drugie danie - 14640 przepisów (strona:268/976)

BIGOS SŁODKO-KWAŚNY NA WINIE 329

mielony pieprz , czosnek oraz sól - czosnek ( dałam 4 ząbki) lub / i  cebula ( dałam 1/2) Dodałam jeszcze 1 kiełbasę białą oraz 2 szczypty chili, można pominąć. W jednym dużym garnku gotujemy pokrojoną grubo białą kapustę ( solimy ją), można do niej dodać grzyby. W drugim mniejszym gotujemy pokrojoną trochę kapustę kiszoną ( ja miałam resztę od wigilii, z dużą ilością

Smaczne Zdrowe
Cebularze 202

jednak klasyczne lubelskie wypieki bo nie dodałam maku, za to dałam ser. Ciasto jest pyszne, łatwo się je robi, bułeczki wyszły idealne. Będzie powtórka ale ze zmiennym nadzieniem, bo jest tyle możliwości ze szkoda pozostać tylko przy cebuli. A na drugie śniadanie lub kolacje dla dzieci idealne. Można także przygotował je jak te ślimaki - zwinąć w zawinięty rulon

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Bulion warzywny z pieczarkami 197

użyć ich do przygotowania sosu), w których każdy kolejny zamiast wody, ma właśnie wcześniej ugotowany bulion (pierwszy bulion na wodzie, drugi bulion na bulionie pierwszym, trzeci – na bulionie drugim). Dobrze przygotowane buliony wydobywają wszystkie smaki z użytych warzyw. Aby tak było, warzywa powinny być pokrojone najlepiej w cienkie plastry (najlepiej się sprawdza mandolina), ale o jak największej(...)mamy zawsze pod ręką podstawę naszego dania. Dzisiejszy bulion warzywny jest wywarem z marchewki, pora, cebuli, selera i pieczarek. Dodatek grzybów sprawia, iż bulion ten będzie świetną bazą np. zupy pieczarkowej. Dzięki krojeniu w cienkie plastry i krótkiemu gotowaniu, nawet odcedzone warzywa smakują świetnie, dlatego można je jeszcze wykorzystać do innych dań. Jakich? Dowiedzie się już niebawem

Moja Delicja
Czarny chleb we wrześniowej Piekarni Amber 202

autor bloga Kuchnia Gucia . Chleb robiłem z polowy składników. Wyszedł mi nieduży bochenek, który piekłem w foremce 20x11 cm. Kawę zastąpiłem ciemnym słodem, a czarnuszkę kminkiem, więc moja wersja dała w smaku taki chlebek trochę a la litewski. Pomimo swojej nazwy chleb upiekł się bardziej w kolorach jesiennych brązów niż czerni  ;) W każdym razie bardzo smaczny i wart powtórzenia(...)przez 3 minuty na pierwszej prędkości i przez 4 minuty na drugiej prędkości (ja wyrabiałem ciasto ręcznie ok.5 minut). Konsystencja dosyć ścisła, trudno mieszać łyżką. Ciasto jest bardzo klejące. Pozostawiamy pod przykryciem na 30-45 minut – fermentacja wstępna. Przekładamy do keksówki 20x11 cm. Pomimo kleistości z ciasta da się uformować bochenki – mokre ręce poradzą sobie. Chlebki smarujemy mokrymi rękoma

Przepisy na domowy ser i chleb
ZUPA TACO 338

mnie 1/2 czerwonej i 1/2 zielonej) - 6 ząbków czosnku (może być cała główka) - puszka pomidorów krojonych, bez skóry - passata pomidorowa - bulion (najlepiej domowy) 1-2 szklanki - przyprawa do dań meksykańskich - sól, - świeżo mielony pieprz - chili - słodka papryka w proszku - oliwa z oliwek, u mnie dodatkowo także olej kokosowy Dodatkowo: - starty, dobry żółty ser - nachos serowe lub naturalne(...)posypać mielonym czosnkiem. Przewrócić na drugą stronę, doprawić. Smażymy do lekkiego przyrumienienia. W garnku rozgrzać oliwę i olej kokosowy (bezzapachowy), wrzucić obraną, pokrojoną cebulę, dodać pokrojone na małe kawałki ząbki czosnku i podsmażyć. Dorzucamy pokrojone w kostkę papryki i podsmażamy dalej, mieszając. Gdy cebula się zeszkli dodajemy mielone mięso, doprawiamy przyprawą do dań meksykańskich, dodajemy także chili

Smaczne Zdrowe
SPAGHETTI BOLOGNESE – HITMAN: EPISODE 2 – SAPIENZA – makaron z sosem mięsnym na winie 305

danie jest gotowe, możemy dać sygnał dzwonkiem na obiad. Po chwili szef kuchni nałoży doprawione przez nas spaghetti i zaniesie je Silvio, który pojawi się w ogrodzie. Możecie zakraść się za murek i podsłuchać reakcji Caruso . W zależności czy użyliście trutki czy przeterminowanej puszki sosu Silvio będzie wkurzony lub bardzo zadowolony. W drugim przypadku(...)możemy po cichu zajść go od tyłu i zlikwidować. Chociaż warto spróbować jeszcze kilku innych opcji pozbycia się Silvio, gdyż znacznie przybliżają ciekawą historię tej postaci. Wracając do samego dania, oryginalne bolognese ( Ragù alla bolognese ) tak naprawdę często podawane jest z makaronem tagliatelle (Włosi uważają, że ten rodzaj lepiej „utrzymuje sos”). Mimo, że matka Caruso prawdopodobnie podawała

Nerds Kitchen
RISOTTO ZE SZPARAGAMI 224

Ostatnimi czasy troszkę zmieniły nam się gusta kulinarne...- a mianowicie zielone szparagi wyparły u nas te tradycyjne białe. I choć te drugie zjadamy nadal chętnie, to zdecydowany prym wiodą w tym roku zielone. Dla tych, którzy nie przepadają za tym warzywem, szczególnie polecam degustację właśnie tej odmiany, bowiem w smaku one szparag za bardzo nie przypominają, bardziej smakują(...)załapiemy...Bardzo delikatne i baaardzo smakowite ;-)  U nas obowiązkowo z dodatkiem świeżo mielonego chili, w którym się ostatnio rozkochaliśmy na dobre, dodajemy prawie do wszystkiego- polecam, danie zyskuje jeszcze bardziej na smaku. Porcja na ok.6-8 osób. Składniki: - 500g ryżu do risotto (u mnie średnioziarnisty Uncle Ben's- pychota) - 600ml mleka ryżowego lub np.owsianego

Smaczne Zdrowe
Tort bezowy dacquase 214

się udał i jest przepyszny. Żeby nie był taki słodki pominęłam dodanie masy karmelowej do kremu, wg mnie bez tej masy w kremie jest przepyszny. Zawsze zastanawiałam się czy dam radę przygotować i upiec blaty bezowe i się udało! Teraz wiem, że już nic nie jest mi straszne :) Składniki na 2 blaty bezowe: 6 białek w temperaturze pokojowej 300g drobnego(...)mascarpone i masę karmelową, wymieszać łyżką na gładką masę. W drugiej misce ubić śmietanę, pod koniec ubijania dodając 1 łyżkę cukru pudru. Obie masy delikatnie wymieszać (śmietanę dodając do serka, nie odwrotnie). Na koniec wsypać posiekane bakalie, wymieszać. Na jednym krążku bezy równomiernie rozprowadzić przygotowany krem, przykryć drugim krążkiem. Całość posypać cukrem pudrem wymieszanym z kakao

Motylkowa Kuchnia
Ciasto z maślanką i jagodami 256

jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre i potem łączymy, mieszamy łyżką i wylewamy na blaszkę. Do tego owoce i kruszonka , no i pieczemy :). Ja ciasto zrobiłam bez białej czekolady (tą wersję wykorzystam przy najbliższej okazji), jak by ktoś chciał wersję z białą czekoladą, to trzeba zmniejszyć ilość cukru, ja dałam niepełna szklankę i ciasto było słodkie(...)Wanilię przecinamy i wyjmujemy z niej nasionka, które wcieramy w mąkę (rozprowadzą się nam wtedy równomiernie w cieście). W jednej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem. W drugiej olej jajka i maślankę. Do składników mokrych dajemy suche i energicznie mieszamy łyżką, żeby powstała gładka masa (ciasto). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. Na wierzch układamy owoce

kruche babeczki
Cukinia prosto z patelni 453

Sezon na cukinie trwa Aga robi bardziej skomplikowane dania. Ja osobiście lubuję się w tym co proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu, i najlepiej jak zawiera 1 składnik plus przyprawy. Już na dniach Agnieszka zaprezentuje przepis na Cukinie w cieście. Zanim do tego dojdzie przypomnę prosty przepis na przygotowanie cukinii w tempie ekspresowym. Produkty: cukinia pieprz i sól tłuszcz(...)cukinia się podrumieniła i obracamy  na patelni na drugą stronę... powtarzając manewr uciekania... - bo kto che być poparzonym? 😂 Ups! Jeszce podłoga do zmywania... Na koniec wykładamy domownikom lub gościom na talerze i mówimy: - A teraz z uśmiechem na ustach zjadamy cukinię i chwalimy mistrzowskie przygotowanie dania... 😉 - Dla pewności poprawności dalszych wydarzeń nadal trzymamy ostentacyjnie w ręku długi

