potrawy, słodkości. A te ciastka idealnie nadają się na drugie śniadanie lub podwieczorek i to nie tylko dla tych dbających o linię ! :) Składniki: 1 szkl. płatków owsianych 1 szkl otrębów pszennych 1 szkl. mąki 1 szkl. rodzynek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżeczki cynamonu ( dałam 3,5 ) 1 jajko 1 szkl mleka 1/4 szkl. oleju
charlotte gotujesyropu klonowego lub czegoś innego do osłodzenia (ja dałam 3 łyżki i nam smak odpowiadał) 1½ szklanki mąki Wykonanie W dużej misce przez chwilę (bez miksera) ubijamy jajka, wlewamy olej i syrop klonowy. Dodajemy kakao, mieszamy i dodajemy startą cukinię. Na końcu wsypujemy mąkę i sodę. Wersja druga: wszystkie składniki wrzuciłam do thermomixa i zmiksowałam na gładką
lady-och-mistrzyni.blogspot.comporcję ciasta na rozgrzaną suchą patelnię i smażyć z dwóch stron. Placuszki smarować kremem gruszkowym, nakładając jeden na drugim i wykładając kawałki karmelizowanych gruszek. Placuszki można też jeść pojedynczo smarując kremem. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Dania z patelni , Dla dzieci , Na specjalne okazje , Naleśniki, gofry, placuszki Tagged: gruszki , szpinak , twaróg
https:KKuchniaMniamtrafić do celu. Zanim dziewczynka znajdzie odpowiedni czajniczek przeżywa mnóstwo przygód, np. wskakuje do żabiego królestwa lub spotyka olbrzyma. Historia opowiedziana jest w tak nieszablonowy sposób, że nie da się przewidzieć, co wydarzy się na kolejnej stronie. To wciąga dalej. I dorosłego, i dziecko. Mimo sporej wielkości Zuzia chętnie wysłuchała bajki, nawet się w nią angażowała, pokazywała i komentowała(...)ciężkie, ale chociaż początkowo brałam to za wadę, da się przyzwyczaić. Skoro dwuletnie dziecko sobie poradziło, to starsze i dorosły tym bardziej. :) Autor: Le Bec Gwendal Wydawnictwo: Moja ocena: 7/10 Cena książki: 39,95 zł Uwaga! Konkurs! Dostałam dwie książki "Król ptaków" i chcę obdarować drugą jednego z Czytelników. Wystarczy, że weźmiesz udział w prostym konkursie
Anioszek w kuchnijedna z lepszych, jaką ostatnio było dane nam próbować. W zestawie oczywiście klasyczne sosy (na zdjęciu widoczny czosnkowy). Do piwa zamówiłam Zamojskie ciemne (7,5 za 0,5l). Podczas drugiej wizyty mieliśmy więcej czasu i dzięki temu więcej spróbowaliśmy. Na początek zdecydowaliśmy się zamówić zupy: Mąż wybrał gulaszową zupę węgierską z wieprzowiną (8 zł), a ja zdecydowałam się(...)jakimś czasie zdecydowałam się jeszcze na paste: zamówiłam tagliatelle z cukinią i polędwiczkami wieprzowymi (ok. 26 zł). Porcja dania była spora, ale aromat zachęcał do jedzenia. Polędwiczki świetnie komponowały się z makaronem i kremowym sosem. To danie z pewnością mogę polecić. Do Browaru Zamość warto jednak przyjechać na sam kufel piwa. Polecam zwłaszcza ciemne
Pasja Smakumiejscu po raz pierwszy. Skromne, minimalistyczne wnętrze aczkolwiek ciekawe i komfortowe. Zamówiliśmy dwa dania. Oni jak nazwa lokalu wskazuje pizzę :) Duża pizza wystarcza w sam raz dla trzech osób. Była modyfikowana na życzenie klienta. Połowa jest pizzą kawalerską z menu, a druga połowa kompozycją własną. Pizza jest robiona na grubszym cieście. Typowo polska, bo z dużą ilością składników(...)dobra i naprawdę do pojedzenia. Mix sałat z pomidorkami koktajlowymi, wiórkami sera żółtego oraz panierowanymi kawałkami kurczaka. Całość polana sosem jogurtowo - czosnkowym. Jako dodatek podano pieczywo czosnkowe. Ja nie dałam rady zjeść całej porcji. Kiedyś nie przypuszczałabym, że sałatką można sobie pojeść w ramach obiadu. Jutro sama robię kolejną. Może i restauracja nie ma własnej strony internetowej z menu, może
