drugie danie - 14640 przepisów (strona:374/976)

Tradycyjna fasolka po bretońsku / White Beans in Tomato Sauce 139

Tradycyjna fasolka po bretońsku  Dziś klasyczne i lubiane danie - tradycyjna fasolka po bretońsku . Jest idealna na chłodne dni, pożywna i pyszna, a poza tym bardzo prosta w przygotowaniu. Tradycyjna fasolka po bretońsku jest przygotowana z użyciem suchej, moczonej przez noc fasoli. Oczywiście, jeśli bardzo Wam się spieszy, możecie użyć białej fasoli z puszki(...)chrupiący chleb pszenny bez zagniatania: Tradycyjna fasolka po bretońsku, składniki: ok. 400 g białej fasoli (u mnie Piękny Jaś), ok. 300 g dobrej jakości kiełbasy, puszka pomidorów (możecie też dać dwie puszki i trochę mniej koncentratu), kilka łyżek koncentratu pomidorowego, kilka chochli wody z gotowania fasoli, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, opcjonalnie kilka plastrów wędzonego boczku, 2 listki laurowe, kilka

Lekcje w kuchni
Śliwki w zalewie octowej 183

końcowi. Jednak z doświadczenia wiem, że najsłodsze węgierki są właśnie pod koniec sezonu śliwkowego. I właśnie tę odmianę śliwek i z tego właśnie okresu najbardziej polecam do marynowania. Z drugiej strony nie oznacza to, że owoce powinny być bardzo dojrzałe. Wręcz przeciwnie, podobnie jak w przypadku gruszek używamy słodkich, ale raczej twardych śliwek. Zbyt dojrzałe mogłyby się nam rozpaść(...)estetyczne, ani praktyczne. Ja wprawdzie, mogąc w kwestii owoców liczyć na zaprzyjaźnionych działkowiczów, z marynowaniem czekam do samego końca – zawsze mogę zebrać takie śliwki, jakie są mi w danym momencie potrzebne. Jednak tym z Was, którzy kupują je np. na targu zalecam rozpocząć przygotowania nieco wcześniej. Zbyt długie czekanie może sprawić, że trudno już będzie kupić odpowiednie owoce. Podobnie

Kulinarna Pokusa
Schab ze śliwką. 183

Schab ze śliwką to dość popularne danie. Można go jeść na ciepło, jako danie obiadowe, lub na zimno jako wędlinę na kanapki. W każdej wersji jest bardzo smaczny :) Pasuje na co dzień i na święta. Spróbujcie, myślę że będzie Wam smakował :) Składniki: schab ok 1 kg. (ja miałam 750 g,) śliwki suszone(...)sól, pieprz czosnek granulowany papryka słodka i ostra majeranek olej Wykonanie: Schab naciąć w środku ostrym, długim nożem na wylot. Najpierw z jednej potem z drugiej strony. Tak żeby powstał wąski tunel. Wycięcie nie może być za szerokie. W rozcięty środek powpychać ciasno śliwki. Następnie natrzeć mięso przyprawami. Tak przygotowany schab włożyć do naczynia, najlepiej zamykanego, delikatnie polać olejem

Agusiowe smakołyki
Kapusta z grochem 172

Kolejny przepis, który robiłam pierwszy raz. I tak jak w przypadku pasztetu, dałam radę. Zawekowałam dwa słoiki, jedną porcję zamroziłam. Nie wyszło tego za dużo, ale nam w zupełności wystarczy. I znowu wyszło pysznie, no nic nie poradzę. Składniki: 0,5 kg kiszonej kapusty 200 g grochu 1 duża cebula 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka oleju(...)rzepakowego lub masła szczypta cukru (opcjonalnie) sól pieprz Groch płuczemy i zalewamy na noc wodą. Na drugi dzień gotujemy go do miękkości w wodzie z moczenia. Gotujemy go tak długo, aż ziarenka zaczną się rozpadać w palcach. Przecedzamy i odstawiamy. Kapustę odciskamy z soku (zostawcie go na potem), wrzucamy do garnka razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, zalewamy wodą

Kardamonovy
Potrawka z kurczaka i warzyw 169

Potrawka z kurczaka i warzyw, jednogarnkowe i bardzo aromatyczne danie obiadowe. Pachnie delikatnym i soczystym kurczakiem oraz ziołami. Składniki: 4 uda z kurczaka 2 duże ziemniaki 1 papryka 1 cebula garść zielonego mrożonego groszku przyprawy: curry, lubczyk, przyprawa do kurczaka, suszona natka pietruszki, sól, pieprz, chili ziele angielskie 2 sztuki liść laurowy 2 sztuki łyżeczka masła(...)Przygotowanie: Na maśle przesmaż umytego, osuszonego i przyprawionego kurczaka, zaczynając od skóry. Po 2 minutach odwróć na drugą stronę, chwilę przesmaż. Dodaj obrane i pokrojone ziemniaki, w niezbyt małą kostkę oraz paprykę w paski i cebulę w talarki. Duś dodając trochę wody i groszek. Duś do miękkości ziemniaków i gotowości mięsa. Podawaj z natką lub koperkiem

Zasmakuj Kuchni
Wyciskarka do soków Hurom Alpha H-AA 182

zniechęcającym do używania takich sprzętów, jak wyciskarki, w modelu Alpha H-AA jest zaprojektowany tak, by w pełoni ułatwić naszą pracę. Przygotowując soki z dwóch różnych składników, jeden po drugim, nie musimy demontować elementów wyciskarki w celu czyszczenia. Wystarczy po wyciśnięciu soku, wlać do misy czystą wodę i włączyć wyciskarkę na kilka sekund, a ona sama oczyści się(...)już gotowa do pracy z innymi składnikami, a my demontujemy ją i opłukujemy pod bieżącą wodą, dopiero wtedy kiedy całkowicie kończymy pracę i nie będziemy już z niej w danym momencie korzystać. Najważniejsze cechy wyciskarki Hurom H-AA Alpha już znacie. To właśnie dzięki nim możemy cieszyć się zarówno pięknym i stylowym sprzętem w kuchni, jak i przede wszystkim wartościowymi

NiePieprz.pl
Torcik z malinami 204

galaretki malinowej (reszta na wierzch torcika).   Ostudzony biszkopt kroimy tak by powstały 3 krążki. Na dolny smarujemy pół masy, układamy maliny. Kładziemy drugi krążek biszkoptu i przyciskamy. Kładziemy drugą część masy, maliny i przykrywamy trzecim krążkiem biszkoptu. Jeśli masa wyjdzie Wam płynna, włóżcie ją na kilkanaście minut do zamrażalnika- szybko stężeje. Dobrze gdyby miała konsystencję budyniu. Wkładam(...)trortownicy z obręczą zapiętą w połowie ciasta) by masa stężała i wytrzymała ciężar galaretki i malin   Wyjmuję torcik z lodówki, układam maliny i wykładam tężejącą galaretkę. Żeby dodatkowo dać galaretce oparcie zapinam obręcz tortownicy tak by objęła wierzchnią warstwę biszkoptu i całą galaretkę. Jeśli macie wątpliwość czy torcik się utrzyma, można wyłożyć formę folią spożywczą i wtedy przycisnąć obręczą

