czasu aż nie będzie nam się rozpływał 2) Ciemny biszkopt --> dobrze nasączamy, wykładamy dżem z czarnej porzeczki (dałam niecały słoiczek), na to wykładamy grubszą warstwę bitej śmietany i brzoskwinie pokrojone w kostkę (trochę je powduszałam w masę) 3) Drugi jasny biszkopt (to jest już góra)--> nasączamy i smarujemy cienko masą śmietanową górę i boki. 4) Boki tortu(...)obsypujemy pokruszonym ciemnym biszkoptem, z pozostałej bitej śmietany szprycą dekorujemy tort, a na środku układamy półplasterki brzoskwiń, zalewamy je tężejącą drugą galaretką. Smacznego
charlotte gotujeGalareta to danie , które robimy w sposób zaplanowany lub po prostu wykorzystujemy rosół i mięso , które nam zostało. Moje zimne nóżki powstały wg/ drugiej wersji. SKŁADNIKI 2 udka z kurczaka pierś z kurczaka 600 -700 ml rosołu 14 g. żelatyny 3-4 łyżki zimnej wody 3–4 łyżki posiekanej natki pietruszki marchewka
W kuchennym oknie Ewyposiłek lub w przypadku, gdy w ciągu dnia zjedliśmy już coś bogatego w tłuszcz. Składniki: Ciasto francuskie (1/3 arkusza, ok.92g) 1 cebula Winiary pomysł na francuską zapiekaną zupę cebulową (danie było inspirowane przepisem podanym na opakowaniu, składniki tego pomysłu są wegańskie, jedynie produkt może zawierać śladowe ilości jaj, mleka ) Olej rzepakowy Woda Przyprawy: kurkuma zioła prowansalskie(...)nagrody związane z wzięciem udziału w konkursie Kuchnia 24/7 organizowanym na portalu durszlak.pl i przejściem do drugiego etapu :) Patelnia od razu weszła w obieg i pomaga mi w przyrządzaniu codziennych posiłków, a pomysły na , mimo że większość z nich uwzględnia dania mięsne, jak widać, są inspiracją do urozmaicania także wegańskiego menu. Jesień. Obserwuję zbliżającą się
Weganizm infantylnyjajko Cukinię oczyścić z miąższu i pestek, zetrzeć na tarce o grubych oczkach razem ze skórką, ja dałam cukinię żółtą, musimy mieć 400 g (ok 2,5 szklanki) już startej cukinii. W jednej misce połączyć składniki mokre w drugiej składniki suche. Potem połączyć zawartość obu misek. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki, ciasta powinno być na wysokość 3/4 foremki
Monia miesza i gotujeCzasami skaczę sobie to tu, to tam - między jednym blogiem, a drugim, szukając inspiracji. Zawsze znajduję coś ciekawego, co przez kolejne kilka dni nie pozwala spokojnie w nocy spać, zmuszając w końcu do kupna potrzebnych składników i przyrządzenia danej propozycji. Oczywiście, nie może obejść się bez jakichś moich zmian. Nie lubię odtwarzać czegoś kropka w kropkę, uwielbiam mieć(...)dodaję słodzidło, sok z cytryny. Wszystko miksuję na gładką masę, bez grudek przy pomocy blendera. Podaję z uprażonymi na suchej patelni nasionami słonecznika słonecznikiem. Idealna przekąska na drugie śniadanie. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiurządzenia w nich wypadają. Po takiej lekturze bez problemu podejmiesz decyzję, kupując sprzęt, który rzeczywiście Ci się przyda. Wyciskarka czy blender – ceny Nie ukrywajmy – o zakupie danego sprzętu często decyduje budżet. Wiele osób marzy o posiadaniu wielu przydatnych sprzętów kuchennych, lecz czasem pieniędzy nie starcza na zakup ich wszystkich. W analizie cen pomogły mi 2 materiały, a mianowicie obszerne rankingi(...)składnikami, blender przebija je, miksując także te bardzo miękkie. Łatwiej się go myje i użytkuje. Z drugiej strony wyciskarka zmiażdży i przerobi na sok produkty z jadalnymi skórkami, a głośność jej pracy nie jest tak irytująca. Szybkość mycia zależy już ściśle od danego modelu wyciskarki lub blendera. Pamiętaj również, że tak naprawdę oba urządzenia świetnie się uzupełniają. Mając
