Mini drożdżówki truskawkowe to jeden z moich ulubionych eksperymentów kulinarnych. Piekąc je po raz pierwszy nie byłam pewna, czy cała zawartość bułeczek nie wypłynie mi na blachę. Bez obaw! Wychodzą pyszne i nie rozklejają się mimo, że truskawki to bardzo soczyste owoce. Jeśli wybierzecie jędrne i świeże truskawki nie powinny wam sprawić żadnego problemu. Dla dorosłych mini drożdżówki można posypać(...)cukrem pudrem. Dzieci zajadają się nimi nawet bez słodkiej posypki. Z podanych proporcji ciasta wychodzi 16 małych drożdżówek. 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżeczka soli 3 łyżki cukru 0,5 szklanki mleka roślinnego (owsiane doskonale się sprawdza) 25 g świeżych drożdży (1/4 kostki) 1 żółtko 3 spore łyżki margaryny bezmlecznej ok. 20 małych
Dieta bez mlekaSmak drożdżówek z budyniem kojarzy mi się z dzieciństwem, beztroską i pysznym smakiem. Jak się okazało mój dwuletni syn również drożdżówki uwielbia, a dzięki nabiałowi bez laktozy Mlekovita , możemy całą rodziną cieszyć się ich smakiem. SKŁADNIKI Ciasto drożdżowe: 250 ml mleka Wydojone bez laktozy 3,2 Mlekovita 30 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej(...)części. U podstawy każdej z nich nałożyć budyń, zawinąć tworząc sakiewkę z budyniem, następnie pozostałe ciasto naciąć 4 razy i owinąć nim sakiewkę (patrz ostatnie zdjęcie). Tak przygotowane drożdżówki ułożyć w dużych odstępach na dwóch blaszkach z wyposażenia piekarnika posypanych mąką ziemniaczaną. Drożdżówki przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do ponownego wyrastania na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury
Passions hobbies lifeDrożdżówki z serem Miałam takie postanowienie noworoczne, że zacznę regularniej dodawać przepisy na bloga. Masa zdjęć czeka na obrobienie a przepisy na napisanie i jakoś ciężko mi idzie. Tydzień temu spędziłam miły wieczór w towarzystwie koleżanek a między innymi Marzeny - „najwierniejszej fanki mojego bloga” i złożyłam obietnicę, że dodam coś(...)czasem czasu brak, czasem chęci a czasem po prostu padam i już o niczym nie myślę. Dziś postanowiłam się wreszcie poprawić i oto są obiecane drożdżówki z serem. Zdjęcia pochodzą z pierwszego wypieku ale od tamtej pory robiłam je jeszcze kilka razy i jakoś zawsze znikały w przeciągu max 24h :) Marzena
Gotuj Się Kto MożeDrożdżówka z makiem i orzechami - kuchnia podkarpacka Ciasto drożdżowe to dla mnie symbol ciepłej, babcinej kuchni. Nie ma drugiego bardziej domowego ciasta, przywołującego dobre wspomnienia z dzieciństwa, niż drożdżówka z makiem czy orzechami. Podkarpackie gospodynie wypiekały w swoich chlebowych piecach zarówno drożdżówki zawijane, jak i wielowarstwowe ciasta drożdżowe. Przekładały je tym, co miały w spiżarni – powidłami, kakao, makiem, cynamonem(...)tego bogactwa możliwości wybrałam dzisiaj drożdżówkę złożoną z 4 warstw ciasta drożdżowego, przełożonych makiem, orzechami i powidłami śliwkowymi. Spróbujcie i poczujcie się… jak w domu :) Przepis pochodzi z kuchni rzeszowskiej, a zdradziły go panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Krzemienicy (gmina Czarna) – źródło: publikacja LGD Eurogalicja „Tradycja, smak i wdzięk”. Drożdżówka z makiem i orzechami - kuchnia podkarpacka Składniki na blaszkę
Trzeci talerzdzisiejszym blogu, mam dla Was propozycje na pyszne drożdżówki z daktylami oraz kwasami omega-3. Bułeczki wyszły mięciutkie i pachnące. Myślę, że drożdżówki to świetny wybór na piknik... Najlepsze są takie, które upieczemy jeszcze tego samego dnia. Do ciasta na bułeczki dodałam margarynę Optima Omega-3, ponadto upieczone drożdżówki dodatkowo posmarowałam również margaryną Optima. Bułeczki zniknęły w mgnieniu(...)mleko 1 szklanka, margaryna Optima Omega-3 5 łyżek, cukier 4 łyżki, jajko 1 szt, skórka z pomarańczy 1 łyżeczka, daktyle 15 szt, sól szczypta, dodatkowo: mleko do posmarowania drożdżówek, margaryna Optima Omega 3 do posmarowania drożdżówek, cukier puder do posypania, Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy w rondelku, margarynę rozpuszczamy w oddzielnym garnku. Mąkę pszenną oraz pełnoziarnistą przesiewamy, dodajemy sól, drożdże