MojaQchnia.pl
Polenta z kaszy kukurydzianej na słodko z nektarynką i amarantusem (Vege & gluten free) 226

prosa. W innych poza włoskich rejonach np. Grecji wykorzystywane były inne zboża np. jęczmień. W zasadzie można ją nazwać półproduktem, ponieważ wykorzystywana jest jako baza lub dodatek do różnych dań. Współcześnie najbardziej znaną wersją polenty jest intensywnie żółta masa wykonywana z mąki, lub kaszy kukurydzianej. U mnie również taka wersja będzie przedstawiona, choć w wersji na słodko(...)temu robiąc codzienne zakupy trafiłam na kaszkę kukurydzianą. Od razu skojarzyłam ją z polentą. Jak wiadomo kukurydza to produkt nie zawierający glutenu, więc polecam wam moją wersję w ramach drugiego śniadania lub podwieczorku. Słodkawy posmak wzbogaciłam orzechowym amarantusem ekspandowanym, a masę doprawiłam mielonym kardamonem. Końcowym akcentem jest słodka nektarynka posypana jasnym brązowym cukrem trzcinowym. Po prostu musicie sami ją zrobić

vaniliowoczekoladowa
Domowe kiełki w słoiku – witaminowa bomba zdrowia! 234

razy w ciągu dnia - rano i wieczorem. Wodę wystarczy wlać i wylać przez gazę nie zdejmując jej. Natomiast słoik nie powinien stać bezpośrednio na słońcu. Dzień pierwszy (piątek): Dzień drugi (sobota): kiełki wyraźnie rozpoczynają wzrost: Dzień 4 (poniedziałek): Kiełki są już gotowe! Teraz wystarczy je przepłukać w miseczce usuwając nasiona, które nie wykiełkowały. Z łatwością można zebrać je sitkiem(...)należy osuszyć ręcznikiem papierowym i przechowywać w lodówce do 7 dni. Kiełki rewelacyjnie pasują do kanapek, past, koktajli, sałatek, surówek, zup oraz twarogu. Możesz je dodać praktycznie do każdego dania. Smacznego

Mojewlasne.pl
Jogurtowo cynamonowy bulgur z bananem 227

ponad niebiańskie 20 stopni, w mojej kuchni następuje mała zmiana sposobu podawania śniadań. Wystawiając twarz do słońca odpuszczam ciepłe i rozgrzewające mieszanki, a na ich miejsce wkraczają orzeźwiające, chłodne dania które dodają energii. Wypróbujcie sami!  Składniki: -50g kaszy bulgur z vermicelli -opakowanie jogurtu naturalnego (100g-150g) -banan -cynamon -słodzik (u mnie stewia) Dodatki: -letnie jagody ze słoiczka(...)przepisu na opakowaniu, można to zrobić dzień wcześniej, wtedy przygotowanie śniadania zajmie wam 5 min ;). Ugotowaną i ostudzoną kaszę mieszamy z jogurtem naturalnym, cynamonem, słodzikiem. Połowę banana rozgniatamy a drugą kroimy w plasterki. Dodajemy go wcześniej przygotowanej masy i ponownie dokładnie mieszamy. Przekładamy do miseczki i dekorujemy dodatkami według uznania. Gotowe! Porcja bez dodatków (ze 150g jogurtu

Gawron w rosole
Babeczki z kremem cytrynowym czyli tarteletki z lemon curd i bezą 198

urosły) Można do tego użyć specjalnych ceramicznych kulek lub (jak w moim przypadku) fasoli. Podpiec na lekko złoty kolor (pamiętajmy ze tarteletki będziemy piec drugi raz ). Temperatura 180 stopni około 10 do 15 minut. Po upieczeniu wystudzić. Między czasie ubić białka z cukrem. Przepis na beze 4 spore białka  400 g cukru(...)łyżeczki cream of tartar* (opcjonalnie) 1 łyżeczka soku z cytryny Mój Head chef powiedział mi kiedyś, że aby upiec dobrą beze należy na jedno duże białko dać 100 g cukru (drobnego do wypieków).  Bezy trzeba cierpliwie ubijać i dodawać stopniowo cukier. Do ostudzonej tarteletki wkładamy troszkę lemon curd- przepis

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
JAK NIE PRZYTYĆ W ŚWIĘTA? 9 WSKAZÓWEK 220

dużo gorzej zareaguje, jeśli w ciągu jednego posiłku dostarczysz mu całe dzienne zapotrzebowanie. Pamiętaj też, że święta nie trwają jeden wieczór - niektóre potrawy możesz zjeść w pierwszy czy też drugi dzień świąt na śniadanie czy inny posiłek. 9. NIE ZAPOMNIJ O AKTYWNOŚCI. Rodzinny spacer, sanki, zabawa z dziećmi, może poranne biegi czy krótki trening z filmiku z YouTube? Każda aktywność(...)święta! Poprawi nam humor i spali trochę kalorii, a co!  Święta są raz do roku, zatem nie jestem zwolenniczką restrykcyjnej diety w te dni. Czasem trzeba dać sobie trochę luzu, troszkę poszaleć! Pamiętajcie jedno - jak w 3 dni nie da się schudnąć to też nie da się przytyć! Dodatkowe kilogramy po świętach to efekt całego

Vroblewska-fitlife
"Kolorowa kuchnia roślinna" - recenzja książki 303

trzy części. W pierwszej części "Niech rośliny rządzą na twoim talerzu" mamy słów parę na temat wpływu żywności na nasz organizm i zasad dobrze zbilansowanej diety.  Część druga "ABC zdrowego roślinnego gotowania" to obszerne kompendium wiedzy na temat tego, co warto jeść (które warzywa, owoce, kasze, strączki itp.), jak robić zakupy, by nie marnować żywności, jak ją przechowywać(...)sprytne rozwiązania! Główna- trzecia część - to przepisy podzielone na kilka działów.  Na początku - przepisy podstawowe - beztłuszczowe sosy i inne dodatki, które są bazą lub składnikiem wielu dań. Znajdziecie tu przepis na bulion warzywny, przecier pomidorowy, ale też domową przyprawę piernikową czy przecier z daktyli, który doskonale zastępuje cukier! Potem śniadania - tu ciekawe przepisy na jaglankę, owsiankę, bananowe

Moje Kuchenne Rewelacje
Gęś duszona w warzywach 183

właśnie sposób powstał spontanicznie. Miała to być gęś z powidłami śliwkowymi , taka jak w zeszłym roku, miał być dodany chleb razowy i imbir. Jednak w trakcie duszenia tak mi danie zasmakowało, że nie chciałam w nim już niczego więcej. Składniki:  4 gęsie udka 2 pietruszki 2 marchewki kawałek selera 2 cebule 2 szklanki rosołu sól(...)Skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Odkładamy w chłodne miejsce na min. 2-3 godziny. Mięso układamy na patelnię skórą do dołu (można ją delikatnie ponacinać). Wytapiamy tłuszcz. Przekładamy na drugą stronę. Chwilę smażymy. Marchew, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy w piórka. Warzywa wykładamy na dno garnka (u mnie brytfanka). Kładziemy mięso

Pobite gary Barbary
Dorsz zawijany w boczku z duszoną kapustą i pure ziemniaczanym 238

Sokołowa, są najlepsze w smaku. Zawijam rybkę, smażę na pergaminie i żeby nie wiem co, zawsze się udaje. Do tego kiszona kapusta z grzybami, pure ziemniaczane i mamy smaczne danie. Jesienne. Składniki: polędwica z dorsza 4 sztuki kapusta kiszona 300 gram ziemniaki ugotowane 500 boczek wędzony 12 plastrów grzyby suszone 3 sztuki liść laurowy 2 sztuki(...)cebula olej rzepakowy 3 łyżki 1 łyżka masła Przygotowanie: Polędwice zawiń w plastry boczku i smaż z obu stron ułożone na papierze pergaminowym. Namocz grzyby. Rozgrzej olej w drugim rondlu i włóż wypłukaną kapustę. Dodaj przyprawy i duś z namoczonymi wcześniej grzybami. Pokrój grzyby i dodaj do kapusty wraz z wodą z namaczania. Pokrój cebulę drobno i zeszklij

AZgotuj!
Niby mały szwedzki torcik... 205

podgrzewamy, cały czas mieszając, aż płyn zgęstnieje. Piszą, że to 5 minut- u mnie było dłużej, ale w końcu zgęstniał- niewykluczone, że za bardzo bałam się ściętych żółtek i dałam za mały ogień. Masę odstawiamy do ostygnięcia. Pamiętamy, żeby masło nie było już w lodówce. Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni. Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy zimy(...)uzyskania jednolitej konsystencji. Wszystkie składowe gotowe- czas na montaż.  Kładziemy pierwszy blat ciasta (ja swojemu musiałam obciąć rancik, który został z opadnięcia), smarujemy konfiturą, następnie połową kremu. Kładziemy drugi blat, smarujemy ciasto resztą kremu i posypujemy podprażonymi płatkami migdałowymi. Teraz najtrudniejsze- chowamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Niestety prawdą jest, że ciasto jest najsmaczniejsze, jak spędzi

les mirabelles
Smażone śledzie- zapachniało mi morzem... 222

oznacza to, że smażona rybka nie jest smaczna. Absolutnym hitem dla mnie są smażone śledzie. Po pierwsze dlatego, że są bardzo smaczne, taka kwintesencja ryby w rybie, a po drugie dlatego, że nie trzeba uważać na ości, których obecność potrafi zepsuć najbardziej wyśmienity posiłek. Smażone śledzie odkryłam stosunkowo niedawno. Zwykle jednak kojarzyły mi się z tymi z zalewy(...)nieodłączną ich obecnością podczas wigilii czy zakrapianych spotkań. Może nie są niczym wyszukanym, czy wyrafinowanym, ale w smaku nie odstają niczym od bardziej szlachetnych gatunków ryb. Do przygotowania mojego dania wykorzystałam (4 porcje): 500 g świeżych, patroszonych śledzi bez głowy kilka plasterków cytryny sól i pieprz szczypta gałki muszkatołowej mąkę, około pół szklanki 15 młodych, średniej wielkości ziemniaków

Pichceniomania
Żywność ekologiczna - co to takiego? :) 173

antybiotyków, hormonów wzrostu i innych tego tupu dodatków. Pamiętajcie, aby nie mylić pojęcia " żywność ekologiczna " z " żywnością zdrową ". Ta pierwsza musi być zawsze oznaczona certyfikatem, z kolei ta druga służy jedynie do celów marketingowych, mających ma celu zachęcić klientów do jej zakupu Żywność certyfikowana jako ekologiczna powinna być oznaczona specjalnym logiem, tzw. euroliściem które możecie zobaczyć poniżej: W ramach(...)Primavika otrzymałam mnóstwo pysznych produktów, których znacząca część idealnie wpisuje się w dzisiejszy post. Primaeco to właśnie ekologiczne produkty spod marki Primavika . W ofercie Primaeco znajdziemy m.in. hummusy, pasztety, dania gotowe, ketchupy, musztardy, a także od niedawna tahini i masło orzechowe. Krótki opis niektórych z nich znajdziecie poniżej :) TAHINI I MASŁO ORZECHOWE  Zarówno tahini jak i masło orzechowe

Zdrowie na języku :P
Sałatka z tuńczykiem i musztardą 185

idzie do przedszkola... Nie jest jakoś szczególnie szczęśliwa z tego powodu, ale zapowiedziała mi żebym nie zapomniała jej obudzić ;-)  Po prawie tygodniu nowego roku, mogę się pochwalić, że dana sobie obietnica wzięcia się za siebie jest nadal aktualna i stopniowo realizowana ;-) nie wiem jak długo wytrzymam bez słodyczy, ale na razie się udaje :-) no i zwiększyłam dzienną(...)końcu dłuuugiej listy pt. "zrobić koniecznie" :-)  Trwając więc w postanowieniu - sałatka ;-) dietetyczna o tyle, że bez majonezu - zawsze to coś ;-) a poza tym idealna na kolację lub drugie śniadanie :-) SKŁADNIKI 1/2 szklanki ryżu 1 puszka tuńczyka w oleju 1/2 puszki kukurydzy 3 - 4 jajka 3 ogórki konserwowe 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki ostrej musztardy sól, pieprz

Czary - gary w kuchni
Burrito wg Aleex 200

domu, ale muszę być w szkole chociaż na kilka godzin, bo jeszcze sporo jest do zrobienia. Po pierwsze spotkałam się z nowymi pracownicami i ustalałyśmy wspólnie różne rzeczy, po drugie przed wyjazdem chciałam dokończyć sprawozdanie dla Starostwa, żeby zdążyć je wysłać już w sierpniu, po trzecie chciałam zacząć planowanie nadchodzącego roku szkolnego, bo kiedy wrócę z sanatorium(...)Młody przyszedł po mnie do szkoły i razem wróciliśmy do domu. Żeby nieco poprawić humor mężowi, zrobiłam dla nas na obiad burrito – nieco spolszczoną wersję meksykańskiej potrawy. Danie jest idealne na szybki obiad w upalny dzień. Nie trzeba stać w nieskończoność w nagrzanej kuchni, a efekt naprawdę zaskakuje pysznym smakiem. Burrito świetnie się także sprawdzi

W mojej kuchni
Królowa śniegu ciasto bez pieczenia 558

wymieszać. Powinno mieć konsystencję mokrego piasku. Wyłożyć dno tortownicy (o średnicy 26 cm.) i mocno ubić. Włożyć na 15 minut do lodówki. Warstwa serowa 1 kg sera twarogu (dałam wiaderkowy) 400 ml śmietany kremówki 3/4 szklanki cukru pudru 1 niebieska galaretka około 14 szt okrągłych biszkoptów 4 łyżeczki żelatyny Ser zmiksować z cukrem i śmietaną. Żelatynę zalać 1/5 szklanki wody(...)napęcznieje, po czym podgrzać delikatnie, ale nie gotować. Wlać do sera i miksować chwilę. Masę podzielić na dwie części. Połowę wylać na ciastka, a na wierzch ułożyć biszkopty. Do drugiej części dodać galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody i przestudzoną .Wszystko zmiksować. Wyłożyć masę na biszkopty i wyrównać. Dekoracja ciasta 2 niebieskie galaretki 1 szklanka śmietany kremówki  cukier

O kuchni z uczuciem
Graty i szpeje do domu... 196

bukowy moździerz oraz również bukowe łyżeczki. Starannie wydłubane w drzewie, wyczyszczone  i odpowiednio napuszczone jadalnym olejem stają się nie tylko ozdobą, ale i praktyczną pomocą w każdej kuchni. Druga- dzisiejsza niespodzianka, to akurat taka, o której od samego początku jak tylko wynalazłam informację o "Graciarni"marzyłam. Nawet rozmawiając z Panem Grzegorzem kilka miesięcy temu wspominałam o takim właśnie(...)Łopatka i szczypce do ciasta. Moje wyśnione i wymarzone, całe z drewna olchowego i o unikalnym kształcie... Takie jakich nikt nie posiada, bo są jedyne w swoim rodzaju. Nie da się zrobić dwóch identycznych egzemplarzy i to w tym wszystkim jest najpiękniejsze. Dodatkowym atutem i wielkim plusem jest staranne wykonanie i precyzja z jaką mamy tutaj do czynienia

Kuchnia w czekoladzie
sernik gotowany mojej babci 250

święta. Możecie dodać do niego rodzynki lub skórkę kandyzowaną. Z tego przepisu wychodzi bardzo duże ciasto w blaszce o wymiarach 29*40 cm. Najlepiej kroić je na drugi dzień, wtedy placki odmiękną i nie będą się kruszyć. Jest długo świeże, im starsze tym lepsze. Należy jednak pamiętać, żeby przechowywać je w lodówce. Składniki: na ciasto: 600 g mąki(...)mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę serową: 1 kg sera na sernik  3-4 jajka 200 g masła 1 opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka cukru (można dać więcej) 2 łyżki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej na polewę: 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wrzątku 1/4 szklanki ajerkoniaku 2 łyżki startych orzechów

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Makaron ze szpinakiem i bekonem 173

stać godzinami w kuchni. Dlatego często staram się wymyślić szybki i nieskomplikowany obiad. Dziś, ponieważ mialam w lodówce swieży szpinak, postanowiłam przygotować banalne, ale smaczne i zdrowe danie - makaron ze szpinakiem z dodatkiem bekonu na ostro.  paczka świeżego szpinaku 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili makaron świderki kilka plastrów bekonu sól, pieprz(...)Szpinak umyć i przebrać odrywając ogonki. W międzyczasie na jednej patelni usmażyć bekon (bez dodatku tłuszczu) i odłożyć aby lekko przestygł, następnie pokroić w paski szerokości około 1cm. Na drugiej, głębokiej patelni przesmażamy drobno pokrojoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę i papryczkę chili, pozbawioną nasion i drobniutko posiekaną. Gdy cebula lekko zbrązowieje dodać szpinak, delikatnie mieszać aż zmniejszy swoją

Codzienne Gotowanie
Mazurek kajmakowy 236

Dzisiaj troszkę złamiemy zasady. Po pierwsze dlatego, że wiosna wisi w powietrzu. Po drugie dlatego, że już za progiem Wielkanoc i trzeba się do niej dobrze przygotować. Ciasto, które chciałam wam dzisiaj zaproponować, to dość klasyczny świąteczny mazurek kajmakowy, bardzo prosty w wykonaniu i niezwykle smaczny. Wersja masy kajmakowej nie jest jednak super zdrowa niestety, ale w końcu(...)święta! Na co dzień raczej tego ciasta nie polecam, ale raz w roku można się pokusić i dać kawałek nawet roczniakowi. Postaram się też wrzucić wersję grzeczną, dla tych, którzy nie chcą wyznaczonych granic przekraczać, co też sama zamierzam w tym roku uczynić (przepis na ten mazurek wisi na blogu w wersjach roboczych od Wielkanocy 2012...). Mazurek z kajmakiem 350g

Przepysznik - BLW i nie tylko
Drożdżówki 169

Pyszne drożdżówki ...robione w ekspresowym tempie ..można dać dowolne nadzienie..u mnie jabłka tarte ze słoika.. 50 dkg mąki 75 g masła 250 ml mleka 25g świeżych drożdży szczypta soli 8 łyżeczek czubatych cukru   dowolne nadzienie Masło roztopić, dodać letnie mleko. Dodać drożdże, rozpuścić. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto.Odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować, pociąć na prostokąty o wymiarach(...)około 10 x 14 cm. Z jednej strony położyć nadzienie a z drugiej naciąć ciasto radełkiem i zwinąć. Ułożyć na blaszce i pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 220 stopni przez 10 minut

Moje domowe kucharzenie
Potrawka z czarnego ryżu, młodej kapusty, szparagów, kurczaka i sera 255

łyżki oliwy z oliwek smażymy posiekany czosnek i cebulkę. Następnie wrzucamy ryż i smażymy całość dwie minuty. Następnie wlewamy bulion i dusimy całość 15 minut. W tym czasie na drugiej patelni na oliwie z oliwek smażymy kurczaka z dodatkiem sosu sojowego i pasty tahini około 4-5 minut. Siekamy drobno kapustę, szparagi kroimy w plasterki a główki zostawiamy(...)Dodajemy również usmażonego kurczaka i całość dusimy kilka chwil. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą oregano oraz wędzoną papryką. Potrawę ściągamy z ognia, dodajemy ser i dokładnie mieszamy. Danie wykładamy na talerz, dekorujemy kostkami sera, koperkiem i główkami szparagów

Mango Papaja
Łazanki z kapustą 204

Łazanki z kapustą-danie o którym kompletnie zapomniałam, a które raz przygotowane, na pewno zagości na dłużej:) Składniki na łazanki: domowy makaron Składniki: 1/2 kg kapusty kiszonej 20 dag pieczarek 3 cebule 2 marchewki 6 łyżek oliwy z oliwek sól pieprz  woda Wykonanie: Łazanki przygotowuję tak samo jak makaron domowy. Wszystkie składniki zgniatam, rozwałkowuję bardzo(...)cienko i kroję w paski szerokości około 2 cm. Układam jeden na drugi i kroję w kwadraty. Wrzucam na wrzącą i osolona wodę i gotuje od wypłynięcia około 5 minut. Odcedzam na durszlaku i hartuję zimną wodą.  Kapustę kiszoną najpierw płuczę, potem drobno kroję, marchew myję i ścieram na tarce. Cebulę obieram, kroje w kostkę i podsmażam na rozgrzanej

Bea(u)ty kitchen
Zupa krem z dyni z gorgonzolą i orzechami włoskimi 274

Pomarańczowy przepis na zdrowie ? To oczywiście hit jesieni -dynia. Zdrowa,pyszna,niskokaloryczna.Każdy,kto myśli o własnym zdrowiu powinien włączyć z jej udziałem jak najwiecej dań do swojej diety.Teraz jest  najlepszy dyniowy czas.Dynia jest najsmaczniejsza ,a i wybór mamy ogromny. Zupa krem obok pieczonej dyni z piekarnika to najprostszy sposób na jesienne delicje dyniowe.Zmiksowana dynia ma wspaniałą(...)dodatek gorgonzoli nadaje kremowi bardzo wyrazistego ,lekko ostrego smaku.Przyjemną chrupką strukturę stanowi dodatek orzechów włoskich.Dzisiejsza zupa krem powstała z dyni Butternut.Ta śmieszna dynia w kształcie gruszki to druga moja ulubiona obok Hokkaido.Ma smaczny,słodko-orzechowy miąższ i bardzo małe gniazdo nasienne,także niewiele jej odpada po obraniu.Ta odmiana wymaga co prawda obierania ze skóry,ale skórka jest

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rurki cynamonwo - imbirowe z kremem piernikowym 246

Rurki wyszły smakowite, nie za słodkie takie w sam raz. Zbliża się grudzień, a więc cynamon , piernikowe zapachy kuszą coraz bardziej. Uwielbiam świąteczne przyprawy :). Rurki najlepiej smakowały mi na drugi dzień.  Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki 50 g miękkiego smalcu 50 g margaryny łyżeczka sody 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki imbiru łyżeczka cynamonu 2 łyżki jogurtu greckiego Krem(...)dodatkiem mascarpone (chyba Piątnicy) 2 łyżki przyprawy do piernika łyżka cukru Dodatkowo sreberko  (nie posiadam foremek do rurek więc posłużyło mi za foremki) Wykonanie: Ciasto Mąkę przesiać, dać cukier, przyprawy i wymieszać. Następnie dać smalec i margarynę, posiekać i dokładnie zagnieść ciasto, dodając jogurt. Z sreberka robić dłuższe grubsze paski. Ciasto rozwałkować i odcinać z nich długie prostokąty

Moje pyszne gotowanie
Makaron z kurczakiem po chińsku 442

Jest to moja dzisiejsza obiadokolacja. Danie nie należy do skomplikowanych, a jest smaczne i tanie. Można wręcz powiedzieć, że typowe na studencką kieszeń. Naszło mnie dziś, na coś a'la chińskiego. Składniki na 2 porcje: pół piersi z kurczaka (moja miała 26 dag) mrożonka warzyw chińskich 4 łyżeczki sosu sojowego ok 2 łyżki przyprawy kuchni chińskiej(...)Kamis makaron chiński noodles  lub  makaron z 3 zupek błyskawicznych (u mnie ta druga opcja) sól pieprz olej Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Do miski z kurczakiem dodać sos sojowy i łyżeczkę przyprawy kuchni chińskiej. Wymieszać. Odstawić do lodówki na ok. 20 minut. Na rozgrzanym oleju smażyć mięso. Ewentualnie posolić i popieprzyć

Fabryka pomysłów
Indyk a’la książę Orloff. 290

najpierw smażymy ,potem się piecze ,kroi , nadziewa ,polewa sosem i zapieka. Trochę dużo tych zabiegów ,ale warto. Przygotowanie dania zajmie nam  1,5-2h,nie więcej. Danie jest idealne na przyjęcie ,ponieważ wszystko z wyjątkiem ostatniego zapiekania można przygotować wcześniej. Goście przy stole i my też. Pierś z indyka pieczona z nadzieniem ryżowo(...)cebulki 2 łyżki masła ½ łyżeczki soli 1 liść laurowy ½ łyżeczki tymianku Olej do smażenia Piekarnik nagrzać do 160stop. Osuszone mięso dokładnie  obsmażyć, zrumienić z każdej strony. Jednocześnie na drugiej patelni ,smażyć na maśle pokrojoną w talarki marchew i posiekaną cebulę. Mięso posolić i razem z warzywami przełożyć  do brytfanki (naczynia żaroodpornego ),dodać liść laurowy i tymianek, nakryć

Kulinarny karnet Christophera
Menu na tydzień – kurczak i jarmuż 221

tańszy od popularnego sosu ze sztucznymi składnikami i aż o 13 zł od gotowego sosu bez sztucznych składników ). Credo naszej kuchni to gotować zdrowo, bez chemicznych dodatków. Drugie przykazanie jest takie, żeby pilnować rachunków. Kupujemy wszystkie składniki według z góry założonego planu, kupujemy tylko to czego dokładnie potrzebujemy, nie oszczędzamy na produktach, wybieramy jakościowe, ale też nieprzepłacamy(...)ekonomicznie! Jak gotowaliśmy Nasze menu jak zwykle zaplanowaliśmy w sobotę, a w niedzielę przygotowaliśmy jak najwięcej półproduktów na kolejne dni, żeby w tygodniu poświęcić minimalną ilość czasu na gotowanie. Dania dobieraliśmy tak, by całkowicie wykorzystać wszystkie kupione produkty – zwłaszcza te, które nie mogą długo leżeć w lodówce (należy do nich jarmuż), aby nic się nie zmarnowało. Tradycyjnie staraliśmy się

Niedzielny kucharz
# NieMarnuj – Gnocchi z dynią pyszny dodatek do obiadu 276

# NieMarnuj – Gnocchi z dynią pyszny dodatek do obiadu Zostały mi ziemniaki z obiadu, ugotowałam tyle co zawsze, a tym razem zostały. A jako, że po

Kuchnia na wzgórzu
Placuszki z batatów i fety 215

Na pierwszy rzut oka placuszki wyglądają jak mielone kotlety, ale nie tym razem. Dzisiaj proponuję pyszną wersję bezmięsną kotlecików z batatów z dodatkiem natki pietruszki oraz

Życie zaczyna się w kuchni
Kotlet schabowy 217

Składniki: 700g schabu bez kosci w(plasty) Sól,pieprz Smalec,olej 2 jajka bułka tarta Sposób: Kotlety rozbijamy tluczkiem z dwóch stron na grubość 5 do

Viola cooks with passion
Makaron inaczej, czyli owocowe spaghetti 540

Aromatyczne połączenie gruszki i banana z korzennymi przyprawami, a do tego mieszanka ziaren, makaron pełnoziarnisty i twaróg- prawdziwa gratka dla wszystkich łasuchów i obiad w nieco

peanutbuttermonster
Polędwiczki wieprzowe QAFP na parze 312

papryką wędzoną, tymiankiem i majerankiem. Odkładamy mięso na 2 godziny. Po tym czasie ziemniaki truflowe obieramy i kroimy w plastry. Na pierwszym poziomie na folii aluminiowej układamy mięso, na drugim poziomie fioletowe ziemniaki. Pojemnik na wodę zalewamy wrzątkiem i włączamy parowar na 25 minut. Rzodkiew białą myjemy i kroimy obieraczką w paski, mizune myjemy, osuszamy i łączymy(...)super KONKURS #dobrysmakznatury. Co tydzień do wygrania torby i fartuch, a nagrodą główną są warsztaty kulinarne z Jurkiem Sobieniakiem w Food Lab Studio. Wystarczy zrobić danie z mięsa lub wędlin ze znaczkiem QAFP i zarejestrować paragon ze sklepu ALMA .  Jeżeli chcecie się dowiedzieć więcej o QAFP i o konkursie, zapraszam Was na stronę kampanii

Parowar Faceta
Ogórkowa po „mojemu” 235

się stołówka, moja Mama bardzo niechętna do gotowania korzystała z tego dobrodziejstwa i jedliśmy obiad przynoszony w trojaku ze stołówki. Od tego czasu mam też uraz do wielu dań, m.in. do zupy ogórkowej. Nie jadłam jej z 20 lat, więc nawet nie wiem jak powinna smakować, pamiętam tylko że była szaro-bura i kwaśna. Moim codziennym rytuałem jest(...)Zrobiłam tą zupę i Miśka podsumowała, że nawet lepsza niż w przedszkolu, a zapewniam, że z Jej strony to największy komplement bo po pierwsze kocha przedszkole, a po drugie jada tylko spaghetti ze szpinakiem i ryż z jabłkami na przemian. Wierzę jej, dlatego dzielę się z Wami moim przepisem na ogórkową- wegańską, wiadomo Składniki na 4 porcje: ogórki

greenscarf
Makaron z warzyw – spiralizer, temperówka czy obieraczka? 221

najlepszych? Tu niestety nie ma podziału na czarne i białe. Wszystko zależy do czego chcesz używać swojej obieraczki. Chcesz robić wstążeczki, które udekorują sałatkę czy spaghetti, które będzie samodzielnym daniem? Poniżej postaram się rozwiać podstawowe wątpliwości, a na pozostałe odpowiem w komentarzach na dole. Spiralizer Na pierwszy ogień idzie spiralizer (tzw. krajalnica do warzyw ). Bardzo fajny sprzęt, który można(...)mnie nawet najtańszy spiralizer spisuje się dobrze , więc do domowego użytku taki też bym wybrał. Model, którego ja używam: KLIKNIJ oraz KLIKNIJ Pozostałe, podobne spiralizery: KLIKNIJ Temperówka do warzyw Drugim plastikowym ustrojstwem jest temperówka do warzyw . Na wstępie powiem, że moim zdaniem szkoda na to urządzenie czasu i pieniędzy . Może to ja nie umiem poprawnie z tego korzystać

Blendman
Ekspresowa Karpatka 250

ziemniaczanej 4 duże jajka cukier puder do oprószenia ciasta W wersji bardziej kremowej proponuję taki krem: 3 szklanki mleka 250 gr masła (w temperaturze pokojowej) 3/4 szklanki cukru (ja dałam mniej – 1/4 szklanki domowego cukru waniliowego i 1/4 szklanki cukru zwykłego) ziarenka z 1 laski wanilii 4 łyżki mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 4 żółtka z dużych jajek(...)zapobiegnie to powstaniu grubej skórki) całkowicie wystudzić. Masło utrzeć na jasny puch, stopniowo dodawać budyń, łyżka po łyżce. Pierwszy blat ciasta wyłożyć na paterę/talerz wyłożyć budyń, przykryć drugim blatem ciasta. Posypać cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego

moj przepis na
Chleb serowy pszenny – bez zagniatania 236

plasterki, ale jest perfekcyjny do starcia – jest kruchy. Widać to dobrze wtedy, gdy przełamie się kawałek dojrzałego cheddara. Ścieramy go na drobnych oczkach tarki. Żaden żółty ser nie da takiego smaku. Cukier, mleko i wodę mieszamy, a następnie podgrzewamy razem na małym ogniu. Mieszanka płynna nie powinna być za gorąca – zbyt wysoka temperatura zamiast rozruszać, zabije drożdże(...)zimie) lub do podgrzanego na 50⁰C piekarnika, do czasu podwojenia objętości. Podrośnięte ciasto wyjmujemy na szczodrze posypany mąką blat i formujemy bochenek. Pamiętajcie, że to właśnie formowanie przed drugim wyrastaniem decyduje o tym, jak nasz chleb urośnie i jak będzie w ostateczności wyglądał. Odpowiednio uformowany urośnie wysoki i równy. Jeszcze raz polecam ten film na Youtube- formowanie

Karo in the Kitchen
Pomysły na rozgrzewający obiad – 10 sprawdzonych przepisów 151

Jest Ci zimno – zjedz rosół. Jesteś chory – zjedz rosół. Jest Ci smutno – a co tam, zjedz rosół. W moim domu przygotowaniem rosołu zazwyczaj zajmuje się mój Drugi Połówek. Jest on tak kochany, że pozwolił mi podzielić się swoim przepisem z Wami. Uwierzcie mi – ten rosół jest bezkonkurencyjny – intensywny w smaku i cudownie złoty w kolorze(...)Sprawdź przepis 2. Pieczone polędwiczki wieprzowe Jeden z najpopularniejszych przepisów na stronie i mój niekwestionowany faworyt w kategorii pieczonych mięs. Polędwiczki wieprzowe to bardzo wdzięczne w przygotowaniu mięso. Wystarczy dać im dobrego kopa w postaci aromatycznej marynaty i uważać z czasem pieczenia, by nie wysuszyć mięsa i pyszne, soczyste polędwiczki gotowe. Pieczone polędwiczki wieprzowe Wyjątkowo soczyste i niezwykle aromatyczne polędwiczki

Na-talerzu.pl
„Szynka Sułtana” parzona , korzenna, wędlina kanapkowa 1167

łyżki soli peklowej sznurek do wiązania szynki lub siatka wędliniarska termometr Do dużego garnka ,wlewamy wodę , rozpuszczamy cukier , a następnie składniki na zalewę ( przyprawy ), układamy na metalowym sitku , które da radę się zanurzyć w wodzie z garnka ( jak na zdjęciu ) lub wkładamy do sakiewki , utworzonej z gazy . Chodzi o to , żeby łatwiej było je wyjąc i nie trzeba , cedzić zalewy(...)garnka , a na koniec przecedzić , jak , kto woli . Nakrywamy pokrywą i doprowadzamy do wrzenia . Od momentu zagotowania , pozwalamy , 10 minut , bulgotać zalewie , następnie , wyłączmy gaz i pozostawiamy ją do drugiego dnia , z przyprawami w środku , pod pokrywą , aż do całkowitego ostudzenia . Po upływie doby , oddzielamy zalewę od przypraw , dodajemy do klarownego płynu , sól peklową i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia

Ogrodnik w podróży
Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana 215

soli Do miski przełożyć mąkę pszenną i żytnią, dodać zaczyn i wodę. Wymieszać krótko ( tylko do połączenia się składników ) i odstawić na 20-60 minut. Po upływie danego czasu posypać ciasto solą i wyrabiać ciasto przez 2-3 minuty na niskich obrotach robota. Ciasto chlebowe przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 2,5 godziny w ciepłe miejsce. Co 50 minut(...)rozpłaszczyć i złożyć w kopertę. Z tak przygotowanego ciasta uformować bochenek albo dwa – ja zawsze dzielę ciasto na pół i z jednej części formuję okrągły bochenek, a z drugiej podłużny bochen, który wkładam do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Okrągły bochenek wykładam na ściereczkę kuchenną obficie obsypaną mąką i wkładam na czas wyrastania do durszlaka. Jeżeli posiadacie

Pieguskowa Kuchnia
Krążki cukiniowe z mięsem 214

leżała wyrośnięta cukinia w piwnicy, to w końcu pasowało ją zużyć, a że gotowanego mięsa rosołowego też kilka porcji w zamrażarce zawsze jest, to połączyłam jedno z drugim. Sosu miało nie być, ale próbując pierwszego miałam wrażenie, że czegoś właśnie takiego dodatkowego im brakuje. Pieczarki były pod ręką- więc bach i jest!  Gdybym robiła je teraz, podałabym(...)fajnie ożywiłby ciut mdławy smak cukinii. No nie wiem jak Wy, ale dla mnie cukinia właśnie taka jest. Bez specjalnego "wyrazu".  Koniec końcem wyszło całkiem smaczne danie, więc śmiało- korzystajcie! Składniki:   1 bardzo duża cukinia 250g gotowanego mięsa drobiowego 1 ząbek czosnku 1 mała  cebulka 1 jajko+ jeszcze jedno do panierowania 50g sera

Kuchnia w czekoladzie
KOTLET Z ANANASEM I SEREM BLUEE 175

panierujemy w mące, następnie kładziemy na niego pomidora, ananasa i ser tym razem bluee.       Tak przygotowane kotlety zapiekamy w piekarniku. Podajemy z ulubioną sałatką. Danie jest               bardzo smaczne a ser nadaje wyrazistego smaku. SKŁADNIKI : 1 podwójna pierś z kurczaka 2 jajka mąką do obtoczenia(...)sera z pleśnią dowolna sałatka   PRZYGOTOWANIE :  Każdą z piersi przecinamy na pół i rozbijamy, doprawiamy do smaku. Następnie panierujemy w jajku i mące, smażymy na oleju, z jednej i drugiej strony na złoto. Blaszkę od piekarnika smarujemy oliwą, układamy na niej kotlety na które kładziemy po plastrze pomidora, ananasa i posypujemy pokruszonym serem bluee. Zapiekamy 15 minut

Kulinarne Fantazje Marioli
Placuszki z mąki gryczanej (pancakes) 197

Placuszki z mąki gryczanej Jedni nazwą to pancakes , drudzy placuszki z mąki gryczanej . Nie ma to jednak większego znaczenia, ponieważ liczy się to, że są fenomenalne! Żadna nazwa im tego nie odbierze. Jest wiele osób, które panicznie boją się mąk bezglutenowych. Ja również należałem do takich osób! Nie dziwię się, bo są to mąki cięższe w użyciu niż znana wszystkim(...)mąka pszenna. Dużym atutem mąk bezglutenowych jest ich wyjątkowy smak i faktura gotowego dania. Gryczane placuszki wbrew moim obawą wyszły genialne. Na początku bałem się o to, że po prostu wyjdą zakalcowate lub co gorsza, przywrą do patelni i skończą w koszu. Na szczęście moje czarne wizje się nie sprawdziły, a ja mogłem się cieszyć ich smakiem. Mam nadzieję

Blendman
Sałatka warstwowa „Gyros „ 198

smaku ( jeśli w przyprawie nie było soli – czasami jest ) , smażymy na oleju na złoty kolor . Odstawiamy do wystygnięcia . Kapustę pekińską drobniutko szatkujemy , cebulę kroimy jak najcieniej się da . Paprykę , w dowolne kawałki , ogórki w plastry . Kukurydzę odsączamy z zalewy i pozostawiamy na sitku do obcieknięcia . Wszystkie składniki dzielimy na połowę . Następnie w dużej misce , najlepiej przejrzystej ( wtedy ładnie wygląda(...)dowolnej kolejności : kapustę pekińską , kukurydzę , cebulę , paprykę , ogórka , kurczaka , polewamy mieszanką majonezu z jogurtem i wyciśniętym czosnkiem , doprawioną pieprzem i solą . Skrapiamy po całości ketchupem . Czynności powtarzamy z drugą połową składników ( w tej samej kolejności ) z tą ,różnicą , że zanim polejemy sosem, ostatnią warstwę sałatki , obficie posypujemy ją tartym serem i dopiero lejemy sos ,a na samym końcu ketchup

Ogrodnik w podróży
Nakrapiane serniczki ze słodką niespodzianką 302

łyżki cukru 6 kruchych ciasteczek z marmoladą Brześć około 5-6 łyżeczek kropli czekoladowych * składniki powinny mieć temperaturę pokojową Przygotowanie: Do jednej miski wbijamy żółtko, do drugiej białko. Do żółtka dodajemy cukier, budyń (proszek) i ser z wiaderka. Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Białka ubijamy (ja robię to ręczną trzepaczką, nie musimy ubić ich na sztywno). Pianę(...)masy serowej i krótko mieszamy łyżką, bądź trzepaczką. Formę na muffinki wykładamy papilotkami (6 sztuk). Do każdej papilotki wkruszamy jedno ciasto. Ja wkładamy całe ciasto na tyle ile się da, a następnie brzegi przyciskam by się pokruszyło. Marmolada z ciasteczka ma zostać na środku (nasza słodka niespodzianka). Następnie na nasze ciasteczkowe spody wykładamy łyżką masę serową. Na wierzch każdego serniczka

Słodkie okruszki
Sałatka do pracy 200

Poprzedni wpis dotyczył słodyczy więc dziś dla odmiany będzie wytrawnie. W swojej pracy często słyszę pytania typu "co zabrać ze sobą do pracy na drugie śniadanie?" Wiele osób zabiera ze sobą kanapki, jednak ja do zwolenników kanapek nie należę. Kiedyś sama przynosiłam je do pracy i wiem, że zwyczajnie mogą się znudzić. Poza tym do rozstrzygnięcia pozostaje kwesta(...)kanapek, ale to już zupełnie inna historia. Skupmy się na tym co jest tu i teraz. Mianowicie moja, inna niż kanapkowa, propozycja na śniadanie do pracy. Jednak danie to może stać się równie dobrze obiadem czy kolacją. Wszystko to kwesta upodobań i proporcji.  Jedzenie powinno być zdrowe, dostarczać potrzebnych wartości odżywczych i w moim przekonaniu

Przysmaki Karolki
WEGETARIAŃSKIE KOTLETY Z CZERWONEJ SOCZEWICY I KASZY JAGLANEJ 351

Zapraszam na pyszne, wegetariańskie i aromatyczne kotlety z soczewicy i kaszy jaglanej . Idealne do hamburgera, jako główne danie lekkiego obiadu z surówką lub po prostu do zjedzenia na zimno. Nabiorą wyrazistego smaku w zależności od dodanych przypraw. Składniki: szklanka czerwonej soczewicy szklanka kaszy jaglanej 1 burak 2 marchewki 2 cebule 2 jajka lub 2 łyżki mielonego(...)kurkumy. sól wedle uznania olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia / mielone płatki owsiane Soczewicę opłukałam na sitku i gotowałam do miękkości przez około 15 minut. Na szklankę soczewicy dałam 2 szklanki wody. Powinna się nawet lekko rozgotować. Wystudziłam i odstawiłam ją do odparowania. Wystarczy dokładnie rozmieszać soczewicę nawet łyżką.  Powinna być gęsta i zbita. Kaszę jaglaną ugotowałam

potrawyregionalne
Ciasto bez pieczenia „Niebiańska chmurka” 435

Przepis na lekkie ciasto na bazie bitej śmietany i sera mascarpone na herbatnikach. Składniki: Masa: 650 ml śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 250g mascarpone 2 galaretki (dałam o smaku owoców leśnych)Dodatkowo: ok. 200g herbatników tabliczka czekolady mlecznej Przygotowanie Galaretki rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie cały czas(...)bardzo powoli wlewamy zimną, ale jeszcze nie tężejącą galaretkę. Na blaszce (moja ma wym 24x26cm) układamy herbatniki, wylewamy połowę masy, wyrównujemy łyżką, układamy kolejną warstwę herbatników i wylewamy drugą połowę masy (odrobinę masy zostawiamy na wierzch). Układamy ostatnią warstwę herbatników, rozsmarowujemy pozostałą masę i wysypujemy na nią startą czekoladę. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin

e-PrzepisyKulinarne
Ciasto cztery smaki z masą serową 397

dałam masło) 1,5 szklanki cukru 9 jajek 9 łyżek oliwy 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 czerwony kisiel (pominęłam a w zamian dałam 2 łyżki mąki ziemniaczanej i odrobinę czerwonego barwnika) 1/2 szklanki suchego maku 1/2 szklanki wiórków kokosowych Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać po jednym żółtku(...)proszkiem do pieczenia  i zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z ciastem. Podzielić ciasto na cztery równe części . Do pierwszej dodać kakao i wymieszać. Do drugiej wiórki kokosowe i wymieszać do trzeciej suchy mak i wymieszać. do czwartej mąkę ziemniaczaną z barwnikiem (lub czerwony kisiel). Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem i wykładać ciasto naprzemiennie

O kuchni z uczuciem
Jak pisać bloga kulinarnego - porady początkującego 193

żeby zaspamować czytelników. Dobre treści powstają powoli a czasem trzeba nawet się z nimi przespać. Po za tym lepiej mieć dwa dobre artykuły niż dwadzieścia złych, bo tych drugich i tak nikt nie przeczyta (najwyżej jednego i więcej już nie wróci). Także posty z przepisami wymagają czasu, musisz ugotować, zrobić zdjęcia, które licz się(...)dobrze żebyś pisał regularnie . Wydaje mi się, że dobra liczba na początek to dwa posty na tydzień. Da ci to czas na pisanie, a jednocześnie blog nie będzie się wydawał martwy.   Najlepiej żebyś zamieszczał coś więcej niż tylko nowe dania . No cóż na razie w moim blogu są same suche przepisy, ale już widzę, że to za mało

Lubczyk i Wanilia
Karnawałowe grillowanie – wyjątkowe marynaty i przepisy 327

mięsa. Dlatego po wyjęciu mięsa z takiej marynaty powinno się pozwolić aby jej nadmiar ściekł z mięsa przed położeniem go na ruszcie. Znacznie zmniejszy to ryzyko nadmiernego przypalania. Po drugie mięso marynowane w takich marynatach koniecznie należy wykładać na ruszt przy pomocy długich szczypiec. Dzięki temu zachowany będzie odpowiedni dystans i nie będzie ryzyka oparzeń. Pamiętajmy, że wykładając(...)powstanie nam „błysk płomienia/ognia” ponieważ z warstwy zewnętrznej mięsa zostanie spalony cały alkohol. Aby naprawdę ożywić karnawałową imprezę możemy wykorzystać np. niektóre grillowane owoce do przygotowania niezwykłych dań i koktajli. My polecamy przygotowanie małych szaszłyków owocowych grillowanych na dużym ogniu przez 1 minutę. Dodadzą one wspaniałego smaku do różnych koktajli. Np. pokrójmy ananasa w grube kostki/paski nadziejmy

naRuszcie
Dieta aztecka i odchudzająca moc nasion Chia :) 208

takich efektach mówi dr Bob w swoim przypadku). Bardziej zależy mi na poznaniu nasionek chia od tej drugiej strony, czyli poczucia siły, energii, wytrzymałości itp. Po drugie nie mieszkam w dużym mieście, mamy co prawda kilka sklepów, jednak nie posiadają one w ofercie wymaganych produktów do diety. Po trzecie nie ma co ukrywać, że produkty takie(...)mleko migdałowe, orzechy macadamia, woda kokosowa nie należą do tanich rzeczy :( - a są one podstawą niektórych smoothie w I i II fazie. Dlatego na dłuższą metę wiem, że nie dałabym rady. ALE! Zrobię trochę po swojemu :D Chcę Wam przedstawić serię zdrowych smoothie z chia , które będę spożywała zamiast jednego głównego posiłku (śniadanie, obiad, kolacja) :) Sprawdzę, czy rzeczywiście nasionka chia

Zdrowie na języku :P
Litewskie kartacze 289

nadają się na posiłek w mroźny dzień. Kartacze znane są praktycznie w całej kuchni europejskiej, ich bardziej okrągła wersja w kuchni polskiej to pyzy.  Do przygotowania dania użyłem: 500 gram ziemniaków,  100 gram mąki ziemniaczanej, 2 jajek, 500 gram kiełbasy czosnkowanej, 1 cebuli, 4 łyżeczek świeżego tymianku, , 200 ml kwaśnej śmietany 18%, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu(...)skomplikowane, a rozpocząć je należy od przygotowania ciasta ziemniaczanego na kluski. W tym celu obrałem pół kilograma ziemniaków i połowę z nich ugotowałem w osolonej wodzie do miękkości, zaś drugą połowę starłem na tarce o drobnych oczkach. Starte ziemniaki odcisnąłem dokładnie z nadmiaru wody przez czystą ściereczkę, a wyciśniętą z nich wodę pozostawiłem w talerzu. Ugotowane ziemniaki przecisnąłem przez

Wyprawy kulinarne
Nowe Logo Nowe Cele!!!! 187

troche poźno to piszę, ale wróciłem za granicy i dostałem nową pracę jako kucharz w pewnej restauracji już nie długo się pochwalę gdzie możecie mnie spotkać i spróbować przepysznych dań wykonanych przeze mnie tylko czekam na umowę :), Póki co szukam jeszczę osoby chętniej to zrobienia skórki aby jako tako wyglądało:), w przyszłości planuje przenieść się z bloga(...)bardzo spodoba. Przepraszam, że tak od czasu do czasu piszę, ale dużo mam też na głowie przyszykowania do ślubu, nowa praca, no i nie zapeszając staram się po raz drugi to trzeciej edycji już teraz Piekielnej Kuchni Hells Kitchen. 3majcie kciuki, może wkońcu się uda, bardzo bym chciał. Już na dniach kolejne Przepisy a jest ich mnóstwo w mojej galerii

pichciszto
B... Bruschetta w 2 wariantach! 214

Znana wszystkim włoska przekąska sprawdza się również idealnie jako danie na kolację bądź lunch! Wiem, wiem, Ameryki nie odkryłam, ale nadziwić się nie mogę, że tak dawno jej nie przygotowywałam! Prosta w przygotowaniu nawet dla kulinarnych amatorów ;) Grzanka posmarowana oliwą, z aromatycznym czosnkiem i najczęściej z salsą pomidorową. Pycha! Naczelny wraca z "treningu" (tak, zaczął grać(...)piłę z kolegami z pracy :D), więc należy mu się coś pożywnego ;) Postawiłam na wersję klasyczną, natomiast drugą grzankę posypałam mięsem mielonym. W trakcie przygotowywania zmieniłam zdanie i nie użyłam szynki krakowskiej, natomiast dodałam pieczarki. Składniki: 1/2 bagietki przekrojona na pół 100g mięsa mielonego (nie patrzcie na zdjęcie, chciałam, aby ładnie wyglądało ;p) 3 pieczarki 1/2 pomidora 4 plastry

Kitchens Alphabet

Proponowane wyszukiwania