grecku Mam nadzieję, że to lekkie, bogate w wiele cennych składników odżywczych i smaczne danie, znajdzie wielu amatorów. Bowiem jest tego naprawdę warte. Składniki: danie dla 6 osób 1,5 kg filetów dorsza lub innej ryby morskiej z białym mięsem 3-4 marchewki 3-3 cebule 0,5 korzenia selera(...)jeżeli mamy filety ze skórą to ją zdejmujemy (najwygodniej za pomocą cienkiego noża do filetowania), następnie dzielimy rybę na mniejsze kawałki, oprószamy pieprzem oraz solą i układamy jeden obok drugiego na dnie płytkiego żaroodpornego naczynia, ( może to być górna część brytfanki) następnie odstawiamy w chłodna miejsce. W tym czasie obieramy cebulę kroimy ja w cienkie krążki i wrzucamy
Miód i pieprzprzy szukaniu inspiracji w kuchni często zaglądam do Gosi z bloga Rabarbarowo . Sama uwielbiam pancakes i owsiankę na śniadanie. U Gosi znajdziecie mnóstwo przepisów na urozmaicenie tych podstawowych dań. Ale to nie wszystko, zaglądnijcie na blog, a na pewno znajdziecie coś smacznego dla siebie. Powoli zaczęłam zastanawiać się nad jogą. Poważnie! Miałam kiedyś krótki epizod, gdzie kupiłam książkę(...)swoją przygodę z jogą bardzo mnie zmotywowała. Może w końcu sama się przełamię i spróbuję ponownie. KSIĄŻKI Już od dwóch lat razem z lubym robimy listę przeczytanych książek w danym roku. Chodź daleko nam do wymarzonych 50 tytułów, to nie wyobrażam sobie wieczoru bez kubka gorącej herbaty i przeczytania kilku kartek. Lubuję się w kryminałach i thrillerach, choć też był
Pink EnvelopeWami przepisem na ten deser właśnie na 25 - lecie obecności Bonduelle w Polsce. Nie wiem czy wiecie, ale warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw. Deser jest idealny dla wszystkich, którzy chorują na celiakię, nie tolerują laktozy, albo są diabetykami. Zapraszam po przepis(...)Groszek gotujemy chwilę (około 3 minuty), studzimy i blendujemy z mlekiem kokosowym, jedną łyżką soku z cytryny i 4 łyżeczkami erytrolu na gładką masę. W drugiej części naparu miętowego rozpuszczamy pozostałą żelatynę (3 i pół łyżeczki), gdy się rozpuści łączymy z masą z groszku i mleka kokosowego. Odstawiamy na chwilę do schłodzenia, ale gdy tylko zacznie gęstnieć wylewamy
Quinoa Raz!chleby zjadają zwykli śmiertelnicy na co dzień? No, poza chlebami mlecznymi i chlebami na miodzie, oczywiście. Ludzie! O opamiętanie proszę. A zatem zapraszam na tofu ze szparagami i pieczarkami, danie przez niektórych tofucznicą zwane. Składniki (na jedną porcję): ok. 70 g miękkiego tofu kilka zielonych szparagów 4 pieczarki mała cebulka łyżka sosu sojowego łyżka lub dwie(...)opowieść o zagubionych marzeniach i drugiej szansie, na którą zasługuje każdy. Bez wyjątku". Dodałabym jeszcze, że powieść porusza kwestię wpływu tego, co wydarzyło się w przeszłości na to, co dzieje się obecnie. Autorka zderza dorosłe życie Wiktora, Patryka i Marcina i podejmowane przez nich decyzje z okrucieństwem przeżytym przez nich w dzieciństwie. Z drugiej strony p. Michalak przedstawia
Weekendy w domu i ogrodziepaczkę makaronu, z zamrażarki wyciągnęłam brokuły Iglotex , z lodówki kremówkę. Moje plany troszkę zaburzały dwie różne puszki łososia. Cóż, raz kozie śmierć, coś z tego wyjdzie. Wyszło! Naprawdę smaczne danie obiadowe. Dziecko tylko pilnował mnie przy nakładaniu na talerze, nie przepada za brokułem i dokładnie liczył, aby na jego talerzu znalazły się nie więcej niż(...)śmietanki kremówki 30% 2 ząbki czosnku odrobina oliwy z oliwek 1 łyżeczka koperku posiekanego sól pieprz Wykonanie: Na początku na kuchenkę postawiłam dwa garnki z wodą. Jeden na brokuła, drugi na makaron. Na trzecim palniku postawiłam wok. W czasie kiedy makaron dogotowywał się, a brokuł odcedzony czekał w durszlaku, pokrojony w cienkie plasterki czosnek podsmażyłam lekko na odrobinie oliwy. Potem
Blondynka Gotujemenemen z mąki z ciecierzycy (turecka jajecznica) czy malabi (inaczej muhallebi - mleczny budyń). Przechodząc wreszcie do sedna - znajdziemy tu również macobraj, czyli żydowski omlet z macą. Jest to już danie nawiązujące do tradycji kulinarnych Żydów w Europie Środkowej. Tutaj robiony jest w wersji wegetariańskiej (tradycyjnej, z jajka z macą) lub wegańskiej z macy i mąki(...)restauracja z kuchnią polską na Kazimierzu. Menu jest sporządzone w taki sposób, że wszystkie wegetariańskie i wegańskie opcje są odpowiednio oznaczone, więc oszczędza to przepytywania kelnera ze składu wszystkich dań. Wegańska opcja jest tylko jedna, ale godna polecenia - pierogi z soczewicą i boczniakami (w sezonie z rydzami). Wegański może być również barszcz czerwony na zakwasie z suską sechlońską
Roślinożerni urlopowiczesmażenia tłuszcz Mięso mielone wymieszać z przyprawami, dodać drobno posiekaną cebulę i pokruszony dokładnie chleb oraz jajko, wyrobić masę , formować pulpeciki wielkości brzoskwinki i panierować w bułce tartej. Drugą połówkę cebuli drobniutko posiekać i w rondlu podsmażyć na maśle, dodać wodę rozmieszaną z mąką i koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku i zagotować ciągle mieszając. Pulpety krótko obsmażyć dookoła(...)kapusty i gotować ok 10-15 min. Wyjąć ostrożnie z wywaru. osączyć. Na patelni rozgrzać dwie łyżki smalcu dodać 3 łyżki bułki tartej i przyrumienić. Polać kapustę. Danie podawać z młodymi ziemniaczkami z koperkiem
Gotowanie jest łatwetakiej zimie pasowałoby go rozkręcić. Autorka podpowiada, że jeśli chcemy pozbyć się tego bogactwa, musimy skupić się na dwóch sprawach: po pierwsze musimy odciążyć wątrobę po drugie wspomóc trawienie i przemianę materii Żelazna zasady detoksu to: zero alkoholu, nabiału, w tym mleka, twarogów i serów białych (oprócz mozzarelli, fety i jogurtu probiotycznego), glutenu, cukru, soli i konserwantów(...)żeby jedzenie nie tylko nas karmiło, ale też odżywiało. Przepisy w książce są szybkie, proste, opierają się na produktach niesmażonych, niekonserwowych i sezonowych. To zupy, sałatki, koktajle, dania z piekarnika, ale jak najmniej przetworzone. Autorka proponuje nam w książce odejście od teorii kalorycznej, uważa, że znaczenie ma jakość kalorii, a nie ich liczba. Jedzenie intuicyjne to według niej
kruche babeczkipomidory, cebula i czosnek (o ile dodamy ten ostatni) powinny przyjąć raczej postać gęstego sosu, czy też może zachować swoją strukturę pociętych na większe kawałki warzyw. Ja stosuję tę drugą technikę. Ratatouille to obecnie już dosyć znana w Polsce potrawa. I bardzo dobrze – jest lekka, zdrowa i ze względu na użyte składniki przypadnie do gustu większości populacji. Jest też(...)sprawdzi się w roli lekkiej kolacji. Polecam spożywanie jej na ciepło, choć wiele osób gustuje również w zimnym ratatouille. Ratatouille 2015-02-28 11:29:07 Tradycyjne aromatyczne danie kuchni francuskiej z bakłażana, cukinii, pomidorów, papryki i cebuli, uzupełnionych mieszanką ziół prowansalskich. Można podawać zarówno na ciepło jak i przestudzone, samodzielnie lub jako dodatek do innych
Kulinarna PokusaDanie jest pozbawione glutenu, wegańskie, bardzo odżywcze i oparte na zasadach alfa-odżywiania. Mam nadzieję, że przepis Wam się spodoba i sami spróbujecie przygotować podobne danie w swoich domach. Składniki na strączkowe kulki: 100 g ciecierzycy (Alfa-koszyk) 100 g zielonej soczewicy (Alfa-koszyk) 100 g fasolki mung (Alfa(...)wypłukaj nasiona. Każde z nich przełóż na duży talerz i zalej odrobiną wody, tak aby każde nasiono miało do niej dostęp, ale w niej nie pływało :) Przykryj talerze drugim talerzem i odstaw. Wieczorem każde nasiona opłucz i ponownie zalej wodą i odstaw przykryte talerzem. Czynność powtarzaj przez 3 dni. Po tym czasie każde z roślin powinno być
