drugie danie - 14640 przepisów (strona:236/976)

Wiosenne babeczki owocowo-warzywne na oleju rzepakowym 156

przyrządzam je zdecydowanie częściej. Aby nie marnować resztek powstałych z owoców i warzyw przyrządzam z nich różne dania. Na przykład takie wiosenne babeczki. Wprost idealne do zabrania ze sobą na weekendową wycieczkę ale także do szkoły czy pracy na drugie śniadanie. Babeczki mają mało cukru, są bez glutenowe, a do ich przyrządzenia używam oleju rzepakowego. Olej rzepakowy

Mienta blog
Beza z malinową galaretką 157

połowę bitej śmietany (jeśli upiekliśmy trzy), a na nią kładziemy kawałki galaretki i przykrywamy drugim blatem, na który dajemy drugą połowę, obsypujemy maczkiem mango i płatkami kokosa. Całość przykrywamy ostatnim blatem. Jeśli piekliśmy dwa blaty, to możemy śmiało większą część śmietanki dać do środka, a na wierzch mniejszą, celem dekoracji. Pozostawione w zamrażalce lub lodówce maliny zużywamy

Karczma Honorietty
Doughnuts’y cynamonowe pieczone 143

amerykańskie pączki, o prawdopodobnie holenderskim rodowodzie. W Stanach Zjednoczonych stanowią nie tylko niezwykle popularne danie, lecz także są częścią popkultury. W wielu filmach, stereotypowy amerykański policjant przedstawiany jest z donatem w jednej ręce i kawą w drugiej. Doughnuts’y, to słodkie pączki z dziurką bez nadzienia. Ich cechą charakterystyczną jest dziurka pośrodku (z wyglądu przypominają

Wędrówki po kuchni
Cynamonowiec 139

cukru kryształu 1/2 łyżeczka soli Składniki mokre: 2 jajka 1 czubata szklanka śmietany 1 szklanka jogurtu naturalnego (ja dałam grecki) 1/2 szkl. oleju 15 dag rodzynek wczesniej sparzone 1 op. cynamonu Kamis W jednej misce mieszamy składniki suche a w drugiej misce mokre. Do suchych wlewamy mokre dodajemy rodzynki i wszystko porządnie mieszamy do połączenia się składników. Wykładamy keksówkę

Moje Słodkie Piekiełko
Krem z zielonych i białych szparagów 155

podsmaż po połowie ilości czosnku i cebuli. Uważaj, żeby nie przypalić. Następnie do jednego garnka wrzuć zielone, do drugiego białe szparagi i po jednym ziemniaku do każdego garnka. Smaż je przez 2-3 minuty. Do każdego garnka wlej 250ml ( ja dałam po 300ml.)bulionu lub wody i gotuj przez 8 minut. Zmiksuj blenderem zawartość obydwu garnków, a następnie dodaj

Kubki smaku
Forszmak 204

Pyszne i rozgrzewające danie jednogarnkowe. Świetnie sprawdza się na wszelkich imprezach jako danie gorące. Moja mama często przygotowywała go na święta lub na przyjazd większej ilości gości. Można go przygotować dzień wcześniej, odgrzewany na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej. Jeśli dodacie do niego więcej płynów otrzymacie pyszną treściwą zupę. Gęsty świetnie smakuje

Smakołyki Asi
PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z KAPUSTĄ 218

ROBIŁAM JE NA WIGILIĘ,BYŁY GENIALNE,DO TEGO BARSZCZYK I NIE MA NIC LEPSZEGO,ZNIKAŁY BŁYSKAWICZNIE,NA DRUGI DZIEŃ ZOSTAŁO TYLKO KILKA,ALE PODGRZAŁAM JE W MIKROFALI I DALEJ BYŁY PYSZNE,FARSZ ZROBIŁAM TYPOWO WIGILIJNY,ALE OCZYWIŚCIE NA MOŻNA DAĆ CO TYLKO CHCEMY,SAMĄ KAPUSTĘ,LUB Z MIĘSEM JAK DO KROKIETÓW,LUB PIECZARECZKI Z CEBULKĄ-TO JUŻ JAK KTO WOLI

Swojskie jedzonko
Kluski leniwe. 460

     Mięciutkie, delikatne, najlepsze! Jako dziecko uwielbiałam kluchy leniwe (no dobra dalej lubię) polane masełkiem, posypane cukrem i cynamonem. Mniam! Dzisiaj zapraszam Was na

