drugie danie - 14640 przepisów (strona:370/976)

Muffinki mocno czekoladowe... I o tym, że każdy ma swoje miejsce... 172

cukru - dałam mniej, około 150g, a chętnie zmniejszyłabym tę ilość o jeszcze 30-40g... 1 łyżka cukru wanilinowego, 2 duże jajka (L) 170 ml mleka Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę na muffinki z 12 papilotkami. Do jednej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i kawę zbożową. Dodaj cukier i cukier wanilinowy, wymieszaj. W drugiej misce

Lejdi of the house
Rolada ziemniaczana z mięsem 122

mięsne dania znajdziecie na moim blogu w zakładce MIĘSA. 6 średnich ziemniaków 100 g żółtego sera sól pieprz 2 łyżki oleju Ziemniaki obrać i pokroić na bardzo cieniutkie plasterki. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć starty ser. Na serze układać plastry ziemniaków tak, aby jeden plaster zachodził na drugi. Układać

O kuchni z uczuciem
Kakaowy omlet z bananem 174

drugi omlet z pozostałej części ciasta. Można też usmażyć 1 gruby omlet...ale ja w tym przypadku, zdecydowanie wolę cienkie. 4. Usmażone omlety posmarować masłem orzechowym. Na każdym omlecie ułożyć obranego banana i zrolować - jak naleśnik. Zrolowane omlety pokroić na kawałki. 5. Rollsy z bananem ułożyć na talerzykach i polać odrobiną miodu lub syropu klonowego. Można danie

kolorowotorcikowo
Barszcz ukraiński - moja wersja 178

dałam tak z 4 łyżki posiekanej) biała fasola (użyłam fasoli z puszki) 4 ziela angielskie 3 ziarenka pieprzu mały kawałek pora 1,5 łyżki majeranku śmietana 30% sól pieprz Przygotowanie: Można zrobić dzień wcześniej: Na początek myjemy buraki, zalewamy wodą w garnku i gotujemy ok. 1,5h pod przykryciem, aż buraki będą miękkie. Następnie odcedzamy.  W drugim

Gotuj z Mąką
Kulisy fotografii kulinarnej: Jak robi zdjęcia Ania z bloga Everyday Flavours? + Linkowe Party 146

następnym jakiś talerz lub props kulinarny. Zawsze jednak wychodzę od danej potrawy. Wyobrażam sobie jak ona będzie wyglądać po przygotowaniu, jaki będzie miała kolor, fakturę i wtedy jakoś tak to zawsze przychodzi samo. Ogólny zarys klaruje mi się w głowie, lecz ostateczny efekt pojawia się dopiero jak stylizuje daną scenę. Omówienie zdjęcia - Świąteczne śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami(...)niej. KONCEPCJA ZDJĘCIA Wymyśliłam sobie sesję świątecznych śledzi z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi . Zazwyczaj wcześniej mam wizję mniej więcej jak będzie wyglądać dana potrawa. Czasami rozrysowuję sobie danie, ale zazwyczaj ma to miejsce przy wymyślaniu jakiegoś skomplikowanego deseru. Tu głównym tematem były śledzie. Od początku wiedziałam, że będą czerwone, więc postanowiłam, że dodatki

Chilli Czosnek i Oliwa
Łazanki z kapustą i grzybami 160

Dzisiaj drugi dzień Adwentu. Tegoroczny Adwent przywitał, przynajmniej nas Bydgoszczan, cieniutką warstwą białego puchu, który odziwo utrzymał się przez cały dzień. Ta biel za oknem nastraja, przynajmniej mnie, świątecznie. Dlatego też, tak jak wczoraj obiecałam, dziś będzie przepis na łazanki z kapustą i grzybami. Pewnie dla wielu z Was, żadna Wigilia nie może obyć się bez tego dania

blog.moje-pasje.info
Sałatka z kuskusem i pieczarkami 171

Gotowa i niezwykle smaczna, sałatka z kuskusem. Dobra jako danie kolacyjna, sprawdzi się również na każdej domówce. Kuskus -  kasza czy makaron ? Odwieczne pytanie... Podobno bardziej makaron, ale czy to aż tak ważne? Ważne, że kuskus nie wymaga gotowania. Zalewamy go wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut i już! Bez mieszania, odcedzania, odmierzania wody. Sałatka z kuskusem(...)jest bardzo pożywna, dlatego z powodzeniem może stać się Waszym drugim śniadaniem lub kolacją. A jeśli zechcecie zjeść ją na ciepło, dodając jeszcze grillowanego kurczaka, stanie się lekkim obiadem. Składniki : 300 g kuskusu 200 g pieczarek 10-12 pomidorów suszonych 1/2 czerwonej cebuli kilka pomidorków koktajlowych świeża rukola 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła  sól, pieprz

kolorowotorcikowo
Quinoa z krewetkami i szpinakiem 126

Jakiś czas temu zrobiłam sobie i domownikowi taką szybką kolację, chociaż na obiad też się nada ;) Quinoa, trochę szpinaku, krewetki, masło czosnek i danie gotowe.  Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 12 krewetek tygrysich 4 garście szpinaku baby 3 łyżki klarowanego masła 3 ząbki czosnku czarny pieprz różowa sól himalajska Wykonanie: Krewetki obieramy i oczyszczamy(...)ogonków i podsmażamy na patelni na klarowanym maśle, nie zbyt długo, ale tak, aby się zrumieniły z obu stron. Po przewróceniu ich na druga stronę doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, uważając, żeby się nie spalił. Zdejmujemy krewetki i na tą samą patelnię wrzucamy szpinak, zmniejszamy ogień, chwilę mieszamy, aż listki się zblanszują. Mieszamy

Quinoa Raz!
20. miesiąc życia dziecka - dmucham i chucham 145

dać jej buziaka, uciekała ze śmiechem. Widzę, że cieszy się z tego, że umie powiedzieć "mama", ale jeszcze ćwiczy. Jej rozwój fizyczny i intelektualny jest bardzo szybki. A do tego ta zwinność paluszków! Byłam pod wrażeniem, gdy zobaczyłam, że odkręciła nie do końca zakręconą tubkę maści Linomag, a innym razem mojego kremu Nivea Soft. Ba, tym drugim pomazała

Anioszek w kuchni
Rozwój dziecka w 15. miesiącu życia (1 rok i 3 miesiące) 121

drugiego lub obdarowywać tym innych. Małe dziecko to świetny obserwator i naśladowca. Niedawno z pustej butelki po wodzie nalewała sobie "wodę" do szklanki i piła, a potem znowu nalewała i znowu piła... Robi tak nieraz, bo widzi, że my dorośli też tak robimy. Maluję i rysuję... po swojemu Zuzia lubi bawić się kredkami, ale najlepiej gdy dam jej długopis. Najchętniej

Anioszek w kuchni
Dżem z kiwi - łatwy, super przepis 216

pewno dam mniej. Każdy jednak będzie lubił inny poziom słodkości, więc warto testować. Ważny jest też rodzaj owoców, przy określaniu ilości cukru. Jeszcze niedawno nie wiedziałam, że można zrobić dżem z kiwi. Tymczasem kiwi zawiera mnóstwo pektyn, więc śmiało się nadaje, także jako dodatek żelujący do innych dżemów. Przy połączeniu z innymi owocami kiwi nabiera smaku tego drugiego owocu, więc

Anioszek w kuchni
Nie bądź Matką Kwoką! 189

drugim człowiekiem okazał się trudny? Czy chcesz by Twoje ciągłe ostrzeżenia przed złym ,światem i ludźmi spowodowały ,że zamiast poczuć wiatr w żaglach poczuje strach i niemoc? Droga mamo, jeśli tego NIE CHCESZ , pozwól swojemu dziecku, kilkuletniej małej osóbce lub całkiem poważnemu nastolatkowi wybierać i decydować. Wsłuchuj się w  każde zdanie Twojego dziecka, inne niż Twoje. Daj

WYSPA SZCZĘSLIWA
Drop scones wg Aleex i Blog Roku 2014 119

drugą stronę i smażyć do złotego koloru. 4. Podawać ciepłe od razu po przygotowaniu. Smacznego. Moi Drodzy Przypominam, że rozpoczął się etap głosowania w konkursie na Blog Roku 2014, więc wszystko zależy od Was. Jeśli lubicie mój blog, korzystacie z moich przepisów i dobrze się czujecie w mojej kuchni z jej klimatem i serwowanymi przeze mnie daniami – proszę

W mojej kuchni
Łosoś na maślanym ryżu 198

da się uratować. No ale idźmy dalej. Doprowadzić ryż do zagotowania się, a wtedy zmniejszyć ogień do minimum, przykryć pokrywką i tak gotować do miękkości na najmniejszym ogniu. Łososia bez skóry pokroić w kawałki ok. 2x2 cm. Kawałki ryby posypać solą i pieprzem i podzielić na pół. Jeden z boków jednej część przycisnąć do sezamu a drugiej części

Sztuka gotowania w/g Samiry
Babka dyniowo-czekoladowa 130

daniem sporego rabatu. Z tego też powodu mój M. nie wypatrzył niczego ciekawego tylko dla siebie. Zaopatrzył natomiast nas oboje w dwie książki kucharskie, obie jak dla mnie perełki. Pierwszą jest Smakowita kolekcja przysmaków Hanny Gryłkowskiej, bardzo przyjemna i ładnie wydana pozycja, już wypatrzyłam w niej kilka sałatek i deserów, które chciałabym przyrządzić dla mojego Misia. Drugą natomiast

Przepysznik - BLW i nie tylko
Patelnia ceramiczna Moneta Zenit ze sklepu Rossi. Jak usmażyć smacznie i zdrowo. Patelnia do wyzwań większych niż sobotnia jajec 123

ogromnym wrażeniem patelni. Zachwycał się faktyczną gładkością jej powierzchni oraz dobrym przewodnictwem ciepła. Jajecznica zrobiła się idealnie - Mąż stwierdził, że można by ją zrobić bez użycia szpatułki. Jajka pięknie "dały się prowadzić" po idealnie gładkiej patelni(...)dań - nie wydziela w procesie smażenia szkodliwych substancji (jak to jest w przypadku patelni teflonowych wg najnowszych badań). Jako, że nie prowadzę w domu laboratorium - nie wiem ile z tego jest prawdą, a ile marketingiem - wiem natomiast, że jajecznica miała fajną, "nierozmemłaną" strukturę - lepszą niż uzyskiwaliśmy na dotychczasowej patelni. Synowi tak smakowała, że trzeba było dorobić drugą

Kuchnia po mojemu
Carpaccio z cukinii 199

daniem mojej znajomej.  Jednak nie byłabym sobą gdybym nie zmieniła przepisu. Wyszła bardzo smaczna i lekka przekąska.  1 młoda cukinia garść mieszanych sałat 2 łyżki wędzonego twarogu (może też być parmezan) prażony sezam olej arachidowy sos balsamiczny sól morska pieprz Cukinię pokroić w bardzo cienkie plastry. Najlepiej użyć do tego obieraczki do warzyw. Ułożyć jeden obok drugiego

Jemy Pijemy
Ciasto kokosowe z białej fasoli | bezglutenowe, bez laktozy | przepis z odżywką białkową (opcjonalnie) 205

dano. Wróciłam do normy, do treningów i do mojej ukochej diety! A apropo diety.. w weekend CHEAT! Co to będzie co to będzie! :) Dieta, a raczej mój styl odżywiania ani troszkę mnie nie męczy.. choć czasem widząc słodycze w rękach koleżanek nóż otwiera mi się w kieszeni z dwóch powodów - pierwszy: co za syf! drugi: też

