drugie danie - 14640 przepisów (strona:257/976)

Drożdżowe ślimaczki z budyniem 313

dodatku rodzynek całkowicie zrezygnować. Można użyć budyniów z cukrem, lub bez, przy czym w tym drugim przypadku należy dodać ilość cukru wskazaną na opakowaniu. Margarynę można zastąpić masłem. Z uwagi na walory smakowe do ciast drożdżowych zaleca się mleko 3,2%. Ja dałam 0,5%. Przed pieczeniem można dodatkowo bułeczki posypać cynamonem. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Ciasto kawowo-migdałowe 171

tartych orzechów i 5 dkg tartych migdałów  BackMit] 10 dkg posypki czekoladowej [dałam drobno pokrojoną czekoladę ]   1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 1 szkl. zimnej kawy 18 dkg roztopionej margaryny Składniki wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej misce.Połączyć wszystko razem i wylać na blaszkę . Piec około 40-60 min. w temperaturze

Moje domowe kucharzenie
Polędwiczki wieprzowe w miodzie i winie 196

lekko posmarowanej oliwą patelni smażyć warzywa z obu stron. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Na drugiej patelni rozgrzać olej. Smażyć plastry polędwicy z obu stron, koło 2 minuty. Nie wysmażyć mięsa zbyt mocno, bo stanie się suche. Mięso podawać z warzywami. Do dania serwować wino Celebro włoskie, czerwone.   Smacznego

kolorowotorcikowo
Pączki 264

niewiele zmieniałam z nadzieją, że w końcu pączusie mi wyjdą takie jak trzeba. Drugie podejście do pączków uważam za bardzo udane a za rok mam nadzieje, że będzie jeszcze lepiej. składniki: 4 szklanki mąki pszennej, użyłam typ 500 Młyn Kopytowa 6 dużych żółtek, ja dałam 7 bo miałam mniejsze jajka 60 g drożdży 1 szklanka letniego mleka(...)szklanki letniego jogurtu naturalnego 3 kopiate łyżki cukru 50 g masła duża szczypta soli 2-3 łyżki mocnego alkoholu, ja dałam rum dżem truskawkowy  do nadziewania cukier puder do posypania lub lukier tłuszcz do smażenia, u mnie olej rzepakowy Wszystkie składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Ja mam stół przy kalaoryferze więc składniki przygotowałam wieczorem i zostawiłam

Monia miesza i gotuje
Jak sprawdzić czy oliwa jest dobrej jakości? - Relacja z kursu degustacji oliwy 183

możecie potraktować jako ciekawostkę, zaś stosować się przede wszystkim do tego, co napisałam w ramce da początkujących. Oliwę nalejcie do małej szklaneczki i lekko ogrzejcie trzymając w dłoniach (optymalna temperatura to 28 stopni C). Naczynko powinno być przykryte przykrywką lub zakrywa się je drugą dłonią. Dzięki temu udaje się zatrzymać nieco aromaty oliwy i będą one łatwiejsze do identyfikacji(...)oleje roślinne nie są badane organoleptycznie? Po prostu nie ma takiego obowiązku. Według mnie ta dbałość o walory smakowe to ogromna przewaga oliwy nad jakimikolwiek innymi olejami roślinnymi. Dajcie znać, czy próbowaliście kiedyś samej oliwy z oliwek? Co myślicie o metodzie jej degustacji? Napiszcie mi koniecznie w komentarzach pod postem! Wpis powstał we współpracy z  Monini

Chilli Czosnek i Oliwa
ZDROWE ZUPY - 3 PRZEPISY 180

pracę jelit i działa oczyszczająco.  Po drugie, zupa doskonale rozgrzeje nasz żołądek i organizm, a dobrze rozgrzany organizm to większa odporność na różne infekcje. Dlatego, szczególnie zimną czy jesienią, warto zacząć dzień miseczką ciepłej zupy.  Po trzecie, zupa nie tuczy! Warzywna zupa niezabielana to danie niskokaloryczne, a daje uczucie sytości i dodatkowo

Kuchnia MagdaLeny
Golonka pieczona w piwie i miodzie po bawarsku 121

Tłuściutkie mięso ze świńskich golonek jest odbierane dość kontrowersyjnie. Z jednej strony zawiera olbrzymią ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, jest tłuste i co za tym idzie wydaje się ciężkie. Z drugiej strony zawiera dużą ilość kolagenu i elastyny, dostarcza żelaza i witamin z grupy B które w tym połączeniu są łatwo przyswajalne. My od czasu do czasu lubimy zjeść kawałek(...)dzień. Myślę że spożywanie golonki 3 razy do roku, nie powinno nikomu zaszkodzić. Drukuj Golonka pieczona w piwie i miodzie 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Bawarska Trudność: Średnie Porcje 4 porcje Przygotowanie 20 min. Gotowanie i pieczenie 3 godz.  Kalorie 230 kcal Golonka pieczona w marynacie z piwa, miodu

ProstePesto.pl
Lodowa kanapka z jagodami, czyli deser w waflu 319

jedną część położyć na foli aluminiowej. Wyłożyć gęstą masę jagodową i przykryć drugim waflem. Zawinąć boki foli i lekko docisnąć. Włożyć do zamrażalnika na parę godzin. Przed podaniem usunąć folię i pokroić na kawałki. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Dania bez glutenu , Lody i desery lodowe , Wykorzystanie żółtek Tagged: jagody , mascarpone , wafle tortowe

https:KKuchniaMniam
Kaczka – porady 296

pryzmat którego zwykliśmy oceniać wszelki inny drób. Poniżej zamieszczamy więc nieco użytecznych porad dla tych, którzy chcieliby urozmaicić swoją kuchnię o dania z kaczki, ale nie wiedzą od czego zacząć. Zachęcamy, aby wykorzystać również nasze przepisy na dania z kaczki . Spis treści Odmiany dostępne w handlu Rozbiór kaczki Pieczenie, smażenie, gotowanie… Kaczka pieczona Kaczka smażona Inne sposoby(...)cechą charakterystyczną jest względnie duża ilość tłuszczu, choć w praktyce różnie z tym bywa. Jako taka nadaje się jednak dobrze np. na pasztet, ale jeśli używamy ją do innych dań pamiętajmy, aby niezależnie od sposobu obróbki dać możliwość wytopienia ewentualnego nadmiaru tłuszczu. Nie będzie bowiem dobrze, jeśli będzie go dużo np. w sosie, który zamierzamy podać razem

Kulinarna Pokusa
Czarniak na porowej pierzynce i książki Krystyny Mirek 200

wiele czasu nie było, więc trzeba było wymyślić coś szybkiego, ale i na tyle bogatego w smaku, by nie sięgać za chwilę po jakąś przekąskę. I tak powstało danie, któremu poświęciłam ok. kwadransa. Składniki (na 2-3 porcje): filet czarniaka 200 g pora łyżka sosu chili łyżka sosu teriyaki 2 łyżki oleju łyżka masła nasiona kolendry(...)obsmażyć czarniaka. Po odwróceniu ryby na drugą stronę wrzucić na patelnię pokrojonego pora. Gdy ryba będzie gotowa, wyjąć na talerzyk. Do pora dodać sos chili i sos teriyaki. Całość wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku solą. Na talerze wyłożyć najpierw pierzynkę z pora, a potem rybę. Podawać z cząstkami cytryny, by danie skropić sokiem

Weekendy w domu i ogrodzie
Domowe sezamki + film 145

papieru do pieczenia szybko wlewamy gorącą masę sezamkową przykrywamy drugim kawałkiem papieru i wałkujemy aby masa równomiernie się rozłożyła, na cienki placek. Zostawiamy do lekkiego przestygnięcia a następnie kroimy na małe kwadraty i czekamy aż całkiem zastygną.     Artykuł Domowe sezamki + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Placki Ziemniaczane z Jajkiem Sadzonym 165

spokojnie to przez cebulę, którą też starłam. Placki usmażyłam, danie skończyłam. A wiecie dlaczego? Bo normalnie strasznie się napaliłam na te placki! To wszystko przez książkę "Nowy Jork na talerzu". Ta książka zakochała mnie w sobie, że jadę przepisy jeden za drugim, a rzadko się to zdarza.  Placki smaczne bardzo, ale żeby(...)sadzonych. Jajka sadzone wiadomo jak smażyć, na ten temat nie będę się rozpisywać, oczywiste, że żółtko powinno pozostać płynne. Kiedy usmażyłam placki i jajka najnormalniej w świecie poskładałam danie tak jak to widać na obrazku. Można posypać szczypiorkiem. SMACZNEGO

Blondynka Gotuje
Babeczki jaglane 155

Te babeczki wymyśliłam po to, by przekonać moją córkę do kaszy jaglanej. Naprawdę się postarałam, uwierzcie mi 🙂 Córka po powrocie ze szkoły siadła przy tym talerzyku

Wiszniówka