Smaki Na Talerzuszybkie, smaczne, pożywne i tanie jedzonko :) Wszystko w jednym garnku, mało mycia, mało pracy. Takie danie można z powodzeniem przygotować zarówno po ciężkim dniu w pracy na szybko, jak i na spokojnie dzień wcześniej a potem tylko odgrzewać.. na drugi dzień zyskuje na smaku :) Polecam. Składniki ( dla 3-4 osób ) - 4-5 średniej wielkości ziemniaków(...)gotujących się ziemniaków. Następnie dodaje fasolkę z puszki wraz z zalewą, plus 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego. Na koniec do dania dolewam rozrobione mleko z mąką. Całość gotuję jeszcze kolejne 3-4 minuty aż sos zgęstnieje. Gotowe danie podaję na gorąco z ulubionym pieczywem. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródmała wprawa, ale smakują i tak wyśmienicie. Przepis mam od dawien dawna, ale croissanty piekłam dopiero drugi raz w życiu i przyznam się z lekkim rumieńcem na twarzy, że za pierwszym razem wyszły lepiej. Widocznie szczęście początkującego po raz kolejny dało o sobie znać. Przepis jak zwykle u mnie pojawi się na końcu, teraz natomiast garstka przemyśleń na temat przeznaczenia(...)powinniśmy się spotkać, kogo pokochamy, gdzie będziemy pracować, czy odniesiemy sukces czy nie, taki wszechwiedzący i wszechobecny narrator, mistrz marionetek... Smutne to i przerażające, tak wiedzieć wszystko i nie dać się niczym zaskoczyć. W wierze w przeznaczenie nie ma miejsca na niespodzianki, na czystą radość z nieznanego, na spontaniczność i oczekiwanie na to, co nas jeszcze może spotkać. Oczywiście gdybyśmy
Przepysznik - BLW i nie tylkorestauracji z kuchnią włoską, gdzie regularnie będzie można udawać się na obiady, czy też kolacje ze swoją drugą połówką. Widać jednak wyraźnie, że kuchnia włoska odgrywa w życiu coraz większej ilości osób coraz ważniejszą rolę, dlatego też panie uczą się gotować dania z kuchni włoskiej, bo są one bardzo cenione przez mężczyzn. Na pewno jednak można udać się(...)produktach. Z pośród wszystkich dań do najbardziej popularnych należą przede wszystkim różnego rodzaju makarony oraz pizza. Włosi mają również doskonały smak w stosunku do ciast i deserów oraz kawy, której picie urosło do rangi rytuału. Włosi piją filiżankę espresso rano do śniadania, a także przy innych posiłkach w celu rozbudzenia kubków smakowych. Włoskie dania wbrew pozorom
Codogarapłaskiej miseczce rozmieszać jajko, a na drugą miseczkę wsypać bułkę tartą Maczać patison wpierw bułce, potem w jajku i znów w bułce Smażyć z obu stron na dość głębokim gorącym oleju - z obu stron. Można podawać jako samodzielne danie lub jako przystawkę
Proste PotrawyYouvarlakia-Γιουβαρλάκια. Youvarlakia czyli Greckie Pulpety w sosie-zupie jajeczno-cytrynowym Avgolemono , który znajdziesz tutaj , choć moją wersja wykorzystuję jogurt grecki, oczywiście możesz wykorzystać Avgolemono . Youvarlakia lub Giouvarlakia, to danie prawdopodobnie pochodzi, z Turcji i jest bardzo popularne również na Cyprze, słowo – Giouvarlakia – z tureckiego oznacza okrągły, czyli nasze pulpety. Na zakończenie mojej króciutkiej(...)składników, to działamy i robimy Greckie Pulpety Chociaż lista jest pokaźna, uwierz mi, że danie jest proste. Po pierwsze włóż wszystkie składniki na pulpety do miski i bardzo dobrze wymieszaj. Widzisz już, lista jest o wiele krótsza. Po drugie czystymi dłońmi uformuj kulki wielkości małej mandarynki i włóż je do rondelka
RafalCookŁosoś z grilla 2015-06-21 17:48:01 Wypieczony, ale soczysty łosoś z grilla podany z letnią sałatką i pszennym pieczywem. Bardzo łatwe do przygotowania i atrakcyjnie wyglądające danie. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 1kg świeżego fileta z łososia w 3-4 kawałkach ok. 3 łyżek soku z cytryny 2-3 łyżki oliwy(...)działo się to zbyt gwałtownie, możemy podnieść zasadniczy ruszt grilla o poziom wyżej. Odwracamy mięso na drugą stronę (skórą do dołu) i opiekamy przez kolejne 7-8 minut. Skóra powinna się dość mocno spiec. Po zakończeniu opiekania usuwamy całkowicie skórę (powinna dać się łatwo zdjąć w całości) i od razu podajemy łososia z sałatką i pieczywem. Przez Krystian Kulinarna
Kulinarna Pokusakaszą manną i kaszą bulgur. Ostatecznie wygrała ta druga, bo podczas gotowanie lepiej wchłania sok pomarańczowy i jest bardziej kremowa po zmiksowaniu. Na koniec zrezygnowaliśmy z awokado, bo nawet w niewielkiej ilości nadaje słonecznemu, żółtemu mango zielonkawy odcień. Odrzuciliśmy też kurkumę, bo surowa jest mocno wyczuwalna w daniu. I tak metodą prób i błędów postał pyszny, kremowy, lekki
Niedzielny kucharzJest prosty sposób by paprykę przed dodaniem do ulubionych dań pozbawić skóry. Umytą paprykę w całości układamy na blasze wyłożonej papierem. Można użyć formy silikonowej bez konieczności wykładania papierem. Opiekamy przez ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni - po mniej więcej 15 minutach obracamy paprykę na drugą stronę. Kiedy skórka papryki nieco się przypali(...)minut przykrywamy folią spożywczą. Kiedy papryka przestygnie możemy ją pozbawić gniazd nasiennych i swobodnie obrać ze skóry. Papryka jest gotowa do dalszej obróbki i wzbogaci niejedno danie pięknym aromatem (który podczas opiekania fajnie się uwydatnia) i aksamitnie gładką strukturą, które szczególnie w przypadku zup i przecierów będzie baardzo porządana
Kuchnia po mojemumiasto tętniące życiem kulinarnym. Podczas rozmaitych festynów i mniejszych świąt zamykane są uliczki, na których pełno jest jedzenia. A z racji tego, że Wiedeń jest miastem wielokulturowym dostaniemy tam dania i produkty kuchni austro-węgierskiej ale i z Dalekiego Wschodu - do wyboru do koloru. Jeśli już zdecydujemy się na jakiś smakołyk, zdecydowanie polecam lokalne rzeczy. Przykładowo mega popularne(...)krajach. źródło: www.welt-espresso-bar.de Aha, niech Was nie przestraszy widok kiedy to kelnerka poda Wam do kawy szklankę wody nalanej prosto z kranu - podobno jest to woda z lodowca alpejskiego. Drugie aha - tzw. kawę po wiedeńsku dostaniemy raczej w dwóch wersjach - czarną z bitą śmietaną albo po prostu czarną ze szklanką wody. Bierhof - Haarhof 3 - klasyczny i wyśmienity
Right Behind The Kitchen