Zdrowie na języku :PWarstwowa, wyrazista w smaku sałatka z kurczakiem w przyprawie gyros, z kukurydzą, ogórkami, ostrą czerwoną cebulą w smakowitym sosie na bazie majonezu i keczupu to ciekawy
Szalona Kuchnia EwelinyKnedle które bardzo miło zaskoczyły mnie swoim smakiem, a jeśli chcecie się dowiedzieć jak smakują, przygotujcie je, na pewno staną się jednymi z waszych ulubionych klusek
Gotowanie...to proste !już drugi rok za nami postanowiłam go podsumować. W ciągu ostatniego roku na blogu pojawiło się aż 111 wpisów! Sama jestem w szoku, że było ich tak dużo ;D Ten rok obfitował w wiele ciekawych przepisów, zatem jako podsumowanie tego roku postanowiłam przypomnieć Wam jeszcze raz przepisy, które najchętniej odwiedzaliście Podzieliłam je na trzy kategorie: dania główne, dodatki
PatiGotujecukrem. Dać aktywny zakwas, mąkę i sól, wyrabiać ręcznie bądź mikserem do uzyskania elastycznego ciasta. Pod koniec wyrabiania dodać orzechy włoskie i pokrojoną w kostkę dynię. W razie potrzeby podsypywać ciasto mąką. Odstawić w misce na ok. 2 godziny do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce bez przeciągów). Podczas wyrastania złożyć ciasto dwukrotnie (pierwszy raz po godzinie, drugi raz po kolejnych
Nastoletnie WypiekanieGofry z marchewki? Czemu nie! Dziś mam dla Was kolejny bezglutenowy przepis. Tym razem na stole goszczą pyszne, chrupiące gofry marchewkowe ze śmietaną i orzechami. Idealne
Ostra na Słodkodanie, bo czasem makaron wolę ugotować osobno i gdy się skończy resztę podać inaczej, np. z ziemniakami. Często też gotuję jej wielki gar (bez makaronu), a następnie zamrażam porcje w litrowych wiaderkach po mielonym serze - gdy mam mało czasu, gdzieś się spieszę lub późno wrócę taka odgrzana zupa jest wybawieniem! Całość do gara, do drugiego woda
Kolorowy Przepisownikdrugim blatem, nasączyć wyłożyć resztę kremu lekko docisnąć. Galaretki z owoców leśnych rozpuścić w 700 ml wody, do wystudzonych ale płynnych, wsypać mrożone owoce, zamieszać. Pilnować go od tej chwili galaretka szybko tężeje, ścinającą się wylać na wierzch ciasta. Włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Słodkich wypieków. Uwaga: Zamiast żelatyny w listkach można dać zwykłą
Wanilia i Kardamonobiadek proponuje placki ziemniaczane, proste i szybkie w wykonaniu a przecież tak dobre. Uwielbiam placki ziemniaczane, a jeszcze bardziej takie chrupiące i dobrze odsączone z tłuszczu. Tak proste danie a tak smaczne. :) Przepis: Składniki: około 1 kg ziemniaków 2 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżka mąki pszennej sól, pieprz do smaku Wykonanie(...)Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Ja użyłam tarczy do ścierania warzyw w mikserze. Możemy zetrzeć pół na pół, jedną część na małych oczkach drugą na masę. Ja tym razem tylko starłam i dzięki temu placki były na prawdę chrupiące. 2. Starte ziemniaki odsączamy dokładnie z wody 3. Do odsączonych ziemniaków dodajemy
Mój pomysł naDanie jest lekkie, a jednocześnie sycące. Do pieczonych warzyw używam różnych przypraw, ale można użyć tylko soli i pieprzu i też będzie smacznie. Jednak zachęcam do posypania marchewki cynamonem, pietruszki kolendrom, bardzo przyjemnie jest odkrywać podczas jedzenia, każdy z tych smaków. Jeśli po obiedzie zostanie trochę kaszy i warzyw, z przyjemnością zabieram je na drugie
Codziennik Kuchennymniam.... Nawet na drugi dzień są identyczne w smaku i równie mięciutkie..... Do tego wszystkiego są nie drogie i szybkie i proste w wykonaniu-czego chcieć więcej? Spróbujcie zrobić koniecznie Składniki (na 32 szt.): 4 szkl. mąki 1/4 szkl.cukru cukier waniliowy kostka margaryny powidła śliwkowe(lub ser,lub nutellę) 50 g drożdży duża śmietana 18 % (ja dałam 330g z firmy
Swojskie jedzonkolekki, z drugiej sycący, dostarczający energii na cały poranek. Spróbujcie koniecznie, bo to chyba jeden z najprostszych koktajli w mojej kuchni :-) SKŁADNIKI 1 banan 1 opakowanie jogurtu naturalnego (150 - 180 g) 1/4 szklanki komosy ryżowej białej 1/2 szklanki wody cynamon Komosę przelewamy wrzątkiem, a następnie gotujemy w wodzie do miękkości. Przestudzoną komosę, banana, jogurt i cynamon (dajcie go według
Czary - gary w kuchnidamy mu trochę wyrosnąć, potem ułożymy warstwami w blaszce i jeszcze raz pozostawimy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st. C, zwiększamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy 30-35 minut. Doskonale smakuje bez dodatków, ale można też posmarować masłem lub dżemem, lub jednym i drugim. Smacznego
Maminek kulinarnyDrugi Dzień Świąt to rozpływający się w ustach schab pieczony w kapuście kiszonej z dodatkiem suszonych grzybów, który świetnie współgra z klimatem Świątecznym. Myślę, że tak przygotowane mięso będzie idealną propozycją na Świąteczny obiad w gronie najbliższych. Schab piekłam przez 2 godziny w temperaturze 150 stopni, dodatkowo marynowałam mięso przez całą noc, dzięki temu danie jest przepyszne i aromatyczne. Składniki (na 4-5 porcji): 1 kg schabu w jednym kawałku przyprawy do marynaty: 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka papryki wędzonej, 1/2 łyżeczki czarnuszki, szczypta kminku, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki kuminu, szczypta pieprzu grubo zmielonego 300 gram kapusty kiszonej 1/4 szklanki suszonych grzybów 1/2 szklanki bulionu 2 liście laurowe ziele angielskie
Mango Papajadrugi bok tak samo ( jak widać na zdjęciu ) Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy ciasto złożeniem do spodu. Z reszty ciasta można uformować 3 duże bułki lub 4 małe . Wszystko przykrywamy i odstawiamy na 40 minut. Piekarnik rozgrzewamy na 195 stopni i wstawiamy na sam dół naczynie/blaszkę z pół litra wody ,która da nam parę podczas
Wypieki ReneZachciało mi się ostatnio pulled pork. Nie dość, że smaczne, to potem jeszcze można odskoczyć kilka pożywnych obiadów czy kanapek do szkoły. Tym razem
Sto kolorów kuchnidrugiej zachowując odstępy (bułeczki jeszcze podrosną). Na koniec bułeczki należy posmarować żółtkiem rozmąconym z 2-3 łyżkami mleka. Drożdżówki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut w 180st.C. Uwagi: Pamiętaj, że wszystkie składniki użyte do ciasta drożdżowego muszą mieć temperaturę pokojową. Używając suchych drożdży zwróć uwagę na jaką ilość mąki przeznaczona jest dana paczka
In my kitchenkrólewskim daniem będzie pieczona owsianka z lekką sernikową nutką. Istna pyszność, nawet mój M., który jest raczej zwolennikiem kanapki z serem i pomidorem, stwierdził że to naprawdę znakomity deser ;) Mnie bardziej pasowała na ciepło, ale już moja mama wolała ją na zimno, także można ją jeść zarówno od razu, jak i zachomikować w pudełku na drugie śniadanie
Przepysznik - BLW i nie tylkomdłe, drugie mocne, aż trafiłam na tę, którą pokochałam od pierwszego łyczka. Cudowny kolor, aromat, idealna na babskie, spotkania:) Składniki: 3 kg cytryn cukier - ilość uzależniona od tego, czy lubicie bardziej słodką, czy też mniej słodką, ja daje 2 kg cukru i powiem że wg mnie jest to ilość idealna. Chcąc uzyskać bardziej kwaśną nalewkę, dajcie tylko
na moim stole...cukru (dałam z cukrem) Piana bezowa 3 białka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej dodatkowo 4-5 jabłek Wykonanie: Ciasto kruche Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołek i wbić żóltka, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części. Jedną częścią ciasta wyłożyć dno blaszki o wymiarach 23x38 cm , a drugą część owinąć
O kuchni z uczuciem„Ile to ja już razy postanawiałam jeść więcej ryb i niestety na postanowieniu się kończy. Przyczyn jest wiele. Pierwsza to ta, ze chłopcy nie mogą jeść
Wiem co jemPowiem Wam szczerze że oszalałem na punkcie świeżych produktów! Po pierwsze urzeka mnie ich smak a po drugie moje samopoczucie po ich zjedzeniu staje
Kuchnia PROzdrowotnakukurydzianej (dałam pszenną) 1/4 łyżeczki soli 2/3 szklanki ciepłej wody Mąkę z solą wymieszać na stolnicy i dodając stopniowo wody - zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 8-9 części i rozwałkować na okrągłe placki (około 18-20 stopni średnicy, czyli nie za dużej patelni). Smażyć na suchej, rozgrzanej patelni około minutę z jednej strony, minutę z drugiej i znowu minutę
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię kaszę jaglaną pomimo jej specyficznego posmaku Przeważnie jem ją na śniadanie z owocami, ale ostatnio zaczęłam eksperymentować. Tak
CoolinarniePLprzyprawione mięsko które szybko mieszamy w ten sposób ów mięso nie przypali się a my będziemy mieli danie gotowe po 5 minutach . Do przygotowania dania (dla 2 osob) niezbędne jest : Schab stir fry 2 plasterki schabu łyżka miodu łyżka sosu sojowego Ostra papryka do smaku garść kurek lub innych grzybów leśnych 1 liść kapusty pekińskiej(...)Jajka w koszulce 2 jaja łyżka octu woda 3. Makaron Makaron wstęgi woda sól Gotujemy wodę w 2 garnkach jeden na makaron drugi na nasze jajka w koszulkach. Na największym palniku rozpalamy woka(patelnie) a gdy zacznie dymić wlewamy łyżkę oleju i wrzucamy na nie mięso pokrojone w paski 1 cm i przyprawione wyżej wymienionymi składnikami
Wspólne smakiplanowanym przygotowaniem dania. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać ze sobą.Polędwiczki umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Oczyścić z tłuszczu i błon. Pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Oprószyć solą i pieprzem, lekko spłaszczając poszczególne kawałki mięsa - ręką lub szerokim nożem. Przełożyć do marynaty i dokładnie wymieszać (najlepiej rękoma). Odstawić na noc do lodówki.Na drugi dzień
Świat Domowej KuchniGłębi staje się absolutnie wyjątkowy - jest nurkiem. Ale od początku...Głębia to wirtualny świat - za pomocą programu, ubrani w odpowiedni kombinezon, ludzie odwiedzają Głębię, i prowadzą w niej drugie życie. Pracują, bawią się, kochają. Przebywając w Głębi, nie widzi się różnicy pomiędzy światem wirtualnym a rzeczywistym. Kiedy jednak przebywa się w niej zbyt długo, mogą wystąpić komplikacje, które(...)rozpowszechniona? Druga część trzyma w napięciu tak samo jak pierwsza, poznajemy nowych, interesujących bohaterów. Sytuacja się gmatwa, i czyta się z zapartym tchem.Łukjanienkę mogę polecić każdemu miłośnikowi fantastyki, a nawet tym, którzy za takową nie przepadają. Pisze tak dobrze, tak potrafi wciągnąć w akcję, że nie można oderwać się od książki. Po prostu nie da się
Pożeraczka, czyli raz adobrzedrugiej połowie sierpnia. Natchniona więc włoskimi klimatami, postanowiłam choć odrobinę Italii sprowadzić do nas już teraz, a najprościej to zrobić za pomocą włoskiego wypieku. Sięgnęłam więc po Italienskie brød: fra focaccia til grissini Maxine Clark i tam trafiłam na pomidorową focaccię. Zachwyciła mnie głębokim kolorem i mięsistością na zdjęciu. Nieco zmieniłam oryginalny przepis - nie dałam czosnku (nie miałam
Pożeraczka, czyli raz adobrze