Rozpustne gotowanie
Leśny mech z nutką cytryny 165

Zaliczam się do drużyny łakomczuchów. Tego zdecydowanie ni da się ukryć. Zdecydowałam się na leśny mech z dwóch powodów: pierwszy z nich - nie jest to ciasto stricte słodkie, a po drugie robi sie je bardzo łatwo i zdecydowanie szybciej niż tort z jego dekoracjami :) A powodem był brak czasu na upieczenie tortu na urodziny Męża :) Składniki: 450g szpinaku

ChilliJemy
Galaretka kawowa z bananowym musem 160

Połowę śmietanki ubić na sztywno z pół łyżeczki cukru pudru. Drugą część delikatnie zmieszać z drugą połową cukru pudru i sokiem z cytryny- nie ubijać. 3. Na galaretkę położyć mus bananowy, 4. Polać śmietanką 5. Na środek dać po 1-2 łyżki ubitej śmietany 6. Posypać utartą deserową czekoladą Smacznego :) Zobacz także

KreatywnePiny
Zdrowe ciasteczka 180

szukacie alternatywy dla tradycyjnych ciastek zawierających tylko krocie pustych kalorii dobrze trafiliście. Świetnie sprawdzą się również jako drugie śniadanie do szkoły czy przysmak w sam raz na piknik. Składniki: 1 szklanka płatków jęczmiennych błyskawicznych 2 szklanki mąki pszennej ( ja dałam pół na pół z pszenną pełnoziarnistą) 1/2 szklanki cukru (ja dałam domowy waniliowy) 1 łyżka ciemnego kakao

Wielki apetyt
Tagliatelle z brokułami i kurczakiem 417

zioła prowansalskie   sól  pieprz Przygotowanie:  Przygotowujemy dwa garnki z wodą: jeden na makaron, drugi na brokuła. W międzyczasie, gdy czekamy aż woda w obydwu garnkach nam się zagotuje rozpuszczamy masło. Ja wykorzystałam do  przygotowania tego dania woka, jednak można także przygotować wszystko w głębszej patelni. Na maśle podsmażamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku Piersi(...)wody. Następnie odcedzamy go na sitku i przelewamy zimną wodą. Tak przygotowanego brokuła dodajemy do naszego sosu. Gotujemy wszystko parę minut. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i mieszamy. Danie przekładamy na talerz, posypujemy dookoła serem grana padano

Taste Therapy
pyszne tiramisu bez jajek... 187

dobrze nasączyć kawą zimną śmietanę 30% unić na sztywno, w trakcie dosypywać cukier po trochu, na koniec dać mascarpone i wszystko wymieszać do połaczenia się w gładką masę /nie za długo połowę kremu tiramisu rozsmarować na blacie nasączonym, nakryć drugim i też go dobrze nasączyć, na wierzchu rozsmarować resztę kremu i do lodówki na kilka godzin zdjąć obręcz

W Mojej Kuchni Lubię
Babka w płatkach migdałów 186

Drodzy to ta sama babka, którą robiłam wczoraj według   TEGO TU PRZEPISU Babki zrobiłam dwie, jedna po drugiej, co oznacza, że jest to baba szybka, niezawodna, prosta i zawsze każdemu wyjdzie! Zmieniłam tylko parę rzeczy, to jest- do środka dałam mieszanki keksowej od  SKWORCU Wykonałam polewę czekoladową Niecałe pół kostki masła, 3 łyżki cukru, 4 łyżki kakao

Z Kuchni Do Kuchni
Szarlotka razowa 201

cukier. Do mącznej mieszanki przetrzeć żółtka. Posiekać razem z zimnym masłem. Na koniec dodać tylko tyle kefiru, aby dało się połączyć ciasto w kulę. Szybko zagnieść, spłaszczyć i podzielić na 2 części. Jedną część odłożyć na 1 godzinę do lodówki. Drugą włożyć do zamrażarki. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto schłodzone w lodówce wyjąć

Pełny talerz
Węgierska zupa gulaszowa - gulyasleves 198

jest świetna do wegierskich dań, doskonale podkreśla ich smak.   Przyprawy dostałyśmy w przezroczystych opakowaniach, na których znajduje się tylko naklejka z niezbędnym opisem, gdzie przeczytamy o składzie, dacie ważności itp. Nam to rozwiązanie bardzo się podoba, po pierwsze nie płacimy za zbędną otoczkę w postaci kolorowych opakowań a po drugie już gołym okiem widzimy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - Sałata z kurczakiem gotowanym na parze 280

dostałyśmy w przezroczystych opakowaniach, na których znajduje się tylko naklejka z niezbędnym opisem, gdzie przeczytamy o składzie, dacie ważności itp. Nam to rozwiązanie bardzo się podoba, po pierwsze nie płacimy za zbędną otoczkę w postaci kolorowych opakowań a po drugie już gołym okiem widzimy jak wygląda ta przyprawa i ile jest jej w środku.  Stosunek ceny

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Magdalenki z mielonymi migdałami 205

otrzymałyśmy w przezroczystych opakowaniach, na których znajduje się tylko naklejka z niezbędnym opisem, gdzie przeczytamy o składzie, dacie ważności itp. Nam to rozwiązanie bardzo się podoba, po pierwsze nie płacimy za zbędną otoczkę w postaci kolorowych opakowań a po drugie już gołym okiem widzimy jak wygląda ta przyprawa i ile jest jej w środku

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Potrawka meksykańska z mięsem mielonym 2201

Danie jednogarnkowe, idealne na obiad lub kolację. Można je podawać z makaronem lub same jako gęstą zupę. Z doświadczenia wiem, że na drugi dzień kiedy wszystkie składniki się przegryzą jest jeszcze smaczniejsze :) Potrzebujemy: 0,5 kg mięsa mielonego 1 dużo paprykę 1 cebule 0,5 kg pieczarek 1 puszkę kukurydzy 1 puszkę czerwonej fasoli 1 duży

Kolejny blog o gotowaniu
Krupnik na drobiu z kaszą jęczmienną i burakami 282

się głównie z zalewajką (najlepszą robiła nasza babcia) i kiepskimi krupnikami z restauracji! Zupa ta najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy "przejdzie" ona już burakami i kaszą, która konkretnie napęcznieje :). Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka 3 buraki (średnie) ziemniaki (my dałyśmy ok. 5 sztuk, ale dajemy wedle uznania) 2 marchewki 2 pietruszki pół dużego selera por (do smaku) kasza jęczmienna

WeAreCrazy
Kruche świderki 155

dwie i do jednej dać kakao. Dałam jedną łyżkę, ale kolory mało się od siebie różnią dlatego polecam dać 2 lub 3 łyżki kakao.Następnie, z każdego ciasta rwać równe kawałki i robić z nich cienkie wałeczki.Oba (jeden jasny, drugi ciemny) splatamy ze sobą. U mnie moje wałeczki przekrajałam na pół. Taki wałeczek może mieć ok. 4-5 cm.Nast

Moje pyszne gotowanie
CIASTECZKA ORZESZKI 309

małe kuleczki wkładać do maszynki do produkcji orzeszków( foremek) zapiekać na rumiano.Studzić W garnuszku rozpuścić margarynę, dać wodę, cukier kakao, wymieszać ostudzic. Do ostudzonej dodac mleko w proszku,dobrze wymieszać. Łyżeczką nakładać porcje masy na połowę ciasteczek,vprzykryć drugim. Odstawić do stężenia masy

Z Majeczką w kuchni
Bułki pizza 1813

kilkukrotnym wykonaniu calzone, stromboli, wszystko smaczne ale forma jest dość duża i do pracy lub szkoły nie da się tego zapakować. Za to tego typu bułki pizza świetnie nadadzą się do transportu ze sobą i są świetnym pomysłem na drugie śniadanie bo zimne też świetnie smakują. To połączenie bułki z pizzą dla fanów których nie brakuje, składniki każdy

zjem to blog kulinarny
Gazpacho andaluzyjski chłodnik 182

Jedni obierają pomidory ze skórki i pozbawiają go pestek, a inni nie, są osoby, które dodają miąższ chleba drudzy nie. Ja zrobiłam sobie jedną porcję gazpacho, ale z mojego lenistwa nie parzyłam pomidora, ani nie usuwałam gniazdek nasiennych, paprykę też dałam marynowaną, 1 ogórek, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka oliwy, 2 łyżki wody, trochę grzanek do środka i na wierzch

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gulasz z indyka i cukinii 219

Moje dzieciaki uwielbiają takie dania obiadowe i bardzo mnie to cieszy, bo po pierwsze wcinają zielone witaminy oraz wspaniałe mięsko z indyka (moje ulubione), a po drugie to pożywny posiłek z leciutką kaszą, to jak dla mnie idealny, banalnie szybki i prosty, a przy tym całkiem zdrowy obiad. Zapraszam Was zatem dziś na indyka, cukinię i kaszę

Delicious Titbits
NALEŚNIKI Z SEREM NA SŁODKO 365

potrafią to robić), więc...z okazji Dnia Kobiet proponuję wydrukować ten przepis dla swoich drugich połówek i poprosić ich o jego przygotowanie, a następnie delektować się smakiem jednego z lepszych polskich deserów. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach

Przepisy Aleksandry
Pieczona dynia piżmowa faszerowana pęczotto z pieczarką brunatną 158

esień lubię przede wszystkim za dwie rzeczy: piękne kolory spadających liści oraz oczywiście dynie. Te drugie towarzyszą mi w kuchni od późnego lata po Boże Narodzenie i przez cały ten okres nie potrafią mi się znudzić. Jednym z moich ulubionych i zarazem najprostszych sposobów na dynię jest jej zapiekanie z gruboziarnistą solą morską. Do tego robię często(...)kaszy pęczak z aromatyczną pieczarką brunatną i owocami leszczyny. Do tego kilka kolorystycznych akcentów z pestek granatu, natki pietruszki i żółtych pomidorków koktajlowych. Myślę, że to jesienne danie zdobędzie Wasze serca. :) * SKŁADNIKI dla 4 osób 2 dynie piżmowe ½ szklanki kaszy pęczak 400 g pieczarek brunatnych 1 biała cebula 1 granat 1 natka pietruszki garść orzechów laskowych

Food Square
Spirale z ciasta francuskiego z serem 190

połowę , a następnie na  prostokąty, Posypujemy startym serem. Łapiemy prostokąt z jednej i drugiej strony skręcamy. Spiralki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy posmarować jajkiem. Pieczemy ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Tutaj inne dania z ciasta francuskiego: Ciasto francuskie z salami Ślimaczki z pesto Gniazdka z szynką i parówkami Przekąska

W kuchennym oknie Ewy
Pierniczki dojrzewające 152

więc pierniczki które miały być długo dojrzewającymi stały się króciutko leżakującymi ;) Musiałam upiec drugą turę, na szczęście mamy sporą wilgotność w domu więc szybciutko zmiękną ;) Tym razem dopilnuje aby poleżały do świąt :) Skłądniki 80 gr masła 1/4 szkl miodu 1/2 szkl cukru ( dałam brązowy ale może być zwykły) 1 jajko 2 1/4 szkl mąki pszennej 1-2 łyżeczki kakao(...)Dodajemy przestudzone masło z miodem i wyrabiamy na gładkie ciasto. schładzamy przez 30 min w lodówce. Ja schładzałam tylko za pierwszym razem kiedy robiłam pierniczki z tego przepisu, za drugim razem od razu zabrałam się do wałkowania i też dobrze współpracowało się z tym ciastem. ;) 3. Ciasto wałkujemy na grubość 3 - 4 mm ( grubsze pierniczki lepiej smakują

Gotowanie...to proste !
PUSZYSTY SERNIK ŚMIETANOWY, BEZGLUTENOWY 329

dałam samą ziemniaczaną, dzięki temu otrzymałam wersję bezglutenową. Wyszedł extra wysoki, równiutki (aż sama się zdziwiłam, poprzedni taki nie był) i przepyszny w smaku, choć moja wersja było troszkę mało słodka (dałam 150g ksylitolu) słodycz uzupełniłam przygotowanym na szybko domowym karmelem. Inspiracją był przepis z broszury dodanej do gazety. Piekłam w ciemnej tortownicy 26cm. Składniki: - 1kg twarogu sernikowego (dałam gęsty(...)litra słodkiej kremówki 36% - 4 całe jajka - 200g ksylitolu (lub cukru) - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy) - po 2 łyżki mąki pszennej (lub orkiszowej) i ziemniaczanej (dałam 4 łyżki mąki ziemniaczanej - 80g) - 60g suszonych moreli (moje były bez dodatku cukru) Dodatkowo: polewa marcepanowa: - puder trzcinowy (lub zwykły) - kilka kropli aromatu migdałowego - kilka łyżeczek słodkiej kremówki - płatki migdałów

Smaczne Zdrowe
Euro 2016: zapiekanka ziemniaczana w dwóch smakach – serowo-czosnkowa i pomidorowo-paprykowa 163

ziemniaczaną nakładamy usmażoną cebulę. Na jednej połowie warstwy ziemniaczanej nakładamy pomidory z papryką, a na drugiej - doprawiony serek wiejski. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Zapiekankę ziemniaczaną podajemy na ciepło jako danie główne lub dodatek do mięsa. 100 g ziemniaków to niecałe 100 kalorii. Najmniej kaloryczne

My Chcemy Jeść
Frittata z łososiem wędzonym i cukinią 277

względu na dużą ilość białka, ale równie dobrze nadaje się na drugie śniadanie - po podgrzaniu wciąż jest bardzo smaczna. Dodatki można wybierać sobie do woli, ja akurat miałam resztki łososia w lodówce, więc postanowiłam je wykorzystać. W rezultacie wyszło bardzo dobre danie :) FRITTATA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I CUKINIĄ Składniki: - 5 jajek - około 150 gram

Zgrabne Gotowanie
Makaron z grzybami i chrupką szynką babci Basi 328

dużych oczkach tarki. Dzielimy na pól, Szynkę podsmażamy stale mieszając, wstawiamy makaron 350 g ( ta porcja powinna wystarczyć dla 6 osób ) Połowę podsmażonej szynki odkładamy ,by udekorować gotowe danie. Do reszty szynki na patelni dodajemy 250 g pokrojone w grube paski -kawałki pieczarki, mieszamy , by tłuszcz z szynki pokrył grzyby. Po 6-8 minutach makaron będzie(...)wolnym ogniu. Następnie dodajemy makaron do sosu połowę tartego sera ( druga część pozostaje do posypania przed podaniem ) I na końcu dodajemy większą część pokrojonej pietruszki. Wszystko razem porządnie wymieszać. Do potrawy dodajemy trochę soli i pieprzu. Przed podaniem posypujemy resztą szynki, sera i pietruszki i szybkie danie gotowe ! SMACZNEGO

Pysznosci Babci Basi
Podudzia z kurczaka w pomidorach z oliwkami 172

eksperymentom. Czasami wolę po prostu chwycić pomidora i na drugi śniadanie zjeść go jak jabłko, ale jeżeli mój pracowity mężczyzna wraca po ciężkim dniu pracy powinnam coś ugotować... To jeden z tych przepisów, które można by opatrzyć hasłem "jak robić, żeby się nie narobić". ;) Idealne danie na lato - lekkie w smaku :) PODUDZIA Z KURCZAKA W POMIDORACH

Życie zamknięte w smaku
Kurczak duszony z warzywami , w ziołach Małgorzaty-z piekarnika. Danie dietetyczne. 433

Dziś zrobiłam kolejny , zdrowy i bardzo smaczny obiad. Jestem na antybiotykach, smaku nie czuję..ale czuje go rodzina, za mnie. Takie danie jest dobre na wszystko. Kilka składników i gotowe!  Składniki ćwiartki z kurczaka mieszanka warzyw mrożonych dodatkowo kilka ziemniaków oliwa z oliwek Zioła Małgorzaty- przyprawa wspomagająca odchudzanie  Skworcu sól i pieprz do smaku(...)solą,pieprzem oraz oliwą z oliwek. Włóż na noc do lodówki. Na drugi dzień, obierz ziemniaki .Mięso przełóż do brytfanny, w której zapiekasz, najlepiej jakby była z pokrywą. Włóż mięso, wsyp ziemniaki, na to mrożone warzywa. Pokrop oliwą z oliwek.  Zapiekaj do miękkości. Wyłóż na talerze, danie gotowe

Z Kuchni Do Kuchni
BLOGERCHEF 2 - III PÓŁFINAŁ, 14.03-16.03.2014, KOMBORNIA 189

konkurs - można z niego wynieść naprawdę wiele.Poza tym, szef kuchni hotelu - Maciej Kopczyński, dał się poznać jako nie tylko znakomity kucharz i cukierni (te desery!), ale również jako bardzo sympatyczny człowiek i juror, który pomagał nam podczas konkursu. Pomimo nie zajęcia pierwszej czy drugiej lokaty, bawiłam się znakomicie. Zwycięską ilość punktów otrzymała Ania Kosterna Kaczmarek za jej szpinakowyy makaron

W kuchni Karmel-itki
BAJECZNY PIERNIK Z POWIDŁAMI, NA MĄCE ORKISZOWEJ 232

smaczniejszy (choć trudno to sobie wyobrazić) na drugi dzień, staje się wówczas jeszcze bardziej wilgotny i aromatyczny.Piekłam na ciemnej blaszce o wym.27,5x22,5cmSkładniki:- 320g mąki orkiszowej, u mnie typ750        lub 1 i 3/4 szkl.mąki pszennej- 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru- 150-200g płynnego miodu (dałam 100g syropu z buraka i 50g miodu

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania