domu bardzo dużo orzechów, chałwa przywieziona z Ukrainy leży w lodówce, ciasto drożdżowe wszyscy lubią... dlaczego więc nie upiec tych pysznie wyglądających drożdżówek na blogu Antenki ? Upiekłam je, a jakże! I nie żałuję, bo rzeczywiście są smaczne:) Dla własnych potrzeb zwiększyłam proporcje składników na ciasto drożdżowe, farsz pozostawiłam bez zmian. Składniki na 15 drożdżówek: ciasto(...)orzechów posiekać. Chałwę pokruszyć w misce. Do pokruszonej chałwy dodać wszystkie orzechy (i migdały), śmietanę oraz amaretto. Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę. ponadto: 1 jajko (roztrzepać do posmarowania drożdżówek); Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, lekko zagnieść i rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm. Na ciasto wyłożyć farsz (ja kładłam na cieście tzw. "kupki
In my kitchenMamy sezon na owoce, więc dodatki są tylko kwestią gustu. Dzieci zachwyciły się w sklepie brzoskwiniami oraz truskawkami i pomyślałam, że może być to idealne połączenie właśnie dla lekkich drożdżówek. Wyszło pysznie, a wszyscy zajadali się nimi z ogromnym apetytem. Dodatek oleju do ciasta sprawia, że jest ono bardziej wilgotne i dłużej utrzymuje świeżość. Do tej pory kruszonkę robiłam tylko(...)maśle, ale postanowiłam wypróbować zamiast masła olej. Efekt mnie zaskoczył, kruszonka była lekka jak piórko i bardzo krucha. Ciasto, w trakcie wyrabiania jest klejące, ale właśnie to gwarantuje, że drożdżówki są leciutkie i delikatne. Do samych drożdżówek nie dodajemy dużo cukru, ale brzoskwinie i truskawki wraz z kruszonką są idealnym uzupełnieniem całości. Drożdżowe ciasto kojarzy mi się z dzieciństwem, uwielbiałam
dom-agi.plminionych lat. Nowy sezon pędzi ku nam suwem ślimaczym - będzie wtedy okazja do uzupełnienia zapasów. A tymczasem starsze jabłka trzeba jakoś spożytkować. Postanowiłam wykorzystać je jako smarowidło do drożdżówek - generalnie jabłka te królują u mnie jako nadzienie szarlotki, ale powinny sprawdzić się również i w takim wypieku. Składniki na ok. 14-15 sztuk dużych drożdżówek: 500g mąki pszennej - użyłam(...)Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od krótszego boku z farszem a kończąc na boku bez jabłek - im więcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki . Jeśli mamy ochotę na mniejsze drożdżóweczki - zawijać ciasto w rulon od dłuższego boku. Dobrze skleić ostatni brzeg z resztą ciasta, aby jabłka nie wypływały podczas pieczenia. Rulon kroić
Grunt to przepis!Przepis na doskonałe drożdżówki ze śliwkami i kruszonką. Ciasto jest niezwykle puszyste i miękkie, do tego kontrast z lekko kwaśnymi śliwkami i chrupiącą słodką kruszonką. Przepyszne! Czas przygotowania: 40 min Czas oczekiwania: ok. 90 min Czas pieczenia: 15-17 min Składniki: (na 8 drożdżówek) Ciasto drożdżowe: 300 g mąki tortowej (niecałe 2 szklanki) 130-150 ml ciepłego mleka (więcej(...)śliwek opcjonalnie ok. 1 łyżka cukru w zależności od kwaśności śliwek Kruszonka: 45 g mąki 30 g miękkiego masła 30 g cukru Dodatkowo: 1 małe jajko do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem Przygotowanie: Ciasto drożdżowe: Sypkie składniki wsyp do miski i wymieszaj * Jeśli używasz świeżych drożdży zrób najpierw zaczyn Dodaj jajko, żółtko i ciepłe mleko Wymieszaj najpierw łyżką a potem wyrób
Słodki BlogIdealne cynamonowe drożdżówki, niesamowicie puszyste i delikatne. Możesz je upiec tak samo jak ja w dużej okrągłej formie do tortu lub podzielić na więcej porcji i upiec na blaszce prostokątnej, kładąc je w sporych odstępstwach. Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep(...)Dodaj do koszyka e-book HASHTAGI KULINARNE 59,00 zł Dodaj do koszyka Polecam Ci także moje przepisy na inne bułeczki: Bułeczki cynamonowe Jagodzianki – najlepsze! Drożdżówki z serem i borówkami Drożdżówki z serem i rabarbarem Drożdżówki z serem Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem Racuchy drożdżowe CYNAMONKI DYNIOWE Przygotowanie : około 2 h 20 min Składniki ciasto drożdżowe
nietylkopasta.plspokojnie mogę razem z majem pożegnać sezon rabarbarowy. Szparagów też w sumie pojadłam, nawet dzisiaj, ale na nie przyjdzie tu na blogu jeszcze pora. Teraz zapraszam na drożdżówki, które miały być w sumie ciastem z rabarbarem, ale jak mam mało czasu, to często komplikuję sobie pracę jeszcze bardziej i zamiast wyłożyć, nałożyć, posypać i upiec, zaczęłam się bawić(...)połączenia budyniu z rabarbarem, była Hania (choć sam budyń lubi bardzo i sam rabarbar też). No, takie gusta różna mamy w rodzinie :) Ciasto drożdżowe: na ok. 12 drożdżówek 1 szklanka mleka 40 g świeżych drożdży 100 g cukru 450-500 g mąki pszennej 80 g miękkiego masła 1 jajko szczypta
bistro mamapolane migdałową tosca. Właśnie tak upieczone cynamonowe bułeczki stają się niezwykle smaczne. Przepadam za drożdżowymi wypiekami. Jest mi wszystko jedno czy jest to drożdżowe z blachy czy też małe drożdżówki. Zapach drożdżowego wypieku na długo zostaje w kuchni. Mój mąż po przyjściu z pracy już od drzwi był ciekawy co tak pachnie. Takie świeżo upieczone drożdżówki idą(...)grubości około 0,5 cm. Wymieszaj miękkie masło z cynamonem i cukrem. Posmaruj placek cynamonowym nadzieniem i zwiń w rulon. Pokrój na 14 kawałków o grubości 2 cm. Układaj drożdżówki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ja piekłam drożdżówki na dwóch blaszkach i miałam piekarnik nastawiony na termoobieg. Posmaruj drożdżówki rozmąconym jajkiem. Na każdą połóż łyżkę nadzienia. Piecz w nagrzanym
codojedzeniaSeria bezglutenowych przepisów robi na blogu prawdziwą furorę! Bezglutenowe naleśniki, bezglutenowe ciasteczka, bezglutenowe ciasta i tak jak dziś – bezglutenowe drożdżówki! To coś, co w ostatnim czasie podbija nie tylko Wasze serducha, ale i zachwyca podniebienia! Dziś razem z marką Schär przygotowałam dla Was przepis na fantastyczne, bezglutenowe drożdżówki ze śliwkami, na które mamy sezon. Gdy sezon się skończy, śliwki(...)śmiało możemy zastąpić innymi, ulubionymi owocami! Drożdżówki są delikatne i miękkie. Mają troszkę inną strukturę niż klasyczne drożdżówki, ale są bardzo delikatne i miękkie – z całą pewnością Was zachwycą! Pamiętajcie, że mąki bezglutenowe zachowują się inaczej, niż te z glutenem – nie należy jednak się ich absolutnie obawiać! Trzeba tylko okiełznać produkty, a później możecie już szaleć do woli
Ostra na SłodkoWyobraźcie sobie taki scenariusz: w sobotę wieczorem zagniatacie ciasto, a w niedzielę rano, swojej rodzince, na śniadanie podajecie świeżo upieczone, chrupiące i pachnące drożdżówki :) Ja sobie kiedyś wyobraziłam taki poranek i to zmotywowało mnie do ich upieczenia. Przygotowanie drożdżówek podzielone na dwa dni jest bardzo fajne, ale oczywiście możecie przygotować wszystko jednego dnia. “ Drożdżówki z truskawkami i kruszonką(...)ciasto i chowamy na noc do lodówki. Na drugi dzień rano formujemy kulki, wypełniamy truskawkami, posypujemy gotową kruszonką i pieczemy. Otrzymujemy pyszne, rozpływające się w ustach, chrupiące i świeżutkie drożdżówki :) The post Drożdżówki z truskawkami i kruszonką (z mrożonymi truskawkami) appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaOdrywane bułeczki to najwygodniejsza forma drożdżówek. Wystarczy uformować kuleczki i poukładać je obok siebie na blasze. W przypadku klasycznych drożdżówek zależy nam, żeby raczej nie stykały się zbytnio, a urok odrywanych drożdżówek polega właśnie na tym, że są do siebie "przytulone". Podobne drożdżówki pokazywałam już na blogu. Piekłam je w okrągłej formie i z dodatkiem masy krówkowej . Choć to dość(...)dzisiaj cieszy się popularnością. Dzisiejsze bułeczki wypełniłam masą kajmakową i marmoladą z pigwy. Połączenie tych dwóch smaków (słodkiego i kwaskowatego) sprawdziło się idealnie. Zapraszam na filiżankę kawy z drożdżówką 😊 Składniki: 600 g mąki pszennej, 1 saszetka suszonych drożdży (7 g) 1/2 szklanki cukru cukru 250 ml mleka + mleko do posmarowania przed pieczeniem (około 1/3 szklanki) 100 ml oleju szczypta
Codzienna kuchnia niecodziennaArabski Labneh to delikatny, domowej roboty ser jogurtowy, który po dosłodzeniu idealnie pasuje do słodkich wypieków. Przeważnie serek jogurtowy przygotowuję z jogurtu greckiego i wykorzystuję jako farsz do słodkich drożdżówek, zamiast twarogu ze sklepu. Domowy ser z jogurtu jest bardzo prosty do przygotowania, ma lekką konsystencję i jest niesamowicie smaczny! Jak przygotować arabski serek z jogurtu zwany labneh pisałam(...)trudnego, przepis na słodki ser jogurtowy jest mało skomplikowany, nie potrzeba też jakiś specjalnych urządzeń. Dzień wcześniej kupujemy grecki jogurt, aby nazajutrz mieć z niego idealny ser do słodkich drożdżówek, czy do kołacza serowego. Sposób przygotowania sera jogurtowego: Gęste sito układamy na misce. Na sicie rozkładamy dużą gazę i wylewamy na nią ok. 1000 g jogurtu greckiego, nie mieszamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNiby zwykłe truskawkowe drożdżówki, ale mała zmiana w sprawdzonej recepturze i jaka różnica w smaku! Kto wypróbuje, ten nie pożałuje :) 400 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 2 jajka 2 łyżki cukru trzcinowego bio 3/4 szklanki maślanki pół szklanki oleju rzepakowego 1,5 szklanki truskawek pokrojonych w plasterki kruszonka: 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki wiórków kokosowych(...)łyżki cukru trzcinowego bio 1,5 łyżki roztopionego oleju kokosowego extra virgin ( to właśnie dodatek pachnącego oleju kokosowego dodaje tym drożdżówkom niesamowitego smaku) Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem rzepakowym. Mąkę pszenną przesiewamy. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Piekarnik nagrzewamy
Mienta blogProponowane przez nas drożdżówki znakomicie nadają się jako pieczywo do grilla, bądź też jako przegryzka podczas wiosennego pikniku. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego tak często stosujemy go w naszej kuchni. Olej rzepakowy w połączeniu z oliwkami, suszonymi pomidorami i kaparami tworzy wyrazistą i aromatyczną kompozycję smakową. Aż trudno nie zjeść wszystkich(...)Drożdżówki oliwkowe z żółtym serem i olejem rzepakowym [PRZEPIS] – ZOBACZ JAK JĄ ZROBIĆ: SKŁADNIKI, PRZEPIS, ZDJĘCIA Drożdżówki oliwkowe z żółtym serem i olejem rzepakowym [PRZEPIS
Jakugotujesz.pl