kulinarne odsłony patidużo mówić uwielbiam truskawki i czerpie z nich maksimum korzyści jakie mogą mi one dać. Dziś choć namistka moich smaków, które nie jedną osobę już urzekły. Drożdżówki najpyszniejsze w dniu upieczenia, na następny dzień równie smaczne ale, że ja lubię ciepłe to pozwalam sobie na podgrzanie je w mikrofali. Pyszne z lukrem jak i bez to już zostawiam(...)indywidualnego wyboru. Zapraszam...warto... Skala smaku 10/10 drożdżówki można mrozić wtedy nie lukrujemy. Po wyjęciu z zamrażalki wstawiam do mikrofali na 20-30 sekund w 800 st. i gotowe;) Około 12 drożdżówek lub więcej w zależności od wielkości (ja robiłam z podwójnej porcji) Zaczyn: 30 g świeżych drożdży 4 łyżk i ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru Ciasto
Kubki smakuPyszne!!! Puszyste, delikatne, z lekką nutą kokosu, a do tego nutella czekoladowa (u mnie:)). Raj dla podniebienia. Nie wiem, czy Wy, ale ja za tydzień piekę te drożdżówki ponownie:) Przepis znalazłam tutaj . Składniki na 15 drożdżówek: 300 ml mleka kokosowego; 21 g świeżych drożdży; 1 łyżeczka + 80 g cukru; 450-500 g mąki pszennej; 75 g masła; 1 jajko(...)minut. 30 g masła roztopić, dodać 80 ml mleka kokosowego oraz 1 łyżkę cukru, wymieszać do czasu aż cukier się rozpuści, lekko ostudzić. Polewą ostrożnie polać wyrośnięte bułeczki. Drożdżówki piec w 175 st.C około 20-30 minut. Po upieczeniu drożdżówki lekko przestudzić, wyłożyć z formy, posypać cukrem pudrem i najlepiej podawać na ciepło. Uwaga: 1. Pamiętaj, by składniki na ciasto
In my kitchenDrożdżówki to chyba przysmak wszystkich, a zwłaszcza dzieci. U mnie na Śląsku mówi się na nie „kołoczki”, a duże ciasto drożdżowe to kołocz. Z podanego ciasta drożdżowego można zrobić drożdżówki z przeróżnymi nadzieniami np. z serem, makiem, marmoladą, budyniem, owocami, lub innymi ulubionymi dodatkami :) Ciasto drożdżowe: 40 dag mąki (+ około 2 łyżki do podsypania) 3 łyżki cukru 3 dag drożdży(...)razem ręcznie. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około centymetra i kroimy nożem na kwadraty lub wykrawamy dużą szklanką koła. Można też urywać po kawałku ciasta i formować ręcznie nieduże placuszki. Drożdżówki układamy na papierze pergaminie, pozostawiając między nimi odstępy, by ciastka się nie skleiły. Na środek każdego ciastka nakładamy łyżeczką lub szprycą porcję sera. Drożdżówki pozostawiamy w ciepłym miejscu na około
Smakowy RajPrzepis na cudowne drożdżówki zwijane z serem. Ciasto drożdżowe jest bardzo puszyste, mięciutkie i długo zachowuje świeżość. Polecam, idealne na słodkie śniadanie lub przekąskę do szkoły czy pracy. Łączny czas przygotowania: ok. 2,5 godz. Składniki: (na ok. 15 mniejszych drożdżówek) Ciasto drożdżowe: 300 g mąki (niecałe 2 szklanki) 40 g cukru (3-4 łyżki) 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)kulę i przykryj miskę mokrą ściereczką Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (60-90 min) Masa serowa: Twaróg rozdrobnij za pomocą blendera Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj do połączenia Drożdżówki z serem: Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę oprószoną lekko mąką Wyrabiaj ciasto przez kilka minut a następnie rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm Na cieście rozprowadź równą
Słodki Blogadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drożdżówki z serem to bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu przekąska. Samo ciasto na drożdżówki jest bardzo proste. Wystarczy połączyć składniki i uzbroić się w cierpliwość, aż ciasto wyrośnie. Dobra organizacja czasu pozwoli nam przygotować te smaczne bułeczki w międzyczasie, podczas gotowania obiadu czy sprzątania. Bardzo lubię przygotowywać a tym bardziej jeść różnego rodzaju drożdżowe wypieki(...)wersji na słodko. Drożdżówki z serem w naszym domu goszczą bardzo często, ponieważ są przepyszne i sycące. Takie bułeczki można zjeść na śniadanie, a także zabrać ze sobą do pracy. Zapraszam serdecznie na pyszne bułeczki z serem w moim wykonaniu. Tym razem dodałam odrobinę otrębów pszennych, które możecie oczywiście zastąpić zwykłą mąką. PRZEPIS NA DROŻDŻÓWKI Z SEREM Składniki MASA SEROWA
Przepiski.plSłodkie drożdżówki z serem Dziś mam dla Was przepis na domowe słodkie drożdżówki z serem. Uwielbiamy takie bułeczki. Pamiętam, że jako dziecko nie mogłam się nimi najeść. Teraz mam podobnie Uwielbiam połączenie pysznej aromatycznej kawy i świeżej domowej drożdżówki <3 Coś cudownego! Polecam i Wam. A jak kawa… To moim ostatnim odkryciem jest pyszna Arabica La Sabrosa(...)chwile relaksu. Polecam! Ale oczywiście w sklepie Herreria możecie znaleźć też bardziej klasyczne połączenia smaków. Na pewno każdy znajdzie tu coś dla siebie. Warto zajrzeć A wracając do domowych drożdżówek. Przepis jest naprawdę prosty, a efekt… Coś cudownego. Dziś przygotowałam je w wersji mini, ale śmiało możecie zrobić większe A dlaczego wersja mini? Bo zabieramy je ze sobą
Słodkie okruszkiDrożdżówki z brzoskwiniami i polewą czekoladową to kolejna mini propozycja na deser do popołudniowej kawy. Drożdżówki przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników, z wszelakimi owocami, nawet serem czy budyniem. Puchate, delikatne, proste w przygotowaniu, tylko kilka składników. Zapraszam po przepis! Drożdżówki z brzoskwiniami i polewą SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki drobnego cukru 25 g świeżych(...)podgrzewam) 1-2 brzoskwinie posiekane w kostkę do polania polewa czekoladowa lub lukier Uwagi do przepisu: Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. PRZYGOTOWANIE: Drożdżówki zaczynam od przygotowania zaczynu. Do wysokiej szklanki lub kubka wkruszam świeże drożdże, dodaję po łyżce: mąki, cukru, ciepłego mleka (odejmuję od podanych składników), mieszam dokładnie i odstawiam na 25 minut
Zasmakuj Kuchniwykorzystanie którego ciągle nie było czasu i pomysłu. Tegoroczna wiosna dla wielu z nas to czas drożdżowych wypieków, u nas jest podobnie. Pomyśleliśmy więc, że można zrobić zwijane drożdżówki z kasztanami , nadając drożdżowemu ciastu niecodziennego charakteru. I to był strzał w dziesiątkę, bo musimy szczerze powiedzieć, że tak pysznych, aromatycznych i nietuzinkowych drożdżówek jeszcze nie jedliśmy. Udostępnij Drożdżówki z kasztanami(...)plastry o szerokości ok. 3 cm, każdy z nich łapać za dwa końce i okręcać w przeciwnych kierunkach, po czym zwinąć w ślimaka. Koniec ciasta zlepić z brzegiem. Drożdżówki z kasztanami układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180 o C (z termoobiegiem) , włożyć blachy
niecodziennikparyDrożdżówki z jabłkami wreszcie zagościły na naszym blogu. Niby to nic nadzwyczajnego, ale bardzo nas to cieszy, bo w ten sposób uzupełniamy naszą kolekcję o proste, zwykłe przepisy. Przed upieczeniem drożdżówek zastanawialiśmy się nad ich formą, a dzięki przeglądaniu zdjęć w internecie zobaczyliśmy ciekawy, “pazurkowy” sposób zawijania bułeczek. Pomysł bardzo nam się spodobał, wykonanie było bardzo proste(...)efekt – sami obejrzyjcie. Składniki na drożdżówki z jabłkami Drożdżowe ciasto: 500 g mąki pszennej 45 g drożdży 1 szklanka mleka 100 g cukru 3 żółtka 1 / 2 łyżeczki soli 100 g masła Jabłka prażone: 600 g jabłek 50 g masła 3 łyżki cukru cynamon Dodatkowo: 1 żółtko i mleko do posmarowania ciasta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Drożdżowe ciasto: Masło
niecodziennikparyBartek także miewa kulinarne zachcianki, zwłaszcza na słodkie wypieki. Tym razem wpadł na pomysł upieczenia słodkich drożdżówek z makiem , koniecznie takich, jak z cukierni, czyli z widocznym makiem i podniesionymi bokami. Ponieważ był to przedświąteczny czas, do zrobienia makowych drożdżówek użyliśmy przygotowanej wcześniej masy makowej. Nasze makowe bułeczki wyszły nam dość wysokie, po ich upieczeniu zastanawialiśmy się, czy nie powinniśmy(...)lekko rozpłaszczyć roladę, aby drożdżówki z makiem były niższe i szersze. Na szczęście wygląd nie miał w zupełności wpływu na smak, słodkie drożdżowe bułeczki z makowym nadzieniem szybko zostały spałaszowane. Udostępnij Składniki na drożdżówki z makiem Drożdżowe ciasto: 500 g mąki pszennej 45 g drożdży 1 szklanka mleka 100 g cukru 3 żółtka 1 / 2 łyżeczki soli 100 g masła
niecodziennikpary