie powinien też zgęstnieć.Następnie podzielić go na 2 części.Jeden z blatów ciasta włożyć na dno blachy, w której był pieczony. Na ciasto wyłożyć połowę masy, przykryć drugim blatem, wyłożyć pozostałą część masy i przykryć ostatnim blatem. Lekko docisnąć.Polewa:Skałdniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej.Gotowe ciasto polać polewą i pozostawić, aż czekolada stężeje. Następnie ciasto włożyć(...)minimum kilka godzin do lodówki. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.Uwagi do przepisu:Jest to przepis na blachę o wymiarach 32x22 cm. Może się wydawać, że ciasta nie da się rozciągnąć na tak dużą blachę, ale jest to mylne wrażenie.Do kremu można dodać sok z wyciśniętej cytryny lub dodatkowo każdy z blatów posmarować dżemem czy powidłami.Blaty ciasta należy piec
Gospodyni Miejskalemoniady, no i oranżada :) w szklanych butelkach po której mieliśmy czerwone kółka od butelki na ustach. Jaka ona była dobra, pamiętam skrzynki stojące w garażu piliśmy wtedy ile się dało .... to były czasy. Dziś wszytko dostępne na wyciągnięcie ręki a w tym tyle syfu........ SKŁADNIKI : z tej porcji otrzymałam 1 dzbanek ok 1,5 l woda lekko gazowana(...)truskawki 2 garście listki mięty wedle uznania 2 łyżki miodu kostki lodu - pomarańcze parzymy gorącą wodą z jednej wyciskamy sok a drugą tniemy na kawałki - do dzbanka wlewamy wodę dodajemy miód i dobrze do wymieszamy - dodajemy do tego sok z wyciśniętej pomarańczy, plastry pomarańczy, umyte truskawki oraz listki mięty - jeżeli lubimy mocno schłodzone podajemy
Basia w kuchnipapierem do pieczenia, zawiń w folię aluminiową, obciąż deską do chleba i odstaw na 2-3 dni. Każdy z blatów wyrównaj ostrożnie nożem z góry, ułóż blaty jeden na drugim i wyrównaj wszystkie cztery boki odcinając nożem nadmiar ciasta. Przełóż piernik powidłami, lekko dociśnij warstwy. Znów zawiń w folię aluminiową i odstaw na 1 dzień. Czas na polewę(...)kiedy jeszcze nie zgęstniała za bardzo, rozprowadź ją szerokim nożem wierzch i boki piernika. Posyp piernik z góry kruszonymi orzechami laskowymi. Nie rzucaj się na piernik od razu, daj chociaż zastygnąć polewie :) A jeszcze lepiej będzie, jeśli dasz piernikowi 1 dzień więcej, aby powidła trochę wsiąkły w ciasto. Ciasto gotowe do dojrzewania. Pkt 3. Miesiąc później. Część ciasta w formie
Grahamka, weka i kajzerkaKażdy zna barszcz ukraiński i mieszankę jaką tworzą warzywa z wieprzowiną, jednak jak się zdążyłam przekonać w każdym domu robi się ją nieco inaczej, ile gospodyń
Apetyczna babeczkawielkości blaszki. Radzę użyć w tym wypadku większej blaszki , gdyż ciasta jest na tyle sporo , że spokojnie da się przekroić placek , a tym samym kremu jest też dużo , że da radę przykryć ciasto tak , że będzie ciasta więcej a kremu w jednym kawałku mniej .Sposób przygotowania:Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier a na końcu żółtka. Dodajemy przesiana mąkę(...)budyniem i kakao. Pieczemy 20 - 30 minut w temp. 180 C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy wzdłuż na dwa placki. Większą część zostawiamy jako spód ciasta a drugi placek kruszymy na wierzch. Banany obieramy i przecinamy wzdłuż i układamy na biszkopcie.Masa bananowa: Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i studzimy. Śmietanę lekko ubijamy , dodajemy jogurty bananowe i ok. 3-4 łyżek
Słodkości i nie tylkododać pomidory z puszki ( rozdrobnione na niewielkie cząstki), a po chwili pokrojoną w paski paprykę, całość nakrywamy przykrywką i dusimy przez 8-10 minut. Na drugiej patelni również wlewamy łyżkę oliwy i dodajemy łyżkę masła, a następnie kładziemy kawałki polędwiczek, smażąc je z obu stron na dużym ogniu przez 4-5 minut. Następnie obsmażone(...)ogórki. Całość doprawiamy łyżeczką słodkiej papryki, szczyptą ostrej papryki, solą oraz pieprzem. Ponownie zagotowujemy i dusimy przez 10 minut, a następnie wyłączamy palnik i podajemy nasze danie posypując je posiekaną natką pietruszki
Miód i pieprzblaty. Ciasto krucho - drożdżowe z jabłkami: 1 kg jabłek 4 żółtka 150 g masła lub margaryny (u mnie masło) 300 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka cukru pudru (można dać więcej) 40 g drożdży 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 1-2 łyżeczki cynamonu 1-2 łyżki bułki tartej szczypta soli 1. Drożdże kruszymy i mieszamy z cukrem pudrem. Masło/margaryn(...)tarce o grubych oczkach. Jeśli są bardzo soczyste, to przed wyłożeniem na ciasto musimy je troszkę odcisnąć. Następnie rozkładamy na wyłożonym cieście, posypujemy cynamonem i bułką tartą. Przykrywamy drugą częścią ciasta, które też rozwałkowałam i delikatnie nałożyłam na jabłka. Pieczemy w 180 stopniach 40-45 minut do zarumienienia się. Studzimy. Masa: 1/2 litra mleka 2 budynie śmietankowe
kruche babeczkiDzisiaj mieliśmy ochotę na lekki obiad i przede wszystkim szybki. Nikomu nie chciało się szykować wymyślnych dań. Rzut okiem do lodówki i pomysł na pancakes z twarogiem. A że obok twarogu stały owoce, na które chwilowo nie było pomysłu, to obiad praktycznie już był gotowy.Składniki pancakes:około 250 gram twarogu,1 szklanka mleka,3 łyżki(...)dziś z kisielem przygotowanym z owoców z dodatkiem czerwonego wina.Kupiłam kiedyś 2 paczki mieszanki mrożonych owoców. Okazały się jednak tak strasznie kwaśne, że po wykorzystaniu pierwszej paczki, druga czekała smętnie w zamrażarce. No i doczekała się.Owoce przełożyłam do słoika i zasypałam połową szklanki cukru. Przemieszałam i odstawiłam do lodówki na 24 godziny. Pod wpływem cukru
Codzienna kuchnia niecodziennatortownicy o średnicy 28 cm [o blaszkach napiszę trochę później] i ciasto wyszło za cienkie, żeby przekroić na połowę..i nawet nie próbowałam tego robić tylko upiekłam jeszcze drugie takie same ciasto... Kto jeszcze nie robił ..musi zrobić...polecam...bo jest pyyszne.. Siostra ..Ty też zrób...albo niech Iwonka zrobi.. Składniki na biszkopt: 3 jaja(...)Przekroić na 2 blaty. Składniki na masę śmietanową: 250 g śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Składniki na polewę czekoladową: 170 g gorzkiej czekolady ( można dać pół na pół z mleczną ) 50 g masła/ margaryny 3 łyżki mleka 1 łyżeczka oleju Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej
Moje domowe kucharzenie