chciałam uzyskać danie bezglutenowe i beztłuszczowe 😃 Składniki na 2 porcję: 2-3 spore garście żółtej fasolki szparagowej 2-4 jajka 1 l wody 1 łyżka octu, np. jabłkowego sól, pieprz do dekoracji posiekana, zielona pietruszka Fasolkę szparagową umyć, odciąć z niej końcówki i ugotować ją we wrzącej, osolonej wodzie. W międzyczasie, do drugiego garnka wlać wodę(...)postąpić z kolejnymi jajkami. Na talerze rozłożyć ugotowaną, odcedzoną fasolkę, a na sam środek przełożyć jajka w koszulce. Całość posypać posiekaną zieloną pietruszką, a jajka przyprawić solą oraz pieprzem. Danie od razu podawać
Ugotowaćpozytywnie zarówno na nasze funkcje fizyczne, jak i intelektualne. fot. Pixabay Twórcą terminu, „adaptogen” był rosyjski naukowiec Lazarev. Koncepcja adaptogenu została poszerzona przez Brekhmana i Dardymova. Według nich, żeby daną substancję można było zaklasyfikować jako adaptogenną, powinna ona spełniać trzy kryteria: – nie może być toksyczna dla organizmu, nie może zakłócać jego prawidłowego funkcjonowania; – powinna przyczyniać się do wzrostu odporności(...)jako panaceum na wszystkie dolegliwości i spodziewać się cudu. Z drugiej strony nie oznacza to jednak, że adaptogen ten nie działa na nas wcale. Najlepiej udowodnione jest jej działanie zmniejszające poziom niepokoju i stresu. Bardzo ważne jest kupowanie jej ze sprawdzonych źródeł i sprawdzenie, czy dany suplement jest standaryzowany (mówiąc najprościej – jaka jest w nim ilość substancji
Żyję by jeśćfantastyczny przepis na pieczone warzywa, można się w nich zakochać od pierwszego kęsa :) Cudownie pachną rozmarynem i cząbrem, są mięciutkie wręcz rozpływają się w ustach. Stanowią przepyszny dodatek do dania głównego. Można też użyć selera, topinambura, jarmużu, dyni, czy buraków. SKŁADNIKI (2-3 porcje) 3 duże ziemniaki 1 duża marchewka 1 duża pietruszka 3-4 gałązki świeżego rozmarynu(...)stopni. Po tym czasie przekręcić warzywa na druga stronę i piec jeszcze 10 minut. Na ostatnie 5 minut pieczenia włączyć opcję grill i pilnować aby warzywa się nie spaliły, a jedynie delikatnie zezłociły. 5. Upieczone warzywa wyłożyć na talerz skropić kremem balsamicznym i podawać same lub jako dodatek do dania głównego. Smacznego
DefinicjaSmakudrugiej strony). Ale wracając do foremek. Rurki (po zużytej folii) tniemy na kawałki po ok. 9,5 cm (z jednej otrzymamy 3) i zawijamy (pakujemy) w folię aluminiową (prostokąt o wym. ok. 14x30cm). Dodatek mleka w proszku spowoduje, że śmietana nie podchodzi wodą. Sposób ten podała w jednym ze swoich programów Pani Ewa Wachowicz. Polecam, bo się sprawdza. Dałam(...)jednej, a co niektórym będzie trudno nawet na dwóch. Rurki przygotowane w ten sposób (już nadziane śmietaną) nic nie tracą – ani na smaku, konsystencji, czy wyglądzie - nawet na drugi dzień. Ciasto nie chłonie wilgoci od śmietany, a śmietana nie podchodzi wodą. Gorąco polecam. Smacznego. Wraz ze mną autorki n/w blogów uczestniczyły w akcji Ciasto na niedzielę ( rurki do nadziania
mojewypiekiinietylkoPizza to danie, które powstało z potrzeby zagospodarowania resztek jedzenia – zapiekane w wysokiej temperaturze z dodatkiem sosu pomidorowego i sera na nowo odzyskiwały smak. Właśnie za to kochamy włoską kuchnię. Spośród wielu pomysłów na recykling kurczaka, pizza jest naszym ulubionym. Mięso z rosołu zapieczone na cienkim cieście nie tylko zyskuje drugie kulinarne życie(...)tworzą niesamowicie aromatyczny farsz. Do tego cieniutkie ciasto i można trafić do kulinarnego nieba. Zakochacie się w tej zupie. Jambalaya z resztkami kurczaka Jambalaya to mega proste, pachnące przyprawami danie, które można przygotować w pół godziny. Możecie do niego wrzucić niemal wszystko co macie pod ręką, np. resztki kurczaka z rosołu, który dzięki przyprawom i innym
Niedzielny kucharzpierwszym waflu i przykrywamy go drugim waflem, postępujemy tak do całkowitego wykorzystania masy i wafli. Na wierzchu wafli umieszczamy deskę do krojenia i obciążamy ją czymś ciężkim np książką. Gotowy deser odstawiamy na kilka godzin lub na noc w chłodne miejsce. Artykuł Pischinger + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite DaniaMniej znaczy więcej. Spaghetti z oliwą, czosnkiem i ziołami to moje ulubione danie. Naprawdę niewiele składników i wysiłku potrzeba, aby wyczarować kulinarne arcydzieło. O tym daniu na pewno jeszcze Wam napiszę. Przepis pochodzi z książki "Łatwa kuchnia śródziemnomorska" Claudia Roden. Podsumowując, jeżeli, tak jak ja, kochacie cierpki smak oliwy i nie wyobrażacie sobie życia(...)Wyborcza Makaron to moja druga miłość (zaraz po mężu;)). Kocham jedzenie i dobre produkty spożywcze tak samo mocno jak "Dwaj łakomi Włosi", Antonio Carluccio i Genaro Contaldo Kuchnia śródziemnomorska to też północna Afryka- Tunezja, Maroko, tażin, harissa i kasza bulgur. "Kulinarne wyprawy Jamiego" Jamie Oliver Ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką to pyszne danie oparte
Chilli Czosnek i Oliwateż nie – użyjemy tego co mamy w domu). Drugi sukces jest taki, że w tym roku, w przeciwieństwie do zeszłego Luluś nie zeżarł żadnej bombki I Miłosz szczęśliwie też nie! Co nie było wcale takie oczywiste – zwłaszcza, że wyrosły mu cztery jedynki i gryzie wszystko co się da (u nas stan uzębienia na szczęście bez zmian ;-)). Już(...)górki). Wiele osób (z tego co do nas piszecie) skorzystało natomiast z naszych przepisów! To miód na nasze serca! Dziękujemy za wszystkie przesłane fotki. Poprosimy o kolejne! Wasze dania wyglądają lepiej niż nasze!❤️ Niektóre Wasze dania według naszych przepisów Wielkie dzięki także za wszystkie komentarze na blogu – a jest ich już prawie 500! To chyba nasza szczęśliwa
Niedzielny kucharzProsta i smaczna sałatka na bazie zielonego miksu sałat. Prosta i szybka w przygotowaniu, idealna na kolację lub na drugie śniadanie do pracy. 2 garście zielonych sałat ze szpinakiem 1 jajko 1 awokado 1 pomidor 100 g twarogu wędzonego DRESSING: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki suszonej bazylii sól pieprz czarny Jajko(...)Awokado obkroić w połowie, przekręcić i wyjąć pestkę. Obrać i pokroić w plasterki bądź kostkę, jak kto woli :) Całość polać przygotowanym dressingiem. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Bez pieczenia , Dania bez glutenu , Na wynos , sałatki i surówki Tagged: awokado , pomidory , twaróg wędzony
https:KKuchniaMniamwszystko razem bardzo dokładnie mieszamy. Dodajemy 1-2 łyżki zalewy z pikli żeby całość rozcieńczyć i wzmocnić w smaku. Jedną czwartą sosu odkładamy – na później, do dekoracji. SKŁADANIE I DRUGIE WYRASTANIE Ciasto po pierwszym wyrośnięciu uderzamy pięścią, żeby pozbyć się z niego powietrza. Wyjmujemy z miski i dzielimy na trzy równe porcje. Formujemy placki rozciągając i rozklepując(...)dajcie piekarnikowi pochodzić 20-30 minut. Ma być wściekle gorący. Blacha też. Na środek każdego placka nakładamy porcję sosu burgerowego i rozsmarowujemy go na grubość ok 3-4mm. Sos posypujemy usmażonym mięsem. Posypujemy całość startą mozzarellą, w dłoniach rwiemy na mniejsze kawałki mozzarellę w kulce. Na pizzy rozkładamy odsączone z zalewy pikle. Zostawiamy ciasto z nadzieniem do drugiego wyrastania
Karo in the Kitchenkochacie makaron – docenicie ten przepis Delikatny i kremowy sos z parmezanem jest pyszny, a do jego przygotowania wystarczy dosłownie chwila. Do sosu dodałam przyprawiony szpinak, aby danie prezentowało się bardziej „na bogato” Spróbujcie! Zobaczcie też: Makaron spaghetti carbonara Przepis na makaron w sosie serowym ze szpinakiem Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania(...)cytryny, solą oraz pieprzem. 2 Na drugiej patelni podgrzewamy śmietankę. Kiedy się zagotuje dodajemy starty parmezan i mieszamy całość do momentu roztopienia się sera. 3 Sos dodajemy do szpinaku i mieszamy z ugotowanym makaronem - jeżeli zobaczycie, że sos jest za gęsty, dodajcie do niego kilka łyżek wody z gotowanego makaronu. Porady To danie można przyrządzić
Kuchnia Bazyliioliwę po smażeniu? Nie powinniśmy powtórnie smażyć na tej samej oliwie. W trakcie drugiego czy trzeciego smażenia w oliwie doszłoby do postępującej utraty zawartości antyoksydantów (i obniżenia punktu dymienia), której skali nie bylibyśmy w stanie ocenić. W hiszpańskim badaniu z 2012 r. bazującym na danych zebranych od 40000 Hiszpanów żywiących się zgodnie z zasadami diety śródziemnomorskiej wykazano brak(...)rodzaju. W tradycyjnej kuchni śródziemnomorskiej wykorzystuje się oliwę do głębokiego smażenia małych rybek, owoców morza, plasterków cukinii, pierożków z ciasta filo, a nawet "greckich frytek" patates tiyanites . Takich dań nie jada się jednak często (bo wyrzucenie oliwy do kosza po skończonym smażeniu uznawano za marnotrawstwo) i równoważy bardzo wysokim spożyciem warzyw i owoców. Czy można smażyć na oliwie
Chilli Czosnek i OliwaKefir na drugie śniadanie jest ostatnio u nas jak znalazł. Skutecznie łagodzi delikatny głód, jest nie dość że smaczny to i zdrowy. Uwielbiam kefiry, zsiadłe mleko i maślanki. Są wspaniałymi dodatkami do swojskich dań z ziemniaków, takie same ze szklanki czy dużego kubka też są świetne. Dziś kefir bananowy, a tak żeby urozmaicić jego smak. Czasem
Zasmakuj Kuchninudny i by po prostu smakował. Nie mam się co oszukiwać, zwykła kanapka w połowie przypadków pozostałaby niezjedzona . Ale mam na to kilka fajnych sposobów. Bo kto powiedział że drugie śniadanie to tylko kanapka z szynką lub serem 5x w tygodniu? Jeśli jesteś mamą niejadka lub po prostu chcesz urozmaicić nieco szkolny jadłospis swojego dziecka ten wpis jest(...)musimy posiadać najmniejszego talentu kulinarnego a i tak się udadzą! Myślę, że taka opcja drugiego śniadania to dobry pomysł. Wpis ten rozpoczyna cykl, bowiem co jakiś czas będę wrzucać tu przepisy na przekąski które dziecko może zabrać do szkoły, na wycieczkę, piknik lub inne miejsce. Daj znać czy podoba Ci się ten pomysł! Sakiewki na słodko z ciasta francuskiego
Arbuziakirozsmarować dżem porzeczkowy. Na dżem wyłożyć 3/4 kremu budyniowo - maślanego, wyrównać. W drugim blacie biszkoptowym kieliszkiem lub małą szklaneczką wyciąć otworki. U mnie wyszły 24 otworki - przy krótszym boku ciasta zmieścił się rząd z 4 otworków, natomiast przy dłuższym boku z 6, co dało razem 24 otworki :) Blat z wyciętymi otworkami położyć na kremie. Rozsmarować
Opowieści z piekarnika