Karola gotujewarzyw, więc pojedyncza porcja wystarczyłaby nam zaledwie na jeden dzień, a tak miałam od razu na dwa. Na drugi smakowała również wybornie. Składniki: - 1/2 młodej kapusty - 2 łyżki ksylitolu lub cukru trzcinowego - 1,5 łyżki soli himalajskiej - 1 czerwona cebula (dałam zwykłą) - 1/2 małej marchewki Sos: - 1 awokado (dałam 3/4) - 3-4 łyżki mleka roślinnego - 2 łyżki soku z cytryny
Smaczne ZdrowePyszne, słodkie, wilgotne a przede wszystkim zdrowe muffiny to świetny pomysł na pierwsze lub drugie śniadanie. Nie ważne czy jesteś małym dzieckiem czy dorosłą osobą. Takie muffiny to idealny zastrzyk energii na cały dzień. W tym daniu każdy składnik jest równie istotny. Banany dodają słodyczy oraz idealnej konsystencji muffinom. Jogurt naturalny powoduje, iż ciasto jest(...)rozpuszczał a banany pokryją się karmelem. Całość karmelizujemy jeszcze kilka minut- banany powinny się rozpaść. Studzimy. W jednej misce mieszamy jajko z jogurtem naturalnym oraz karmelizowanymi bananami. W drugiej mieszamy mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę i wanilię. Mokre składniki mieszamy dokładnie z suchymi i powstałą masę przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami (lub silikonowych, wtedy możemy pominąć papierowe
Mango Papajapogubiłam która to już porcja się smaży :) a po drugie robiłam również małe pączuszki. Składniki: 1 kg mąki pszennej , 50 g świeżych drożdży lub 3 saszetki (21 g) drożdży suchych, 100 - 150 g cukru, 500-600 ml mleka, 7 żółtek, 6 łyżek oleju lub 100 g masła (ja dałam olej), pół laski wanilii lub małe opakowanie cukru wanilinowego
Państwo Wojtczuk gotująjędrna, a po drugie zachowała swoją naturalną marchewkową barwę. I tu trzeba pamiętać o kilku rzeczach. Marchewka ma podczas gotowania w wodzie pewną skłonność do tracenia swojej, nomen omen, marchewkowej czerwieni, która pochodzi od karotenu. Nie zawsze musi to być problem, ale w tym wypadku chcemy raczej, aby nasz dodatek do głównego dania prezentował się możliwie dobrze(...)przez organizm człowieka podlega przekształceniu na witaminę A, będzie dla nas łatwiej przyswajalny. Jest to prawdziwe również w odniesieniu do innych warzyw zawierających karoten, np. dyni, batatów czy pomidorów. Drugim ważnym dodatkiem jest cukier. Młoda marchewka pewnie będzie dość słodka, ale nie zawsze taka jest dostępna. Ta nieco starsza może mieć nawet lekko gorzkawy smak. Dodanie nawet
Kulinarna Pokusadokarmiać zakwas na którym piekę chleb, sporo ze starej jego zawartości trzeba usunąć. Można go wylać, wyrzucić, można dać przyjacielowi a można też usmażyć te pachnące chlebki, będą znakomite na śniadanie bo robi się je błyskawicznie albo jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Polecam gorąco. Aromatyczne chlebki żytnie zakwasowe z patelni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieopcjonalnie) Sos: oliwa 2 łyżki, sok z cytryny 1 łyżka, roztarty ząbek czosnku, sól i pieprz Danie rozpocząć od ugotowania zgodnie z instrukcją na opakowaniu 100g komosy ryżowej (quinoa). Komosę odcedzić i odstawić do ostudzenia. W drugim garnku zagotować mleko i wrzucić na niego podzielony w różyczki kalafior. Zmniejszyć ogień i gotować warzywo
DietologOdstaw bochenki na kratce do całkowitego ostygnięcia. Uwagi: – w razie braku polenty, można użyć kaszy kukurydzianej – zamiast rodzynek można dać suszoną żurawinę (albo mieszankę rodzynek z żurawiną) -ja podzieliłam ciasto na dwie części i tylko do jednej dodałam rodzynki, druga była bez nich (na zdjęciu) - jeden chlebek posypałam kruszonką, ten z rodzynkami, a bez kruszonki poleci ze mną
Proste Potrawy