odkładamy do miseczki *** *** Do pozostałego kremu dodajemy ciasteczka, mieszamy *** *** Krem oreo wykładamy na banany, wyrównujemy (możemy odłożyć kilka łyżek kremu, aby zrobić dekorację na wierzchu ciasta) *** *** Na krem wykładamy drugi blat ciasta *** *** Całość przykrywamy odłożoną wcześniej częścią kremu śmietankowego *** *** Na górze ciasta możemy wykonać rozetki z kremu Oreo, lub posypać startą czekoladę albo kakao *** *** Ciasto wkładamy do lodówki(...)godziny przed podaniem *** *** SMACZNEGO *** Polecam również: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Ciasto Oreo z bananami pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemdrugą stronę. Dzięki temu nie dopuścimy do ich przypalenia. 8. Usmażone oponki odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i odkładamy do wystygnięcia. I to wszystko. Nasze oponki są już gotowe. Teraz wystarczy je tylko posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową – według osobistych preferencji Ja lubię podawać je z sokiem malinowym lub rozpuszczoną czekoladą. Koniecznie dajcie
Okiem Blondynki by McBlondidrugą stronę przy pomocy szerokiej łopatki. Ponownie wstawić do piekarnika i piec dalsze 10 minut. Burgery świetnie smakują podawane z ulubionymi dodatkami w bułce z dobrej jakości majonezem i np. sosem BBQ , z frytkami, np. z batatów czy pikantnymi ziemniaczanymi łódeczkami , ale też jako element klasycznego obiadu. Smacznego! Masa na burgery powinna być na tyle kleista, by dała się
Even Better FoodCoś idealnie na nadchodzące walentynki lub inną specjalną okazję :) Makaron z krewetkami w sosie winno-pomidorowym z suszonymi pomidorami i pietruszką. Smakuje obłędnie, jest mocno pomidorowe
Klasyka Gotowaniau0142adamy owoce. Wylewamy drug\u0105 po\u0142ow\u0119 masy. Pieczemy w temp 180 st. C przez 40 minut."],"recipeCategory":"Ciasto","recipeCuisine":"S\u0142odko\u015bci"} Maślankowe ciasto ze śliwkami Danie Ciasto Kuchnia Słodkości Porcje 16 Porcje 16 Składniki 600 g maślanka 400 g mąka 300 g śliwki 2 łyżka olej kokosowy 2 szt jajko 250 g erytrol(...)inne słodziwo Sposób przygotowania Wszystkie składniki poza owocami mieszamy na gładką masę. Połowę masy wylewamy do formy (wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej tłuszczem) i układamy owoce. Wylewamy drugą połowę masy. Pieczemy w temp 180 st. C przez 40 minut
Kucharzycabyły, między innymi naleśniki z jabłkami, zapiekane w sosie waniliowym. Niestety naleśniki podawane były z kupnym farszem z jabłek :( Ale wtedy wpadłam na pomysł, że mogę sama wykonać to danie, w 100% ze swojskimi składnikami :) Zaczynamy od przygotowania nadzienia z karmelizowanymi jabłkami. Jabłka pokroić na mniejsze części, skropić sokiem z cytryny. W dużym garnku skarmelizować miód(...)cukrem (do momentu uzyskania ciemnozłotego koloru), cały czas mieszać. Następnie dodać pierwszą połowę przygotowanych jabłek, mieszać do momentu, aż jabłka się rozpadną. Gdy pierwsza część jabłek się upraży, dodać drugą część, wymieszać. Do uprażonych jabłek dodać niewielką ilość masła, wymieszać. Następnie dodać łyżeczkę cynamonu i ziarna z laski wanilii. Całość wymieszać. Odstawić do przestudzenia. Teraz czas na smażenie naleśników
Świat Domowej Kuchninastępnie dać owoc w postaci pysznego chlebka gryczanego. SKŁADNIKI: 270g mąki gryczanej 215g pełnoziarnistej mąki żytniej 45g mąki owsianej 100g zakwasu chlebowego 360g wody odrobina soli himalajskiej/morskiej WYKONANIE: Mąki mieszamy razem z solą. Zakwas mieszamy z wodą. Całość razem mieszamy- najlepiej mikserem ok 5 min. Przykrywamy ściereczką i odkładamy do ciepłego miejsca na 2h, po czym ponownie mieszamy. Drugi
healthy dreamsgalaretki (dałam z owoców leśnych) Ciasto zagniatamy dzień przed pieczeniem sernika. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Wyrobione przekładamy do woreczka i wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień
mojewypiekiinietylkomożna dać kawałek, tylko do smaku) - 8 kulek ziela angielskiego - 2 liście laurowe, - 5 łyżek dobrego, aromatycznego majeranku - 1/2-3/4 główki czosnku - kolorowy pieprz do smaku - sól, gdyby była taka potrzeba ( u mnie nie było, ale miałam dużo wędzonek) Fasole i groch przepłukujemy na sicie pod bieżącą wodą, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i odstawiamy na conajmniej 12h. Na drugi dzień
Smaczne ZdroweJeśli znudziły wam się standardowe pierogi z mięsem, kapustą i grzybami czy ruskie, to polecam ten przepis na pierogi z farszem z boczku wędzonego, twarogu i
e-PrzepisyKulinarnetych, którzy preferują buraczki na ciepło (przy podgrzaniu bardziej wyczuwalne są przyprawy), drugie minimalnie bardziej przyprawione, do zjedzenia na zimno. mimo iż są delikatne w smaku, to jest w nich bardziej wyczuwalny smak słodko kwaśny. Dla mnie smaczniejsze są te w wersji drugiej, ale ja nie przepadam za burakami na ciepło... Ilość cukru (ksylitolu) najlepiej dopasować(...)bardziej słodkie) + Wersja I: - 1/2 szklanki octu 10% - 1/2 szklanki cukru (dałam ksylitol) - 1-1,5 płaskiej łyżki soli himalajskiej Wersja II: - 3/4 szklanki octu 10% - 3/4 szklanki ksylitolu (lub cukru) - 1,5 płaskiej łyżki soli (u mnie himalajska) Buraki dokładnie wymyć
Smaczne ZdroweZdarzyło się Wam kiedyś że napiekliście za dużo naleśników i żadnemu z domowników już się nie zmieści? No to jesteście w dobrym miejscu, bo teraz można
Moje Małe Czarowanierazem dam mniej, gdyż wyszedł dość słodki) szczypta soli 150 g śliwek (mogą być mrożone) 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki kardamonu Do rondelka wlać mleko ryżowe, kaszę jęczmienną, olej, cukier i szczyptę soli. Gotować na małym ogniu przez 15 minut. Od czasu do czasu zamieszać. Mrożone śliwki rozmrozić. Świeże przekroić na pół i pozbyć się pestek. Wrzucić do drugiego rondla
Moja Galeria Smakudrugie urodziny! Nie wierzę jak ten czas szybko mija...Nie mam pomysłu na piękne podsumowanie... Chciałabym z całego serca podziękować Wam - czytelnikom za to, że jesteście! Dajecie powera do pisania i publikowania przepisów, do eksperymentowania w kuchni. Dziękuję za każdy komentarz, za każdą wiadomość, każde "lubię to" na FACEBOOK'U . W tym roku poznałam wiele kolejnych smaków, dań, wypieków - wydaje mi się że wypróbowałam ich już taaak dużo - a przede mną jeszcze więcej! Dlatego nie przestaję pisać i dzielę się z Wami moimi kulinarnymi przygodami. Muszę także wspomnieć o fotografii. Sądzę, że przez ten rok zrobiłam duże postępy jeśli chodzi o fotografowanie jedzenia. Najszybszym porównaniem będzie obejrzenie posta urodzinowego dokładnie sprzed roku (klik) i porównanie
chili & sugardrobiu i czy też dań z ryżem. Może być spożywany na zimno i na gorąco. W mojej kuchni zastosowałam go w wersji na gorąco do pieczonych udek. Danie smakowało wybornie. składniki na 4 porcje 4 udka z kurczaka 1 łyżka oleju sól sos paprykowo - czosnkowy Reypol przepis Na patelni podsmażamy udka z niewielką ilością(...)sosu paprykowo-czosnkowego . Następnie udka wkładamy do żaroodpornego naczynia ,polewamy sosem ,wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st.C i pieczemy około 30 minut ,w trakcie pieczenia udka obracamy na drugą stronę i podlewamy sosem paprykowo- czosnkowym. Upieczone udka podajemy z surówkąi z ziemniakami
Smakowite Daniadrugi dzień z butelki odlewamy pól szkl piwa, nadziewamy na nią naszego kurczaka. Ustawiamy w piekarniku na najnioższej półce. Pieczemy godzinę. Kurczak dzięki takiej metodzie pieczenia jest niezwykle soczysty, podajemy z miksem warzyw na patelnię. NIE OBAWIAJMY SIĘ SMAKU, KURCZAK NIE PRZECHODZI JEGO SMAKIEM. JEŚLI NIE LUBIMY PIWA WOGLE, MOŻEMY DO BUTELKI WLAĆ NP BULION WARZYWNY. Do dania użyłam
Z Majeczką w kuchniAdrenalina dała znać o sobie całej naszej czwórce. Co to było ? Może to Anioł Gabriel, a może ostrzeżenie ? Podróż trwa nadal, przeplatana rozmowami i opowieściami o Księżniczce Lodu. Stolica przywitała nas kilometrowym korkiem, ale punktualnie o godzinie 10, dotarliśmy do celu. Nie spodziewałam się, że fabryka przyjemności znajduje się w centrum miasta. Podczas przechodzenia z jednego budynku do drugiego, nasze(...)łyżka posiekanej skórki pomarańczowej (kandyzowanej) A jak to zrobić: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Silikonowe formy od środka wysmarować przy pomocy pędzelka, warstwą czekolady (schłodzić), a następnie rozprowadzić drugą warstwę. Po zastygnięciu wnętrze wypełnić pokrojony w kosteczkę ptasim mleczkiem i skórką pomarańczową. Włożyć patyczki i zalać całość czekoladą. Pozostałą czekoladę zmieszać ze skórką i zalać do pełna foremki
Kuchnia w opałachprzykrywamy drugą deską obciążoną czymś ciężkim, na przykład garnkiem z wodą. Zostawiamy na noc. Ta czynność ma sprawić, że nasz ser będzie ścisły i twardy. Ser możemy przechowywać kilka dni w lodówce. Możemy go zalać w miseczce wodą lub serwatką. Nie wychodzi go jednak z dwóch litrów bardzo dużo (niecałe 250g), więc polecam od razu przygotować jakieś pyszne danie z jego dodatkiem
W kuchni wieczoremdrugi dzień była jeszcze smaczniejsza..., choć trudno to sobie wyobrazić :-)Wszyscy aż mlaskali z zachwytu.Mój seler był olbrzymi, miał 1100g, podaję składniki jakich ja użyłam, można proporcjonalnie dostosować je do własnych potrzeb.Składniki:- korzeń selera, mój miał 1,1kg- 4 plastry ananasa z zalewy- mała puszka brzoskwiń (lub dowolnie)- ok.100ml słodkiej śmietanki (u mnie 30%, można dać
Smaczne ZdroweDałam też nieco więcej mąki ogólnie, i muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolona z efektu. Oczywiście od razu wiadomo, że nie jest to chleb na drożdżach, jednak smakuje naprawdę dobrze. Lekko się kruszy, wyraźnie czuć w nim dymkę i parmezan. Chrupiąca skórka i mięciutki środek, do tego masło i plasterek pomidora - dla mnie było to naprawdę pyszne drugie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeProdukty Develey ostatnio rządziły..rządzą i rządzić będą w moje kuchni...Pyszne schabowe...mięciutkie , delikatne...o dwóch smakach...można zrobić z sosem czosnkowym lub z
Moje domowe kucharzeniedania rozpocząłem od wyfiletowania piersi gęsi, które kupiłem razem z mostkiem, choć prościej byłoby kupić gotowe filety niestety nie udało mi się ich dostać. W tym celu przeciąłem mięso na środku mostka, odgiąłem jedną pierś od kości i za pomocą ostrego noża oddzielałem mięso od kości, starając się pozostawić na kościach jak najmniej mięsa. Tak samo wyfiletowałem drugą
Wyprawy kulinarnedać ciut więcej] maliny 1 galaretka Galaretkę rozpuścić w 500 ml wody, odstawić do ostudzenia.Wafel wyłożyc do tortownicy.W garnku zagotować mleko z cukrami i masłem. Do gorącego dodać szklankę kaszy manny, zagotować. Pogotować około minuty lub dwóch od momentu zagotowania, mieszając, do otrzymania gęstej kaszy. Gorącą kaszę podzielić na połowę , jedną część wylać na wafel, wyrównać. Do drugiej części
Moje domowe kucharzeniedrugiego naczynia wkładamy pokrojone w ćwiartki młode ziemniaki, polewamy oliwą z oliwek, i posypujemy świeżym rozmarynem. Wstawiamy ziemniaki do piekarnika (temp.200-220 stop. C.) po około 20 minutach, dokładamy do piekarnika flądry i już razem pieczemy kolejne 20-30minut aż ziemniaczki się zrumienią a flądra upiecze. upieczone ziemniaczki ;-))) Wykładamy na talerze, rybę polewamy sokiem z limonki. Przepyszne danie na obiad nie zajmujące dużo czasu, baaardzo zdrowe i baaardzo smaczne ;-))) pozdrawiam Was cieplutko i zachęcam do wpisywania komentarzy na blogu pod postami, będzie mi bardzo miło jak dacie znać ;-)))(każdy może nie trzeba się rejestrować ani nic takiego) z góry dziękuję ;* Smacznego
SMYKWKUCHNIdałam syrop ryżowy) -2 łyżki miodu Sezam uprażyć na suchej patelni aż lekko zbrązowieje. Melasę i miód ( w moim przypadku miód i syrop ryżowy) doprowadzić w małym rondelku do wrzenia ( to moment , w którym mieszanka zacznie się intensywnie pienić) i zdjąć z palnika. Od razu wsypać sezam i amarantus i dokładnie wymieszać. Mieszankę wykładamy na pergamin, przykrywamy drugim
Smaczne Zdroweprzepis na pysznego karpia po Toruńsku, czyli nic innego jak staropolski przepis na karpia w wersji light. Jednak zamiast gotować karpia z jarzynami, ja go upiekłam w piekarniku. Danie smaczne i lekkie, polecam dla osób dbających o lnie(...)PRZYGOTOWANIE : Wypatroszonego i pozbawionego łusek karpia myjemy, osuszamy i dzielimy na dzwonka, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane, podpiekamy kawałki karpia z jednej i drugiej strony aż lekko się zarumieni, przekładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku 25 minut w temperaturze 180 % C. Warzywa obieramy i kroimy w słupki
Kulinarne Fantazje Mariolijeszcze bardziej wiosenną, można zamienić korniszony na świeżego ogórka, a cebulę większą ilością szczypiorku. Sałatka z kuskusem należy do tych bardziej pożywnych. Wzbogacona szynką i kaszką może być przekąską, daniem do pracy, a także samodzielną potrawą. Sałatkę z kuskusem i nowalijkami można także nazwać świąteczną lub sałatką wielkanocną. Sałatki z kuskusem Sałatki z kuskusem i kuskusem(...)Smacznego 😊 Kuskus co to jest i co można z nim zrobić Kuskus co to takiego? Jedni mówią, że kasza inni, że kuskus to makaron. Tak naprawdę i jedni i drudzy mają rację. Kuskus ( z arab. kaskasa - tłuc , rozbijać) ma cechy i makaronu i kaszy. Kiedyś to był odpad gdy w żarnach mielono pszenicę. Odsiewano mąkę, a drobną kaszkę
Dieta moja pasjamnie od środka. Czy Ty też lubisz dania gdzie jest pyszny aromatyczny sos, pełen warzyw a do tego kurczak. Ja szczerze uwielbiam :) I takie właśnie jest to danie Kurczak duszony w sosie pomidorowym z warzywami ( porcja dla 5 osób na obiad ) 1 kurczak ( podzielony na części ) 2 cebule 4 ząbki(...)kroimy w półplasterki. W garnku rozgrzewamy olej i na rozgrzany olej wkładamy kurczaka skórą do dołu i tak go smażymy przez parę minut a potem przewracamy na drugą stronę, aż się delikatnie zarumieni, wyjmujemy go z garnka i przekładamy do miski. Do oleju dodajemy masło i rozpuszczamy, gdy masło się rozpuści dodajemy cebulę, czosnek i marchewkę i całość
Kuchnia na wzgórzufiliżanki mąki 2 filiżanki cukru (dałam mniej) 1/2 filiżanki kakao 1/4 filiżanki czekolady na gorąco w proszku 1/4 łyżeczki chilli (dałam więcej) 1/ 2 łyżeczki cynamonu (dałam więcej) 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 filiżanka maślanki 2 jajka 1 1/4 łyżki ekstraktu waniliowego 1/2 filiżanki oleju 1 filiżanka mocnego espresso(...)niej łyżeczkę cynamonu - pycha) ajerkoniak Piekarnik rozgrzać do temperatury 145 stopni. W misce połączyć mąką, cukier, kakao, czekoladę w proszku, przyprawy, sól, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej misce ubić jajka z maślanką, dodać ekstrakt waniliowy, olej i kawę. Gdy się połączą stopniowo dosypywać suche składniki. Przygotować słoiki i ułożyć je na blasze lub w naczyniu żaroodpornym
KUCHARNIAchwasty tylko dlatego, że szukał robaków na przynętę dla ryb. Nie będę nawet pisać jaka wściekła na niego byłam ;) Odmiana zielona jest dużo lepsza od żółtej a musiałam za drugim razem kupić tą żółtą bo już zielonej nie było. Zielona cukinia może rosnąć do sporych rozmiarów a pomimo tego skóra pozostaje stosunkowa miękka i dająca się łatwo obrać(...)ulepszona wersja lecza z cukinią, bogatsza o kilka składników - jednak nie do końca smakuje tak samo. Tutaj dzięki dodatkowi ziemniaków otrzymałam bardziej korzenny smak. Gdybym robiła to danie o miesiąc wcześniej z pewnością dorzuciłabym trochę fasolki szparagowej. Nie ma tu reguły co się daje do środka, ważne jest to by było różnorodnie i warzywnie. Romowie dodawali
Poezja Smaków - blog kulinarny