Czarnawisienka
Sernik na zimno z galaretką truskawkową. 1583

obok drugiego lub kładziemy upieczony i przestudzony cienki biszkopt. Na biszkopty wylewamy tężejącą masę serową , układamy połówki świeżych tryskawek, odstawiamy, aby masa serowa całkiem zastygła. Na zastygnięty ser wylewamy tężejącą galaretką truskawkową. Odstawiamy ciasto w chłodne miejsce. Po zastygnięciu galaretki kroimy ciasto na nieduże trójkąciki. Podajemy na małych talerzykach. Ciasto smakuje wyśmienicie ! Polecam ! :-)  Zamiast truskawek możemy oczywiście dać inne

Przepisy i porady kulinarne
Na jeżyny! TU I TAM nr 26 w trzech odsłonach - creme caramel, crostini i galaretka. 149

dać się oplątać myślami o wszystkim i o niczym.  Myśli, jak jeżynowe pnącza, pełzają we wszystkich kierunkach. Wbijają się wstecz, do początku latu. Pną się ku górze, by dojrzeć choć rąbek tego, co dopiero ma przyjść. Obejmują tu i teraz - dojrzały smak lata zapisany jeżynowym atramentem. Pierwsze zbiory wprost ze splątanych krzaków trafiają wprost do buzi. Druga porcja

KUCHARNIA
Rostbef marynowany w winiaku z grillowanym halloumi i prawdziwkami 285

pozostał mi w pamięci. Nie byłabym sobą gdybym nie zrobiła sobie tego dania skoro już tak za mną chodziło. A że mamy pełnię sezonu grzybowego – postanowiłam okrasić danie prawdziwkami i moją pikantną ogródkową rukolą. Wybrałam ładny kawałek wołowiny – rostbef. Inspiracją do sposobu jego przygotowania był przepis* (na antrykot akurat) z książki Hanny Szymanderskiej(...)Kuchni Polskiej. Mięso”. Książka ta jest bogata nie tylko w piękne ilustracje, ale i w naprawdę ciekawe przepisy. 82 przepisy. Na razie wypróbowałam jeden i jestem zadowolona. Na drugi ogień pójdzie „Wątróbka wieprzowa ala Radziwiłł”. Uwielbiam wątróbkę, ale zwykle przygotowuję ją w ten sam sposób – z cebulą albo truskawkami. Ten przepis to coś zupełnie nowego

OstryKęs
Rolada orzechowa 183

sztuki. Jest to ciasto dosyć pracochłonne, ale niech Was to nie przeraża. Pracę można sobie rozłożyć na dwa dni. W pierwszym – zarobić ciasto i przygotować orzechy, a w drugim – resztę. Składniki na ciasto kruche: - 600g mąki tortowej - 250g schłodzonej margaryny - 2 jajka - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 100g drobnego cukru - 2 łyżki cukru z wanilią - szczypta(...)drugą porcją ciasta i masy. Gotowe rolady wkładamy w papierze do dużych keksówek. Papier lekko zawijamy, aby ciasto za bardzo się nie przyrumieniło. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 50 minut. Po wyjęciu – studzimy i polewamy lukrem. Jeżeli chcemy zamrozić, mrozimy bez lukru. Ciasta z orzechami mają swój niepowtarzalny smak, którego niczym nie da się

mojewypiekiinietylko
Jabłecznik 164

Ciasto najprostsze z najprostszych. Klasyk mojej mamy, bardzo często pojawiało się to ciasto w niedzielę i nadal się pojawia. Ostatnio nawet zrobiłyśmy razem to samo ciasto

Kuchnia domowa Ani
Drożdżówki z makiem 189

weekend…. A tak bardzo chciałam…. No cóż … kiedy niechcący natknęłam się w szafce na samotną puszkę z masą makową to wiedziałam, że nie będzie łatwo dotrzymać danego sobie słowa… Przez moment przemknęło mi przez myśl wiele przepisów, które powinnam przygotować w związku z nadchodzącymi Świętami…. Jednak tylko przez chwilę… Tak naprawdę jednak miałam ochotę(...)coś prostego… na drożdżówkę! Nie było więc dla mnie innej opcji jak przygotować drożdżówki z makiem a właściwie z masą makową. Wyszły obłędnie lekkie i wilgotne. Również drugiego i trzeciego dnia wspaniale smakowały… Zapraszam na pyszne drożdżówki z makiem..:)Drożdżówki z makiemSkładniki:500 g mąki pszennej100 ml mleka60 g serka mascarpone80 g masła60 g drobnego cukru7 g suchych

UgotujmyTo.pl
Blondynka w czerwieni 123

migdałów dałam żurawinę. I dobrze zrobiłam, bo ciasto wyszło mega słodkie! Ja zmniejszyłabym ilość cukru następnym razem, C. stwierdził, że jest idealne (faceci jednak mają wyższy próg odporności na słodkość...). Co do migdałów, nie mogę się zdecydować - z jednej strony z pewnością wzbogaciłyby strukturę ciasta - chrupiący kawałeczek od czasu do czasu ciekawie wpłynąłby na smak - jednak z drugiej strony

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb ze słonecznikiem i sokiem jabłkowym 163

trzeba... Damy radę (grunt to optymizm).Dzisiaj mam dla Was chleb nietypowy, który upiekłam jeszcze przed Wielkanocą.Przepis znalazłam w Brød: 100 lækre opskrifter, i zaintrygował mnie od samego początku: po pierwsze fantazyjnym kształtem (który tak dobrze mi nie wyszedł, ale ponieważ chleb ten powtórzę z pewnością, będę miała okazję poćwiczyć), a po drugie dodatkiem soku jabłkowego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kurczak po seczuańsku 264

wlać drugą łyżkę oleju, podgrzać i wrzucić pokorojone pory, paseczki papryki i całą papryczkę chili. Podsmażać przez około 5 minut. Następnie dodać słupki cukinii i marchewki i smażyć kolejne 10 minut. Do podsmażonych warzyw dodać usmażonego kurczaka i wlać wcześniej przygotowany sos. Całość, od czasu do czasu mieszając, doprowadzić do wrzenia. Podsmażać, aż sos się zagęści. Gotowe danie przyprawić solą i pieprzem syczuańskim do smaku. Podawać z ryżem (u mnie z ryżem smażonym po chińsku ). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Pieprz syczuański można zastąpić zwykłym, czarnym pieprzem, ocet ryżowy - octem z białego wina, a olej z orzeszków ziemnych - np. olejem rzepakowym czy słonecznikowym. Można użyć zarówno sosu sojowego ciemnego czy jasnego, przy czy w przypadku

Gospodyni Miejska
Walentynki już jutro – 14 lutego. 165

J.Albą i J.Roberts –„ Walentynki” -  z roku 2010. Według mnie jest to raczej film obyczajowy. Zapamiętałem kwestię wypowiadaną przez aktora :  „ W związku musisz zaakceptować drugiego człowieka w całości, a nie tylko to, co Ci się podoba. Głupotą jest odwrócić się od czegoś takiego jak miłość. Menu walentynkowe: Na dobry początek – Truskawki maczane w gorącej kawowej czekoladzie(...)francuski szampan, Jako przystawka    -  Sałatka z avokado i granatu, Zupa   -  Krem z pomidorów z czerwoną fasolą i świeżą bazylią, Danie gorące – Filet z dorsza w cieście piwnym z langustynką,( scampi) Na koniec tej kolacji –  Tiramisu mój ulubiony deser, co tłumaczy się - poderwij mnie. Deser

Kulinarny karnet Christophera
Rostbef marynowany w winiaku z grillowanym halloumi i prawdziwkami 310

pozostał mi w pamięci. Nie byłabym sobą gdybym nie zrobiła sobie tego dania skoro już tak za mną chodziło. A że mamy pełnię sezonu grzybowego – postanowiłam okrasić danie prawdziwkami i moją pikantną ogródkową rukolą. Wybrałam ładny kawałek wołowiny – rostbef. Inspiracją do sposobu jego przygotowania był przepis* (na antrykot akurat) z książki Hanny Szymanderskiej(...)Kuchni Polskiej. Mięso”. Książka ta jest bogata nie tylko w piękne ilustracje, ale i w naprawdę ciekawe przepisy. 82 przepisy. Na razie wypróbowałam jeden i jestem zadowolona. Na drugi ogień pójdzie „Wątróbka wieprzowa ala Radziwiłł”. Uwielbiam wątróbkę, ale zwykle przygotowuję ją w ten sam sposób – z cebulą albo truskawkami. Ten przepis to coś zupełnie nowego

OstryKęs
Praliny z nadzieniem o smaku kiwi 140

drugą potyczkę :)  Jesteśmy już bogatsi o pewne doświadczenia, więc możemy p rzystąpić do nowego wyzwania :) Zaopatrzyliśmy się także w nowe formy, które gdy tylko listonosz przyniósł paczkę,  zostały niezwłocznie użyte zgodnie z ich przeznaczeniem. Zapas czekolad od poprzedniego razu oczywiście czekał dobrze zakamuflowany w spiżarni :) Choć poprzednim razem mój kochany mąż upierał się, że trzeba było dać

Delicious Titbits
Jogurtowiec jagodowy na owsianym spodzie (FIT, bez pieczenia) 231

zrobię... W dodatku zamysł, by masę przygotować w jednej misce zamiast kilku (znasz mnie-mniej mycia:D) wcale nie rysował mi w głowie oczywistego efektu - że to się ściągnie, da pokroić i ogólnie wyjdzie tak "warstwowo". Ale podjęłam wyzwanie i przyznam, że warto było! Może by się tak z tą żelatyną już polubić? ;) Jogurtowiec bardzo szybko się robi - w czasie(...)minuty, przygotowujesz jogurty i jagody. Masa jogurtowa, mimo, że ma warstwy, nie wymaga chłodzenia etapami w lodówce (chciałam, by one się delikatnie przenikały i tak dyskretnie wchodziły jedna w drugą, ale jeśli wolisz to podziel na porcje od osobnych misek), dlatego dopiero na efekt końcowy trzeba troszkę poczekać, ale smak wszystko wynagrodzi! W moim przypadku całą pracę i oczekiwanie

Kolorowy Przepisownik
Multicooker REDMOND RMC-151E - recenzja i przepisy 165

Babka ziemniaczana Chyba nie muszę opisywać babki ziemniaczanej, bo zapewne każdy ją zna. Ale dla tych, którzy jeszcze jej nie robili - poniżej przedstawiam prostą, podstawową wersję na smaczne danie. Pieczona w multicookerze jest tak samo pyszna - jak klasycznie w piekarniku. 1,5 kg ziemniaków 2-3 jajka 2 duże cebule 150g boczku (można dodać słoninki, kiełbasy(...)przełożyć do misy multicookera wysmarowanej niewielką ilością oleju.Następnie należy zamknąć misę urządzenia i ustawić program BAKE z 2-godzinnym czasem pieczenia. W połowie pieczenia babkę przełożyć na drugą stronę. 2. Jogurt klasyczny Przyznam, że zachwycił mnie smakiem, którego nie potrafię do końca określić. W każdym bądź razie jest pyszny i idealnie nadaje się na smaczną przekąskę

Di gotuje
Śledź w śmietanie – sałatka śledziowa do pieczonych ziemniaków 219

Tą sałatkę śledziową najbardziej lubimy jeść jesienią i zimą, do pieczonych ziemniaków. Jest bardzo konkretna i zdecydowana w smaku. Jeśli jest naszykowana ze śledzi po wiejsku

Karo in the Kitchen
Pikantne polędwiczki z kurczaka w bekonie 148

miseczce wymieszać sól, paprykę, cebulę, czosnek i przyprawę włoską. Dokładnie oprószyć mieszanką polędwiczki (z obu stron) – mięso powinno być dokładnie przyprawione. Każdą polędwiczkę owinąć plastrem boczku. W drugiej miseczce wymieszać chili z cukrem. Tą mieszanką dokładnie oprószyć polędwiczki owinięte bekonem – przyprawę docisnąć do mięsa, żeby dobrze przylegała. Przygotowane polędwiczki ułożyć na natłuszczonej blasze albo ruszcie. Wstawić(...)minut – aż kurczak będzie upieczony, a bekon chrupiący (na koniec w razie potrzeby można włączyć grill, aby jeszcze bardziej przypiec bekon). Podawać na gorąco, jako główne danie albo przystawkę.   Post Pikantne polędwiczki z kurczaka w bekonie pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni

Pociąg Do Kuchni
Hortopita, czyli tarta z zieleniną i fetą 158

zdjęcie, pokażę Wam recepturę na blogu, a tymczasem podrzucam Wam przepis na zeszłoroczną ekspresową wersję na soku pomidorowym . W upalne dni niewiele chce się jeść, ale myślę, że dzisiejsze danie sprawdzi się w taką pogodę. Po ostatnich kuchennych eksperymentach z botwinką i szczawiem zostało mi w lodówce trochę zielonych liści do wykorzystania. Postanowiłam przerobić(...)mnie pęczek botwinki i ok. 250 g szczawiu, świetnie nada się szpinak 4 cebulki dymki po 1/2 pęczka natki pietruszki i koperku 200-400 g sera, wedle gustu, ja dałam kostkę fety (200 g) i uzupełniłam startym parmezanem ok. 3 łyżki kaszki manny/semoliny sól, pieprz do smaku opakowanie ciasta filo (ok. 10 arkuszy) olej lub oliwa do smarowania dodatkowo: papier

Chilli Czosnek i Oliwa
Pieguski wg "Kuchni bez pszenicy" 180

kilogramów i obniży się poziom cukru . W książce znajdziemy szereg informacji na temat produktów, w których znajduje się pszenica (czasami nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, że jedząc dany produkt jemy również pszenicę np. ser pleśniowy roquefort hodowany jest na okruszkach chleba). Książka zawiera 150 przepisów tematycznie podzielonych na poszczególne posiłki (śniadania, obiady, kolacje, desery) co znacznie(...)pszenicy, ale od czasu do czasu przygotuję w domu przepis z tej książki. Najtrudniejsze jest znalezienie zamienników mąki pszennej. Najczęściej stosowaną mąką w przepisach bezpszennych to mąka / mączka migdałowa . Druga w kolejności to mąka kokosowa, a poza tym mielone siemię lniane, mąka z ciecierzycy, mączka z orzechów włoskich/pekanów/orzechów laskowych.z pestek dyni/z ziaren słonecznika

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pierś z indyka z puree z żółtej marchewki 160

rzymskim mielonym oraz papryką wędzoną. Żółte marchewki myjemy, obieramy i kroimy w średniej wielkości kawałki. Mięso układamy na folii aluminiowej na pierwszym poziomie parowaru. Marchewki również na folii na drugim poziomie. Włączamy urządzenie na 25 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę i parzymy wrzątkiem. Pomidorki cherry również parzymy i kroimy na pół. Po 12 minutach parowania wyjmujemy pojemnik(...)Pomidorki z cebulą układamy obok i dodajemy do nich listki bazylii i kiełki amarantusa. Po wyłączeniu parowaru nakładamy obok mięso :) Czekam na Wasze komentarze oraz uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało. Pozdrawiam i smacznego. Adam

Parowar Faceta