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Francuski kurczak z 40 ząbkami czosnku oraz jesienna surówka 148

temat właściwości zdrowotnych czosnku oraz jego zastosowań w kuchni oraz na wyjątkowy przepis na francuskiego kurczaka z 40 ząbkami czosnku. Spróbujcie go tylko, a stanie się Waszym ulubionym daniem na rodzinny obiad!  Kampania "Moc Polskich Warzyw"  "Moc Polskich Warzyw” to kampania, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, biorą udział(...)różnorodności polskich warzyw, ich właściwości zdrowotnych i odżywczych oraz roli w codziennej diecie. Kampania jest organizowana dzięki wsparciu ze środków finansowych Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Wiecie, że uwielbiam dania kuchni śródziemnomorskiej, które obfitują w warzywa oraz owoce. Jedną z zasad diety śródziemnomorskiej jest spożywanie produktów sezonowych, wszak mieszkańcy Krety, na których stylu życia oparto ten sposób odżywiania

Chilli Czosnek i Oliwa
Szynka w warzywach na szybko 167

głodomory dzwonią że są tuż ,tuż. To jest właśnie sytuacja do której pasuje określenie. " jak nie ma tego co lubisz , to lubisz to co masz" Właśnie tak powstało to danie Składniki 2 porcje 20 - 30 dkg szynki (może być więcej) 2 marchewki 1/2 pasternaku  lub pietruszki 2  łodygi sera naciowego kawałek pora(...)minuty. Przewrócić  kawałki na drugą stronę podsmażyć ok 1/2 minuty , wrzucić warzywa .     Mieszając smażyć ok 3-4 minut . -  Wlać 1/2 szklanki bulionu , resztki marynaty, zamieszać ,przykryć pokrywką . Zmniejszyć ogień .    Dusić ok 10 minut ( aż mięso będzie miękkie) Jeśli płyn odparuje to go uzupełnić . Danie to może być podawane

Eli Gotowanie
Kotlety z ryżu 303

surowiec do stworzenia dania. Duży wybór różnego rodzaju ryżu na sklepowych półkach nie rzadko sprawia nam trudności. Od tego sypkiego, pakowanego najczęściej w kilogramowe opakowania, po ten w saszetkach. Tylko jaki wybrać do obiadu? Raczej odradzałbym ryż biały. Owszem, jest to najtańszy rodzaj ryżu, jednak poprzez poddanie go procesowi polerowania traci znaczną większość składników odżywczych. Drugi najpopularniejszy i dość(...)zdrowie. Najzdrowsze odmiany ryżu, to ryż brązowy – pozbawiony jedynie niejadalnej skórki, ryż czarny – bogaty w przeciwutleniacze i witaminę E oraz ryż czerwony będący bogatym źródłem błonnika. Do dania, które dzisiaj prezentuje wybrałem ryż paraboiled, jednak równie dobrze sprawdzi się ryż brązowy. Dzięki swojemu delikatnemu, orzechowemu posmakowi nada kotlecikom przyjemny aromat. Składniki (na ok. 4 osoby) 200g ryżu

Jacob Tastes
Sałatka ziemniaczana z filecikami anchois i zielonym winegretem 304

ziemniakach piszę do znudzenia? Może, ale to dla mnie najbardziej wszechstronne warzywo na świecie. Nie ma drugiego takiego, które można przerobić na chipsy, frytki, wódkę, kotlety, sałatki, purée , pasty, ciasta. Gotować, smażyć i piec na milion sposobów. Naprawdę, jak można ich nie kochać? Obok tej sałatki nikt nie przejdzie obojętnie. Wszystkie składniki sosu blendujemy ze sobą przez około półtorej minuty(...)które po pokrojeniu nie rozsypią się i nie zmienią formy, a wchłoną sos.   Ziemniaki odcedzamy, wyjmujemy na deskę do odparowania. Czekamy do czasu gdy ostygną na tyle, by dały się wziąć w rękę i nie parzyć. Ściągamy z nich skórkę. Ziemniaki kroimy wzdłuż na pół, następnie na plasterki. Jeśli macie duże ziemniaki, pokrójcie je w ćwierć plasterki, wygodniej będzie

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania